Pureminen, keinoja sen lopettamiseen?

pentukoiranomistaja

Heips.
Mulla on älykäs noutaja, jonka kanssa tulee puuhailtua kaikenlaista. Pentu pääsee ulkoilemaan ja saa tarpeeksi pureksittavaa.

Yllätys yllätys, se tykkää aika usein purra myös ihmisiä. Vaaravyöhykkeellä on allekirjoittaneen kädet, jalat, lahkeet, paidat tai oikeastaan mikä tahansa kelpaa. Tämä on tietysti ihan normaalia, mutta haluaisin kuulla tuoreita näkemyksiä, mikä neuvoksi.

Itse olen kokeillut seuraavia keinoja:
- tiukka ei (yleensä ei vaikutusta)
- lelun tarjoaminen (toimii joskus, joskus taas lelu on tylsempi kuin ihminen ja siksi kohde palautuu taas alkuperäiseen kohteeseen. Joskus lelua ei vain satu olemaan ihan käden lähettyvillä.)
- sylitys (tätä teen aika usein. Koira syliin rauhoittumaan niin pitkäksi aikaa, ettei jaksa enää riehua. Tämä toimii usein päiväsaikaan. Illalla saattaa olla aivan turhaa. Itsestäkin on vähän turhauttavaa. Mitä teen väärin? Koira puree - joutuu syliin ja olemaan rauhallinen - menee hetki ja piski on taas kimpussa. Onko sylihomma sittenkin osa hauskaa leikkiä?)
- kiljaisu/murahdus (kokeilin jokusen kerran. Aika turha juttu, sillä pentu hämmentyi hetkeksi, mutta jatkoi sitten)
- kuonon laittaminen kiinni, niskavilloista kiinni ottaminen (en oikein kannata fyysisiä keinoja, mutta kokeiltu on. Ei auta.)
- eristäminen toiseen tilaan (yhdellä kerralla tilanne johti siihen, että koira teki tarpeensa toiseen huoneeseen ja söi ne. Ei johdu siitä, että häpeäisi tms. tarpeiden tekemistä, vaan tällä vesselillä on tällainen inhottava tapa)
- huomioimattomuus (toimii välillä, mutta joskus homma menee ihan naurettavaksi - juoksen välillä lähestulkoon tuli perseen alla sänkyyn tai sohvalle turvaan, kun pentu ei ihan vielä pääse hyppäämään sinne)
- kehuminen, kun tekee jotain oikein (aika tehotonta, kun tilanne menee oikein tekemiseen vasta monen käänteen jälkeen)
- patsaaksi jähmettyminen (ehkä joku muu pystyy tähän, mulla kipuraja tulee nopeasti vastaan, kun penska tekee kipeitä haavoja. Lisäksi se ei ole sellainen tapaus, että kyllästyisi nopeasti).

Pennulla on ikää kohta 10 viikkoa. Meno alkaa aamulla ja jatkuu myöhään iltaan saakka, tosin on paljon hyviäkin hetkiä. Pahimmillaan pentu alkaa kuitenkin hyökkäillä systemaattisesti, murisee, haukkuu, hyppii. Tätä tapahtuu välillä myös lenkillä.

Haluaako pentu vain leikkiä vai ilmaiseeko se muitakin asioita? Väsyä esim.? Totta kai sitä väsyttää tuollaisen riehumisen jälkeen, mutta tuntuu, että vaikka kuinka se ottaisi torkkuja alkuillasta niin tällaista lähes vihaiselta tuntuvaa uhittelutahtoa riittää.

Joskus pentu ottaa pienenkin liikkeen hyökkäysyrityksenä, vaikka yritän sitä tietysti välttää. Onko silmiin katsominen ok, kun pentu käy kierroksilla? (Siis jos käyttää muuta keinoa kuin tuota ignooramista) Vai villitseekö se pentua?

Mitä muuta tulisi mieleen? Lisää liikuntaa ja tekemistä? Vähän pitempi lenkki (pennun jaksamisen mukaan) alkuillasta? Vai johtaako se vain siihen, että iltavilli siirtyy myöhemmälle ajankohdalle? Lisää luita ja muita järsittäviä juttuja? Paljonko koiralle edes saa antaa luita ja purutikkuja ja vastaavia? Kirjoittakaapa vähän kokemuksia. Onko teillä tilanne rauhoittunut "pelkästään" noiden koulutuskeinojen takia vai myös sen takia, että pennulla on vaihtunut hampaat ja puremisinto on laantunut. Kaipailisin rohkaisua, että tämä menee parempaan suuntaan. Vastaavasti pelkään, että tämä hyökkäily on penskasta hauska leikki ja mä jotenkin vaan onnistun vieläpä vahvistamaan sitä, vaikka tarkoitus on täysin päinvastainen.

6

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pexzidina

      Hei, sula on koira, huomasitko. Se on koira, ei ihmislapsi. Siihen pätevät koirien koulutus keinot. Ja pureminen kuuluu sen luontaisiin tapoihin, se puree koska se on koira. Sun pitää vaan tottua puremiseen koska oot ottanu koira.

    • lapinpossu

      10vko pentu ei ole aggressiivinen ja pennut purevat ja murisevat leikkiessään, eli ihan leikkiä se on.
      Mulla on kiljaisu aina toiminut, eli kiljaiset ja lähdet pois jätät pennun täysin huomiotta. Tämä kertoo pennulle että sinuun sattuu (tee vaikkei sattuisikaan aina kun joku osa on suussa) ja ihmisen kanssa ei voi leikkiä hampailla. Ei kannata koittaa paria kertaa ja sitten lopettaa koiran kouluttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, jos vaihdat taktiikkaa kokoajan ei kehity syy-seuraus suhdetta eikä oppi mene perille.

    • pennutihaniaon

      Normi pentu.Kun rokotukset on kunnossa, vie vaikka pentutreffeille,ja tutustuta tuttavien kiltteihin koiriin.Ja monen kokoisiin ja ikäisiin ihmisiin,s ekä mailman ihmeellisyyteen.
      Siitä se alkaa, pikkuhiljaa lenkit sitten pitenee,ja kouluttelet perusasioita siinä samalla.Nyt voit jo istumista treenailla,ja palkkaat kehuin,ja vaikka ruokanappulallaan.Iloisesti kehut,kujn koiranpentusi onnistuu.
      Meidän pentun jo kohta vuoden,ja yhä villiintyy, laukkaa vinhaa vauhtia ja leikisti meitä välillä pureekin.Se maitohampailla kivuliaasti kaluaminen loppuu, kunhan hampaat vaihtuu siinä n5kk ikäisenä.Sama kohtalo suunnilleen kaikilla pennunottajilla, joten ei syytä huoleen.Sun keinoista jotkut ehkä hiukan lievittää sitä.Mutta parasta kun sais leikkiä muiden koirien kanssa, kunhan rokotukset on kunnossa.

      • KielläPuremasta

        Älä yleistä, normaalisti kyseisen ongelman karsii viikossa olemalla johdonmukainen, jos puuttuu ajoissa. Varmaan jokainen pentu tekee tuota, mutta itse en ole hyväksynyt minkäänlaista puremista yhdeltäkään koiralta. Se ärsyttää vieraita ja itseä jos koira ei osaa käyttäytyä. Epätoivottu käytös tulee karsia aina pois mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät kasaannu. Olen kokenut parhaaksi tavaksi vain kieltää puremisen, kiljuminen ei välttämättä auta mitään ja tekee hyvässä lykyssä vain hallaa. Ei sana pitää opettaa koiralle aina niin, että se on tosiaankin ei.


      • jukuripäisempitoista

        Kaikki pennut ei ole samanlaisia,joten samat koulutuskeinot ei käy, ei edes EIT.JOtkut rodut,ovat haastavampia, ja periksiantamattomampia.Innostuvat vaan kielloista,ja estelyistä XD
        Saman pentueen pennuissakin on huomattavia eroja.Toiset eivät pure ihmisiä ollenkaan,ja toiset,eivät muuta teekkään XD

        Se on kuitenkin ohimenevä vaihe.Enkä ole ikinä kuullut pennusta joka ei käsien puremista lopettaisi kunhan hampaat on vaihtuneet ja ikenien kutina laantunut.Siitä ei tule tapaa.Sellaisen en ole ikinä törmännyt.


    • Kääpiösusi

      Valitse sulle ja pennulle sopiva(t) metodi(t) ja harjoittele kärsivällisyyttä ja venytä pinnaa.. Pienellä pennulla ei vaan ole vielä itsehillintää eikä ymmärrystä tarpeeksi. Se vasta harjoittelee esim yksinkertasten syy-seuraus -suhteiden ymmärtämistä. Sitä paitsi koiranpennun aivoihin on erittäin vahvasti sisäänrakentunut tapa tutkia maailmaa suu ja hampaat edellä. Ihmislapsikin sekä maistelee ihan kaikkea, että hamuaa käsillään joka suuntaan. Koiralla on vain suu jolla tarttua.

      No. Itse suosittelen kiellon ja huomioimattomuuden yhdistelmää. Jos vielä hampaiden vaihtumisen jälkeen puree, niin voit vaikka näpäyttää kuonolle (symbolisesti, ei niin että oikeasti sattuu). Mutta kuten sanoin, itse tunnet pentusi, ei kannata liikaa kuunnella muita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe