rankat duunit

kiinnostaaataas

miten tää viljeliä, saa kohdella eläimiä, paskassa rämpiivät, ei ole tainnu osua eu tarkastaja oikealle tilalle, ennen vaadittiin ei saa olla lantaa karvoissa, vain puhdas eläin kelpaa teuraaksi, minne menevät nykyisin, entinen viljeliä.

12

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhuksetpaskassa

      Sä puli ole koskaan viljelly. Terveyskeskuksissa makaa

    • maviproagria

      valitettavasti, näitäkin tiloja löytyy, nää kyllä loppuu, lisää valvontaa tiloille.

    • keputaloutta

      viljelijijöiden poikkeustoimet on hallinnon suojeluksessa :-)

    • aftungshakall

      Työttömät megalomaanisilta tuiltaan pesemään lehmien periä.

    • karjastaluovuttu

      Mä en ymmärrä näitä hirveän huonosti kirjoitettuja aloituksia "tää viljelijä". Kuka? Tai missä? Esimerkiksi voisi sanoa "Eräs naapuri" tai "Näin tällaisen tilan ja siellä..." ...

      Ja mitä tulee eläinten likaisuuteen, ei sellaiset ongelmapaikat millään kalliilla yleisellä lisävalvonnalla korjaannu. Ainakaan yrittäjiä ei voi laittaa maksamaan näitä tarkastuksia koska vika ei ole yrittäjässä. Kun suurimmalla osalla tiloista eläimet eivät ole likaisia. Teurastamot valvovat edelleen teuraseläinten lantaisuutta ja huomauttavat tarpeen mukaan.

      Nykyään on karjanhoitokulttuuri muuttunut väkisinkin entisestä, enää ei ole aikaa harjata kaikkia lehmiä saati pestä, mikä jälkimmäinen oli entisissä huonoissa pitkäparsinavetoissa melkein välttämätöntä ja käsinlypsyajat takaraivossa oli silloiset emännät ja isännät tottuneet eläinten käsin puhdistukseen välttämättömyytenä ja ei niitä eläimiäkään niin paljoa ollut.
      Nykyään on isoissa navetoissa mahdotonta ryhtyä enää tähän. Joissain pihatoissa saattaa laittaa karjaharjan mutta eihän sekään puhdista kun päältä.

      Rakennusvaiheessa oikein mitoitetulla parsilla joissa hyvä parsihygienia saadaan eläimet pidettyä jos ei niinä entisajan puhtautta kiiltävinä niin tavoitteena edes lannattomana. Mutta siitä huolimatta on joka karjassa joku tai joitakin eläinyksilöitä jotka sotkevat itsensä aina. Monia tapauksia nähneenä olen nähnyt myös tarkastuspöytäkirjan johon oli ison karjasuojan tarkastanut eläinlääkäri huomauttanut "eläimet lantaisia" kun oli 2 tälläistä sotkijaa karjassa. Kuulostaa kohtuuttomalta jos muut eläimet siistejä minusta mutta vain minun mielipide.

      Ongelmapaikkoja löytyy valitettavasti jossa homma karannut käsistä. Itse olen hyvin harvoin nähnyt missään niin likaisia eläimiä että kiinnittäisi asiaan edes huomiota.

    • Onnekkaateläimet

      Ongelmapaikkoja tosiaankin löytyy silloin tällöin. On mahtavaa, että ihmisillä on vielä pieniä karjoja, jotka ovat tosi puhtaita ja kiiltäväkarvaisia. Ne eläimet ovat onnekkaita, koska saavat ihmisläheistä hoitoa ja ovat tosi kesyjä. Väitetään, että eläimiä pitää olla suuri määrä, jotta toiminta olisi kannattavaa. Kuitenkin monilla pienillä karjatiloilla menee paljon paremmin kuin 1- 2 robotin tiloilla.

      • karjastaluovuttu

        Arvaatko miksi? Ne pienet karjatilat ovat usein ne investointinsa jo investoineet, navetat on ns. maksettu. Ei ole enää velkaa sillätavalla kun vasta-aloittaneella ja kenties sen uuden navetan tehneellä tilalla.

        Ostat vaikka minkälaisen pikku maapalan ja rupeat sillä pitämään vaikka sitä kymmentä lehmää niin ei ole helppoa jos edes mahdollista se. Pieniä karjoja ei siis ainakaan perusteta jos ei ole ylimääräistä rahaa enemmänkin taskussa. Jatkaahan voi tietysti pientä tilaa mutta sitten on tilan ostovelka edessä ja jotain pitää kuitenkin uusia ja investoida eikä sitä varmaan kukaan ole maanviljelijäksi lähtenyt alkuperäistavoitteena elää kädestä suuhun.

        Isolla karjatilalla tai sanotaan navetassa missä on esim. se lypsyrobotti, on työ huomattavasti kevyempää hoitajankin kannalta. Kannukonelypsy, perinteinen putkilypsy, käsin lannanluonti, säilörehun ja väkirehun jakaminen käsin jne. kuormittaa vaikka eläimiä olisi se pieni karja, iän mittaan. Useimmathan ovat pystyneet varustamaan navettansa peruskoneilla mutta ei kaikki. Kiskoilla kulkevasta väkirehuruokkijasta saavat lehmät samat määrätyt väkirehuannokset joiden jakokertoja ei tarvitse määritellä hoitajan työtahdin mukaan, parastahan on että lehmä saa väkirehut pienissä osissa eikä 2 kertaa päivässä ison annoksen kuten vanha systeemi. Pieniin ja vanhoihin navetoihin ei sitäkään kun montaa muutakaan laitetta saa mutta tietysti olosuhteisiin nähden hyvänkin hoidon saa vanhoissakin suojissa järjestettyä kovalla työllä.

        Minä tunnen hyvinvoivia "pientiloja" yleensä jo iäkkäämpien yrittäjien joilla on velat veks ja lapset maailmalla mutta tunnen myös valitettavan monia pieniä tiloja joissa ei mene taloudellisesti hyvin. Lapsiperheet tiukimmilla. Ja jos johonkin halutaan investoida ja on menneisyydessä ehkä jäänyt pakon edellä jotain maksuja rästiin aiemmin tai mikä lie, eivät saa pankista lainaa. Siinä on pientilallinen tiukilla kun ei juuri kehittyä voi muuten kun pistää lopulta lehmät autoon.


      • itseluotumonttu

        varmaan kukaan ole maanviljelijäksi lähtenyt alkuperäistavoitteena elää kädestä suuhun.

        Mutta juuri noin se on, velkaiset tilat tuottaa raaka-ainetta maksaa siitä kuka maksaa tai ei maksa velkojensa takia.


      • Näinkin
        itseluotumonttu kirjoitti:

        varmaan kukaan ole maanviljelijäksi lähtenyt alkuperäistavoitteena elää kädestä suuhun.

        Mutta juuri noin se on, velkaiset tilat tuottaa raaka-ainetta maksaa siitä kuka maksaa tai ei maksa velkojensa takia.

        Niin kukapa haluaa ottaa miljoonavelat ...... Parempi on laittaa pieni määrä eläimiä ja tarvittaessa hankkia lisätuloja. Tiedän nuoria, jotka haaveilevat 10 lehmän maatilasta, Ei kaikki tarvitse olla suurta vaan pienellä karjalla saa toimeentulon ja hoitajatkin vpivat hyvin samoin kuin karja. Suuret velat eivät stressaa silloin.


      • karjastaluovuttu

        Valitettavasti ne "pienet" velat on kuitenkin suuria siihen nähden mitä tuollaisella pienellä karjalla pystyy parhaimmillaankin saamaan näillä maidon hinnoilla. Eri asia tietysti jos käy lisätöissä, mutta jotain 8 tunnin työpäivää jossain toisessa ammatissa on vaikea toteuttaa samalla kun sen saman ihmisen täytyisi hoitaa myös lehmät ja muut maataloustoimet, jaksamisen kysymykset tulisi vastaan hyvin pian. Tietysti jos yrittäjäpariskunta niin siinä toinen voi mainiosti ehtiä vaikka mihin työhön, tällä tilakokoluokalla varsinkin.

        En osaa nyt tarkkoja hintoja laskea tähän mitä maksaa toimiva "pientila" joka harjoittaa nyt kuitenkin on ihan ammattimaista toimintaa eli esim. myy maitoa meijeriin. Senkin kun suhteuttaa äsken mainittuun maidon hinta-asiaan ja lisää kekoon vielä karjasta ja maataloudesta aiheutuvat muut kulut, niin kiinteät kun juoksevat, voi todeta ettei tuosta jää hirveästi käteen saati velan lyhennykseen. Että jos ei ole suuria vaatimuksia/odotuksia elintason suhteen niin voi tuo pystyssä pysyä.

        Kyllähän sellaisesta tilasta haaveilisi itse kukin, jos sillä tosiaan elelisi vailla jatkuvaa huolta toimeentulosta eikä tarvitsisi elää köyhyysrajoilla saati hakea jonosta leipä. Näitäkin tiloja muuten on. Erään tilallisen kanssa juuri juttelin kuinka esim. vielä 80-90 luvulla oli maidontuotannossa kivoja aikoja. Saatoit pitää 10-20 lehmää, rakentaa niille uuden navetan, ostaa maitotileistä uusia koneita tai autoja tuosta vain... Eikä tarvinnut asua siellä navetassa koko päivää pelkissä perusaskareissa saati jatkuvasti olla kärkkymässä kuka poikii ja ketähän täytyy tänään siementää ja kellä on mitä vikana ja onkos tuollekin nyt soitettava eläinlääkäri ja entäs tämä......


      • niinhulluakuinseon

        Helpoimmalla pääsee työttömänä, saman saa.


      • Hyvämuistaa
        niinhulluakuinseon kirjoitti:

        Helpoimmalla pääsee työttömänä, saman saa.

        Pienet tilat kituuttaa ja suuria , 2 robotin tiloja menee konkurssiin. Suurissa navetoissa etenkin pihatoissa on paljon ongelmia. Herkästi leviävät taudit kuten utaretulehdukset ja sorkkasairaudet leviävät helposti eläimestä toiseen. On varmaan raskasta, kun aika ajoin tulee uusia sairaustapauksia. Pienissä karjoissa taudit pystytään pitämään kurissa jasiten hoitajankaan hermot eivät ole kovilla ja jaksaminen parempaa. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot - tämä on hyvä muistaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe