Ongelma kreationismille: raamattu itse

DRHouse

Myönnetään että tämä on ongelma ainoastaan kristityille kreationisteille, mutta kun suomessa kerran ollaan...

Eli raamatussa ei ole vain yhtä, vaan kaksi toisistaan poikkeavaa ja keskenään ristiriitaista luomiskertomusta:

Ensin:

"11 Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. 12 Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 13 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.
20 Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." 21 Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. 22 Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." 23 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.
24 Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui. 25 Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.
26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." 27 Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät."

Sitten:

" Siihen aikaan, kun Herra Jumala teki maan ja taivaan, 5 ei maan päällä ollut vielä yhtään pensasta eikä edes ruoho ollut noussut esiin, sillä Herra Jumala ei ollut antanut sateen kastella maata eikä ihmistä vielä ollut maata viljelemässä. 6 Mutta maasta kumpusi vettä, ja se kasteli maan pinnan. 7 [i] Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento15 Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. 16 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. 17 Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."
18 Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen." 19 Ja Herra Jumala muovasi maasta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui. 20 Näin ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille. Mutta ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania 21 Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. 22 Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo."


Kuten huomaamme, on näissä kahdessa kertomuksesa pahoja sisäisiä ristiriitoja. Ensimmäisessä luodaan ensin ihminen, sitten eläiimet. seuraavassa kertomuksessa jäjestys kääntyy päinvastaiseksi. Sama asia on kasvien kanssa. Ensimmäisessä kasvit luodaan ennen ihmistä, jälkimmäisessä sanotaan ettei kasveja ollut kun ihminen luotiin. Kolmas ristiriita on että ensimmäinen tarina väittää että mies ja nainen luotiin yhdessä, seuraavassa tarinassa erikseen.

Nämä ovat siis selviä ristiriitaisuuksia. Joskus palstalla on väitetty, että kyse olisi "tarkennuksista", mutta se on selvästi älyllistä epärehellisyyttä. Eihän mikään asian tarkennus voi johtaa loogiseen ristiriitaan. Se että asioiden järjestys yhden sivun aikana muuttuu, ei ole asian tarkentamista. Missään muussa yhteydessä edes kreationisti ei moista väittäisi.

Tämä on suuri ongelma koska monet kreationistit väittävät että raamattu on jumalan sanelemaa tekstiä, eikä sisällä virheitä tai ristiriitoja. No nyt on pitävästi osoitettu että se sisältää, eikä tarvitse kuin 2 ensimmäistä sivua lukea. Tästä voimme tehdä muutamia päättelyitä:

1) Jos raamattu on jumalan sanaa, jumalalla on ilmeisesti dementia, koska muistu tuppaa prakaamaan. Toisaalta voisiko täydellisellä olennolla olla dementia? No ei. Siksi tämä vaihtoehto ei toimi.

2) Jumala loi maan kahdesti, siksi tämä ristiriita. Tämä selitys ei toimi teologisesti.

3) Raamattu EI ole jumalan sanaa tai hänen inspiraatiostaan kirjoitettua, vaan ihmisten ihmisille kirjoittamaa tekstiä vailla minkäänlaista jumalallista alkuperää. Lisäksi raamattua on muokattuja se on kursittu kokoon paloista, niin että se sisältää loogisia virheitä, koska on katsottu että on tärkeintä että raamatun isot linjat toimivat uskonnon kannalta edes jotenkin. Tämä puolestaan on uskottavaa ja historiallisestikin todennettavaa.

Joten mikä vaihtoehto on tosi? Numero 3 tekee ainoana loogisesti järkeä.

Kreationismi kaatuu siis jo raamattuunkin.

7

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AinakoJyrinpitääopettaa

      Vitsi että nämä evot on tyhmiä!
      DrHölmö kuvittelee tosiaankin että kun Mooses kirjoitti samaan kirjaan ensin hyvin lyhyen kuuden päivän luomistapahtumasta kertovan perusrungon, ja täydensi sitä samantien tärkeillä yksityiskohdilla niin tuossa on muka jotain ristiriitaista, hehe. Vitsi mikä peelo, sillä kuvitteleeko hän että Mooses olisi ollut niin tyhmä ettei olisi huomannut tehneensä mokan? Ja tokihan hänelle olisi virheestä huomautettu jo heti kirjoittamisen jälkeen jos siihen olisi aihetta ollut. Mutta kun ei ollut sillä nuo varhsiset ensimmäiset lukijat olivat yhtä älykkäitä kuin minä ja huomasivat heti ettei mitään ristiriitoja ollut, vaan että kyse oli täydentävistä tärkeistä lisätiedoista.

      En oikein jaksa ymmärtää sitä että mitä fiksua Dr.H on näkevinään siinä että kuuluttaa tämän tästä kaikkialla olevansa niin tyhmä ettei ymmärrä Raamatusta yksinkertaimpiakaan asioita.

      • Mooses ei ole kirjoittanut Pentateukkia koska Mooses ei ole lainkaan historiallinen henkilö. Mooses on mielikuvitusolento. Kolmas vaihtoehto on oikea, Raamattu on sekalaisista kirjoituksista kokoonkyhätty sisäisesti ristiriitainen teos.


      • "Mutta kun ei ollut sillä nuo varhsiset ensimmäiset lukijat olivat yhtä älykkäitä kuin minä"

        Älystä kertoo paljon se, että luomissadun keksijällä ei ollut käsitystä auringon ja päivänvalon yhteydestä. Luomissadun mukaan aurinko luotiin muutamaa päivää myöhemmin kuin yö ja päivä.


      • DRHouse

        "DrHölmö kuvittelee tosiaankin että kun Mooses kirjoitti samaan kirjaan ensin hyvin lyhyen kuuden päivän luomistapahtumasta kertovan perusrungon, ja täydensi sitä samantien tärkeillä yksityiskohdilla niin tuossa on muka jotain ristiriitaista, hehe."

        Siis mielestäsi ei ole ristiriitaista että jokainen tapahtuma vaihtaa paikkaa keskenään? Esimerkiksi se että ensin väitetään jumalan luoneen ensin eläimet, mutta sitten sanotaan että ensin luotiinkin ihminen? Oletkos vähän tyhmä?

        " Vitsi mikä peelo, sillä kuvitteleeko hän että Mooses olisi ollut niin tyhmä ettei olisi huomannut tehneensä mokan? "

        Mooses on fiktiivinen henkilö.

        "Ja tokihan hänelle olisi virheestä huomautettu jo heti kirjoittamisen jälkeen jos siihen olisi aihetta ollut. Mutta kun ei ollut sillä nuo varhsiset ensimmäiset lukijat olivat yhtä älykkäitä kuin minä ja huomasivat heti ettei mitään ristiriitoja ollut, vaan että kyse oli täydentävistä tärkeistä lisätiedoista."

        Tai sitten kyse oli kaltaisistasi logiikkaa ymmärtämättömistä idiooteista, joiden käsitys älykkäästä ajanvietteestä on piereskely?

        "En oikein jaksa ymmärtää sitä että mitä fiksua Dr.H on näkevinään siinä että kuuluttaa tämän tästä kaikkialla olevansa niin tyhmä ettei ymmärrä Raamatusta yksinkertaimpiakaan asioita. "

        Edelleen, kyse on selvästä ristiriidasta, jota sinä et kykene käsittämään, vaikka rautalangasta vääntää. Se että ensin väittää yhtä ja sitten toista ei ole täsmennys, vaan looginen ristiriita.

        Toisaalta, tuleepa huomattua mikä on useinpien kreationistien älyllinen taso. Alempi kuin perunalla... Ja jyri on vieläkin suurempi idari...


      • Ja viidennessä Mooseksen kirjassa Mooses kuvaili yksityiskohtaisesti omat hautajaisensa.
        Oli se viisas mies.


    • Raamatussa on selvästi kaksi erillistä ja erilaista luomiskertomusta. Juutalaisille asia ei taida aiheuttaa päänvaivaa, koska heille kertomusten sanatarkka tulkinta taitaa olla vierasta, kuten se on useimmille kristityillekin. Ainoa mihin aloituksen perustelu todella puree, on kreationismi, joka perustuu Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan.
      Kirjaimellisen tulkinnan hölmöys tulee tässäkin aloituksessa varsin hyvin esille. Samoin eräässä kommentissa tulee Jyrin hölmöys esille. Jyri uskoi vastanneensa kykenemättä vastaamaan mihinkään. Taas oman pään sisäisiä harhoja.

    • Ja seuraavaksi Mark5 kertoo, että kun uskoo hänen Jumalaansa eli häntä itseään jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ollut varma

      Tunnistiko/hoksasiko kuka olen niin siksi en viitsinyt sanoa mitään 😔🫣😂 yleensä kyllä tervehdin tuttuja, paitsi sillo
      Ikävä
      16
      3208
    2. Ikkunoitten takana tirkistelijä

      Kyllä! Itseänsä vielä alapäästä esittelee..Hiljattain tuli ilmi että syksyllä ahistellu ikkunoitten takana taskulampun
      Suomussalmi
      16
      3017
    3. Mitä sanoisit kaivatullesi juuri nyt?

      Mitä sanoisit hänelle?
      Ikävä
      202
      2273
    4. Ymmärrät sanomattakin

      Että ollaan kielletyllä alueella. Silti nainen sinun vaikutus on suurempi kuin kenekään toisen koskaan. En voi tälle as
      Ikävä
      91
      1839
    5. Kuvaile nainen itseäsi

      Niin katsotaan, oletko kaivattuni. Kiitos. 💛
      Ikävä
      86
      1559
    6. Sä olet nainen niin

      Loistava ihminen että en muista ketään kuka pääsisi samalle tasolle kanssasi. Piristystä päivääsi. T:J
      Ikävä
      39
      1076
    7. IS Viikonloppu 6.-7.7.2024

      2½- merkitytty" Aulis-ristikko" Teemu Palloselta - todennäköisesti kuitenkin erinomaisin ratkaisusanoin. Kun on näin haa
      Sanaristikot
      76
      909
    8. Kirjota tähän että oot kunnossa

      Vaikkei meistä mitään tullutkaan.
      Ikävä
      60
      876
    9. No mitä luulet, mies?

      Kun nähdään, onko parempi teeskennellä, ettei välillämme ollut mitään tänä vuonna? Ja me emme tavanneet täällä, palstall
      Ikävä
      69
      803
    10. En tiedä uskaltaisinko

      Riisuutua edessäsi ja paljastaa itseni alastomana. Sinä olet kaunis ja täydellinen nainen. Minä en taida olla sun tasoa.
      Ikävä
      27
      799
    Aihe