Valmistalot - helppo vaan onko varma?

Itsekin_rakentanut

Moni uutta omakotitaloa halajava karttaa rakennusprojekteja ja tämän vuoksi osa rakennusliikkeistä on tuonut markkinoille valmiita omakoti- ja erillistaloja. Ovatpa jotkut liikkeet paketoineet noita valmiiksi talonyhtiöiksikin. Ostajan kannalta tämä on vaivaton valinta, ei rakennusluvan hakemista, kilpailuttamista, töiden suunnittelua tai katselmusten jännittämistä. Ostat, maksat ja kannat tavarat sisään. Mutta kuinka hyvin nuo kohteet on rakennettu, se onkin sitten visainen kysymys: Osa firmoista ei nimittäin tee noissa itse mitään vaan teettää kaiken alihankintana ja urakat ketjutetaan pitkiksi jolloin kellään ei ole kokonaisvastuuta.

Edellämainittu voi kuulostaa sanahelinältä mutta otetaanpa esimerkki: Jos kuljetusliike tuo perjantai-iltapäivänä villapaalit, kuka siirtää nuo villapaalit katoksen alle, tai edes pressuttaa ne vieläpä mieluummin siten että villapaalit olisivat edes yhden kuormalavan verran irti maasta? Vai siirtääkö kukaan, kun paikalla ei välttämättä ole kuin maansiirtourakoitsija tai vaikkapa rungonpystytysporukka eikä villapaalien siirto tainnut kuulua kummankaan urakkaan. Vastaava työnjohtajakin käy vain ajoittain paikanpäällä joten tuskinpa hänkään tekee tai teettää tuota kellään. Vaikka villat ovatkin muovipaaleissa, niissä on usein joku paali rikki esim lintujen nokkimisesta ja jos tuohon sattuu sade, niin huonompi homma. Teoriassa tuollainen kastunut villa pitäisi hylätä ja laittaa seiniin vain kuivaa mutta kuinkahan tuossa oikeasti käy? Eihän sitä kukaan huomaa paitsi ehkä joku tuleva asukas ja hänkin vasta useamman vuoden päästä eli lurjustelija pääsee kuin koira veräjästä.

Toinen esimerkki, millä ihmeellä valmiskohteen ostaja varmistuu siitä että täyttöinä on oikeanlaista sepeliä eikä mitä tahansa maa-ainesta.

Jos nyt kuitenkin olet hommaamassa valmiskohdetta, kysele edes miten se on rakennettu. Ja jos huomaat vastauksissa vähäistäkin vinoilua tai ylimielisyyttä, unohda koko kohde. Tuollainen käytös on nimittäin viite siiten että kohde on rakennettu huonosti.

3

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Epäilijänä

      Näitäkö kyselen myyjältä oliko villapaaleissa särkyneitä kuin villoitettiin minkälaista sepeliä rakennuksella käytettiin ? Mitähän myyjä tuumaisi kysymyksistä.

      • Helppodokumentoida

        Myyjä varmaankin tuumaisi että fiksuja kysymyksiä. Kun miltei jokaisessa kännykässä on nykyään kamera niin rakennushankkeen saa helposti dokumentoitua jos niin haluaa. Kun näin ei kuitenkaan tehdä niin varsin helposti tulee mieleen että onko rakennushankkeessa ollut jotain mitä ei haluta näyttää ostajalle.


      • Itsekin_rakentanut

        Niin sun rahat ja sun terveyshän tuossa on kyseessä, ihan miten vain. Annoin nyt vain neuvon mutta itse päätät noudatatko vai etkö.

        Ja erityisesti painottaisin sitä että jos rakennuttaja tai kiinteistövälittäjä yrittää väistää tai lyödä leikiksi tuollaisen rakennusteknisen kysymyksen niin ko kohde kannattaa poikkeuksetta unohtaa. Ihan sama juttu jos kysyjä yritetään nolata. Tuollainen käytös on 100 % varma merkki että jossain asiassa on fuskattu ja vastapuoli pelkää fuskun paljastumista. Sinä siitä kärsit jos ostat hometalon tai sellaiseksi pian muuttuvan talon. Ja on noita muitakin rakennusvirheitä kuten betonivalujen liian lyhyt kuivumisaika, sekin voi aiheuttaa joku homeongelmia tai vokkikaasuja. Eräässä toisessa keskustelussa joku juuri ihmettelee sisä-ilmaoireita uudessa talossaan jonka pohjatyöt he sentään tekivät itse mutta kaikesta päätellen betonivalujen ei ole annettu kuivua riittävästi ennen pintamateriaalien asennuksia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2689
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2577
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2337
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      191
      1808
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe