Eberspächerin tehon säätö manuaaliseksi

Smove

Onko mahdollista tehdä Eberspächerin (Airtronic) tehon säätö manuaaliseksi? Termostaattiohjaus ei toimi järin kätevästi tällä hetkellä. Ensin lämppäri käy suurella teholla aikansa ja kun pyydetty lämpötila on saavutettu teho tippuu hetkeksi mutta lämmitin sammuu aika nopeasti. Kun lämpötila taas laskee riittävän alasa käynnistyy lämppäri uudestaan ja puhkuu täysillä kunnes taas sammuu. Lämpötilan seilaaminen ei ole mukava asia mutta suurempi ongelma on melu kun lämppäri käy täysillä.

Ongelmana on ehkä säätöyksin/termarin huono sijainti. Puhallukset veneen perään ja keulaan, säätöyksikkö keskellä venettä laipioiden välissä. Eli lämpö kerääntyy lämppärin käydessä perään ja keulaan. Kunnes pääsee laipion ali keskelle venettä ja lopulta saavuttaa termarin.

Termari tuntuu myös vähän äkkipikaiselta. Käytännössä voin käyttää vain hyvin pientä osaa säätöalueesta ja siltikin lämppäriä on hyvin vaikea saada käymään jollain välimallin teholla. Eli jos lämppäri käy täysillä ja säädän termaria pienemmälle pysähtyy lämppäri helposti kokonaan. Termari kuitenkin toimii eli välillä lämppäri käy pienemmillä tehoilla eli kyse ei olisi joko/tai tyyppisestä toiminnasta.

Haluaisin pystyä säätämään lämppärin tehoa itse, sillä tasainen jatkuva matalin teho olisi yleensä se sopiva.

Onko tehtävissä?

12

1697

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fernutbaranka

      Vaihda termostaatin paikkaa.

      • .... ttuku ei hoksaa heti. Voisihan sinne laittaa PTC vastuksen tilalle kiinteän vastuksen. Mittaa sen lämpötila-anturin vastus noin kahdessakymmenessä asteessa ja hae samanlainen kiinteä vastust tilalle. Sitten säätönuppi säätää tehoa. Mulla ei ole tässä nyt käsillä yhtään anturia, mutta arvaus voisi olla jotain 10K ohmin pintaan. Varmista mittaamalla harmaan johtimen ja maan väliltä.


      • Joakim1
        vanhami kirjoitti:

        .... ttuku ei hoksaa heti. Voisihan sinne laittaa PTC vastuksen tilalle kiinteän vastuksen. Mittaa sen lämpötila-anturin vastus noin kahdessakymmenessä asteessa ja hae samanlainen kiinteä vastust tilalle. Sitten säätönuppi säätää tehoa. Mulla ei ole tässä nyt käsillä yhtään anturia, mutta arvaus voisi olla jotain 10K ohmin pintaan. Varmista mittaamalla harmaan johtimen ja maan väliltä.

        PTC-vastus näyttää olevan 1750-2100 ohm säätöalueella (10-30). Sama alue on myös säätimen potikassa, joten ohjausyksikkö (lämmittimen sisällä) varmaankin vain vertaa vastuksia toisiinsa.

        Mahtaako säätö olla pelkkä P-säätö, jolloin tehon saisi pysymään vakiona. Jos on PI tai PID, voi vakiona pysyvä lämpötila aiheuttaa tehomuutoksia, kun ohjain huomaa, ettei lämpötila lähesty tavaoitearvoa.

        Joka tapauksessa lämppäri käynnistyy aina maksimiteholla.

        Tässä lisätietoa: https://www.butlertechnik.com/downloads/Airtronic_D2_D4_workshop_manual_2.pdf


      • Joakim1

        Unohtui kysyä onko tuo Easy Start jotenkin oikeasti tarkempi kuin perinteinen kiertokytkin säätö? Siinä tietysti saa laitettua lämpötilan digitaalisesti kun vanhassa joutuu kokeilemalla etsimään sopivan säädön. Mutta onko eroa, kun on oppinut oikean asennon kiertokytkimelle?


      • Eipä tuossa mitään vakavaa tapahdu, kun kokeilee sen tuolla. Laittaa jonkun parin kilon pintaan olevan vastuksen termostaattianturin tilalle ja katsoo miten lämmitin käyttäytyy. Ei se mitään muuta tee, kun vertailee arvoja.

        Easystartilla nyt saa laitettua sen lämpötila-arvon sinne diigitaalisesti ja sitten ihailla, kun olemassa oleva lähestyy pyydettyä arvoa. Näyttää se vikakoodeja hieman. Perseelleen asennettu lämpötila-anturi aiheuttaa kumminkin ihan saman sekoilun tuollakin.


    • Vuosimallista ei ollut juttua. Vaikka -96 malliin ei sovi EasyStart, mutta tuon irtoanturin saa viritettyä. Itsellä näin, vanha eberi, huonetermostaatti ja irtoanturi. Hystereesi vaikuttaa olevan 4-5 astetta, se on hieman reipas vaihteluväli. Kun ulkona on kylmää, tarkkuus paranee.

    • Smove

      Kiitokset asiallisista vastauksista!

    • Ohohho

      Juuri tuota ominaisuutta olen itekkin kaivannut. Käyntinopeuksia ollee 4, josnuo neljä nopeutta voisi ite nappulasta säätää niin laite olisi mainio. Automatiikka on p..stä. Kun tulee kuuma, laite sammuu enkä ole koskaan jaksanut odottaa niin kauan, että käynnistyisi uudestaan.

    • Smove

      Projekti etenee! Kolvasin tänään PTC-vastuksen tilalle trimmerin (0-2k ohm). En ehtinyt vielä säätää kohdalleen mutta periaatteessa toimii. Trimmeristä vastusta vähentämällä sain lämmittimen toimimaan täydellä teholla ja vastusta kasvattamalla lämmittimen sammumaan kokonaan. Pitää ajan kanssa hakea trimmeristä sellainen asetus, että kun varsinaisellä lämpötilan säätönamiskalla pystyy säätämään lämmittimen tehon myös välimaastoon. Vaatii kärsivällisyyttä kun lämmitin reagoi pienellä viiveellä.

      Trimmeri vieläpä sujahti kätevästi suoraan PTC-vastuksen tilalle ja mahtuu sellaisenaan kotelon sisään.

      • Joakim1

        Etköhän voi laittaa trimmerin pohjaan eli 2k ja säätää sitten tehon varsinaisella säädöllä. Tosin tuskin tulee keskelle säätöä, mutta voit merkitä tehoalueet säätöön.


      • Smove

        Voin ja niin teinkin. Onnistuin myös löytämään säädön, jolla lämmitin toimii pienimmällä teholla.

        Tehoalueiden merkitseminen on yksi vaihtoehto mutta siinä on vaarana, että varsinaisen säädön laittaa liian pienelle ja lämmitin sammuu kokonaan. Sen takia olisi hyvä, että varsinaisen säädön minimi tarkoittaisi alinta tehoa, etenkin kun säätö tuntuu olevan todella herkkä. Esim. viimeisenä asiana ennen kuin painuu pehkuihin voi säätönamiskan kääntää ääriminimiin vaikka pimeässä ja tietää, että hetken päätä lämmitin rauhoittuu minimiteholle mutta ei sammu.

        Mutta jokainen säätäkööt niin kuin haluaa. Omalta osaltani voin vain todeta, että tavoite on saavutettu ja siitä vielä kerran suuret kiitokset vanhami ja Joakim!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe