Onko nestejäähdytys kannattavaa

nesteetkiertoon

Teen pelikonetta johon tulee 7700k prossu ja näyttikseksi tulee 1080TI, mutta homma on tässä vähän jäissä kun mietin että tekisikiö nestejäähdytteisen vai ilmalla, niin en ole tuota näyttistä vielä ostanut. Lähinnä mietin, että tuoko tuo merkittävää hyötyä näytönohjaimelle, että sen lämmöt ovat rasituksessa 60-70 sijaan 40-50 astetta? Muutaman fps.n hyppy ei tunnu missään, mutta jos puhutaan yli 10fps 4K tasolla, niin aletaan olemaan siinä ja tässä, mutta vesileikkien vermeisiin palaa helposti 400€, joten kysytään, että onko järkeä? Tokihan tähänkin on kompromisseja olemassa AIO prossulle ja MSI/corsair Sea hawk näyttis, mutta jotenkin olematon lauhdutin ei oikein säväytä niin, että näyttis hyötyisi siitä merkittävästi. Tässäkään tapauksessa ei taas ole hirveätä säästöä lyödä ne kunnon vermeet sisälle, mutta onko koko homma worth?

5

5036

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • safsae

      ”Lähinnä mietin, että tuoko tuo merkittävää hyötyä näytönohjaimelle, että sen lämmöt ovat rasituksessa 60-70 sijaan 40-50 astetta?”

      Aina parempi jos sen saa toimimaan max. rasituksessa viileämpänä, esim. 50-60 astetta (Toimii hieman nopeammin ja luotettavammin), verrannollinen tekijä myös näytönohjaimen kestävyyteen, tosin myös elektroniikan laatu vaikuttaa asiaan, esim. kestää pidempään jatkuvaa rasitusta/korkeampia lämpötiloja.

      PC-kotelo on myös aika merkittävä tekijä ilmajäähdytteisissä ratkaisuissa (CPU/GPU ilmajäähydystys), kokonaisuudessaan tärkeintä on mahdollisimman tehokas ilmanvaihto.

      Useimmissa PC-koteloissa näytönohjain on riittävän tuuletuksen kannalta aika hankalassa paikassa. Emolevyn/näytönohjaimen sijainti olisi hyvä olla sellaisessa paikassa koteloa, missä kotelotuulettimilla saadaan ”lähietäisyydeltä” puhaltamaan viileämpää sisäilmaa näytönohjaimelle.

      Litkujäähy ratkaisuissa näiden kanssa ei tarvi samalla tavoin pähkäillä.

    • 1080 Ti alkaa throttlaamaan vasta kun lämpötilat nousee yli 84 asteeseen, joten FPS:än kannalta ei ole mitään eroa niin kauan kuin rasituksessa lämpö pysyy tämän alla. :)
      Lähde: http://www.anandtech.com/show/11180/the-nvidia-geforce-gtx-1080-ti-review/16

      Toinen juttu mikä kannattaa myös muistaa on se että pitkän ajan rasituksen kannalta se millä on väliä on miten suuri pinta-ala ilmavirralle heat sink omaa ja miten paljon . Sillä ei ole väliä onko jäähdytin suoraan kiinni laitteessa, lämpöputkilla kiinnitettynä tai vedenkierron toisella puolella.
      Eli siis se miten monen watin lämmöntuoton jäähdytin kykenee viilentämään tiettyyn tasapainolämpötilaan ei liity siihen onko kyseessä normaali vaiko vesijäähdytys.

      Yleensä ihmiset väärinymmärtävät vesijäähdytyksen tehon koska huomaavat että lämpö nousee hitaammin rasituksen alkaessa. Tämä taas johtuu siitä että vesijäähdytyksellä on vain enemmän massaa joka sitoo lämpöä. Sivuvaikutuksena myös vesijäähdytys pysyy kuumana kauemmin rasituksen päätyttyä.

      Se mikä etu vesijäähdytyksestä on, että voit viedä jäähdyttimen kauemmaksi itse laitteesta (jos esim. tahdot korttiin jäähdyttimen joka on kotelon yläpaneelin kokoinen)
      Eli toisin sanoen se päähyöty on että pystyt saamaan valtavan jäähdyttimen joka ei mahtuisi suoraan viereen, tästä koosta voi olla hyötyä jos aiot rankasti ylikellottaa tai tahdot pystyä pitämään tuulettimet (jotka puhaltavat ilmaa jäähdyttimen lävitse) pienemmillä kierroksilla koska pinta-alaa sillä voi olla enemmän.

      Mutta ellet aio oikeasti ylikellottaa et todennäköisesti tule saamaan mitään etua vesijäähdytyksestä.

    • Vesijäähyllä on myös se hyvä puoli, että se ei jätä kuumaa ilmaa koteloon pyörimään, vaan lämpö poistuu suoraan ulos. Tästä syystä kotelon sisäilma kannattaa pitää mahdollisimman viilenänä.

      • kusiheikki

        Valmiit nestekierto jäähyt ovat paskoja oikean rasitus lämpötilan näkee vasta muutaman tunnin päästä koneen käynnistyttyä. Ja tosiaan noi nvidian pascal gpuut käy sen verran viileinä pelkällä ilmalla ei ole kannattavaa panostaa mihinkään nestejäähyihin (ei reference malli).


    • vai_kuumuuko

      Miten niin 400 egee. Eikö kotelosta muka halvemmalla saa vesitiivistä. Ylös tietysti pitää tehdä reikä josta kotelo täytetään vedellä rattia käyttäen. Vai meinasitko ihan varoventtiilin laittaa kuten höyrykattiloissa. Tuskin se niin paljon kuumuu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe