Aktiivihiilimatto haisee

Haistelija

Mistähän johtuu että aktiivihiilimatto haisee jo kaupasta ostettuna? Siinä on sellainen hiukan palanut haju, kuin osittain palanut puu tai hiukan kärähtänyt paahtoleipä. Ainakin Electroluxin suodattimessa ja Bauhausin aktiivihiilimatossa on sama haju. Ei ole hirveästi järkeä poistaa hajuja, kun suodatin itsessään jo haisee melkoisesti.

10

1780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haistelija

      Olen tässä taas katsonut kaupoissa muita aktiivihiilisuodattimia ja todennut että sama haju tuntuu olevan niissäkin. Olen lisäksi aikojen saatossa testannut erilaisia aktiivihiilirakeita lähinnä juomaveden puhdistusta silmälläpitäen. Huomasin, että niistä lähtee veteen rikkivedyn haju (eli haisee mädältä kananmunalta). Erityisen voimakkaasti haju tulee esille jos lisää veteen jotain hapanta, kuten etikkaa tai sitruunahappoa. Tämä on todella outoa, sillä ei kai aktiivihiilen pitäisi tällä tavalla käyttäytyä. Pikemminkin aktiivihiilen pitäisi olla erinomainen väline juuri rikkivedyn poistamiseen. Ilmeisesti suurin osa myynnissä olevista aktiivihiilistä on täysin luokattomia, mahdollisesti jotain teollisuusprosessien pakokaasujen puhdistukseen käytettyjä aktiiviiliä, joita ei ole puhdistettu vaan pistetty suoraan takaisin myyntiin.

    • Haistelija

      En kyllä vieläkään ymmärrä miten tämä asia ei saa tämän enempää huomiota kun kyseessä on kuitenkin erittäin vakava asia. Ilmeisesti ihmisiä ei kiinnosta? Onko sitten niin että kukaan ei käytä näytä ilmanpuhdistimia? Tai aktiivihiilirakeita? Vai onko Suomi 24 väärä foorumi?

      Jotenkin tuntuu siltä että korruption pesäke ei olekaan Kiina vaan nimenomaan Suomi.

    • Trollaus

      Trolleihin ei fiksut kantaa ota.

    • Haistelija

      Väitätkö sitten ettei aktiivihiilissä ole mitään vikaa? Kun jokainen voi haistaa sitä aktiivihiilimattoa kaupassa ja todeta että se haisee. Tai tehdä tuon etikkatestin josta jo aiemmin puhuin.

    • Eihyvä

      Lopeta nyt jo hyvä ihminen trollaus.

    • Haistelija

      Tässä vielä hiukan tarkennusta eri tuotteista:

      Electrolux Carbon Filters EF 118 (haisee pahalta)
      Bauhaus Aktiivihiilisuodatinmatto (haisee pahalta)
      Pavunvarsi aktiivihiilirae (tuottaa rikkivetyä kun reagoi etikan kanssa)
      Viinimaailman turvepohjainen aktiivihiilirae (tuottaa rikkivetyä kun reagoi etikan kanssa)

      Muissakin kokeilemissani tuotteissa on ollut ongelmia, mutta en muista niitä nimeltä. Esimerkiksi yksi akvaarioveden suodattamiseen tarkoitettu aktiivihiili värjäsi veden vihreäksi jos sillä suodatti etikkaa sisältävää vettä. Ylipäänsä vaikuttaa siltä, että ongelmia on tällä hetkellä lähes kaikissa aktiivihiilituotteissa.

    • Haistelija

      Kokeilin juuri Clas Ohlsonin veden suodattamiseen tarkoitettuja aktiivihiilirakeita ja niistäkin tulee rikkivetyä (haisee mädältä kananmunalta) kun kastaa ne liuokseen jossa on akkuvettä (eli erittäin puhdasta vettä) ja sitruunahappoa. Haju ei tosin ollut kovin voimakas verrattuna joihinkin muihin aktiivihiiliin.

      Olen selvitellyt tätä asiaa itse. Ilmeisesti ilmiö voi johtua ferrosulfidista (FeS), joka reagoidessa voimakkaan hapon kanssa synnyttää rikkivetyä (H2S). Ferrosulfidia esiintyy luonnostaan orgaanisissa materiaaleissa. En silti ole löytänyt yhtään tutkimusta, jonka mukaan sitä esiintyisi aktiivihiilissä ainakaan luonnostaan tai että se olisi erityinen ongelma aktiivihiilen tuotannossa.

    • Haistelija

      Taas jatkoa, vaikkei suoranaisesti ilmanvaihtoon liitykään. Ostin Tohtorin Parempi Aktiivihiili-nimistä kookoshiilipohjaista aktiivihiiltä, joka on tarkoitettu veden ja muiden nesteiden suodattamiseen. Myös tämä aktiivihiili reagoi selvästi hapon (etikan) kanssa tuottaen pahalta haisevaa rikkivetyä. Rikkivedyn lisäksi aktiivihiilestä liukenee paljon suoloja veteen, vielä muutaman huuhtelun jälkeen on TDS lukema noin 500 ppm, eli todella paljon (esim. Helsingin vesijohtovesi on samalla mittarilla noin 65 ppm).

      Mikähän näissä aktiivihiilissä oikein on ongelmana? Pitäisikö ne itse pestä ensin huolella jollain hapolla? Tuntuu jotenkin vaikealta uskoa, sillä näitä tuotteita kuitenkin myydään ihan tavallisille kuluttajille, jotka eivät tiedä happopesusta mitään. Silti rikkivedyn liukeneminen tuntuu oudolta etenkin, kun aktiivihiilen pitäisi soveltua rikkivedyn suodattamiseen.

      Jos Tohtorin Parempi Aktiivihiili on tällaista niin herää kysymys, että minkälaista Tohtorin Normaali Aktiivihiili olisi?

    • InsinööriHVAC

      Löysitkö koskaan hyvää vaihtoehtoa?

    • asioistatietävä

      aktiivihiilihän toimii siten, että molekyylin asemaenergiakentässä on kuoppa, johon sopii pieniä hiukkasia. Kuumennettaessa sinne jääneet hiukkaset saavat riittävästi energiaa kuopista poistumiseen. Aktiivihiilen kuoppiin pääsee eri hiukkasista pysyvimmin painavin, jotenka jos k.o. kuumennuksen jälkeen aktiivihiilen lähellä on ollut jotain hiukkaisa tai hajua ilmassa, tarttuu se aktiivihiileen ja kun käytössä siihen tulee painavampia hiukkasia, syrjäyttävät ne niitä kevyempi'. Näin aktiivihiili voi hyvinkin haista.

      Olisi ihme, jos aktiivhiili ei uutena haisisi jollekin, koska ei ole hajutonta ja hiukkasetonta tilaa ja aktiivihiili imee hajuja ja hiukkasia.
      Ihmettelenpä noita ketjun asiattomia kommentteja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2651
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1104
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1064
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe