Helteellä kerrostalossa paistuu elävältä

utyj6e7o

Kerrostalossa toivotaan viileiden ilmojen jatkoa, mutta saadaan sentään kesä. Muistan kun itse asuin joskus kerrostalossa, että vaikka talo oli uusi ja koneellisen viilennyksen kanssa se oli sairaan kuuma. Ei voinut nukkua.

22

539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juytujg

      Vanhat kerrostalot ovatkin siitä hyviä, että asunnot on läpi talon , saatiin ristiveto aikaan. Tarpeen vaatiessa aukaisee vaikka sen ison ikkunan.

      • meilläoli

        Niin ja kun huoneistot ovat parvekkeellinen, siis yläpuolen parve toimii myös aurinkosuojana, eipä ollut yhtään tukalat oltavat, viereisessä huoneistossa ei ollut parvekkeita ja siellä tosiaan paistuttiin.


      • vanhat_pätsit

        Heh, taitaa kuitenkin pieni asunto ison & lasitetun parvekkeen takana olla paistinpannu pahimmasta päästä. Etelä ei ole huonoin ilmansuunta, vaan länsi. Kesäaurinko paistaa korkealta ja säteily osuu hyvin viistosti eteläikkunoihin -> ei pahasti lämpöä sisään. Mutta ilta-aurinko paahtaa lähes kohtisuoraan länsi-ikkunoihin .... vaikka olisivat parvekkeen muodostaman lipan alla. Lisäbonuksena se länsiparveke kuumenee jonnekin 35 °C lukemiin, vaikka olisi lasituksesta yksi luukku auki. Parvekkeen betonirakenteet kun varaavat lämpöä, jäähtyminen kestää pitkälle aamuyöhön -> vielä puolilta öin on turha tuulettaa, kun parvekkeella on yhä 30 °C.

        Mutta nämä siis vanhojen talojen ongelmia pitkälti. Uudet eivät automaattisesti ole kuumia, vaan lopputulema riippuu siitä, onko suunnittelija ymmärtänyt asiaan panostaa. Ikkunoiden tyyppi vaikuttaa paljon, onko ns. aurinkosuojalasia vai ei. Kokemusta aineesta on, ex kämppä vuosimallia 2008 oli hieman turhan kuuma (muttei yhtä paha kuin pahimmat 70-luvun luukut), mutta 2012 vuosimallissa on jo huomattavasti siedettävämmät olot, taitaa 28 olla enkat tähän mennessä (edellisessä meni joskus 30 rikki), vaikka uudemmassa kämpässä on paljon suuremmat ikkunat. Molemmissa tapauksissa ylin krs, joten ei puut tai naapurit anna suojaa.

        Tosin nuo ennätyslämpötilat ovat vuosilta, jolloin on nähty 27... 32 °C ulkolämpötiloja. Kerrostalon kuumeneminen ottaa lisäksi pari päivää, joten yksittäinen "superhelle" ei vielä hetkauta, pitää olla ainakin 2 hellepäivää peräkanaa. Tänä vuonna ei ole käyty lähelläkään moisia lukemia.

        Enemmänkin näkisin ongelmana parvekkeet itsessään. Ne ovat usein niin kuumia, että ovat käytännössä käyttökelvottomia. Minulla oli 70-luvun talossa länsiparveke, jonka käyttöaika käytännössä toukokuu syyskuu. Keskikesällä lämmöt aina auringon paistaessa väh. 30 °C.


    • OK-Kurko

      Noihan se menee. Täällä OK-talossa voi valita eri ilmansuunnassa sijaitsevia terasseja sen mukaan haluaako nauttia auringosta vai helteisellä kelillä varjosta. Ja jos sisällä tulee liian kuuma, voi napsauttaa maalämpöviilennyksen päälle. Tosin sisäilma on muutenkin aina raikasta koneellisen ilmanvaihdon ansiosta.

      • HUHHUHHHHUH

        Ainoat harrastukset (pakostakin) savella: Terassilta toiselle hyppely paarmoja pakoon ja tarjouspyyntöjen teko lvi-huoltofirmoille.


      • kassukeijolle

        Heh, heh harmittaako kassukeijoa vuokralodjussaan... Kaikilla ei ole elämän valttikortteja suotu. Jotkut jää aina rannalle. Tyydy osaasi - sä olet se, joka jäi viimeisestä junasta, buahhah haa.


      • jaksamista_savelle

        Hyvin tässä onkin parina viime vuotena terassikelejä riittänyt. Lämpöä jopa 17 eikä ihan koko ajan sada ;-D

        Toki hyvä, että on se terassi, niin ei grillit yms uppoa savivelliin.


    • viisasostaja

      Viisas asuukin kerrostalossa jossakin muussa ilmansuunnassa kuin etelässä. Ei ole koskaan helle vaivannut. Pohjoisen puolella on aina vilvoittelumahdollisuus parvekkeella, jos oiken kova helle on.

      • länsisuunta_on_pahin

        Etelä ei ole huonoin ilmansuunta, vaan länsi. Ilta-aurinko paahtaa "alta lipan" (jos ikkunat parvekkeen taustaseinällä) ja lähes kohtisuoraan ikkunoihin -> lämmöt sisään. Keskipäivällä aurinko paistaa korkealta -> ylemmän krs parveke varjostaa ikkunat ja vaikkei parveketta olisikaan, säteily osuu ikkunaan hyvin viistosti -> vähemmän lämpöä sisään.

        Länsiparveke on myös siitä veemäinen, että se kuumenee illalla ja pysyy kuumana pitkälle yli puolen yön. Paha tuulettaa kämppää viileäksi illalla, jos kaikki ikkunat avautuvat parvekkeelle, jossa lämmöt (tyynellä säällä) 30 °C vielä puoliltaöin.

        Itä/eteläsuuntauksella kerkiää jo rakenteet vähän jäähtymään iltaan mennessä.

        Uudemmissa taloissa kylläkin tuntuu sälekaihtimet ja selektiivi/aurinkosuojaikkunat torppaavan lämmöt varsin tehokkaasti, mutta se edellyttää, että kaihtimet pidetään kiinni. Huonoista ikkunoista tulee lämpö sisään kaihtimista huolimatta.


      • pelkkää.tuskaa
        länsisuunta_on_pahin kirjoitti:

        Etelä ei ole huonoin ilmansuunta, vaan länsi. Ilta-aurinko paahtaa "alta lipan" (jos ikkunat parvekkeen taustaseinällä) ja lähes kohtisuoraan ikkunoihin -> lämmöt sisään. Keskipäivällä aurinko paistaa korkealta -> ylemmän krs parveke varjostaa ikkunat ja vaikkei parveketta olisikaan, säteily osuu ikkunaan hyvin viistosti -> vähemmän lämpöä sisään.

        Länsiparveke on myös siitä veemäinen, että se kuumenee illalla ja pysyy kuumana pitkälle yli puolen yön. Paha tuulettaa kämppää viileäksi illalla, jos kaikki ikkunat avautuvat parvekkeelle, jossa lämmöt (tyynellä säällä) 30 °C vielä puoliltaöin.

        Itä/eteläsuuntauksella kerkiää jo rakenteet vähän jäähtymään iltaan mennessä.

        Uudemmissa taloissa kylläkin tuntuu sälekaihtimet ja selektiivi/aurinkosuojaikkunat torppaavan lämmöt varsin tehokkaasti, mutta se edellyttää, että kaihtimet pidetään kiinni. Huonoista ikkunoista tulee lämpö sisään kaihtimista huolimatta.

        Mulla oli etelä-länsi asunto. Kyllä oli tuskallisen kuuma asunto. Lasitetulla parvekkeella lämpö nousi 36 asteeseen jo toukokuussa - siis parvekelaatta. Olohuoneen lattialta mittasin lämmöksi 29 astetta ja siis asunto oli uusi ja siinä oli koneellinen ilmanvaihto.


    • sisäpiiriläinen

      Tiedoksi vain, että uusien talojen energiaselvitykset tehdään siten, että keskivertopäivänä (ei mikään hellepäivä) kaikki sälekaihtimet kiinni ympäri vuorokauden sisälämpötila pysyy juuri ja juuri sallituissa rajoissa. Näin ei tarvitse hankkia taloon kallista jäähdytyslaitetta.

      Aurinkoisena päivänä ei ole valitettavasti pelkästään etelään tai länteen suuntautuvassa pienessä asunnossa mitään mahdollisuuksia saada lämpötilaa kuriin. Paras mahdollisuus on laittaa varjostusta ikkunoiden ulkopuolelle ja tuulettaa koko yö.

    • 32423423

      Kerrostalossa ja parvekkeella on mukavampaa jos aurinko pääsee paistamaan suoraan vain aamulla kun ei lämmitä. Ja ei muita ikkunoita.

      Jos sinulla on ikkunat ja seinä mihin aurinko pääsee puolesta päivästä, iltaan paistamaan niin kuuma on.

      Kannattaa valita siis jos vuokrattaessa tai ostaessa

    • mielikuvitushelteitä

      Eipä ole tarvinnut Suomessa kärsiä helteistä pariin kolmeen vuoteen, ei talossa eikä puutarhassa...

    • 54trhytgfyfrh

      Moniko on huolestunut, että vesi valuuu kerrostalon kellareihin näillä sateilla. Voi tulla isot vahingot.

      • paskavelliä_savella

        Kellarien täyttyminen vedellä on savimajojen ja keskustan lutikkalinnojen ongelma.

        Perussyy on sekavesiviemäri, joka tulvii sateella. Sekavesiviemäreitä on yhä käytössä Helsingin keskustan alueella. Myös syrjäisillä savipelloilla näitä käytetään. Tulvimisherkkyyden lisäbonuksena on, että lattiakaivoista ylös puskeva vesi on ns. paskavettä.

        Muualla sitten erillisviemärit eipä paljoa tulvimiset huoleta siinäkään mielessä, ettei ole kellaria. Tai vaikka olisikin, niin varsin usein tämä "kellarikerros" on oikeasti maanpinnan tasolla.

        BTW savimajoissa voi viemärit tulvia, vaikkei olisi kellaria. Riittää, että savimaja on kadun pintaa alempana.


    • 2hJaKeittiö

      Mielestäni 70 luvulla rakennetuissa kaksioissa on yksi asia onnistunut isojen neliöiden lisäksi ( nykykaksiothan ovat 40 neliöisiä häkkivarastoja joihin ei mahdu edes normaalikokoiset huonekalut) ja se on läpiveto, oikeasta erillisestä keittiöstä, makkareista ja olkkarista kun avaa ikkunat ja parvekkeen oven niin johan puhaltaa kun molemmat ovat useimmiten eri ilmansuuntaan eli läpitalon huoneistoja. Päätyhuoneistoissa on vielä kolmaskin ilmansuunta mistä laittaa lisää puhuria. Jolle tämäkääni riitä samoissa vanhoissa taloissa on isot postiluukut, sinne sanomalehti rullalle. Eipä kuumuus taida suomessa ongelma olla ja kuka ylipäätään on heinä-elokuussa edes paljon paikalla, menkää ulos.

      Itse en ihannoi kerrostaloasumista mutta vaivatonta se on kun isännöitsijäfirma vastaa korjaus ja ylläpitotöistä. Useissa vanhoissa rivareissa ei ole tehty 30 vuoteen mitään muuta kuin jokin aita maalattu, mielettömiä korjauspommeja joka näkyy mm. edullisena vastikkeena. Suomi on märkä maa, enemmän olisin huolissani potentiaalisista homepommeista, johon voi laskea lähes jokaisen yli 25 vuotiaan talon. Valtion arvio 50 miljardin korjauksista ei varmasti ole yläkanttiin arvioitu.

      • itsekinarkkitehti

        Kyllähän se on niin, että n. 30-luvulta 60-luvulle on kerrostaloasunnot olleet parhaimmillaan, jos pelkästään pohjaratkaisuja katsotaan. Siitä on alkanut alamäki, jonka pohjaa ei ole vielä edes nähty. On hyviäkin taloja, ja huonoissa taloissa hyviä asuntoja, mutta yleinen taso on aika surullista katsottavaa. En ymmärrä kuinka joku haluaa ostaa 40 neliön kaksion, josta 5 neliötä on oikeastaan porrashuonetta, joka myydään asukkaalle.


      • sadsfsf

        Yksiö vähintään 30m2 ja kaksio noin 50. Tuon alle kun menee niin haittaa elämistä.

        En voisi osua pienemmissä, on älytöntä miten pieniä huoneistoja kaupungeihin nykyisin tehdään


    • Anonyymi

      Uh, hellettä kohti mennään taas. Lapsetkin haluavat tulla takaisin kotiinsa, kun omassa asunnossa on liian kuuma.

    • Anonyymi

      Etelän puolen ylimmän kerroksen yksiössä on hyvä asua. Ei ole koneellista jäähdytystään.
      Hyvin on nukuttu kesälläkin.

      • Anonyymi

        Niin varmaan, niin varmaan. Ylimmät kerrokset ovat oikeasti kaikkein pahimpia. Näin vuokralaiseni ovat monesti todenneet, itse en moisessa kennostossa voisi asua. Huh huh!

        T: ok-keisari


    • Anonyymi

      Vanhoissa kerrostaloissa ei mitään koneita jos ei itse hanki.
      Viimekesänä oli hirveää. Kokoajan sisällä n. 32-33 astetta. Ei auta läpitalon tuuletus eikä parvekkeet kun aamusta iltaan paistaa jostain ikkunasta vaikka kuinka on sälekaihtimet kiinni. Ylhäällä ei mitään varjostusta.
      Isot tuulettimet viuhuvat täydellä teholla samaa kuumaa ilmaa kuin kuumailmapuhaltimet vain. Kokeilin oikein ja laitoin kattotuulettimen alle lämpömittarin. Sama 32-33 vuorokauden ajasta riippumatta.
      Nyt olen hankkinut koneellisen viilentimen. Sen verran kokeilin että kovin puhaltaa. Säiliöön laitetaan kylmää vettä ja jääpaloja. Jää nähtäväksi mitä auttaa.

      onnellinen osakeasuja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe