Raivoava omainen kotihoidossa

Kotihoitaja

Kuinka menettelisi asiakkaan raivoavan omaisen kanssa joka ei saa tahtoaan läpi? Asiakas itse ei uskalla sanoa poikki sanaa lapselleen. Lapsi asuu toisella paikkakunnalla. Käyntiajat ovat mm. liian pitkiä, lapsi saanut tahtonsa läpi mm. pesu kaksi kertaa viikossa, siivous. On hieman epätasaarvoista kun muutkaa ei tälläistä palvelua saa. Jos omainen ei saa sitä mitä haluaa, tulee hän linjoja pitkin ja suu vaahdossa raivoaa, uhkailee valituksilla ja lehteen kirjoituksilla. Sai hän kerran jopa ambulanssin todetessa että asiakas voi jäädä kotiin mutta omainen hermostui niin että lanssin oli otettava asiakas mukaan. Kerran oli asiakkaan luona ja vaati illalla tekemään hoitotoimenpiteen joka ei olisi illalla onnistunut. Tuli hän silmille ja huusi naama punaisena tuoden naamansa naamaan kiinni ja "heitti" hoitajan pihalle. Eräs ei vielä soittanut Heti omaiselle kun pyysi terveydenhoitajaa katsomaan yhtä asiaa, asiakas vielä kielsi ilmoittamasta omaiselleen , ilmoittaen itse. Tämän tehtyään omainen selvitti hoitajan työnumeron jota ei asiakkailla ole ja huusi langan päässä lujaa. Hoitaja oli asiakaskäynnillä toisen luona, omainen vielä pommitti perään, kun hoitaja oli lopetettava puhelu toisen asiakkaan tarvitsiessa apua, teki tästä valituksen. Asiakkaan omainen on haastava käytökseltään, mietteissa vain että onko tämä työsuojelu asia jo, esimies ei tee mitään, mutta miten käy jos omainen käy kiinni? Sen verran raivoava hän on että hoitaja miettii käydäänkö käsiksi. Henkistä väkivaltaa jo käyttää niin pitääkö tehdä työsuojelu ilmoitus ennalta ennen fyysistä väkivaltaa? Onko tämä omainen niin heikko, kun raivoamalla hoitaa asiat? Kameroillakin on jo uhannut laittavansa vanhempansa asuntoon.

18

565

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvasitkin.varmaan

      Jonkun pitää puuttua raivohullun toimintaan, muuten ei lopu.

      • Lisään.vielä.että

        Ei pidä ajatella heikkoutena, koska sitä se juuri ei ole. Sympatiat pois nyt ja realismia tilalle ennen kun sattuu.


    • Kotihoitaja

      Lisään vielä että käynneille on tarkat kellon ajat, jos myöhästyt alkaa puhelin piristä. Asiakas ei saisi syödä sitä mitä haluaisi, ruokalista tehty. Pikkuasioista nousee kauhea haloo, jos esim tiskikoneessa on väärä kippo tai jos vessa on epäsiisti kakalla käymisen jälkeen tai esim. lakana om taiteltu väärin pyykkikoppaan.

      Ei, ei ole sympatiaa ollenkaan. Mietin vain onko tuo omaisen heikkoutta, huonoa omaatuntoa kun ei itse pysty hoitamaan vai onko pettynyt itse terveydenhuoltoon.

    • Liianharvoinko

      Mitä tarkoittat että pesu 2 kertaa viikossa ja siivous, muut ei saa samaa palvelua ? Miten usein sitten muut pestään?

      • KotihoitsuMyös

        No, tottakai se on asiakkaiden eriarvoistamista, jos kerran toiset saa enemmän, kuin toiset. Ei meillä ainakaan kotihoito ole siivonnut vuosikausiin, eli se ei kuulu kotihoidon tehtäviin. Toisetkin joutuu tilaamaan sen siivoojan ja maksamaan siitä, joten miksi yhden pitäisi saada se palvelu sen kotihoidon "siivellä"? Ja meillä asiakkaiden pesu "kuuluu hintaan" kerran viikossa, ellei ole joku erityinen syy, miksi pitäisi pestä toiseen / useaan kertaan, esim asiakas on päätä myöden kusessa / paskassa. Sillon on helpompi vipata se tyyppi suihkuun, kun laappia sitä paskaa pelkillä pesulapuilla koko kropasta. Siinä kohtaa en itsekään enää mieti onko se sopparin mukaista vai ei. Samoin, jos sitä kusta / paskaa on ympäri kämppää tai vaikka vaan maitopurkki pitkin lattioita, niin kyllä mä sen siivoon, vaikka soppari sanois mitä. Mutta mitään sen suurempaa siivousapua ei kotihoidolta enää saa. Ja sen takia näin, koska sitä asiakasta et pese tai kämppää siivoo sen max 10-15 minuutin aikana, joten resurssit ei vaan yksinkertaisesti riitä viemään niitä asiakkaita suihkuun useammin tai siivoilemaan. Jos halutaan enemmän palvelua, olis enemmän oltava hoitajia. Nytkin jo ajat vedetty niin ääritiukoille, ettei mitään ylimääräistä ole varaa tapahtua tai tehdä, ellei ole aivan pakko. Liikaa asiakkaita ja liian vähän henkilökuntaa, siinä se yksinkertaisuudessaan.


      • Hoitaja77

        Kotihoito ei nykyään siivoa, se on yksityisten palveluntarjoajien hommaa. Pienet siivoukset tehdään. Ja suihkut ovat kerta viikkoisia, resurssit ei riitä joka päivä suihkuttamiseen.


    • KotihoitsuMyös

      Se on esimiehen asia tehdä asialle jotain, jos ei tee, niin yhteys korkeampin elimiin, kuten siihen työsuoheluun. Hoitajan ei tarvitse kuunnella mitä tahansa, joten poistuisin paikalta ja sanoisin tulevani uudelleen tai puhelimessa kuuntelevani vasta, kun osaa esittää asiansa asiallisesti. Näiden kanssa vaan pitää pysyä tiukkana, sillä jos joku lipsuu, niin se vaatiminen ei ikinä lopu ja yltyy vaan. Noita raivohulluja piisaa joka puolella, mutta jos asiakas ei ole holhouksen alla, niin periaatteessa omaista ei tarvitse esim. ruuan suhteen kuunnella, vaan minä ainakin antaisin mummalle / paapalle just sitä mitä se haluu syödä, jos vaihtoehto on ettei syö ollenkaan. Se kuolema tulee sieltä joka tapauksessa, joten se ei sitten enää ole siitä ruuasta kiinni. Mä olen kyllä sen verran kovapäinen ja siinä mielessä huono hoitaja, sillä mä en viittaa kintaallakaan omaisten turhasta raivoomisesta vaan napautan kyllä aika äkkiä takaisin ja käsken tehdä valityksen esimiehelle, jos jotain olen muka sellaista tehnyt, että valitukseen on aihetta. Ja tosiaan lähden pois, enkä kuuntele, jos ei asiallinen puhe kiinnosta. Itse koitan olla asiallinen, mutta jos toinen silti huutaa ja raivoaa, niin ei, ei tarvi kuunnella. Ja kritiikinkin otan vastaan, mutta turhaa napinaa ja huutamista en kuuntele.

    • Esimiehen kanssa tosiaan kannattaa ottaa asia puheeksi, koska ennemmin tai myöhemmin tämä omainen ottaa esimieheesi yhteyttä, jolloin se vasta soppa syntyy.

      • Kotihoitaja

        Jos esimies ei tee mitään, onko työsuojeluvaltuutettu seuraava?


      • Kotihoitaja kirjoitti:

        Jos esimies ei tee mitään, onko työsuojeluvaltuutettu seuraava?

        Jos puhe ei auttanut, niin sitten sama kirjallisena ja kopio työsuojeluvaltuutetulle ja esimiehesi esimiehelle tiedoksi.

        Rupea myös kirjaamaan loukkaavia tapauksia ylös ja kysele työkavereittesi kokemuksia tämän asiakkaan tiimoilta. Tuskinpa sinä olet ainoa, joka siellä käy, mutta vaikka jos olet ainoa, joka saa myllytystä, ei vika välttämättä silti ole sinussakaan: saattaa vain olla, etteivät kemiat kohtaa ja olet asiakkaasi omaiselle jostain syystä kuin punainen vaate sonnille.


    • enhoitsu

      Tulee mieleen, että vanhusasiakas pelkää tuota omaistaan ! Tietenkin ilmoitus esimiehelle ja työsuojeluun. Ehkä vanhusta hoitavan lääkärin tietoon myös? Omalle työterveyshoitajalle/lääkärille voi sydäntään purkaa myös.

      Tulee mieleen, että vartija mukaan turvaksi. Ehkä raivotautiselle vois sanoa, ettei kukaan uskalla tulla työhön vanhuksen luo, jos pitää pelätä? Täällä vartijat käy nostelemassa sänkyyn vessareisulla kaatuneita mummuja ja varmaan paappojakin yms. vammaisiakin.

      Ehkä hoitajan pitäisi laittaa kännykkä nauhoittamaan ? Ei sitä kameraa tarvi asiallisesti käyttäytyvän pelätä vaan tuon huutajan.

      • rtytyurtyu

        Voihan raivoavalle narsistille sanoa, että laittaa videoinnin päälle, jotta saa esimiehen kanssa täsmällisen kuvan 'ongelmista'. Ei haittaa, jos kamerassasi ei ole videointimahdollisuutta - känkkäränkkä ei sitä tiedä. Ainakin sisarpuoleni juuri tuollaiseen käyttäytymiseen videointi vaikutti tehokkaasti. Pakeni paikalta heti.


      • enhoitsu

        Olikohan puhelinhäirintää tuo huutaminen puhelimeen, jonka numero ei ole yleisessä jaossa?


    • dfghfgjgh

      Vaitiolovelvollisuus ei koskene muiden kuin itse avustettavan käyttäytymisestä puhumista?

    • Kananlihalla

      Minulla oli omainen joka siis tiesi koska olen asiakkaani luona. Tuli usein samaan aikaan ja se sopi kyllä minulle ei siinä mitään. Myöhemmin hoksasin että kuunteli oven takana mitä tapahtuu ja sitten kopsahti nopeasti omilla avaimillaan sisään ja näytteli niin yllättynyttä kun olin siellä.
      Alkoi pikkuhiljaa kypsyttää tää outo näytelmä, kaikenlaista tekovalitusta alkoi tulla. Olin niin tyhmä ja yksinkertainen hänen mielestään.

      Asiakas itse oli mukava, sivistynyt ja kärryillä kaikesta. Matkustellut paljon ja niistä matkoistaan usein kertoi.
      Lopulta anoin siirtoa toiseen asiakkaaseen ja sainkin siirron. Sekään ei ollut hyvä idea omaisen mielestä. Hän vielä jotenkin hiosti että "on ottanut selvää missä asun".

    • hhva

      Julkisen puolen suurimpia ongelmia on osaamattomat esimiehet.
      Usein esimieheksi pääsee pisimpään talossa ollut sairaanhoitaja, vaikkei taustalla ole minkäänlaista johtamistaustaa.
      Sitten kun pätemätön johtaja kohtaa ongelmia, niin hänellä ei ole osaamista puuttua ongelmiin. Siksi hän antaa periksi aivan hulluimillekin vaatimuksille, koska pelkää aemansa puolesta.
      Sen takia asiakkaat/asukkaat/potilaat ovat täysin eriarvoisessa asemassa toisiinsa verrattuna.
      Aloittajan tapauksessa olisi ehdottomati pitänyt johdon ottaa tilanne haltuun, kertomalla omaiselle säännöt, millä toimitaan. Ja sitten tiedottaa kaikille hoitajille, miten toimia ko tilanteissa, koska erilaiset hoitajien toimintatavat sekoittavat omaiset ja hoitajat.

      • KotihoitajaMaalta

        Meillä ei esimiehen sijainen ole edes sairaanhoitaja, lähihoitajasta puhumattakaan.... Vaan kollega kentältä. Vaikkakin hänellä on työuraa takana jo varmaan 30 vuotta ja osaa suurimman osan myös "paperihommista", niin silti hän ei ole pätevä koulutukseltaan nykypäivän viralliseen päätöksentekoon, eikä kyllä luonteeltankaan. Mutta kun joskus on aloittanut sijaistamaan silloin vuosikymmeniä sitten ja edellen tekee pomon sijasta esim työvuorolistat ja työlistoja / toiminnan ohjausta ym. niin sellanenhan sitten laitetaan aina jatkossakin itse pomon sijaiseksi. Ja jos ei ole pätevyyttää tehdä jotain viranomaispäätöksiä, niin sitten ne tekee joku muu kaupungin virkamies... Näin meillä homma toimii ja tuo ko. tilannekin hoidettais varmaan ihan samoin, että pomo antais periks tuolle omaiselle, kun ei ole kykyä pistää ojennukseenkaan.


    • Rajatonrakkautta

      Anna huutaa, anna laittaa kamerat yms. Anna kirjailla valituksia. Teet työsi juuri niin kuin palvelusuunnitelmassa sovittu. Älä lähde provosoitumaan, älä anna extraa mitä et anna muillekaan. Se myös lisää omaisen epävarmuutta ettei ole rajoja "mitään ei tapahdu, ellen itse pidä puoliani" . Kyllä maailmaan huutoa mahtuu, tärkeintä että teet työsi pilkulleen kuten sovittu. Et enempää et vähempää ja pystyt seisomaan tekojesi takana. Näin ei mitään väliä kameroinneilla ja valituskirjelmillä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1385
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1096
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      83
      945
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      837
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      76
      783
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    7. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    8. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      713
    9. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      713
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      682
    Aihe