Princen listaykköshitit Yhdysvalloissa

aaro-emil

Princellä meni viisi sinkkua aikanaan ykköseksi jenkeissä. "When Doves Cry", "Let's Go Crazy", "Kiss", "Batdance" ja "Cream".

Kun jälkikäteen näitä biisejä katsoo, on helppo ymmärtää neljän näistä menestys. "When Doves Cry" oli ilmestyessään todella innovatiivinen biisi, ja on uskoakseni vaikuttanut hyvin kauaskantoisesti jopa tämän päivän pop-musiikkiin minimalistisella soundillaan. Tanssittava biisi ilman bassoa on omaperäinen saavutus. Yleensäkin Princen 80-luvun konerumputyyli yhdistettynä muihin soundeihin oli luovaa ja omaperäistä tyylien yhdistelyä. "Let's Go Crazy" on sitten revittelevää kitararockia, Princen poptyylin koukkuihin nojaava rallatus. Selvä hitti, mutta sen pitkä eteeriisiin sointuihin uppoava intro on oikeastaan hittibiisille kovin yllättävä aloitus!"Kiss" on falsetti-Princeä, tiukkaa funkkia, akustisen kitaran groovea ja huomattavasti esim. samoihin aikoihin ilmestynyttä Michael Jacksonin "Bad"-hittiä omaperäisempää tanssimusiikkia. Tämä hitti oli mennä Princeltä sivu suun, kun hän aluksi piti sävellystään yhdentekevänä ja oli antamassa sitä muille artisteille, kunnes eräs hänen suojattinsa keksi siihen minimalistisen sovitusidean. Hyvin poikkeuksellisesti siis jollain muullakin kuin Princellä on osittain näppinsä pelissä lopputuloksen osuvuudessa. Kappaleesta tuli kaivattu iso hitti "Parade"-levylle, joka muuten olisi jäänyt aika kokeilevaksi ja erikoiseksi ilmestykseksi Princen 80-luvun levyjen joukossa.

"Batdance" on yksi Princen listaykkösbiiseistä USA:ssa, mutta se on ainakin minun mielestäni tylsä biisi. Ainoastaan Batman-elokuvan hype (biisi liittyy siis elokuvasoundtrackiin, jonka Prince sävelsi) on voinut aiheuttaa tällaiselle biisille paremman suosion kuin kuolemattomille klassikoille "Little Red Corvette" (listasijoitus 6), "Purple Rain" (listasijoitus 2), "Thieves in the Temple" (listasijoitus 6) tai "Diamonds and Pearls" (listasijoitus 3). 90-luvulle tultaessa Prince lohkaisi vielä yhden listaykköshitin Amerikassa: "Cream" on erittäin muhkea tanssibiisi, jonka ymmärtää kyllä vetoavan amerikkalaisiin yleisöihin.

Briteissä Princen suurin hitti on listaykkönen "The Most Beautiful Girl in the World" 1990-luvun puolivälissä. Se sijoittui Amerikassakin kolmanneksi. Briteissä Princen levyt menivät pitkään listaykköseksi lähes poikkeuksetta, mutta singleistä ainoastaan tämä yksi pamahti ykköspallille asti. Se onkin hyvin kaunis kappale. Kaikkein suurin Prince-hitti on tietyllä tavalla Sinead O' Connorin "Nothing Compares 2 U", joka nousi listaykköseksi 17 maassa. Kaikki eivät edes tiedä että sen sävelsi Prince.

7

1878

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MarmoHip

      Mielenkiintoista, että nämä ovat prinssin listaykköset eli siis suurimmat hitit. Sillä eniten klassikon statuksen ansaitsevat biisit olisivat minusta aivan eri luettelo. Ja Princen parhaat biisit ovat näköjään harvoin listaykköseksi päässeitä biisejä.

      Annan pari esimerkkiä. Little Red Corvette on aivan totaalinen klassikko - se oikein huokuu oman aikansa kiteyttämistä ja ajattomuutta (mistä klassikkoudessa on kysymys). I Wanna Be Your Lover on myös oikea soul-musiikin klassikko, soundiltaan yhä tuore, samoin Diamonds and Pearls. Princen synnytti siis klassikon jopa kolmella eri vuosikymmenellä: I Wanna Be Your Lover ('79), Little Red Corvette ('82), Diamonds and Pearls ('91).

      Toisaalta Kiss ja Cream ovat myös ihania klassikkoja, ja ne pääsivät listaykkösiksi saakka. Ne ovat Princen musiikin parhaimmistoa.

      Mutta ylipäätään jos tekisin 10 parhaan Princen kappaleen luettelon, viisi listaykköstä eivät olisi siellä. Ehkä ainostaan yksi (Kiss) olisi siellä.

      Princen parhaita kappaleita ovat hänen keskisuuret hittinsä, top10-hitit ja toisaalta joukko albumiraitoja, joita suuri yleisö ei tiedä, eikä tunnista, mutta jotka ovat hienoja teoksia.

    • Faaaaaaan

      Katsoin viime viikolla When doves cry -videon ja hitto se on kyllä edelleen ihan huippukamaa Princenkin tuotannossa. Jos kokonaisia levyjä katsoo, niin olen innostunut kovasti aika uudesta HitnRun Phase One -levystä. Täysin ajan tasalla ja hermolla. Mainio osoitus Princen monipuolisuudesta ja nerokkaasta muuntautumiskyvystä. Tasalaatuinen levy.

    • ruuhm

      When doves cry on kieltämättä nerokas biisi. Oman aikansa merkittävin single, minimalistinen, loistavat melodiat, kuolemattoman tarttuva. Albumiversio on pitkä, mutta sinkkuversiolle täydet viisi tähtee. Ja olikin listaykkösenä pitkään aikoinaan.

    • romminystävä

      "I feel for you" oli listaykkönen Irlannissa ja briteissä. Sen sävelsi Prince. Kappaleen esitti Chaka Khan. Se oli iso hitti myös Amerikan Yhdysvalloissa (#3). Tämänkään korvapadon Prince-kytköksestä sitä viheltelevät eivät yleensä tiedä. Music and lyrics by Prince.

    • Eerovaan

      Toden totta: Princeltä taittui listaykköshittien säveltäminen. Huomattavasti pätevämpi kaveri kuin esim. Paul McCartney. Parempi musikantti myös (kts. ylivertaiset kitaransoittotaidot).

    • Yleissivistys-hoi

      Prince oli älyttömän suosittu Amerikassa. Myös Euroopassa ja muualla, mutta kaikkein suosituimmillaan varmaan Ameriikassa. Sehän on valtava sisämarkkina. Kaiken kertoo Princen suosiosta se, että "Purple Rain" -leffaa kävi katsomassa 80 miljoonaa amerikkalaista. Tämä tarkoittaa, että joka kolmas amerikkalainen (sittemmin väestö kasvanut) kävi katsomassa elokuvan. Se oli siis suositumpi kuin Titanic Suomessa, jota kävi katsomassa miljoona suomalaista.

      Purple Rain voitti jopa Oscarin parhaasta musiikista. Onko ketään muuta, jolla on sekä Oscar että Grammyja?

      When Doves Cry oli Billboardin listaykkösenä 5 viikkoa. Se oli listan kärkipäässä pitkään myös muuten (siis monina muina viikkoina esim. sijalla 2, 4 tai 6), sillä se oli koko vuoden 1984 myydyin single! Se on aikamoinen saavutus tehdä vuoden myydyin amerikkalainen single. Tai siis oli, nythän äänitteitä ei enää myydä, vaan kulta- ja platinasinglet kruunataan Spotifyn kuunteluiden perusteella.

      Princen suosio myös kesti pitkään: vuoden 1983 hiteistä vuoteen 1995 saakka. The Most Beautiful Girl in the World (1995) oli suuri hitti.

      Princen kuolema nosti suuren määrän muusikkolausuntoja esiin, joissa kollegat ylistivät miehen maasta taivaaseen. Mutta onko sittenkin käynyt niin, että huolimatta männävuosien supermenestyksestään, Prince ei soi nykynuorten soittolistoilla? Ja miehen klassikkosävelmiä ei tunnisteta nuorison keskuudessa?

    • joo_oh_oo

      Nykynuoriso on aina kuunnellut oman aikansa musiikkia. Vuosikymmeniä sitten hittinsä tehneet artistit kiinnostavat vain harvoja. Enpä silloin 80-luvulla itse kuunnellut vaikkapa Elvistä. Niin tai näin, Princen uran olisi suonut jatkuvan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe