Vuoden vanha talo ja nyt jo sisäilmaoireita

Homeeeeeeee

Hei! Hommasimme avaimet käteen periaatteella itsellemme omakotitalon. Pohjatyöt tehtiin itse, mutta talopaketti tuli siis talofirmalta. Vuosi ollaan asuttu tyytyväisenä, mutta nyt pari kuukautta ollut ihan kamalaa. Asuntoon tultaessa korvani menevät lukkoon ja kipeytyvät, sekä uutena vaivana on liman nousu kurkkuun ja poskionteloiden turpoaminen. Mitähän meidän kannattaisi tehdä?? Mistähän tämä voisi johtua?

18

2338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suoli24_diagnostiikkaa

      Ei vakavaa ennen kuin koko pääsi turpoaa!

    • pinquin

      meillä oli samantyylisiä oireita parivuotta valmistumisen jälkeen ja syyksi paljastui alimpien hirsien lahoaminen ja homepisteiden tuleminen hirsiseinään.
      älkää ottako ilmastointia pois koskaan!

      • Homeeeeee

        Miten saitte sen selville? Teittekö kalliita sisäilmatutkimuksia? Oliko oireet samanlaisia? Olitteko ottaneet sitten ilmastoinnin pois päältä?


      • pinquin
        Homeeeeee kirjoitti:

        Miten saitte sen selville? Teittekö kalliita sisäilmatutkimuksia? Oliko oireet samanlaisia? Olitteko ottaneet sitten ilmastoinnin pois päältä?

        oireet olivat samanlaisia, monet vakuutelivat että hirsitalossa puhdas hyvä ilma ja katinkontit, liimahirsi ei hengitä ja ilmanvaihtokone poispäältä niin eihän se hyvä ollut. myös sokkelin ja alimmanhirren välistä oli jätetty muovi pois ja kosteus meni puuhun ja lahotti.
        ei tarvitse kalliita insinöörejä todetakseen jos seinillä on himepilkkuja ja alajuokssut homeessa.
        nykyään talot tarvitsevat ilmanvaihtokoneen oli sitten elementti villatalo tai liimahirsitalo, samat ongelmat molemmissa eli liian tiiviitä ja tarvitsevat ilmankierron. muistakaa se!
        ennen oli talot hataria....


      • Ftghjkkk
        pinquin kirjoitti:

        oireet olivat samanlaisia, monet vakuutelivat että hirsitalossa puhdas hyvä ilma ja katinkontit, liimahirsi ei hengitä ja ilmanvaihtokone poispäältä niin eihän se hyvä ollut. myös sokkelin ja alimmanhirren välistä oli jätetty muovi pois ja kosteus meni puuhun ja lahotti.
        ei tarvitse kalliita insinöörejä todetakseen jos seinillä on himepilkkuja ja alajuokssut homeessa.
        nykyään talot tarvitsevat ilmanvaihtokoneen oli sitten elementti villatalo tai liimahirsitalo, samat ongelmat molemmissa eli liian tiiviitä ja tarvitsevat ilmankierron. muistakaa se!
        ennen oli talot hataria....

        Eli laiettiin teidän syyksi ja myyjä pääsi pinteestä? Oma kokemus on, että koneellinen ilmanvaihto yhdistettynä rakennusvirheisiin on syy. Ei pelkkä ilmanvaihtokoneen sulkeminen tuota aiheuta.


    • julkulmul

      Laminaatin alla oleva tupleks on kostea ja alkaa tuottamaan kaasuja.Jos alla on betoni valu .Jos betonin päälle on jäänyt ns.liima betoni ei ole päässyt kuivumaan.Tuottaa ns.vokkikaasuja.Raimo Lajunen on tutkinut paljon näitä juttuja.Lattiat auki ja materiaali näytteiden otto.

    • rakentaja48

      Ensimmäiseksi kannattaa pyytää paikalle rakennusalan ammattilainen. Ei talopakettimyyjä eikä hänen sukulainen.
      Ei kannata lähteä oikopäätä arvailemaan syytä. Niitä voi olla useita.
      Huonosti lienee tehty jos nyt jo onnelmia. Nykytaloissa ei aina osata myöskään asua.
      Rak.alan ammattilainen nämä selvittää...

    • Korvaonherkkälaite

      Ei aloittaja edes kerro minkä tyyppisestä talosta on kyse, mutta joku jo innostuu esim. hirsitaloja mollaamaan!
      Esim. korvien lukkoon meno äkillisesti viittaisi kyllä ilmanpaine- eroihin. Itsellä satunnaisesti erityisesti hyvin tuulisella ilmalla ovesta ulos mennessä samansuuntaisia korvatuntemuksia, ei kovin voimakkaita mutta selviä kuitenkin. Tuulen voima ja erityisesti satunnainen reilumpi tuulenpuuska tietyn suuntaisilla tuulilla pakkautuu korkean talon seinää vasten eli nostaa paikallisesti ilmanpainetta ja pikainen ulosmeno sisätiloista saattaa aiheuttaa tuntemuksen korvissa. En omalla kohdalla yhdistä tätä sisäilmaongelmiin eikä talossani tiettävästi niitä ole. En kiellä etteikö korvatuntemuksilla voisi olla yhteys ilmanlaatuun, en ole lääkäri, kerron vain omista kokemuksistani.

      • tuttuuon

        selvästi desingtalo! eli seinät vuotaa kuin seula! Nyt kunnon tutkija paikalle?Kohta teillä on seinät homeessa!


    • tohtorisetä

      Luulosairautta se on pääasiassa.
      Myös ihan tavallinen flunssa voi kestää viikkoja joskus.
      Suosittelen myös käyttämään sen ilmastointikoneen asentaneen ja säätäneen kaverin palveluksia. Onko talossanne alipaine joka aiheuttaa tuntemuksia korvissa? Kannattaa nyt nuo ensin tutkia.
      Kesäisin on ilmassa myös paljon luonnosta tulevia siitepölyjä (tämä kevät ja kesä on ollut vaikea) ja homeita, aiheuttaa monille oireita.

    • iiiks

      Liimahirsi on huijausta, ei vastaa oikeaa hirttä. Liimassa on kemikaaleja. Jos pääsee kostumaan, voi alkaa ilmaan tulla voc-päästöjä. Googleta.

    • PahuksenAllutaas

      Ompas näitä asiantuntijoita tässä maassa paljon. Yhtä paljon on hyviä selityksiä. Tässä vielä yksi: ilmanvaihtokoneen tulosuodattimissa on mikrobikasvustoja. Tämä ongelma on vältettävissä siirtymällä painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Kokeileminen ei maksa mitään, mutta auttaa varmasti.

      • mummonmökin_haju

        Tästä nyt voi varmuudella sanoa, että ihan päin vittua oleva selitys.

        Siinä taas yksi perinne=homerakentamisen asiantuntija selittelee pihlajanmarjoja happamiksi.

        Se on kova paikka perinnerakentajilla, kun ei enää perinteinen hometalotuote tahdo tehdä kauppaansa.

        Ja jos luulette minun vitsailevan, niin miksi sitten perinnerakentajat esim. kutsuvat sädesienten hajua normaaliksi = asiaankuuluvaksi mummonmökin karmaksi, joka ei haittaa ollenkaan, kun siitä pääsee eroon tuulettamalla.

        Logiikkakin perinnerakentajilla vähän erikoista. Käytössä olevassa rakennuksessa pitää sammuttaa ilmanvaihtolaitteet ja tukkia kaikki räppänät, ettei energiaa kulu turhaan. Mutta tyhjillään olevassa (esim. kesämökki) pitää räppänät olla auki, ettei tönö mene homeeseen ja silti tarvitaan tehokas tuuletus keväällä että saadaan vähemmäksi sitä asiaankuuluvaa mätimisen hajua ;-D


    • kostuualle

      uutisissa oli liimahirsitalojen ongelmista, liimasaumoja 4 kpl on kuin 4 muovia päällekkäin ja kosteus jää muhimaan

    • VV-Paavo

      Kannattais ny varmaan ensin vaihtaa ne iv-koneen suodattimet. Ne tarttis vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa. Moni uusavuton ei hoksaa vaihtaa niitä ollenkaan, ja sitten ihmetellään sisäilmaongelmia. Myös parin vuoden välein olis hyvä ottaa se pyörivä kenno sieltä irti kokonaan, ja imuroida senkin tausta. Lisäksi enerventin koneista ainakin tuppaa irtoamaan ne "retkipatjaeristeet". Eräässäkin pingviinissä yksi retkipatjan roikale repsotti suoraan iv-putken edessä ja tukki siitä noin 50%. Nuo putsaus/tarkistus hommat pystyy kotikonstein tekemään, ja ne repsottavat retkipatjatkin pystyy liimata takaisin kiinni, esim kuumaliimapistoolilla tai A3:lla.

      Jos ei tämä auta. Niin sitten kannattaa soittaa jollekin iv-yritykselle, josta tulee mies säätämään ilmankierrot kuntoon, jos ne vaikka on jostain syystä säädetty päin peetä.

      Sitten vielä lopuksi. Tarkista nyt ihmeessä ettei sinne talon seinässä olevaan tuloaukkoon ole kukaan insinööri laittanut hyönteisverkkoa tms. Jos on niin revi se äkkiä pois.

    • Sivusta_seurannut

      Hyvin tuttua varsinkin nykyisessä julkisrakentamisessa josta esimerkkinä vaikka Lahdessa pari "monitoimitaloa" Jalkarannassa ja Liipolassa...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1676
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1391
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1222
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      849
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      186
      743
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe