Vuoden vanha talo ja nyt jo sisäilmaoireita

Homeeeeeeee

Hei! Hommasimme avaimet käteen periaatteella itsellemme omakotitalon. Pohjatyöt tehtiin itse, mutta talopaketti tuli siis talofirmalta. Vuosi ollaan asuttu tyytyväisenä, mutta nyt pari kuukautta ollut ihan kamalaa. Asuntoon tultaessa korvani menevät lukkoon ja kipeytyvät, sekä uutena vaivana on liman nousu kurkkuun ja poskionteloiden turpoaminen. Mitähän meidän kannattaisi tehdä?? Mistähän tämä voisi johtua?

18

2449

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Suoli24_diagnostiikkaa

   Ei vakavaa ennen kuin koko pääsi turpoaa!

  • pinquin

   meillä oli samantyylisiä oireita parivuotta valmistumisen jälkeen ja syyksi paljastui alimpien hirsien lahoaminen ja homepisteiden tuleminen hirsiseinään.
   älkää ottako ilmastointia pois koskaan!

   • Homeeeeee

    Miten saitte sen selville? Teittekö kalliita sisäilmatutkimuksia? Oliko oireet samanlaisia? Olitteko ottaneet sitten ilmastoinnin pois päältä?


   • pinquin
    Homeeeeee kirjoitti:

    Miten saitte sen selville? Teittekö kalliita sisäilmatutkimuksia? Oliko oireet samanlaisia? Olitteko ottaneet sitten ilmastoinnin pois päältä?

    oireet olivat samanlaisia, monet vakuutelivat että hirsitalossa puhdas hyvä ilma ja katinkontit, liimahirsi ei hengitä ja ilmanvaihtokone poispäältä niin eihän se hyvä ollut. myös sokkelin ja alimmanhirren välistä oli jätetty muovi pois ja kosteus meni puuhun ja lahotti.
    ei tarvitse kalliita insinöörejä todetakseen jos seinillä on himepilkkuja ja alajuokssut homeessa.
    nykyään talot tarvitsevat ilmanvaihtokoneen oli sitten elementti villatalo tai liimahirsitalo, samat ongelmat molemmissa eli liian tiiviitä ja tarvitsevat ilmankierron. muistakaa se!
    ennen oli talot hataria....


   • Ftghjkkk
    pinquin kirjoitti:

    oireet olivat samanlaisia, monet vakuutelivat että hirsitalossa puhdas hyvä ilma ja katinkontit, liimahirsi ei hengitä ja ilmanvaihtokone poispäältä niin eihän se hyvä ollut. myös sokkelin ja alimmanhirren välistä oli jätetty muovi pois ja kosteus meni puuhun ja lahotti.
    ei tarvitse kalliita insinöörejä todetakseen jos seinillä on himepilkkuja ja alajuokssut homeessa.
    nykyään talot tarvitsevat ilmanvaihtokoneen oli sitten elementti villatalo tai liimahirsitalo, samat ongelmat molemmissa eli liian tiiviitä ja tarvitsevat ilmankierron. muistakaa se!
    ennen oli talot hataria....

    Eli laiettiin teidän syyksi ja myyjä pääsi pinteestä? Oma kokemus on, että koneellinen ilmanvaihto yhdistettynä rakennusvirheisiin on syy. Ei pelkkä ilmanvaihtokoneen sulkeminen tuota aiheuta.


  • julkulmul

   Laminaatin alla oleva tupleks on kostea ja alkaa tuottamaan kaasuja.Jos alla on betoni valu .Jos betonin päälle on jäänyt ns.liima betoni ei ole päässyt kuivumaan.Tuottaa ns.vokkikaasuja.Raimo Lajunen on tutkinut paljon näitä juttuja.Lattiat auki ja materiaali näytteiden otto.

  • rakentaja48

   Ensimmäiseksi kannattaa pyytää paikalle rakennusalan ammattilainen. Ei talopakettimyyjä eikä hänen sukulainen.
   Ei kannata lähteä oikopäätä arvailemaan syytä. Niitä voi olla useita.
   Huonosti lienee tehty jos nyt jo onnelmia. Nykytaloissa ei aina osata myöskään asua.
   Rak.alan ammattilainen nämä selvittää...

  • Korvaonherkkälaite

   Ei aloittaja edes kerro minkä tyyppisestä talosta on kyse, mutta joku jo innostuu esim. hirsitaloja mollaamaan!
   Esim. korvien lukkoon meno äkillisesti viittaisi kyllä ilmanpaine- eroihin. Itsellä satunnaisesti erityisesti hyvin tuulisella ilmalla ovesta ulos mennessä samansuuntaisia korvatuntemuksia, ei kovin voimakkaita mutta selviä kuitenkin. Tuulen voima ja erityisesti satunnainen reilumpi tuulenpuuska tietyn suuntaisilla tuulilla pakkautuu korkean talon seinää vasten eli nostaa paikallisesti ilmanpainetta ja pikainen ulosmeno sisätiloista saattaa aiheuttaa tuntemuksen korvissa. En omalla kohdalla yhdistä tätä sisäilmaongelmiin eikä talossani tiettävästi niitä ole. En kiellä etteikö korvatuntemuksilla voisi olla yhteys ilmanlaatuun, en ole lääkäri, kerron vain omista kokemuksistani.

   • tuttuuon

    selvästi desingtalo! eli seinät vuotaa kuin seula! Nyt kunnon tutkija paikalle?Kohta teillä on seinät homeessa!


  • tohtorisetä

   Luulosairautta se on pääasiassa.
   Myös ihan tavallinen flunssa voi kestää viikkoja joskus.
   Suosittelen myös käyttämään sen ilmastointikoneen asentaneen ja säätäneen kaverin palveluksia. Onko talossanne alipaine joka aiheuttaa tuntemuksia korvissa? Kannattaa nyt nuo ensin tutkia.
   Kesäisin on ilmassa myös paljon luonnosta tulevia siitepölyjä (tämä kevät ja kesä on ollut vaikea) ja homeita, aiheuttaa monille oireita.

  • iiiks

   Liimahirsi on huijausta, ei vastaa oikeaa hirttä. Liimassa on kemikaaleja. Jos pääsee kostumaan, voi alkaa ilmaan tulla voc-päästöjä. Googleta.

  • PahuksenAllutaas

   Ompas näitä asiantuntijoita tässä maassa paljon. Yhtä paljon on hyviä selityksiä. Tässä vielä yksi: ilmanvaihtokoneen tulosuodattimissa on mikrobikasvustoja. Tämä ongelma on vältettävissä siirtymällä painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Kokeileminen ei maksa mitään, mutta auttaa varmasti.

   • mummonmökin_haju

    Tästä nyt voi varmuudella sanoa, että ihan päin vittua oleva selitys.

    Siinä taas yksi perinne=homerakentamisen asiantuntija selittelee pihlajanmarjoja happamiksi.

    Se on kova paikka perinnerakentajilla, kun ei enää perinteinen hometalotuote tahdo tehdä kauppaansa.

    Ja jos luulette minun vitsailevan, niin miksi sitten perinnerakentajat esim. kutsuvat sädesienten hajua normaaliksi = asiaankuuluvaksi mummonmökin karmaksi, joka ei haittaa ollenkaan, kun siitä pääsee eroon tuulettamalla.

    Logiikkakin perinnerakentajilla vähän erikoista. Käytössä olevassa rakennuksessa pitää sammuttaa ilmanvaihtolaitteet ja tukkia kaikki räppänät, ettei energiaa kulu turhaan. Mutta tyhjillään olevassa (esim. kesämökki) pitää räppänät olla auki, ettei tönö mene homeeseen ja silti tarvitaan tehokas tuuletus keväällä että saadaan vähemmäksi sitä asiaankuuluvaa mätimisen hajua ;-D


  • kostuualle

   uutisissa oli liimahirsitalojen ongelmista, liimasaumoja 4 kpl on kuin 4 muovia päällekkäin ja kosteus jää muhimaan

  • VV-Paavo

   Kannattais ny varmaan ensin vaihtaa ne iv-koneen suodattimet. Ne tarttis vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa. Moni uusavuton ei hoksaa vaihtaa niitä ollenkaan, ja sitten ihmetellään sisäilmaongelmia. Myös parin vuoden välein olis hyvä ottaa se pyörivä kenno sieltä irti kokonaan, ja imuroida senkin tausta. Lisäksi enerventin koneista ainakin tuppaa irtoamaan ne "retkipatjaeristeet". Eräässäkin pingviinissä yksi retkipatjan roikale repsotti suoraan iv-putken edessä ja tukki siitä noin 50%. Nuo putsaus/tarkistus hommat pystyy kotikonstein tekemään, ja ne repsottavat retkipatjatkin pystyy liimata takaisin kiinni, esim kuumaliimapistoolilla tai A3:lla.

   Jos ei tämä auta. Niin sitten kannattaa soittaa jollekin iv-yritykselle, josta tulee mies säätämään ilmankierrot kuntoon, jos ne vaikka on jostain syystä säädetty päin peetä.

   Sitten vielä lopuksi. Tarkista nyt ihmeessä ettei sinne talon seinässä olevaan tuloaukkoon ole kukaan insinööri laittanut hyönteisverkkoa tms. Jos on niin revi se äkkiä pois.

  • Sivusta_seurannut

   Hyvin tuttua varsinkin nykyisessä julkisrakentamisessa josta esimerkkinä vaikka Lahdessa pari "monitoimitaloa" Jalkarannassa ja Liipolassa...

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   14
   2264
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   109
   2033
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   146
   1871
  4. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   166
   1424
  5. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   106
   1392
  6. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   1361
  7. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1154
  8. Yksi syy miksi kaipaan sua

   On se että luulen sun ymmärtävän mua hyvin. Ollaan jokseenkin samanlaisia vaikka hyvin erilaisia.
   Ikävä
   66
   1020
  9. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   42
   956
  10. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   68
   948
  Aihe