Mistä collie?

iäoäääiä

Collie-rotu kiinnostaisi minua, mutta en halua kuulusteluun, kuin olisin joku rikollinen. Oikeesti, haen vain perheeseeni koiraa! En mielestäni ansaitse sen vuoksi joutua kuulusteluun. Koen sen nöyryyttävänä.
Eli, tietääkö joku jossain yksityistä kasvattajaa? Myös paperiton saisi koira olla. Emme me niillä papereilla mitään tee, mutta haluamme, että koira on meidän sen jälkeen, kun koira on meidän.
Ymmärrän sijoituskoirat, että kasvattaja haluaa hallita ja määrätä...mutta jos ostan koiran, on se meidän!

57

1670

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helinä__1

      Jossakin päin Helsinkiä oli taannoin paperiton pentue, mutta olivat jo kaikki menneet. Päädyin sitten toiseen rotuun lopulta. Kyllä niitä on ja niitä teetetään. Vähemmän varmaan kaupitellaan netissä, sillä siellä hallitsee tuo fanaattinen kasvattajateam :-) , joka ei raaski loppupeleissä koiriaan myydä, vaan palluttelevat niitä kaveripiirissä. Yleensäkin ihmettelen, miksi niitä ihmisten kiusaksi ilmoittelevat.

    • kyselejakatsastele

      Kannattaa kysellä, ei kaikki kasvattajat kuulustele. Omani kun hankin aikoa asia jota kysyttiin oli aionko näyttelyihin, vastasin että en ja kasvattaja ei aihetta enempää jatkanut.
      Laittaisin linkin kotisivuille, mutta tämä oli noin 15 vuotta sitten ja nykyisemmin kasvatus on jo loppunut joten sivuja ei enää ole.
      Miksi muuten tunnet olosi rikolliseksi jos kysytään juttuja? Ihan hyvähän se vaan on että kiinnostaa millaiseen kotiin pennut menevät ellei se kysely sitten mene ihan liiallisuuksiin ja tosi henk.koht asioihin. Melko monet paperittomienkin pentuja myyvät kyselevät hieman eivätkä vaan myy pentua tuosta noin.

    • Helinä___1

      Haluan olla rehellinen. En halua sitoutua mihinkään, mitä en varmuudella voi luvata. Ärsyttää se asenne...hyvä kotiko on vain se, joka harrastaa näyttelyitä ja agilitiä? Noup!!! Siis kasvatajat, joiden tarkoitus on vain pönkittää omaa kasvatustyötä. Silloin kuuluu myydä pentu halvemmalla, sillä se on tavallaan yhteisomistuksessa. Eli rahanahneet, vain itseään ajattelevat kasvattajat hallitsevat nykyään Collieiden kasvatusta.
      Meillä on hyvä koti koiralle, se on perheenjäsen ilman agility- ja näyttelyhömpötyksiä! jalat on kuvattu, sillä se tieto on koiran eduksi!
      Tätä varmaankin aloittaja tarkoitti, vaan ei vielä ymmärrä, mistä kyse.

    • Helinä__1

      Kaikki kasvattajat ovat fanaattisessa poppoossaan nykyään. Koira pitää etsiä sen ulkopuolelta.

    • jopasjotakin7

      Aloituksen ja muiden kommenttien valitusvirttä on melkein huvittavaa lukea. Viitsisittekö tarkentaa, mitkä kysymykset tarkalleen ottaen koette "kuulusteluksi"?

      Tuollainen ylireagointi kertoo oikeasti paljon. Kyllä minä olen kyennyt koiria ostaessani kertoa itsestäni niin paljon, ettei kasvattajat ole juuri mitään tarvinneet kysellä, tai jos jotain yksittäisiä lisäkysymyksiä on tullutkin, niin ei ole tehnyt tiukkaa vastata. Teidän asenneongelma kertoo erittäin vahvasti sen, että jossain on jotain häikkää, joten on hyvä jos kaupat jäivät tekemättä siksi, että jossain on jotain vikaa. Ei kenelläkään normaalilla ihmisellä ole mitään salattavaa, jolloin niihin kysymyksiinkin kyetään vastaamaan, jollei oma-aloitteisesti olla tarpeeksi kerrottu. Tietysti teitä toki harmittaa, jos ette saa siksi ostettua kunnon koiraa, koska kukaan ei suostu myymään. ;)

      Yksikään kasvattaja ei ole niin hullu, että myy erittäin lupaavan koiran pelkäksi kotikoiraksi. Kai sen sanoo järkikin niillä, joilla sitä päässä on. On siis turha itkeä, jos koiran osto on tyssännyt siihen, ettette haluaisi aloittaa näyttelyharrastusta, jos tiedustelemallenne koiralle on etusijalla nimenomaan näyttelykodit. Jokaisessa pentueessa on kuitenkin niitäkin, jotka lähtevät ihan vain kotikoiriksi, mutta jos asennevammanne on tuota luokkaa, niin ei ole ihmekään, ettei niitä olla teille myyty. Kahdella tuttavallani on paperilliset colliet kotikoirina eikä heillä ollut mitään ongelmia koiriaan hankkia. Jos tuntuu, että omalla kohdalla on ongelmia koiran ostossa, niin kannattaa katsoa peiliin. Kasvattajien syyttely kuulustelusta kertoo paljon siitä, missä päässä se oikea ongelma todella on.

    • Älkääurputtako

      Juuri tuollaiset sekopäiset valittajat, joilla on ilmeisesti luurankoja kaapissa kun kysymykset hirvittää, joutuvat hankkimaan kaiken maailman paperittomia piskejä. Muutahan ette saa ostettua. Niissä paperittomissa piskeissä vaan on vaikka mitä eettisiä ongelmia, mutta eihän teitä se kiinnosta. Tärkeintä on saada mahdollisimman helpolla piski, joka tuo tullessaan mahdollisimman vähän velvollisuuksia. Kukaan järkevä ei edes suostuisi ostamaan koiraa "kasvattajalta", joka on myymässä heti ilman että yhtään kiinnostaa minne koira on menossa ja mihin käyttöön. Jos normaaleille, järkeville ihmisille ollaan heti koiraa tyrkyttämässä ennen kuin on ehditty tutustumaan puolin ja toisin, niin varmana jää ostamatta. Niissä myyjissä on koirineen jotain vikaa, jotka myyvät kenelle tahansa rahan kiilto silmissä.

      Paperittomille koirille et saa sitten mitään takuita sen jälkeen kun koira on vaihtanut omistajaa. Siihen on syy ettei pentuja ole rekisteröity ja kun se syy viimein selviää ja koirassa paljastuu vaikka mitä ongelmia, niin ostaja on täysin itse maksumiehenä. Paperittomien piskien teettelijät eivät ota vastuuta, jos koirassa jotain ilmenee.

      Paperittomien koirien tehtailussa on myös se eettinen ongelma, että kukaan ei valvo sitä miten usein emo pentuja saa. Pahimmillaan siis tuettekuvottavaa tehtailua, jonka seurauksena emo on hirveässä rasituksessa saadessaan pentuja joka juoksusta. Tehtailijaa kiinnostaa vain raha, ei koirien hyvinvointi ja sellaista tuollaiset paperittomia piskejä hankkivat älypäät tukevat. Jos rotukoiraa ei ole rekisteröity, niin siihen on AINA syy. Ihan aina. Ja syyksi ei muuten riitä se, että pennut myydään vain kotikoiriksi, sillä rekisteröinti ei paljoa maksa. Syy löytyy aina ja joka kerta muualta.

      Kannattaa siis tosiaan mennä itseensä ja miettiä onko valitukselle aihetta. Ei kenelläkään normaalilla ole mitään ongelmia ostaa paperillisia rotukoiria ihan vaan kotikoiriksi ja jos itselläsi on, niin mietipä miksi. Syy ei ole kasvattajissa vaan sinussa. Muutenhan kenelläkään ei niitä kotikoirina olisi, mutta kas kun suurin osa paperillisistakin koirista on ihan kotikoiria.

      • 00070

        paljonhan noita paperimattomia nk. välipentueita joillakin kasvattajilla mitä ei kuitenkaan kirjata ylös.


      • Sinä se olet oikein koirarakas ihminen, nimittelet paperittomina koiria piskeiksi.Se helvatan "paperi" ei tee koirasta mitään valioyksilöä.
        Itselläni on kyllä "paperi" koira, mutta en näe hänessä mitään ihmeellistä verrattuna esim. naapurin samanrotuiseen "piskiin"


      • hyihäpeä
        Eläinrakas1 kirjoitti:

        Sinä se olet oikein koirarakas ihminen, nimittelet paperittomina koiria piskeiksi.Se helvatan "paperi" ei tee koirasta mitään valioyksilöä.
        Itselläni on kyllä "paperi" koira, mutta en näe hänessä mitään ihmeellistä verrattuna esim. naapurin samanrotuiseen "piskiin"

        Sinua kakaraa siis häiritsee yksittäinen sanavalinta niin paljon, että se ylittää valituskynnyksesi, mutta itse pointin sivuutat kätevästi kokonaan. Alunperin sana "piski" on viitannut sekarotuiseen eikä ole mikään haukkumasana, joten on täysin oma ongelmasi, jos kyseinen sana pienen mielesi pahoittaa. Kunhan vähän aikuistut, niin _saatat_ alkaa ymmärtämään kokonaisuuksia sen sijaan, että kiinnittäisit ylettömästi huomiota yksittäisiin sanavalintoihin. Se kokonaisuus tuossa kommentissa on tärkeämpää kuin yksikään yksittäinen sana.

        Kärkäs kommentointi on täysin ymmärrettävää tällaisessa keskustelussa, sillä tehtailu ja muuten epäeettinen kasvatus kuumentaa taatusti jokaisen järkevän tunteita. Kunhan vähän kasvat henkisesti, niin alat sinäkin ehkä ymmärtämään, mikä vika aloittajan ja miljoonalla eri nikillä kommentoivan valehtelijan ja tehtailijan puuhissa on vikana.

        Ei ole mitään syytä olla alleviivaamatta sitä tosiasiaa, että paperittomat koirat OVAT PISKEJÄ, joille ei ole kasvattajalla antaa mitään takuita jatkossa, terveydestä ei edes etukäteen ole mitään takuita "terveystarkastusten" ollessa täysin epävirallisia eikä edes kasvatusolosuhteet ole tarkistettavissa. Paperittomien piskilöitten tehtailu on AINA tavalla tai toisella epäeettistä ja mahdollisesti jopa pahimman laatuista pentutehtailua. Ostaja ei pysty millään varmistumaan siitä, millä tasolla puuhastelu on epäeettistä, joten on parempi kiertää tuollaiset puuhastelijat kaukaa. Se tässä on tärkeintä, käsitätkö? Tuosta kommentistakin käy aivan selvästi ilmi kaikille lukutaitoisille, että siinä demonisoidaan EPÄEETTISET PAPEROTTOMIEN KOIRIEN TEHTAILIJAT, EI PAPERITTOMAT KOIRAT. Käsitätkö eron, kakara hyvä? On täysin eri asia haukkua lyttyyn paperittomien koirien tehtailijat ja niiden ostajat kuin paperittomat koirat. Ne ovat syyttömiä syntymiseensä. Tämän eron saatat vielä jokin päivä käsittää, jos päässäsi on kahta useampi aivosolu toisiinsa törmäilemässä.

        Ja kyllä, ne paperit nimenomaan tekevät koirasta siinä mielessä paremman, että sen kasvatusolosuhteet, terveys yms. jokaiselle järkevälle ja OIKEASTI eläinrakkaalle tärkeät asiat ovat jäljitettävissä ja tarkastettavissa. Olet täysi vitsi tuon nimimerkkisi kanssa, joten vaihda se äläkä loukkaa muita eläinrakkaita käyttämällä tuollaista nikkiä siitä huolimatta, ettet edes käsitä mikä valtava eettinen ongelma paperittomien koirien kasvatuksessa piilee. Aloittajan kaltaiset itsekeskeiset älykääpiöt ja saman tason idioottimaiset ostajat oikein erikseen KASVATTAVAT paperittomia koiria, vaikka ne eivät tee ainuttakaan palvelusta koirapopulaatiolle tai meille ihmisille. Maailma on pullollaan koiria, joita päivittäin lopetetaan vain siksi, ettei niille ole koteja tarjolla, joten jokaiselle syntyvälle koiralle pitää olla äärimmäisen hyvä pointti ja tarkoitus. Paperittomilla PISKEILLÄ ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin se, että niiden "kasvattaja" saa siitä kätevästi kahisevaa taskuun. Siitä ei koirien kasvatus enää kovin paljoa epäeettisemmäksi mene.


    • öiuäoiäåä

      Myös rotukoirien hinnat ovat nykyään sikakiskontaa. Mulla on paperiton collie( paperillinen mäykky) sellaisesta yhdistelmästä, kun koirapuistossa yksi collieomistaja, narttu, oli pitkään etsinyt toista(ei sille varmaan myyty, kun ei ollut mikään näyttelyfriikki, varmasti hyvä koti). Hän löysikin uroksen, jonka omistaja halusi myös toisen. Pentuja syntyi 8. Kaikille löytyi hyvä koti. Pennut ovat kaikki samassa kaupungissa. Siinä tuli paljon myös uusia ystäviä. On mukavaa tapailla sisaruksia ja niiden omistajia.
      Voi hyvät ihmiset, älkää maksako itseänne kipeäksi. Minä maksoin koirastani 600e ja se on kohtuullista, sillä pennut syövät. Kasvattaja otti töistä yli 2 viikkoa palkatonta...yms...
      PentuTEHTAILU on aivan eri asia!!!!!

    • oiiPPo

      Lisäisin vielä. Minä hain kotikoiraa. Sain itse valita pennun...koirani on todella upea. Jos olisin mennyt sanomaan tuon jollekkin paperillisia tehtailevalle kiskurille, olisin varmasti joutunut tyytymään siihen huonoimpaan. Järki käteen hyvät ihmiset! Olkaa rohkeita ja ajatelkaa itse. Ei noista paatoksellisista syyllistävistä puheista kannata välittää!!!

    • SinäEtAjattele

      oiiPPo:
      Nimenomaan ne, joiden tulisi välittää, eivät välitä. Sinä olet hyvä esimerkki. Eihän sitä tietenkään itsessään ole mitään vikaa, vai mitä? Harvoin kukaan suostuu peiliin katsomaan ja juuri tuollainen "minä en teistä välitä" kalkatus osoittaa sen, miten pahasti osui ja upposi.

      • oikeassaolet

        "Sinä olet hyvä esimerkki." Juuri näin. Halvalla vaan pitää saada,ei muulla merkitystä. Keksitään sitten kaikkea syytä, kun ei kehtaa sanoa.


    • oiiPPo

      Höpöhöpö "SinäEtAjattele" :-)

    • höoihöoääh

      Koiramme-lehdessä oli kirjoitus överiksi menneistä koirien hinnoista. Niin kauan se jatkuu, kun ihmiset siihen suostuvat ja kiltisti maksavat. Jos kasvattaja vaatii lonkka- ja kyynärkuvat, hän sen lystin maksakoon. Näyttelypakko tarkoittaa osaomistusta eli hinta...puoliintuu. Olisiko aika jo nousta tuota hulluutta vastaan...

    • Heli___3

      Hienoa! Pitäköön kasvattajat koiransa omassa poppoossaan!!!!

    • ruikutamuualla

      Eikö tuo huomioh****aminen ja keskustelun ylläpito yksin monilla eri nimimerkeillä jo riitä? On käynyt jo varsin selväksi, että paperilliset koirat ovat sinun kukkarollesi liian kalliita eivätkä mokomat kasvattajat kelpuuta sinua samalle hiekkalaatikolle kanssaan ja plaa plaa plaa. Voi itku. Kiitti riitti.

    • uopiå

      Tämä on nimenomaan KESKUSTELUpalsta, jossa jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin ja tuoda ne esiin. "Ruikutamuualla" saa ja voi pitää omat mielipiteensä.

    • voitsiisus3

      Vaan kun teikäläinen ei keskustele vaan TROLLAA. Tässä topassa ei ole kuin muutama kommentti muilta ja loput ovat sinun multinikkitrollin sepustuksia yhdestä ja samasta asiasta. Jollei ole uutta asiaa, niin anna jo olla länkyttämättä. Et ole edes vailla collieta, mutta aiheesta on vain pakko täällä vouhkata ihmeellisen päähänpinttymäsi vuoksi. Lääkkeitä on tarjolla, jos mikään muu ei mielessä pyöri. Pidä siis jatkossa mielipiteesi ominasi, jollet mitään uutta keksi. Samojen asioiden räyhääminen muka eri kommentoijina on sairasta huomionkipeyttä.

    • höijäoääipoiää

      Voi hyvä "Voitsiisus". Sinä nyt taidat olla tämän keskustelun eri nimimerkeillä esiintyvä trolli. En minä jaksa nimimerkkeihin panostaa, sillä herjaa aina, että on jo käytössä. Asiasisältö on tärkein. Jos se sinua ärsyttää, voit ystävällisesti poistua palaamatta keskusteluun ja lauleskella mennessäsi "Voi kunpa oisin diktaattori." Hyvää lomaa Sinullekkin!

    • minelan

      Tuosta kuulustelusta vielä, mahdo-collinenklen kasvattajan pitäisi peruskuuluustlla pennunostaja ja hänen käsityksensä koirasta. perusteellisesti,samalla kertoa pennun taustosita. Collieissa on yksikin arka koira liikaa jalostettu.MINULLA ON OLLUT 7 Collieta Klaudia Sunbergilta, kennel DurWAL,Lstä, Hänestä on Rainer VUORNENKIN TEHNYT KIRJAN-

    • ErjaTo

      Mikä on mahdo-collie? Ei selviä googlettamallakaan. Kyse ei varmaankaan nyt kuulustelusta, vaan siitä,mihin ostaja painostetaan sitoutumaan saadakseen pennun.

    • Onnellinenkoiranomistaja

      Jos koiran otan, ei hinnalla ole mitään väliä. Kysymykset ei haittaa, olen sanonut, että voin käydä näyttelyissä jos koira on lupaava. Ensimmäinen collieni oli toiselta silmältään sairas, kasvattaja ei panostanut tarpeeksi terveyteen ja myös värivirhettä ja luonnehäiriöitä oli, herkkä vatsaisuutta ym, joista en silloin ensimmäisen collien kohdalla tarpeeksi tiennyt. Hyvä kotikoira kuitenkin eikä ongelmat olleet vakavia kun näiden juttujen kanssa tehtiin töitä. Toisen koiran kohdalla tein enemmän tutkimustyötä, löysin kasvattajan jonka kanssa kemiat kohtasivat ja minulle varattu pentu oli kaikin puolin lupaava. Sain pentueen parhaan pennun, rohkea luonteeltaan, terve, kaunis, hyvä vatsainen. Tottakai käytän sellaista koiraa näyttelyissä jos kasvattaja niin haluaa, koska jos haluan oikeasti hyvän koiran ei minua haittaa tulla tässä asiassa vastaan, tai ainakin antaa kasvattajalle lupa että saa käyttää koiraani näyttelyssä. Haluan myös että suku jatkuu ja perintönä tulisi terveitä collieita. Hullua tässä on myös, että ensimmäinen collie maksoi 1300e ja nykyinen 1000e.

    • jhhhhhhh

      Palauttaako kasvattaja osan hinnasta, jos vikaa lonkissa ja kyynärissä, allergioita? Mulla paperiton collie, kuvattu ja kyynärät lonkat ok. Voit saada sutta ja sekundaa "oikealta kasvattajalta", joka valitsee sinulle pennun, ellet ole kiinnostunut agilitystä etkä näyttelyistä. Sakemanneilla on Facessa oma ryhmänsä, paperittomat. Eiko voisi joku Colliellekkin perustaa?

    • jaanajoooooo

      No juups. Paperittomilla rotikoilla myös ryhmä. Collieille olis hienoa myös nykyään.

    • uteliastäti

      Onko tässä topassa kasvattajia kehissä?

      Nyt menee vähän ohi aiheen, pahoittelkuni siitä, mutta kun tuli noista pentujen hinnoista puhetta, niin kiinnostaisi tietää, kuinka paljon kasvattaja itse joutuu maksamaan pentueesta aina astutusmaksusta siihen asti kun pennut luovutetaan? Paljonko astutusmaksu on jos sitä lasketaan rahassa? Paljonko maksavat kaikki mahdolliset tarkastukset tiineyden aikana ja pentujen synnyttyä kaikki normaalit tarkastuskset, sirutukset, madotukset, rekisteröinnit yms?

      Minä en tiedä kasvattamisesta mitään joten ei ole aavistustakaan siitä mitä kaikkea kasvattaja joutuu itse pennuista maksamaan ennen kuin joku ostaa pennun. Eli kaikkien pentuihin liittyvien kulujen jälkeen, paljonko kasvattaja saa voittoa yhdestä pennusta?

      • peeta0

        Kaikki riippuu siitä, mitä kaikkea laskee kuluiksi. Jos esim. näyttelymatkat lasketaan kuluiksi, niin pentueista ei jää käteen yhtään mitään, päinvastoin - silloin toimintaa pyöritetään rankasti miinuksen puolella. Paperillisia koiria ei siten kukaan kasvata siksi, että niistä saisi rahaa. Sitä rahaa kun tuppaa vain menemään, kuten missä hyvänsä harrastuksessa, ja voittoa ei tule sitten millään, vaikka paperittomien piskien ostajat ja kasvattajat muuta vuodesta toiseen yrittävät väittääkin oman lehmän ollessa ojassa.

        Nimenomaan paperittomia koiria kasvatetaan siksi, että niistä jää voittoa. Jos pentu on madotettu suunnilleen sinne päin ja saanut ensimmäisen rokotteen, niin nämä ja ruokintakulut luovutusikään mennessä eivät 100 euroa enempää ole maksaneet per pentu. Jos siis maksoit paperittomasta piskistäsi 600 euroa, niin kasvattajalle on helposti saattanut jäädä käteen n. 500 euroa per pentu. Tämä on niin iso raha, että paperittomien piskien tehtailu on huomattavasti isompi bisnes kuin monet kyseistä toimintaa tukeneet edes tajuavat. Nartut tiinehtyvät mahdollisesti jokaisesta juoksusta ja ovat siten hirveässä rasituksessa, sillä mikään taho ei valvo sitä, miten usein paperittomia koiria tehtaillaan samoista emoista. Ostajat kuvittelevat tekevänsä kovinkin hyvän työn iskiessään paperittomien "kotikoirien" kasvattajille 600 euroa käteen sen sijaan, että olisivat maksaneet 800-1400 euroa kasvattajalle, jonka kaikki toiminta on julkista. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Jos "rotukoira" ei ole rekisteröity, niin siihen on ihan aina syy, joka ei kestä päivänvaloa, vaikka myyntipuheet kauniilta kuulostavatkin. Tätä ei luulisi olevan kovin hankalaa ymmärtää, mutta niin vain paperittomien koirien kasvatusbisnes kukoistaa koirien kustannuksella ja tehtailijat kiittävät kun ei tarvitse tehdä oikeita töitä.


      • joopajookasvattaja

        Aika seikkaperäisesti osasit kuitenkin kysyä, vaikka et tiedä asiasta mitään!?


    • uteliastäti

      Arvelinkin ettei rehellinen, kunnon kasvattaja paljonkaan voittoa saa. Kuluja kysellessäni en ajatellut niinkään näyttelyitä yms, vaan ihan tosiaan astutusmaksuja ja mahdollisia tiineyden aikaisia tarkastuksia, ja sen jälkeen pentujen hoitoon liittyviä juttuja, kuten rokotuksia, madotuksia jne, ja tietysti tulee ruuat päälle siinä vaiheessa kun pennut alkavat saada kiinteää ruokaa.

      • ei.olla.tyhmiä

        Olet itse kasvattaja,lopeta tuo turha kysely..


      • kylläsinäolettyhmä
        ei.olla.tyhmiä kirjoitti:

        Olet itse kasvattaja,lopeta tuo turha kysely..

        Kyllä sinä nimenomaan näytät olevan äärimmäisen tyhmä ja salaliittoteorioinesi kaiken lisäksi niin tärähtänyt, että apua kannattaisi harkita pyytäväsi. Hyvämaineinen kasvattaja ei menoista ja tuloista puhumisesta säikähtäisi, joten säksättämisesi paljasti sen, miten pahasti asia osui ja upposi. Koska ET ole hyvämaineinen kasvattaja, vaan paperittomien koirien tehtailija, niin sinullahan käteen jää vaikka kuinka paljon myydyistä pennuista ja olet siksi varpaillasi asiallisesta keskustelusta tuloista ja menoista, sillä menot koskevat lähinnä hyvämaineisia kasvattajia, jotka tekevät kaiken oikein.


    • ioooo-o

      Miksi ihmeessä pitää vääristellä paperittoman pennun teettäminen pentutehtailuksi. Se on aivan eri asia.
      Kaikki vaan eivät halua sitoutua kaikenmaailman näyttely yms.hömpötyksiin.

    • joooo-o

      Ja vielä...Meille on toiveissa toinen collie tuttavani nartulta. Teettää pennut urokseni kanssa, kun/jos ostajaehdokkaita on riittävästi. Ei meitä tehtailijoiksi voi silti tuomita :-). Kustannuksia tulee jo siitä, että töistä pitää ottaa palkatonta vapaata n. 3-4 viikkoa.

    • joooo-o

      Ja vielä. Uteliastäti. Astutusmaksuni tulee olemaan 1 pentu. Samat tarkastukset ja eläinlääkärikäynnit luonnollisesti tulee tässäkin tapauksessa :-). Vain rekisteröintimaksu puuttuu. Se ei suuri ole, mutta mielestämme täysin turhaa.

    • kyselinminäkin

      Kasvatin muutama vuosi sitten paperittoman colliepentueen ja kyselin ostajilta ummet ja lammet koska kiinnosti ihan oikeasti tietää että millaiseen kotiin menee, mitä jos esim syntyy vauva saako koira jäädä vai meneekö kiertoon, koirakokemukset yms yms yms. Tehtiin myös kirjalliset kauppasopimukset.

    • uteliastäti

      Mutta kuinka paljon nuo tarkastukset ja ell-käynnit suunnilleen maksavat? En tarkoita haastaa riitaa, mutta ihan tosissaan kiinnostaa. Toki sen saisi selville kun soittaisi ell ja kysyisi, mutta hinnat käsittääkseni vaihtelevat aika paljon paikkakunnittain ja siksi kiinnostaisi tietää kokemuksista paljonko ihmiset ovat näistä maksaneet.

      En myöskään tarkoittanut sitä, että paperiton pentu olisi automaattisesti pentutehtailun tulos. Kasvattaja voi olla kunnollinen vaikkei olekaan rekisteröitynyt viralliseksi kenneliksi. Mutta kuten tuolla joku totesikin, paperittomien pentujen taustoista voi olla mahdoton saada selvää. Mistä ostaja voi tietää, onko kaikki tarvittavat tarkastukset tehty tai onko myytävä pentu todellakin terve vaikka myyjä niin väittäisikin? Miten ostaja voi tietää, onko kyseessä satunnainen, loppuun asti harkittu astutus vai astutetaanko emokoira jokaisesta kiimasta niin ettei se saa pentueiden välillä levätä lainkaan? Tai jos pentujen vanhemmilla on jotain perinnöllisiä sairauksia, miten ostaja voi tietää siitäkään, kun tietoja ei saa tarkistettua mistään?

      Itselleni pennun ja tietyssä määrin sen suvunkin terveystiedot ovat tärkeitä, juuri siksi, että ostaessani pennun myös tiedän mitä saan, eikä tarvitse jäädä pohtimaan onko myyjä jättänyt jotakin kertomatta.

      Mutta tietysti tämä on vain oma henkilökohtainen mielipiteeni. Jos se tuntuu loukkaavalta, pyydän sitä nöyrästi anteeksi.

    • joooo-o

      Mekin tulemme kyselemään ja se kuuluu asiaan, Toisaalta tavoite on, että kaikki pennut tulisivat jäämään tutuille ihmisille, jolloin jo tiedämme, minkälaiseen perheeseen pentu menee.
      Tottahan kysellä kuuluu, mutta tässä keskustelussa nyt tarkoitetaan varmaan kyselyä, mikä on velvoittamista: näyttelyt, agilityt yms.
      Jokainenhan koiransa kanssa saa harrastaa ihan mitä itse haluaa. Lenkkeilykin on oikein hyvä juttu :-)

    • paaasiK

      Ihan samanlaiset paperit tulee eläinlääkärin tarkastamista paperittomista pennuista. Ihan hassua vainoharhaisuutta, josta kukin voi käydä keskustelemassa oman vaikkapa työterveyslääkärinsä kanssa. Joskus vaan täytyy luottaa. Voit saada terveen tai sairaan koiran, on se paperillinen tai paperiton. Pentutarkastuksessa ei tule taatusti esiin allergiat, jalkaviat. Huonoja lonnkkia, kyynäriä voi tulla kahdelle paperilliselle terveelle. Vaiva voi olla perinnollinen ja pulpahtaa monen sukupolven päästä. Kaikkia ei edes kuvata, joten kuka tietää, vaikka vaivaa lähisuvussa. Jos jollakin pentueessa on vika. jättääkö kasvattaja silloin teettämättä pennut sille itselleen jättämälleen lupaavalle pennulle.
      Kasvattajat ovat nykyään niin kuppikunnissaan, voipi sielläkin olla epärehellisyyttä. Jollakin on voinut ilmetä lonkkavikainen narttu. Juoksu samaan aikaan kaverin terveen kanssa. Astutetaanpa molemmat ja hups kun tuli iso pentue. Kaikki on mahdollista ja kaikenlaista olen kuullut. Epärehellisyyttä voi olla kaikkialla.
      Ostat auton ja käytät sen autotohtorilla. Saat moitteettomat lausunnot ja ja ne himskatin paperit. Auto hajoaa hetken päästä...juu se oli kuluva osa eikä kuulu takuuseen.
      Jos yksi mustalainen varastaa, ovat kaikki mustalaiset varkaita. Jos valtaväestöön kuuluva varastaa, tämä kyseinen on rikollinen. Tämä suora vertaus paperittomien ja paperillisten pentujen teettäjiin.
      Tämä on hyvä keskustelu.

      • seijasalme

        Huh, löytyihän täältä järkevä kommenttikin 😊🐕(paasiK:lta)


      • voivoisinnuu
        seijasalme kirjoitti:

        Huh, löytyihän täältä järkevä kommenttikin 😊🐕(paasiK:lta)

        Kiittelet sitten itseäsi "järkevästä" kommentista. :´DD Sinulle on nyt jo monta kertaa sanottu suoraan, että olet äärimmäisen huono trollinpenikka, sillä on aivan selvää, että olet suurimman osan kommenteista kirjoittanut ihan itse ja tekeytynyt niissä eri henkilöiksi. Vieläkään asia ei kuitenkaan ole sinulle valjennut, vaan jatkat samaa surkeaa epäonnistumista. Nyt kannattaisi jo hankkia lääkärin apua, sillä tuo on jo ihan sairasta.


      • homeaivo
        voivoisinnuu kirjoitti:

        Kiittelet sitten itseäsi "järkevästä" kommentista. :´DD Sinulle on nyt jo monta kertaa sanottu suoraan, että olet äärimmäisen huono trollinpenikka, sillä on aivan selvää, että olet suurimman osan kommenteista kirjoittanut ihan itse ja tekeytynyt niissä eri henkilöiksi. Vieläkään asia ei kuitenkaan ole sinulle valjennut, vaan jatkat samaa surkeaa epäonnistumista. Nyt kannattaisi jo hankkia lääkärin apua, sillä tuo on jo ihan sairasta.

        Suljetultako kirjoittelet?


    • paasiK

      Paperillisen pennunkin emo voi olla synnyttänyt joka juoksusta. Kaveripiiri voi olla laaja. Astutetaan taas kaksi ja syntyy suuri pentue jälleen. Kaikenlaista voi spekuloida. Eivät ne paperit mitään takaa, ei kennelnimikään. Kyse vain siitä, minkälainen sattuu olemaan se ihminen, joka pennut teettää.
      Liittoutuminen toki luo mahdollisuudet kaikenlaiselle, myös epärehellisyydelle.

    • yksi_mielipide

      Mutta kennelliitossa kuitenkin valvotaan tuota kasvatustouhua. Muistelen, että sieltä olisi joskus puututtu jonkun kasvattajan toimiin, kun astutti samaa koiraa liian tiuhaan tahtiin. Mutta näillä tee-se-itse-kasvattajilla, olivatpa asiallisia kasvattajia tai eivät, ei ole minkäänlaista silmälläpitoa.

      Pointti on kuitenkin se, että paperillisten pentujen sukutietoja voi jäljittää jos haluaa, mutta paperittomien pentujen ei voi. Epärehellisyyttä on virallisissakin kasvattajissa, samoin kun "navettakoirien" kasvattaja voi olla läpeensä rehellinen ja asiansa osaava, mutta kyse on siitä, että ostaja ei voi sitä tietää. Jos hän haluaa varmistua tietojen paikkansapitävyydestä, ne viralliset rekisteripaperit ovat ainoa keino asian selvittämisessä.

      Kaikki viat eivät tule esiin vielä pentutarkastuksessa vaan vasta myöhemmin, sekin on totta, mutta jos ko. tarkastus on tehty, ostaja tietää ainakin sen, mikä on tilanne siinä vaiheessa kun kaupat tehdään. Paperittomia koiria ei välttämättä tarkasteta mitenkään, joten periaatteessa pentu voisi olla vaikka sokea, ja myyjä voisi väittää, että se on joku pentuiän näköhäiriö joka paranee pennun kasvaessa. Eikä mistään ole mustaa valkoisella, jos myöhemmin ilmenee jotakin vakavampaa. Siksi minä en ostaisi paperitonta koiraa enkä ainakaan maksaisi siitä satoja euroja.

    • jäpoäiäp

      yksi mielipide et ole ymmärtänyt kirjoitettua tekstiä.

      • ÄläValehtele

        Väärin, tollo. SINÄ et ole ymmärtänyt lukemaasi. Melkein säälittäisi ellei pikemminkin suututtaisi tuollainen tietämätön höpinä. Onhan se toki ymmärrettävää, että sinulla on oma lehmä syvällä ojassa, joten yrität parhaasi puolustella omia tehtailuitasi parjaamalla paperikoirien kasvatusta. Valheella on kuitenkin lyhyet jäljet, joten kannattaisi edes tietää mistä puhut, sillä höpinäsi on helposti vääriksi todistettavissa. Tuollainen suoranainen valehtelu ja satujen kertominen osoittaa vain sen, miten epätoivoisesti yrität itseäsi ja epäilyttäviä puuhiasi puolustella.

        Paperillisten pentujen emo EI voi olla synnyttänyt joka juoksusta. Ei vain voi, sillä silloin pentuja ei olisi rekisteröity. Tämä on faktaa, jota et muuksi voi millään muuttaa, vaikka kuinka pakonomaisesti muuta mussuttaisit. Lisäksi rekisteröityjen pentujen vanhempien, aikaisempien mahdollisten sisarusten yms. lähisukulaisten terveystiedot ovat kenen hyvänsä katsottavissa jalostustietokannasta, joten suvun terveys on helppo todeta. Toisin on paperittomien rakkien laita - "terveydestä" ei ole mitään muuta kuin kasvattajan sana. On mahdollisimman epätodennäköistä saada perinnöllisesti sairasta pentua yhdistelmistä, jotka ovat tutkittuja ja rodunomaisiksi todettuja, joten tutkimuksista ja tulosten julkisuudesta on erittäin iso apu pentuja valitessa ja se myös pakottaa/mahdollistaa kasvattajat valitsemaan vain terveitä sukuja jalostukseen. Jos jotain kaikesta huolimatta ilmenee, niin paperikoirille on kasvattajan takuu. Kasvattaja siis vastaa ainakin osittain kaikesta mahdollisesta, mutta paperittomien koirien kasvattaja ei ole vastuussa yhtään mistään, sillä mikään taho ei kykene vastuuta vaatimaan. Jos paperittoman koiran kohdalla osuu jokin sairaus tai vika, niin pennun ostaja on TÄYSIN oman onnensa nojassa.

        Edes mitkään tutkimukset, joilla paperittomien rakkien tehtailijat yrittävät herrastella, EIVÄT ole virallisia tutkimuksia. Kennelliitto lausuu vain ja ainoastaan paperillisten rotukoirien tutkimukset. Paperittomille saa vain eläinlääkärin lausunnon, mutta ne eivät ole virallisia eivätkä luotettavia. Toki eläinlääkärit kaikkein pahimmat lonkkaviat yms. näkevät kuvista, mutta tarkkaa ja luotettavaa lausuntoa ei eläinlääkäreiltä saa. On äärimmäisen todennäköistä, että kennelliiton lausuma on ollut eri kuin eläinlääkärin alustava arvio, joten ei ole ollenkaan harvinaista, että A:n ja B:n lonkat ovatkin oikeasti olleet täyttä kuraa kun kennelliitto on virallisen ja lopullisen lausuman antanut. Jos siis paperittomalle rakille on esim. ne B:n lonkat eläinlääkäri lausunut, niin enpä kehtaisi edes herrastella.

        Näin ollen paperit ja VIRALLISET tutkimustulokset takaavat juuri niin paljon kuin koirista voi koskaan mennä takuuseen. Ongelmatilanteissakaan ei tarvitse olla yksin, sillä kasvattaja on vastuussa. Paperittomille rakeille sen sijaan ei ole antaa minkäänlaisia takuita, vaikka tehtailijat kovin kaunopuheisia osaavatkin olla. Ainoa "takuu" on ns. perävalotakuu, eli kun olet pihasta pois ajanut, niin olet täysin omillasi. Samalla olet myös mahdollisesti tukenut tehtailua, sillä mistään et voi tarkistaa sitä, miten usein emo on pentuja saanut. Paperittomien rakkien teettäjät ovat AINA jonkin sortin tehtailijoita, joilla on vain oma etu mielessä. Kukaan ei lisäännytä paperittomia koiria siksi, että on niin kiva tarjota vähän halvempia koiria pentujen ostajille. Kauniit puheet ovat siis pelkkää peen jauhamista.


      • aina.oikeassako
        ÄläValehtele kirjoitti:

        Väärin, tollo. SINÄ et ole ymmärtänyt lukemaasi. Melkein säälittäisi ellei pikemminkin suututtaisi tuollainen tietämätön höpinä. Onhan se toki ymmärrettävää, että sinulla on oma lehmä syvällä ojassa, joten yrität parhaasi puolustella omia tehtailuitasi parjaamalla paperikoirien kasvatusta. Valheella on kuitenkin lyhyet jäljet, joten kannattaisi edes tietää mistä puhut, sillä höpinäsi on helposti vääriksi todistettavissa. Tuollainen suoranainen valehtelu ja satujen kertominen osoittaa vain sen, miten epätoivoisesti yrität itseäsi ja epäilyttäviä puuhiasi puolustella.

        Paperillisten pentujen emo EI voi olla synnyttänyt joka juoksusta. Ei vain voi, sillä silloin pentuja ei olisi rekisteröity. Tämä on faktaa, jota et muuksi voi millään muuttaa, vaikka kuinka pakonomaisesti muuta mussuttaisit. Lisäksi rekisteröityjen pentujen vanhempien, aikaisempien mahdollisten sisarusten yms. lähisukulaisten terveystiedot ovat kenen hyvänsä katsottavissa jalostustietokannasta, joten suvun terveys on helppo todeta. Toisin on paperittomien rakkien laita - "terveydestä" ei ole mitään muuta kuin kasvattajan sana. On mahdollisimman epätodennäköistä saada perinnöllisesti sairasta pentua yhdistelmistä, jotka ovat tutkittuja ja rodunomaisiksi todettuja, joten tutkimuksista ja tulosten julkisuudesta on erittäin iso apu pentuja valitessa ja se myös pakottaa/mahdollistaa kasvattajat valitsemaan vain terveitä sukuja jalostukseen. Jos jotain kaikesta huolimatta ilmenee, niin paperikoirille on kasvattajan takuu. Kasvattaja siis vastaa ainakin osittain kaikesta mahdollisesta, mutta paperittomien koirien kasvattaja ei ole vastuussa yhtään mistään, sillä mikään taho ei kykene vastuuta vaatimaan. Jos paperittoman koiran kohdalla osuu jokin sairaus tai vika, niin pennun ostaja on TÄYSIN oman onnensa nojassa.

        Edes mitkään tutkimukset, joilla paperittomien rakkien tehtailijat yrittävät herrastella, EIVÄT ole virallisia tutkimuksia. Kennelliitto lausuu vain ja ainoastaan paperillisten rotukoirien tutkimukset. Paperittomille saa vain eläinlääkärin lausunnon, mutta ne eivät ole virallisia eivätkä luotettavia. Toki eläinlääkärit kaikkein pahimmat lonkkaviat yms. näkevät kuvista, mutta tarkkaa ja luotettavaa lausuntoa ei eläinlääkäreiltä saa. On äärimmäisen todennäköistä, että kennelliiton lausuma on ollut eri kuin eläinlääkärin alustava arvio, joten ei ole ollenkaan harvinaista, että A:n ja B:n lonkat ovatkin oikeasti olleet täyttä kuraa kun kennelliitto on virallisen ja lopullisen lausuman antanut. Jos siis paperittomalle rakille on esim. ne B:n lonkat eläinlääkäri lausunut, niin enpä kehtaisi edes herrastella.

        Näin ollen paperit ja VIRALLISET tutkimustulokset takaavat juuri niin paljon kuin koirista voi koskaan mennä takuuseen. Ongelmatilanteissakaan ei tarvitse olla yksin, sillä kasvattaja on vastuussa. Paperittomille rakeille sen sijaan ei ole antaa minkäänlaisia takuita, vaikka tehtailijat kovin kaunopuheisia osaavatkin olla. Ainoa "takuu" on ns. perävalotakuu, eli kun olet pihasta pois ajanut, niin olet täysin omillasi. Samalla olet myös mahdollisesti tukenut tehtailua, sillä mistään et voi tarkistaa sitä, miten usein emo on pentuja saanut. Paperittomien rakkien teettäjät ovat AINA jonkin sortin tehtailijoita, joilla on vain oma etu mielessä. Kukaan ei lisäännytä paperittomia koiria siksi, että on niin kiva tarjota vähän halvempia koiria pentujen ostajille. Kauniit puheet ovat siis pelkkää peen jauhamista.

        Onko ihan pakko nimitellä "tolloksi" kommentoijaa, jonka mielipide ei miellytä sinua?


    • oioioioioi

      Mitä tarkoittaa kasvattajan takuu? Esim. tapauksessa, jossa ilmenee myöhemmin kuvauksissa lonkka-tai kyynärvika? En ole koskaan kuullut, että kasvattaja olisi mitenkään korvannut tai hyvittänyt. Sellaista hoito-ohjetta on tullut, jonka jokainen tietää. Syötä glukosamiinia(sen teho humpuukiksi todistettu), tarkkaile painoa, älä hyppyytä...
      Jäin tätä mielenkiinnosta lukemaan. Minulla ei collieta ole, paperillinen muun rotuinen D-lonkilla. Kasvattaja jopa syyllisti vihjaillen minua asiasta. Olenkohan sittenkään ruokkinut oikein jne. Mun eka jalkavikainen koira. Molemmat vanhemmat terveitä. Ja mikä parasta, ethän harrasta koirasi kanssa muutenkaan mitään vaativaa!!! Semmonen kasvattajan takuu.

    • höiuöuöuö

      1 1=2. Rinki pyörii siten, että kasvattajat ovat tehokkaasti mustamaalanneet paperittomat koirat. Heille tulee hätä käteen, jos eivät saakkaan enää myytyä niitä vähemmän lupaavia pentuja kotikoitiksi. ja tottakai, täyteen hintaan. Jos luovutus on vasta 12 viikkoisina valikoivat viellä tarkemmin. sitte ku koirassa vikaa, saat jotain ylimalkaista neuvoa. hommaan pitäisi saada muutos.

    • voinaurunrymäkkää

      Hahhahhah! Nyt ei sulla enää collieta olekaan. XD Imbesilli tajua miten selvää on, että sinä (=aloittaja) täällä kirjoittelet suurimman osan kommenteista eri tyypeiksi tekeytyneenä. Olet sen tason valehtelija, ettei pahemmaksi mene ja vielä tehtailijakin. Huh huh.

      Sen nyt tietää jokainen, että kasvattajat vastaavat tässä maassa kasvateistaan ja tästä on normaalisti sovittu jo myyntisoppareissa. Turha yrittää länkyttää muuta, vaikka alatkin epätoivoiseksi käymään valehdeltuasi minkä kerkeät. Jätä tehtailematta piskejäsi enää jatkossa ja jos tehtailetkin, niin kerro rehellisesti tekeväsi sitä koska siitä saa RAHAA.

    • opipiåpioå

      Kennelliiton sopparissa on kohta, jolla kasvattaja pesee kätensä vastuustaan, kun ongelmia ilmenee.

      • oletniinnaurettava

        Olet niin hupaisa otus, ettet raukka enää itsekään tajua miten naurun alaiseksi itsesi teet. Pysytkö raukka enää itsekään kärryillä mitä kaikkea on tullut valehdeltua ja satuiltua? Ensin olit vaille collieta, joka voisi olla MYÖS paperiton, eli paperillisiakaan koiria vastaan ei ollut mitään. Sitten sinulla yhtäkkiä jo olikin paperiton collie, josta on saatu pennut jokunen vuosi sitten, sen jälkeen väite olikin, että jossain vaiheessa olisi kiva saada pennut, ja sitten ei collieta ollut ollenkaan vaan paperillinen muun rotuinen koira. Suunnilleen tällainen on ollut valheidesi kehityskaari, vai mitä?

        Sinullapa on erikoinen soppari, jota luet. Taidat lukea sitä omaa "soppariasi", jolla tehtailusi paperittomia hedelmiä maailmalle laitat? Sehän on selvää, että sinä kuten kaikki muutkin paperittomien tehtailupiskien tehtailijat pesette kätenne kaikesta sen jälkeen kun koira on omistajaa vaihtanut, mutta sama ei päde paperillisten rotukoirien kanssa. Sen varmistavat kennelliitto ja kuluttajansuojalaki. Kyllä minun toisella koiralla ja kaikilla muillakin kennelliiton myyntisopparia käyttäneillä on sopparissa kohta, jossa kasvattaja sitoutuu antamaan takaisin vähintään puolet kauppasummasta ongelmien osuessa kohdalle. Tietyn tyyppisissä ongelmissa kauppasumma palautetaan kokonaan. Tämän paperillisen koiran kanssa ei ole mitään ongelmia ollut koskaan, koira on terve kuin pukki. Ja jos jotain olisikin tullut, niin myyntisoppari olisi pitänyt minun puoliani. Sen sijaan vanhempi koiramme, joka on kahden eri rodun mix kääpiökoira, on ollut sairas koko ikänsä ja kaikki osui omaan nilkkaan, sillä "kasvattaja" (lue:tehtailija) ei ottanut mitään vastuuta. Koiralla on alusta asti ollut patellaluksaatio (emo piti olla kuvattu) ja voit vain arvata miten kalliiksi se on tullut, joten "halpa" kotikoira tulikin monta kertaa kalliimmaksi kuin mikään paperillinen koira on ikinä maksanut. Tästä oppineena ja viisastuneena en enää ikinä haksahda ostamaan paperitonta koiraa, en ikinä. Samaa suosittelen lämpimästi kaikille muillekin. Ongelmatilanteessa olet aivan yksin ilman mitään korvausmahdollisuuksia. On täysin totta, ettei kukaan hyvää hyvyyttään paperittomia koiria kasvata, vaan syy on aina itsekäs. Ihan aina! On aivan sama miten nättejä satuiluja omasta tehtailustaan tehtailija laatii tai miten pahasti yrittää mustamaalata paperillisten koirien kasvatusta, syy siihen on vain ja ainoastaan se, että yritetään MYYDÄ ja tehdä bisnestä. Paperittomien piskien tehtailijat eivät tee palvelusta koirille eivätkä ostajille, eivät todellakaan vaan kaikkea muuta. Vain oman navan ja kukkaron tuijotusta harrastavat eikä sitä kenenkään pidä tukea. Minä tuin sinisilmäisyyttäni kerran, mutta samaa virhettä en enää ikinä tule tekemään.


    • status.symboliko

      Näitä lukiessa tulee, mieleen, että mitä jos koira itse saisikin valita omistajansa.Voisi moni olla ilman Collieta.

    • Minä_vain12

      Muista, jos ostat paperittoman, se on seropi. koira on rotukoira ainoastaan silloin kun sillä on paperit, joilla se on rekisteröity jonkun maan(yleensä suomen, näin suomessa) kennelliittoon.

    • Joku kyseli hinnoista. Itse maksoin lonkka- ja kyynärkuvista vuonna 2011 130 €, mutta kyseessä oli edullinen klinikka. Katsoin piruuttani asuinpaikkakuntani eläinlääkäriasemia ja luustokuvauksiin saisi näemmä näillä heittää pari-kolmesataa (hinnat alkaen 200 €, kasvaa painon mukaan eikä laskukaavaa ole ilmoitettu). Päälle tulee vielä kennelliiton lausuntomaksu, joka on joitain kymppejä. Silmätutkimus 90 €.

      Henkilölle, jolla ei ole kasvattajanimeä (maksaa n. 200 €? kurssiin kulunut aika), yhden pennun rekisteröinti maksaa 70 €. Kennelnimelliselle rekisteröinti on edullisempi. Pennun täytyy olla sirutettu rekisteröintiä varten. Siruttaja pyytänee pikagoogletuksen mukaan n. 30 €/pentu. Sirutuksen voi hoitaa myös eläinlääkärillä. Collienpentu voidaan myydä myös silmäpeilattuna, jolloin tiedetään, onko sillä jo pentuna näkyviä muutoksia silmissä.

      Collieilta voidaan myös tutkia DNA-testillä joitain silmäsairauksia, alttius tietyille lääkeaineille (rodulle tyypillinen ivermektiiniyliherkkyys) sekä riski sairastua DM-selkäsairauteen (en muista tuon nimeä aukikirjoitettuna). DNA-testeihin voi myös upottaa muutaman satasen, jos haluaa. DNA-testin etu on, että sen voisi ottaa myös myytäviltä pennuilta, koska ikä ei vaikuta testiin.

      Collie on palveluskoirarotu, jonka luonteisiin pitäisi kiinnittää huomiota. Valitettavan harva kuitenkin harrastaa mitään, kasvattajistakin. Luonnetesti, johon koiraa ei tarvitse mitenkään kouluttaa, maksaa n. 40 €. MH-kuvaus on kalliimpi. Kisakoiran hintaa ei kannata edes laskea, koska siinä puuhassa kokeiden hinta on pienin kulu. Isoin arvo on koiran kouluttamiseen uhratussa ajassa ja vaivassa, vaikka kyllä se treenaaminen maksaa rahaakin.

      Muita pentueen eläinlääkärikuluja on pentutarkastus. Tarkan astutusajankohdan valitsemiseksi on voitu käyttää progesteronimääritystä ja tiineys todeta muutamaa viikkoa myöhemmin ultraäänellä. Kasvattajan kannattaa varautua myös yllätyksiin, kuten siihen, että narttu joudutaan leikkaamaan tai pentue saa ripulin.

      Tiine ja sittemmin imettävä narttu ja sen pentue pitää myös ruokkia hyvin. Ruokakuluja en osaa arvioida, koska en ole koskaan kasvattanut pentuetta. Siihen varmaan menee myös muutama satanen. Pentue voi kuluttaa myös kaikenlaista pikkusälää, pissa-alustoja, pentulaatikon hankinta, vilttejä, leluja, pentupakkauksia, puruluita... Ja tietysti kuljetuskustannukset kaikkiin eläinlääkärin tarkastuksiin yms.

      Astutusmaksu on kai parisataa 10-15 % pennun hinnasta.

      Kasvattaja voi haluta pennun hinnassa takaisin myös pentueen hoitamiseen kuluneesta ajasta ja vaivasta. Itse en arvosta näyttelyitä juurikaan, joten en tykkää, että hintaa nostetaan kaiken maailman näyttelyreissujen mukaan laskemisella.

      Ja tottakai hyvä kasvattaja toivoo, että pennut tutkittaisiin luuston osalta. Luustoviat eivät periydy suoraviivaisesti ja vikojen välttämiseksi vaadittaisiin mahdollisimman monen koiran tutkimista rodusta, erityisesti jalostukseen käytettävien yksilöiden lähisuvusta. Kasvattajalla ei kuitenkaan ole mitään keinoa varmistaa, että kerran myyty pentu tutkittaisiin aikuisena. Myyty pentu kun on jo jonkun muun omaisuutta. Jos hintaa laskee tutkimusten verran, voi olla, ettei pentua kuitenkaan koskaan kuvata ja ostaja sai sen halvemmalla. Tai voisi pyytää pennusta parisataa pantiksi, joka palautetaan kuvaustulosten saavuttua. Silloin pennun hinta kuitenkin näyttää taas korkeammalta.

      Ei minulta kasvattaja kysellyt paljoakaan, kun collieta otin. Kertoilin tosin itse jo valmiiksi paljon, koska tiesin, millaista koiraa hain ja mitä tietoja kasvattaja mahdollisesti voi kodilta haluta. Hän oli säästellyt tätä yhtä pentua harrastajalle, ja kun muut kyselijät olivat pelkän lenkkikaverin toivossa, pentu myytiin sitten minulle. Olen kisannut koiran kanssa tokossa, mutta lonkkavika haittaa harrastuksia ja se on nykyään lähinnä seurakoirana. Olen käyttänyt näyttelyssä pari kertaa.

      Jos kasvattaja haluaisi pennun käyvän kerran näyttelyssä, niin miksi se on niin vaikea juttu? Yksi päivä koiran elämästä. Koiraa ei tarvi kouluttaa mitenkään, kunhan nyt ei pure tuomaria, vaikka ravaaminen omistajan rinnalla ja paikallaan seisominen onkin avuksi. Tätä rotua ei tarvi edes trimmata, vaikka koira kannattaa ehkä pestä ja harjata ja siistiä tassukarvat (kasvattaja voi auttaa tässä).

      Tiedän erirotuisen tapauksen, jossa haluttiin pentu nopeasti ilman "tyhmiä" kysymyksiä kasvattajan suunnasta. Eikä ostaja itsekään juuri kysellyt. Pentu oli rekattu ja maksoi kyllä sen mukaisestikin, mutta en usko, että sen "tuotantoon" on mennyt kauheasti rahaa, kun pentuja on teetetty minimivaatimuksilla. Ei sellaista toimintaa pidä tukea. Tuo koira on todennäköisesti lonkkavikainen, mutta niin on minunkin...

      Olen kyllä sitä mieltä, että rotukoirien hinnat ovat karanneet käsistä. Toisaalta myös eläinlääkärien hinnat ovat nousseet ihan hirveiksi. Mutta eihän jalostuskoiran pitäisi siellä käydäkään kuin rokotuksilla ja pakollisilla tarkastuksilla.

    • Mä teettäisin paperittoman rotukoiran sijaan ihan rehtejä sekarotuisia. Itellenikin kelpaisi joku paimenkoirasekoitus, mutta tuskin osuu sopivaa silmiin, kun pentua lähden aikanaan etsimään, koska en maksa montaa sataa mistään "naapurin musti ehkä astui meidän bellan" -yhdistelmästä.

    • Nuunuska

      Olen pitkään seurannut Apulaa ja Toria. Missä niitä halvempia collieita myydään?

    • 2palveluscollieta

      Nykypäivän collieiden ongelmat ovat liika karva eli turkki joka on jotain aivan kamalaa. 80-luvulla colliet olivat vielä hyvän näköisiä, mutta nykyään pelkkiä karvapörröjä.
      Nykypäivän collieiden luonne on jotain muuta kuin tervepäisen, helposti koulutettavan ja älykkään paimen- ja palveluskoiran joka sen olla pitäisi.

      2 "vanhan koulukunnan" collieta omistaneena katson surullisena rodun surullista nykytilaa.

      Jos haluat oikean perinteisen, koirista kauneimman ja yhden älykkäimmistä, ota yhteyttä collieyhdistykseen jossa toivottavasti osataan sinua auttaa. Etsi kirjoista ja netistä rodun gurun ja huippuksilöitä kasvattaneen Rainer Vuorisen tekstejä. Hän tietää millainen collien pitää olla. Ilokseni olen molemmille jo edesmenneille koirilleni häneltä näyttelyarvostelun saanut.

      Collien pitäisi olla tervepäinen palveluskoira josta on moneksi, jopa suojeluun kuten omastani ja silti pää sillä kesti ja koira oli kaunis.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe