Nykyinen Poronhoitolaki on perustuslain vastainen

poroton

Poronhoitolaki on perustuslain vastainen
31.3.2017 16:53 Kirjoitaja: Pekka Säkkinen Media: Uusi Suomi
POROT PIHOILLA, PUUTARHOISSA, TERASSEILLA, HIEKKALAATIKOILLA, VILJELYKSILLÄ, TAIMIKOISSA, LIIKENTEESSÄ

Elämä Pohjois-Suomessa saamelaisalueen ulkopuolisella poronhoitoalueella on käynyt sietämättömäksi porojen vapaan laidunnusoikeuden vuoksi.

Perustuslakiin on kirjoitettu yksilön perusoikeudet, ja valtiovallan sanotaan nämä kaikille kansalaisille turvaavan. Suomi valtiona on myös allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja julistaa kunnioittavansa tuota sopimusta. Valtiovalta ei käytännössä tuolla alueella kuitenkaan turvaa perus- ja ihmisoikeuksia, vaan se on päinvastoin ne ihmisiltä vienyt säätämällä perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisen poronhoitolain.

Kansalaisten yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät ole lainsäätäjän toimesta taattu.

Kun yksityisomistuksessa olevat tuotantoeläimet (porot) tulisi aidata, niin valtiovalta aitaakin poronhoitoalueella ihmiset.

Poronhoitoalueella ihmiset eivät saa asua, elää ja harjoittaa rauhassa elinkeinoaan (kuten maa- ja metsätaloutta) omalla maallaan. Ihmisten oma maa on ilman heidän lupaa otettu lainvastaisesti muiden käyttöön vastoin heidän omaa tahtoaan.

Ihmisten pihat, puutarhat, pellot ja taimikot ovat poronhoitoalueella porojen laidunmaita. Ihmisillä ei ole koti- ja piharauhaa. Poronhoitoalueella poronomistajat ja poronhoitoon sidoksissa olevat viranomaiset noudattavat ns. "omaa maallista porolakia", joka on kaikkien virallisten valtiollisten lakien yläpuolella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että poronomistajat poronhoitolakia tulkiten pitävät omistussuhteesta riippumatta kaikkia maita ikään kuin omanaan, ja laiduntavat porojaan sen mukaisesti.

Suomi valtiona nykymuotoista poronhoitolakia ylläpitäen rajoittaa laajamittaisesti ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia ja rikkoo perustuslain seuraavia pykäliä:
•6 § Yhdenvertaisuus
•7 § Oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
•10 § Yksityiselämän suoja
•15 § Omaisuuden suoja
•18 § Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
•20 § Vastuu ympäristöstä
•21 § Oikeusturva
•22 § Perusoikeuksien turvaaminen
•74 § Perustuslainmukaisuuden valvonta
•106 § Perustuslain etusija
•107 § Lakia alemmanasteisten säädösten soveltamisrajoitus
•118 § Vastuu virkatoimesta

Eteläisellä poronhoitoalueella porottomat kansalaiset ovat jo kauan vaatineet perustuslaillista suojaa omistuksilleen ja kaikkien perus- ja ihmisoikeuksien palauttamista. Nyt laaja porottomien aktiivinen kansanosa tällä alueella Pohjois-Suomessa vaatii, että vanhentunut poronhoitolaki on vihdoin avattava ja uudistettava muotoon ”Poronhoito on sallittu vain tarhattuna ja vain omistamillaan tai vuokraamillaan mailla”.

Porottoman kansanosan voimakkaan kansalaisaktiivisuuden kirvoittamana Maa- ja metsätalousministeriö aikoo järjestää poronhoidon vapaan laidunnusoikeuden synnyttämistä ongelmista kansalaisten kuulemistilaisuuden kevään aikana verkossa. Ministeriö toivoo porottomilta kansalaisilta runsaasti suoraa palautetta ja runsasta osallisuutta, jotta se voi muodostaa kattavan käsityksen nykymuotoisen poronhoidon aiheuttamista haitoista yksityisomaisuudelle, maataloudelle, metsätaloudelle, liikenteelle, yhteisille alueille ja turvallisuudelle.

Itse toivon myös kansalaisilta runsasta aktiivisuutta ja rohkeutta toimittaa kaikkein ikävimmätkin poronhoidon synnyttämät haitat ja kokemukset ministeriön tietoon.

32

719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sivussakärsijä

      Noinhan se on . Joka sana totta. Hyppisellinen ihmisiä saa sapotoida ja hankaloittaa elämää. Erittäin hyvä asia jos tuo epäkohta oikenee. Ei tätä eteläistä poronhoito aluetta tarvita. Poronhoito vain saamelaisille, sinne ne kuuluu , ja heillehä se on elinkeino. Ei kenellekkään esim. Hyrynsalmella ole tuottava muuten kuin kolarien ja petojen kautta. suuri joukko ihmisiä kärsii jopa siitä poronkusen hajusta. Toivottavasti asia etenee.

      • Porotonmaanomistaja

        Kyllähän siellä on vain yksi ja ainut ihminen hallan paliskunnassa, joka on huutamisella, vittuilulla, ja erinomaisella välinpitämättömyydellään saanut asiat tälle mallille tänäpäivänä kuin ne nyt ovat hyrynsalmella. Porot ei todellakaan kuulu kylällä pihapiireihin pyörimään,senhän ymmärtää poromieskin, paitsi yksi junttura. Asia olisi pitänyt hoitaa jo aikapäiviä sitten..
        Toivon ja luotan,että tänäpäivänä poroisännän pestiä hoitaa selkärankaisempi ja touhukkaampi kaveri kuin edeltäjänsä oli.

        Jos olette huomanneet, ei hyrynsalmellakaan enää moneltakaan maatilalta kanneta veroeuroja kunnan/valtion kirstuun, lehmiä on pistetty teurasautoihin ja tilanpito lopetettu kannattamattomana, on siirrytty kaikenlaiseen hupiheinän viljelyyn ja eu-tuen nostoon peltoaloilta. Onko tämäkään yhteiskunnallisesti tuottavaa ja järkevää? Ei.
        Miten on maatalouden laita nykyään kainuussa/hyrynsalmella ilman tukia?onko se kannattavaa? Ei.
        Poronhoidon ja muiden elinkeinojen kannattavuus vertailu on tässä tilanteessa aivan turhaa ja naivia.
        Poronhoitoalueen raja on nykyään juuri oikeassa paikassa, ei sitä tarvi siitä mihinkään siirtää.
        Se vain vaatii asioiden ja epäkohtien korjaamisen neuvottelemalla ja asiosta sopimalla. Poronhoidolla on hyrynsalmella todella pitkät perinteet, alkaen laajamittaisesti jo 1800- luvun alkupuolelta. Siksi kysynkin ,miksi nämä asiat ovat kärjistyneet vasta viime- ja tämän vuosi kymmenen aikana? Jokainen voi miettiä kuka on ollut isäntänä palkisessa tänä aikana..

        Hyrynsalmen kokoisella kriisikunalla, olisi tärkeä saada jokainen euro talteen, tulise sitten poronhoidosta, maanviljelystä, metsätaloudesta jne..sekä lopettaa riitely ja valittaminen joka SAATANAN asiasta.
        AAMEN!


      • poronpurema

        Tällainen viestini poistettiin, muka sääntöjen vastaisena, kun kerroin, että kun poron omistajat aitaisivat omat maansa ja syöttäisivät ne sinne, niin kaikki ongelmat ratkeaisi heti! Palstavahtia pitäisi kunnolla kurmuuttaa!! Katsotaanhan vaan, niin tämäkin varmaan poistetaan ja elämme vapaassa maassa!!


    • Poronkakkakikkare

      Mutta kun ne porot kakkii sinne Iskun kentällekkin ,niin että lapsetkin astuu kakkaan.Ei siitä kaikki tykkää.Niin ja juoksuratakin kukkii kun on hyvä poronkakkalannoitus.Ja kenen syy?

    • Porotarhari

      Taidan alkaa harrastaa poron kasvatusta. Kelkka ja mönkkäri tilaukseen.

      • KyrpäSyrjällään

        Osta samalla akkain vermeet, kuulin, että ainakin yksi poromies naiseilee Ylä-Kainuussa.


      • kukkamullat

        niimpä tekee ja vieläpä hyrynsalmella. kyllä pitää olla idiootti kuka lienetkin.


      • Porotarhari

        Vermeetkin hankitaan tarvittaessa, mutta älkää innostuko. Kyllä poroja pitää olla pohjoisessa. Joka niitten kanssa ei pärjää, niin muuttakoon muualle. Suosittelen teille Ruotsia. 😂


    • näin_minä_teen

      Parasta hanketta syöttää porot hukille ja taas lapista autolasti tilalle.

    • pisnespyörii

      Elukoista.. siis poroista.. pääsee eroon helposti.. Etelä - Suomesta löytyy ravintoloita.. jotka ostavat jatkuvasti riistalihaa.. sinne ne porotkin kelpaa.. ei tarvi kuitteja .. kumpikaan osapuoli..!

    • näin_onkin

      Parasta aikaa nyt porohommissa....

    • 2FartFromU

      Aika erikoinen elinkeino sellainen, jossa elikot saa laiduntaa toisten omistamilla mailla.

    • Porotarhari

      Minä, minä, minä. Omistan. On minun, minun, minun. Ostakaa aita köyhät. On se kumma kun pohjoisessa ei ole tarpeeksi tilaa.

      • Fart4u2

        Eiköhän se pitäisi sen porotarhurin se aita laittaa.


      • Porotarhari

        En tiedä tuon kirjoituksen perusteella minne olet sitä aitaa tekemässä. Porojen vai talojen ympärille. Sama sille poronhoito ei ole monellekaan mikään unelma työ tietääkseni, mutta keksi toki parempia elinkeinoja.


    • Iloinenveronmaksaja

      Täällä valitetaan että porot aiheuttavat vahinkoa ja menetyksiä porottomille.... Mutta miten on maanviljelys Ylä-Kainuussa, se vie verorahoja kaikilta veronmaksajilta.
      Kainuun Sanomat 2017:
      Ahti Pussinen Kajaanista 571 000 euroa, Eero Lukkari Sotkamosta 520 000 euroa, Maitopisara Oy Puolangalta 503 000 euroa, Pelson vankila Vaalasta 469 000 euroa, Korpelan Maito Suomussalmelta 462 000 euroa, Leo Juntunen Suomussalmelta 367 000 euroa, Milkkis Oy Puolangalta 337 000 euroa, Arvolan Karjapiha Vaalasta 312 000 euroa, I&M Huusko Oy Sotkamosta 297 000 euroa.
      Tänä vuonna tulee lisäksi: Luonnonhaittakorvauksen ennakkoa maksetaan viljelijöille yhteensä noin 422 miljoonaa euroa. Korvauksen loppuosan eli noin 15 prosenttia Maaseutuvirasto maksaa joulukuussa......
      Poronhoito tulisi halvemmaksi yhteiskunnalle.

      • puhtaanvedepuolesta

        No niin joku uskaltaa sano ääneen että maatalous pois Ylä-Kainuusta.... Kannatan tätä...


      • mammaaaa

        Te kaksi pösilöähän mielellään joisitte/ söisitte porosta tehtyjä maitotuotteita, tai jotakin Etelä- Euroopasta tuotua paskaa, joka on ollut matkalla jo muutaman päivän, ennen kuin se on siellä perukan kaupassa?!


      • Iloinenveronmaksaja

        Kuningas Kaarle IX valtuutti vuonna 1602 metsästäjänsä ampumaan Pohjanmaalta ja Länsi-Pohjasta 300 metsäpeuraa ja aloittamaan poronhoidon 50 porolla ja 2-3 lappalaisen johdolla Närpiössä ja Korsholmassa. Myöhemmin kuningas Kaarle XI kuitenkin tapatti alueen porot ja poronhoito loppui (Nieminen 1980a). Kuusamon metsälappalaisilta omaksuttua talonpoikaisporonhoitoa oli tuolloin jo Kainuun pohjoisosissa ja Pohjois-Vienassa. Poronhoidolla ei ollut Perämeren rannikon talonpojille vielä 1400-1600-luvulla kuitenkaan suurta merkitystä, mutta 1700-luvulla metsälappalaisten hoidossa oli jo runsaasti talonpoikien ajoporoja. Myös Hailuodossa oululaisten kauppiaiden poroja oli lappalaisten hoidossa vuosina 1725-44 ja uudelleen vuosina 1776-95. Talonpoikaisporonhoitoa harjoitettiinkin 1700-luvulla jo eri puolilla ja lähellä nykyistä poronhoitoalueen etelärajaa (Kortesalmi 1996). Juho Alfred Heikkinen, ”Hallan Ukko” oli mm. kauppias, maanviljelijä ja kansanedustaja ja alkoi kehittää voimallisesti Kainuun poronhoitoa 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset ajoporonsa Hallan Ukko osti Vienan Karjalasta, myöhemmin Kuusamosta, Hossasta ja Lapista. Parhaimmillaan Hallan Ukolla oli yli 400 poroa. Hän perusti eteläisimmän Hallan paliskunnan ja kuljetti myöhemmin myös poronlihaa mm. Ruotsiin ja Norjaan. Hallan Ukko yritti jopa kehittää uuden kainuulaisen pororodun ja porojen hätäruokinnan ja järjesti ensimmäiset poropäivät Hallassa vuonna 1912. Hallan Ukolla oli myös Kainuun ensimmäiset ”suksi- ja kilpaporot” yhdessä kirjailija Ilmari Kiannon kanssa (Nieminen 1985a

        Poronhoidolla on perinteitä Kainuussa....


      • poronpurema

        Eihän porotaloudessa ole mitään vikaa, kun ne elukat aidataan jokaisen poron omistajan omille maille ja syötetään ne sinne. Nyt ne vaan ovat toisten ihmisten mailla ja pihoissa, sekä teiden varsilla aiheuttamassa kolareita! Poromiehille pitäisi olla sama laki, kuin muillekin eläimien omistajille! Montako lehmä kolaria on sattunut??


      • etelänmaanviljeliä

        En ymmärrä tuota ongelmaa poronhoitoalueella..... Asun alueella missä on todella suuri peura ja hirvikanta. Peura laumat ovat 15-25 yksilöä.... Meillä aidataan alueet minne emme halua peuroja. Peura on vaan ongelmallinen kun se hyppää aika korkean aidan yli poro taas ei pääse oikein mistään aidasta yli. Aidatkaa alueet ja metsässä poro vaan on hyväksi havu metsälle ja sen uudistumiselle.


    • poronpurema

      Voi helvetti, että olet tyhmä!! Maanomistajan pitäisi aidata omia maitansa toisten elukoitten takia?? Voiko typerämpää ehdotusta enää olla!!

      • viranomainen

        No sitten kärsit siitä että porot kulkevat maillasi.... Poronhoitolaki ei tule muuttumaan seuraavan 10 vuoden aikana...


    • piiskahäntä2

      Porot ja omistajat samaan aitaukseen kaikki... turhan päiväsiä molemmat Kainuussa.
      Ja usealla poron omistajalla ei ole edes omaa maata...no mihinkäs se aita sitten rakennetaan??
      Se on vaan kallista harrastusta yhteiskunnalle kun eläkeläiset ja muut palkansaajat omistavat porot.
      Muka ELINKEINO...paskapuhetta koko juttu...ei ole päätoimisia poromiehiä.
      Lapista haetaan halvalla ja täällä syötetään pedoille....nostetaan isot korvaukset.
      Tiedättekö sen jos kaikki poromiehet sidotaan yhteen narulla pyöreäksi palloksi ja pyöräytetään sitä niin mitä tapahtuu???

      Vastaan varmuuden vuoksi jos joku ei satu tietämään...."AINA ON KONNA ALIMMAISENA JA PÄÄLLIMMÄISENÄ"

      • jyväjemmari63

        Viljelen täällä Lapin puolella ja meidän pellot on aidattu, eipä ole poroista haittaa....


      • kokemustako

        Vai ei ole haittaa? Joudut hyppimään traktorista/ autosta, availemaan/ sulkemaan portteja.


      • jyväjemmari63

        Joo se onkin iso ongelma. Pieni liikunta tekee hyvää vaan. Taitaa olla vain sitä Kainuulaista kateutta. Mietin miten pääset taloon sisälle kun siinä on ovi;)
        Turha valittaa jos on ryhtynyt maaviljelijäksi poronhoitoalueelle.


      • kokemustako

        Taidat ollakin poromies, tai ainakin yhtä tyhmä?! Helkkari toisten elukoiden takia täytyy aidata omia maitaan, että heidän elukkansa ei pääse maillemme?! Jo tuo vertauksesi talon oveen osoittaa, että kuinka typerys olet! Jatkahan samaan tyyliin, en viitsi enää vastailla ja minulla on lähimpään poronhoitoalueeseen yli 600 km ja mielestäni porot pitäisi aidata poron omistajan omille maille ja syöttää sinne, eikä kiusata muita maanomistajia, jotka eivät omista poroja!!


    • P.Oroton
      • juupaskin

        Hyvä.


    • Muajus

      Sopuisa seminaari kunnantalolla.

      • Sivussakärsijä

        No tuskinpa todellisuus kuitenkaan on sitä. No onse taajaman kohalta erittäinkin hyvä asia että uuden poroisännän myötä , ei niistä ole ollu merkittävää haittaa kolmeen vuoteen.

        Lieneekö.lehti silotellu maanviljelijöiden kantaa , sen kuvanhan tuosta sai. Lieneekö totuus.?.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe