Kenelle lapsettomuushoitoja tehdään?

papulipii

Haluaisin tiedustella kenelle kaikille aloitetaan lapsettomuushoidot?Onko menneisyydellä,työtilanteella tai varallisuudella merkitystä?Vai voiko kuka tahansa lasta haluava mennä terveyskeskukseen ja pyytää tutkimuksia?Kiitos jos joku vaivautuu vastaamaan.

8

1207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 17plus28

      Julkisella puolella hoidetaan pariskuntia, jotka ovat yrittäneet lapsentekoa itsenäisesti vähintään vuoden. Elintapojen pitää olla riittävän terveelliset ennen kuin hoito aloitetaan. Lisäksi lain mukaan lääkärin pitää arvioida, pystyykö pariskunta hoitamaan lasta. Koska kyseessä on lääkäri, niin arviossa painottuu erittäin vahvasti terveydentila, ei esimerkiksi taloudellinen tilanne. (Joku lapsettomuuslääkäri jossain haastattelussa esimerkiksi esitti mielipiteen, että vanhemman pitää pystyä juoksemaan, jotta voi olla hyvä vanhempi. ) Menneisyydellä on merkitystä, jos siihen sisältyy esimerkiksi lasten huostaanotto tai jotain muuta mikä voi vaikuttaa kykyyn olla vanhempi. Julkisella anettavien hoitojen määrä on rajoitettu, sitten pitää siirtyä yksityiselle.

      Yksityisellä puolella tutkimuksiin pääsee kuka vain kun lyö rahat tiskiin. Sitten jos aloitetaan lapsettomuushoidot, niin hoidettavan pitää olla kykenevä maksamaan ne itse, ja em. laki velvoittaa myös siellä lääkärin arvioimaan, pystyykö hakija todennäköisesti hoitamaan lasta. Tämä riittää, jos kyseessä on heteropariskunta, jolla on omia siittiöitä ja munasoluja. Yleensäkin jos kyseessä on julkisella tai yksityisellä tavalliselta vaikuttava pariskunta, niin heistä on pohjaoletus, että ilman muuta he ovat hyviä vanhempia, eikä heidän vanhemmuuttaan tai syitään haluta lapsi kyseenalaisteta tai tutkita sen kummemmin. Jos taas kyseessä on lesbopari, sinkkunainen tai pariskunta josta toinen on steriili, niin heidät laitetaan psykologin, jossain tapauksessa myös terveydenhoitajan arvioitaviksi. Näillä voi olla erittäinkin originellejä näkemyksiä hyvästä vanhemmuudesta. Mm. hyvän vanhemman tulee tavata ystäviään tietty kertamäärä viikosssa, hyvä vanhempi on puhelias, ja tullakseen hyväksi vanhemmaksi on syytä olla harjoitellut vaipanvaihtoa jo ennen hoitoihin tuloa. Mutta näistä psykologien ynnä muiden höpöhöpöjutuista selvinnee, jos on riittävä pokerinaama. (Hyvään vanhemmuuteen kuuluu siis pokerinaama tai vaihtoehtoisesti kritiikitön auktoriteettiusko :))

      Varallisuutta saati työtilannetta ei minun tietääkseni juuri painoteta lapsettomuushoitopäätöksissä, sen sijaan kansainvälisessä adoptiossa ne ovat hyvin keskeisiä asioita.

    • mmmmmmmmmmmmmmmmmm
    • aloittajap

      Kiitos vastauksista.Olen siis itse lapseton ja menneisyydessä löytyy sanottavaa,ei kuitenkaan mitään sellaista joka vaikuttaisi kykyyni huolehtia lapsista.Ja ne ovat menneisyyttä.Jotenkin vaan ahdistaa ottaa yhteyttä julkiseen terv huoltoon,en tiedä miksi.Jospa me vielä yritämme hetken ja katsoo tilannetta jonkun ajan päästä...Tosin yritystä jo monta vuotta takana joten ei hyvältä vaikuta :(

    • Fertility101

      Mikäli julkiselle mielitte,niin olisin yhteydessä jo nyt heille päin jonojen vuoksi. Yksityiseltä puolelta suositan Väestöliittoa (3kk maksuaikaa ja hieman edullisempi kuin muut) tai Ovumia/Nova vitaa.

      Kotona ollessa voitte tehdä samaa mitä hoidossa olevatkin: minimoida stressiä,ylipainoa,kemikaaleja arjessa sekä ruokavaliossa...
      Paljon puhuttua ubikinonia saa myös itse hankittua luontaistuote kaupoista.

      Muutama muu hyvä hedelmällisyyden buustaja:
      -Gelee Royal (mieskin voi syödä tätä)
      -NyBalans (fitnesstukusta saa)
      -Luteiinia saa mustikasta,tyrnistä sekä avokadoa öljystä (nauti tuoreena tai kapseleina)
      -Raskausajan vitamiinit
      -Clearblue hedelmällisyysmonitori

      • 17plus28

        Väestöliitto myi klinikkansa Mehiläiselle, tosin toiminta jatkuu ainakin aluksi samalla tyylillä.

        https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaestoliitto-myi-lapsettomuusklinikat-mehilaiselle---keskittyy-terapia--ja-kotipalveluihin/DigPMAe9

        Ovumia taitaa olla vain Tampereella?

        Luontaistuotteita ei missään nimessä pidä käyttää raskautta yritettäessä, koska niiden sisältöä ei ole kunnolla tutkittu, ja pahimmassa tapauksessa niissä voi olla jotain mikä vaurioittaa sikiötä.

        Stressin vaikutukseen en usko sitten ollenkaan, jos pysytään ihan normaalielämän stressitasoissa eikä puhuta mistään epänhimillisistä oloista. Mutta jos uskoisin, niin stressistä syyllistäminen on yksi stressin aiheuttaja.

        Olen kanssasi ihan samaa mieltä, että viivyttely hoitoon menossa ei kannata. Syy lapsettomuuteen voi selvitä helpostikin.


      • Fertility101

        Anteeksi, kirjoitin hieman harhaan johtavasti. Osa lapsettomuus hoitoihin erikoistuneista lääkäreistä suosittelee nimenomaan Ubikinonia hoidon tueksi ja muista luontaistuotteista on keskusteltava ennen käytön aloittamista lääkärin kanssa.

        Jokainen asiakas on yksilö, se missä toinen saa loistavia tuloksia pelkillä hormoneilla ilman vitamiinien/lisäravinteiden tukea, niin joku voi lääkärin valvonnassa tarvitakin niitä. Lisäravinteissa on nykyisin myös maininta, missä tilanteissa tai minkä sairauden omaaville kyseistä tuotetta EI suositella.

        Stressillä ei ole havaittu raskauden aikana vaikutusta, mutta raskaaksi tuloa se voi hidastaa. Äidin mielialat vaikuttavat myös sikiön ja tämän kehitykseen nyky tiedon mukaan, jonka takia odottaville suositellaan joogaa tai meditaatiota.

        Päivän päätteeksi hoitojen tarkoitus on saattaa yhteen odotettu perheen jäsen, mielellään terveenä ja ehjänä maailmaan.

        Lopuksi haluan sanoa yhden ohje nuoran: hoito on niin kauan laadukasta ja mielekästä, kun teillä on hyvä tunne ennen sekä jälkeen klinikkaa. Uskallatte kysyä mieltä painavista asioista lääkäriltä ja teille sanotaan asioista suoraan. Olen meinaa nyt lapsettomuus -ryhmissä seurannut muutaman odottajan matkaa, jotka eivät halua keskustella lääkäriensä kanssa hoidosta, vaikka heille itselleen klinikalle meno on alkanut tuntua ikävältä ja hoidot turhilta.


      • 17plus28

        Jos alkaa lääkäriltä odottaa, että tämä on sekä mukava, hyvä puhumaan että ammattitaitoinen ennen kuin menee hoitoon, niin siinä voi hoidot jäädä hoidot tekemättä. Ja useimmille hoitojen hinnalla ja hoitopaikkakunnallakin on merkitystä. Esim. julkisella ei voi valita lääkäriään. Minusta jo se että lääkäri osaa hommansa suht' koht' on aika paljon vaadittu - ala on aika vaikea ja uutta tulee koko ajan. Muu on sitten bonusta. Ehkä jonkun muun alan lääkärin voi seuloa tarkemmin. Tietysti rahalla saa ja hevosella pääsee.

        En ole kuullut yhdestäkään raskaana olevasta, jolle lääkäri olisi suositellut joogaa tai meditaatiota. Sinänsä lääkärit ovat ihmisiä kuin muutkin ja voivat hyvin hurahtaa vaikka mihin, mikä ei tarkoita että sille olisi oikeasti kaksoissokkotutkimuksessa varmistettu vaikutus.

        Stressin vaikutuksesta munasolun irtoamiseen luomuna on ristiriitaista tietoa, mutta ei stressiä käskemällä voi vähentää, joten sikäli ihan sama. Hoidoissa stressi ei vaikuta hoitotulokseen (ja muuten ei varmaan kukaan siellä tulisikaan raskaaksi).


    • mioiewafo

      Maahanmuuttajille ainakin, veronmaksajien kustannuksella, tietysti. Maksajat sitten taas käännytetään pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe