Tätä et tiennyt mökin ostaja

koillismaanmökkiläinen60

Ostimme mökin iloiten jo etukäteen sen tuomasta rauhasta. Suunnittelimme kasvattavamme puhtaita juureksia ja kasviksia, omassa kasvimaassa. Istutimme mansikoita ja vadelmapensaita.
Toisin kävi. Lähes joka kerta mökille tultaessa kasvimaat on poljettu. Terassi on täynnä sontaa. Pensaat kaluttu. Onpa karja lähes alituiseen paikanpäällä itseteossa aiheuttamassa tuhoa. Syyllisestä ei siis ole epäselvää. Porokarja on vallannut mökkimme ja tonttimme.
Saimme lopulta yhteyden porokarjanhoitajiin. Yksi omistajista kävi lopulta monien pyyntöjen jälkeen Hiacellaan paikalla. Totesi ettei meillä ole lain antamaa omaisuudensuojaa koska emme asu mökillämme pysyvästi.
Neuvottelimme oikeudesta suojata mökkiämme karjalta eli oikeudesta aidata oma mökkitonttimme. Saimme siihen lopulta luvan. Luvan saaminenkaan ei ollut selvää. Aluksi väläytettiin oikeustoimia, jos estämme karjaa pääsemästä tontille. Kun aitaamme tonttimme karja siirtyy muiden riesaksi, sanottiin. Paine kasvaa.
Rakensimme aidat. Ongelma ei poistunut. Karja puskee sarvillaan aidat nurin ja tulee tontille. Osa karjasta hyppää aidan yli.
Kuuntelimme paikallisten asukkaiden keskustelua. Heille ongelmat ovat tuttuja. Moni toteaa ettei ongelma koske heitä enää sen jälkeen kun paliskunta aitaa heidän tonttinsa. Verovaroilla kuten vakituisten asukkaiden kasvimaat ja tontit aidataan. Moni heistä paikallisista odottaa aitaa. Pesee kätensä ongelmasta. Toivoo parasta, etteivät ongelmat enää pian koske heitä itseään. Luulee ja uskoo.
Korotimme aitaa. Vahvistimme aitaa. Häädämme porokarjaa pois monin keinoin. Karja ei poistu, mutta levittäytyy laajemmalle alueelle. Nyt huutaa vakituinen asukas. Porokarja kiertää hänen pellollaan, pihassaan. Saatana.
Pesisimme kätemme mielellään asiasta mekin. Mutta se olisi ongelmien siirtämistä ja kasaamista. Vapaana olevan porokarjan aiheuttamiin ongelmiin ei ole yksilöllistä ratkaisua. On vain yhteiskunnallinen ratkaisu. Lakiuudistus. Karja aidan sisään.
Epäkohtia on paljon.
Puhutaan että laki velvoittaa porokarjanomistajat pitämään karjansa poissa vakituisen asutuksen pihoilta ja viljelyksiltä, tarvittaessa aitaamalla. Kesämökkejä ja vapaa-ajan asuntoja velvoite ei koske, sanotaan. Miksi kesämökit ja vapaa-ajan asunnot eivät ole lainmukaisia erityiseen käyttöön otettuja alueita, joilta karja tulee pitää pois? Edes paperilla.
Mitä sitten kun aidatkaan eivät pidättele irrallaan olevaa karjaa?
Kuinka paljon aitaa pitää rakentaa?
Ilmianna

2

1369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lakipeestä

      Laita tonttisi ympärille sähköpaimenaita. Tuskin laitta poro tupaansa aitaan toista kertaa, kun kerran saa tällin. Pidä aita siinä, vaikka poropaimenet kuinka pitäisivät älämölöö. Sun mökkipiha on sun aluetta ja sulla pitää olla oikeus suojella sitä

    • PeuranPyllyäIhanaa

      Ammu ne vitun porot. Jos linnan joudut, antaa ne leivän sielläkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe