Pissa ongelmia, apua kaivataan

Chihauhau

Minulla on 7 kk ikäinen Chihuahua uros. Chihu on luonteeltaan kiltti ja olen opettanut perus juttuja kuten istumaan ennen kuin saa ruuan yms. Hieman meneillään ehkä sellainen "mamman poika" meinki eli ehkä tulee huomioitu välillä vähän liikaa. Koira seuraa usein minua kotona, kuten kun menen vessan se tulee katsomaan mihin menin tai muuten katoan sen näköpiiristä sekä pyytää päästä sänkyyn (koska ei itse yllä) jos menin itse makaamaan sinne . Koira nukkuun sängyssä kanssani ja saa kulkea vapaasti koko talossa. Samasta taloudesta löytyy myös kissa.

Itse ongelmaan, pissailu sisällä. Tiedän koiran olevan vielä nuori ja sisäsiisteyden puute ei ole vielä huomiota herättävää. Koira pissaa usein yöllä tiettyyn paikkaan. Esimerkiksi eilen koira pääsi ulos klo 23 ja heräsin tänään klo 5.15, mutta silti löytyi aamulla pissat tutusta paikasta pöydän vierestä. Kuitenkaan pidätys aika ei ollut kuin noin 6 h tai oikeastaan alle sillä oli pissa täysin kuivunut jo aamulle herätessäni. Käytän puhdistukseen mustilta ja mirriltä ostettua pissahajun poistajaa. Käyn myös töissä arkisin ja olen valitettavasti poissa sen noin 8-9h välillä löytyy pissat ja välillä ei. Koiraa viedään aamulla kaksi kertaa ulos eli noin 5.30 ja 6.20. ja seuraavaksi 4 aikaan töistä tullessa sekä 19 ja 22-23.

Pissa löytyy kuten sanoin aina tietysti paikasta, pöydän luota. Pöytämme on pyöreä pöytä, jossa on yks jalka keskellä ja tähän pissatessa se mukavasti leviää valumalla pöydän jalkaa pitkin jalustan ympärille. Muistuttaa siis hieman pienelle koiralle ulkona olevaa katulamppua/tolppaa. Ulkona käydessä koira mieluusti pissaileekin juuri tolppiin. Voisiko tama sisälle pissaus johtua myös tästä? Nyt olen virittänyt pahvilaatikon pöydän jalan ympäri joten se ei pääse pissaamaan pöydän tolppaan. Muutama päivä oli ilman pissojen missää, mutta jatkui pissaamalla aivan laatikon viereen tai jalustalle sillä pahvilaatikko ei peitä koko jalustaa, ainostaan tolpan. Muualta pissoja ei yleensä löydy. Lattialla pöydän lähellä on sanomalehtiä, mutta näihin koira ei tee enää ikinä pissoja niin kuin ihan pienenä.

Lisään vielä, että toukokuun puoleen väliin asti ei ollut muistaakseni kuin satunnaisia pissoja sisällä lehden päällä kylläkin, sillä työt aloitin vasta tämän jälkeen ja koira oli max 5-6 yksin ja nukkuin luultavasti päivät. Epäilyttää tässä kuitenkin tuo tapa/paikka pissailulle, sillä lehteä ei käytä vaan tuota ei toivottua paikkaa.

Olen pohtinut eroahdistusta, johtajuus ongelmaa, sairautta tai normaalisti sisäsiisteys kasvatuksen puutetta, yleistä uroksen merkkailua sekä pois sulkematta tietenkää liian pitkään aikaa yksin, mutta tuo yö aika ei mielestäni ole kovin pitkän aika. En kuitenkaan tiedä mitä lähtisin korjaamaan kun ei tuo pöydän jalan säätökään auttanut. Koira on ensimmäiseni, eikä kokemusta oikean löydy itseltä ennestään. Olen lukenut paljon netistä tästä ongelmasta, mutta päätin kysyä apua mikäli joku olisi kamppaillut vastaavan ongelman kanssa ja saanut ratkaistua tämän.

kiitos kaikille jotka vaivautuvat auttamaan (sekä lukemaan tämän pitkän tekstin)!

5

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KoiraExpertti

      Moi! Voisit pistää esim. sanomalehden siihen koirasi tuttuun pissauspaikkaan niin, että se olisi puoliksi lattialla sekä puoliksi pöydän jalan nojalla.
      :D

    • Renegetesfullhoundbite

      Chihuahuan pää on niin pieni ettei sinne mahdu aivot kunnolla. Todella surullista jos et ymmärtänyt koiraa ottaessasi että minikoirat eivät välttämättä opi ikinä sisäsiisteiksi. Harvoin oppivat muuta kuin istumaan.

      Oma koirani oppi sisäsiistiksi 3-4 kk iässä. Ei todellakaan ole mikään chihu vaan oikea koiran kokoinen koira.

      Voit kokeilla hieroa koirankuonoa pissalätäkköön tai pissata kuppiin ja kaataa sitä koiran päälle kun se pissii lattialle.

      Ehkä helpointa olisi ostaa iso astia mihin nostat pöydänjalan ja sitten täytät astian kissanhiekalla. Koiralla sitten oma vessa siinä pöydänjalassa. Chihuille myydään myös vaippoja sisäsiisteys ongelmien vuoksi.

    • Pienet aivot :D Eiköhän tuo mene jo samaan kategoriaan, kun että kääpiöillä on niin pieni rakko, että tulee sisäsiisteysongelmaa...Tuollaistakin siis kuultu.
      Kyllä ne minikoirat oppii ihan samoin siistiksi, kun isotkin. Ei koko koiran käyttäytymiseen vaikuta, tässäkään.

      Aloittajalle. Ensin pitää erottaa, onko koira pidätyskykyinen jo vai ei. Se on yksilöllistä, ja joltakin voi mennä vuoteenkin asti, ja koosta riippumatta.
      Tai sitten, onko merkkaamista, joka on eri asia. Voi olla myös opittu juttu, joka jäänyt vähän niinkuin nauha päälle.
      Ensiavuksi voisi koiran eristää niin yksinolon ajaksi, että ei pääse vakiopaikalleen. Ei koiran tarvi yksinään olla koko asunnossa välttämättä. Eli katkaistaan sen "rutiini".
      Ihan hyvin olet asioita pohtinut. Mutta nyt pitäisi selvittää mistä kyse, ja netin kautta ei oikein voi sanoa... Jos vähänkään epäilet, että koiran pidätyskyky on jo muodostunut, niin kannattaa ottaa yhteyttä johonkin koiran käytökseen perehtyneeseen, joka tulisi vaikka paikanpäälle ja antaisi neuvoja, jos se vika onkin siellä narun ylemmässä päässä.

      "harvoin oppivat muuta kuin istumaan" Noh, :D Jos noin on, niin eiköhän se ole enemmänkin omistajan peiliin katsomisen paikka, kuin koiran.

    • EiPylväisiinKiitos

      Meillä kiinanharjakoira (joskin narttu) oppi täysin sisäsiistiksi vasta n. 1,5-vuotiaana, joten pienikokoisilla koirilla siihen voi hyvin mennä aikaa. Usein lorautuksille on valittu juuri se lempipaikka, joten yksinkertaisimmillaan homma hoituu vain estämällä lempipaikalle pääsy kokonaan.

      Jos koira on vielä leikkaamaton eikä sitä ole tarkoitus jalostukseen käyttää, niin käykää ihmeessä leikkauttamassa se. Hormonitoiminnasta johtuva ylimääräinen merkkailu saattaa hyvinkin loppua siihen paikkaan, jollei koira ole kehittänyt sisään merkkailusta jo tapaa. Tarpeeksi ajoissa suoritettu leikkaus saattaa merkkailut lopettaa, mutta mitä pidempään odotatte, sitä varmempaa on, että koiralle muodostuu siitä tapa, joka jatkuu leikkauksesta huolimatta. Tällöin ei auta mikään muu kuin ongelmakoirakouluttajan apu.

      Mitä tulee tuohon ulkona tolppiin pissailuun, niin se olisi syytä estää. Tolpat ja pylväät eivät ole tuolla ulkona koirien merkkailua varten ja pissa syövyttää ne pilalle. On sinun tehtäväsi omistajana pitää huolta siitä, että koirasi pissailee mahdollisimman järkeviin paikkoihin ja tolpat eivät sitä todellakaan ole. https://yle.fi/uutiset/3-5457077

    • touholiini

      Pissailusta, eli merkkailusta voi helposti tulla tapa. Ystäväni afgaani merkkailee vieläkin sisälle, vaikka on kohta 3vuotias,
      Chiuallani Touholla pidin sanomalehteä n, 1 viikon. Koira oppi hetkessä, että tarpeet tehdään ulos, eikä yritäkään merkkailla piha-alueella, vaan odottaa pääsyä sallitulle alueelle. Ikinä ei ole aikuisena tehnyt tarpeitaan sisälle-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5399
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3477
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1602
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      197
      1521
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1023
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe