Murtopata, perinneruoka Kinnulasta

EntinenEinari

Murtopata, perinneruoka Kinnulasta

1. Haali erilaisia elintarvikkeita, pääasiassa makkaroita, lihaa, kalaa, leipää, perunoita, riisiä, makaronia, erilaisia jauhoja yms. makusi mukaan.

2. Säilytä jääkaapissa pidettäviä raaka-aineita kolmisen viikkoa yli viimeisen käyttöpäivän ja siirrä ne sitten arkkumallin pakastimeen pariksi vuodeksi esikypsymään. Kuivat elintarvikkeet kuten riisit, makaronit yms voit jättää siksi aikaa ruokakomeroon esikypsymään.

3. Kun pari vuotta on kulunut kuumenna puilla lämmitettävä hella märillä puilla niin kuumaksi kuin saat ja kaiva raaka-aineet esille. Pakasteessa olevat tarvikkeet voi ottaa sulamaan jo paria päivää aiemmin.

4. Nosta kattila hellalle ja laita kattilaan vettä, maitoa ja voita makusi tai saatavuuden mukaan haluamassasi järjestyksessä.

5. Ala lisätä pakastimesta ja komerosta esiin kaivamiasi elintarvikkeita haluamassasi järjestyksessä sormin pienimällä, "murtaen". Lisää välillä nestettä tai rasvaa. Sekoita kun siltä tuntuu. Siirrä välillä jäähtymään hellan laidalle ja taas takaisin hellalle epämääräisin väliajoin. Mausta saatavilla olevilla mausteilla makusi mukaan prosessin kestäessä. Erityisesti muista käyttää suolaa. Jatka tätä kolme-neljä päivää, yöt ja muut tauot poislukien. Välillä voit lisäillä myös tuoreempia, valmistuksen aikana käsiisi saamia elintarvikkeita. Luonnollisesti murtopata on valmis syötäväksi jo siitä lähtien kun ensimmäiset elintarvikkeet padassa ovat jo lähes kypsiä.

Oikean, alkuperäisen murtopadan tunnistaa siitä että tarvikkeet on kunnolla esikypsytetty ennen padan valmistusta, ne "murretaan" käsin kattilaan, padassa on kunnolla suolaa ja rasvaa ja sen valmistaminen on vähintään kolmen päivän yhtämittainen prosessi jonka aikana padan koostumus saattaa muuttua moneenkin kertaan täysin.

Murtopata tarjoillaan suoraan hellalta halukkaille itsepalveluna. Murtopatakokin kuuluu kutsua ohikulkujoita syömään huudellen lauseita "Nyt syömään!", "Syyvä pittää!" ja "No miksei työ syö?!"

2

838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LittleBambi

      Jumalauta mää oon käyny ihan samassa riistaravintolassa syömässä kuin sääkin!!!
      Ihan hirveätä huttua.

    • Anonyymi

      KYLÄ MINÄ OLE MARCO DE SANTA MINÄ TYKÄ TÄSTÄ RUASTA PARAS RUOKA MUHOLASA JA UGAANDASTA

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      175
      2968
    2. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      64
      2566
    3. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      203
      2220
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      73
      1849
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      102
      1773
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1651
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      102
      1452
    8. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      217
      1151
    9. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      81
      1120
    10. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      95
      1079
    Aihe