Masennuksen vaikutus lähetteen saamiseen

Frivi

Kävin juuri terveyskeskuslääkärillä ja pettymyksekseni hän ohjasi minut mielenterveyskeskukseen arviointia varten masennukseni takia, eli kieltäytyi kirjoittamasta lähetettä. Hän sanoi, että siellä oleva lääkäri voi kirjoittaa lähetteen, jos katsoo parhaakseen.

Mietin, onko tämä ihan ns "ok"?

12

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AsiaEiTodellakaan

      ole OK. Mene toisella lääkärille äläkä mainitse masennuksesta mitään. Sano vain, että haluat lähetteen.

      • kljjk

        Jos todellakin kärsii masennuksesta, se voi aiheuttaa transtutkimusten keskeytyksen vaikka saisikin yksityislääkäriltä lähetteen tutkimuksiin.


      • itsekoettua

        Ikävä kyllä epärehellisyydellä tutkimuksissa ei pitkälle pötkitä vaan masennus aiheuttaa tutkimusjakson keskeytyksen. Parempi hoitaa itsensä henkisesti hyvään kuntoon niin etenee tutkimukset ja muutosprosessi sitten jatkossa mukavammin. Henkilöhän on ohjattu mielenterveyden tutkimuksiin masennuksen takia eikä siellä transsukupuolisuutta tutkita. Lähetteen voi saada myös sieltä mielenterveyden puoleltakin. Näin toimin itse aikoinani että hoidin masennuksen pois alta ja sain sitten lähetteen juuri mielenterveyden puolelta tutkimuksiin eikä siellä todellakaan tutkittu transsukupuolisuuttani vaan hoidettiin masennusta.


    • kaikesta_loukkaantuja

      Tottakai se on ensinnäkin oikein ja se on myös lääkärin etiikan mukaista. Ei yleislääkäri rupea tuollaisia arvioimaan. Se todellakin on psykiatrien tehtävä ja sinne sait lähetteen ja siellä arvioivat kärsitkö sukupuoli dysforiasta.

      Jos kärsii masennuksesta on helvetin väärin lääkäriltä kirjoittaa esim. hormoneja tällaiseen sairauteen. Hormonit vaikuttavat voimallisesti mielialaan ja moneen muuhunkin asiaan. Kokeilun kanssa on oltava varovainen ja sinut on pidettävä seurannassa.

      Älä jaksa olla yksi niistä ammatti uhriutujista, jotka loukkaantuu kaikesta.

      • kaikesta_loukkaantuja

        Tee valitus jos koet että sua on kohdeltu väärin ja katso kun se tulee bumerangina takaisin. Potilaalla on oikeus tehdä valitus.


      • gfxvsdhgfgfd

        Yleislääkäri riittää tutkimuslähetteen laatijaksi. Transtutkimuksia ei saa tehdä asetuksen perusteella muut kuin transtutkimusyksikön lääkärit. Sen vuoksi muilta mielenterveysyksiköiltä kyseinen arviointi on kiellettyä.

        Masennukseen ei kirjoiteta hormooneja, oletko jotenkin vajaa.


    • transtutkimus

      Ei ole yleislääkärillä lupaa lähettää mieleterveystoimistoon jos hakee translähetettä - tästä on aivan selvät ohjeet(joita yleislääkärit eivät näköjään yleensä tiedä).

      • Omat_ohjeensa

        Monessa sairaanhoitopiirissä on terveyskeskuksissa annettu ohje lähettää ensin tutkittavaksi mielenterveyspuolelle.


    • bliblib
    • Tämän, kuten niin monen muunkin asian kanssa yleislääkäruille kannattaa mennä lainkohdat ja/tai tuoreimmat korkeimpien tasojen tutkimustulokset mukana. Julkisella puolella työskentelee sellaisia hessuja, että ei uskoisikaan. Laki on puolella ja lääkäri on ammatissa, joka on hyvin palkatttua. Kun menet sellaisten kanssa lääkäriin, kynnys tehdä muuten kuin lain mukaan on alhainen. Jos haluaa avrmistaa oikeuden tapahtuvan, voi vaikka kuvata koko tuilanbteen kännykkäkameralla.

    • ts26v

      Lääkärillä on laissa määrätty velvoite antaa sinulle lähete TAYSiin tai HUSiin tutkittavaksi. Lääkäri saa toki pistää lähetteen myös mielenterveyskeskukseen jos masennusta ilmenee, mutta hänen on silti pakko antaa se transpolin lähete pyydettäessä. Kannattaa tulostaa bliblibin linkittämä ohje Trasekin sivuilta lääkärille. Itsellenikin nuori omalääkäri sanoi että hän ei tiedä miten pitäisi toimia transihmisen kohdalla ja pohti pikaisesti mielenterveyskeskustakin mutta kun kaivoin taskusta tuon ohjeen niin asia oli sillä selvä, kirjoitti lähetteen samantien hymyillen.

      Masennus myöskään ei ole este hoitojen aloittamiselle! Masennuksen tasoa tutkimuksissa vähän arvioidaan ja pahassa tapauksessa voidaan kyllä pistää ensin sitä hoitamaan. Itse olin masennuksesta ja siihen käyttämistäni lääkkeistä täysin avoin TAYSissä ja henkilökunta oli erittäin ymmärtäväistä. Sain diagnoosini ja lähetteet kaikkiin hoitoihin ja vasta sen jälkeen kysyivät haluaisinko lähetteen myös mielenterveyskeskukseen.

      • ts26v

        Ups, olikin vanhempi viestiketju kuin luulin :P


    Ketjusta on poistettu 12 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2763
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1480
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      42
      1446
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1161
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1161
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe