Mikä koira minulle? (50-90 cm)

vaikeavalintako

Koiran koko: 50-90 cm
Karva: mieluiten erittäin lyhyt ja sileä, mutta myös puolipitkä ja tiheä käy (ei missään nimessä karkea tai kihara)
Korvat: mieluiten pystyt, mutta myös puolipystyt tai riippuvat ok jos rotu muuten oikea
Turkinhoito: mahdollisimman vähäistä (ehdottomasti ei trimmattavaa tai nypittävää rotua)
Häntä: eniten miellyttää selän päälle kiertyvä (ns. kippura yms) tai sapelimaisesti kaartuva, mutta käytännössä kaikki käy niin kauan kuin ei ole töpöhäntä (ei typistetty eikä luonnontöpökään)
Kuono: kaikki muut kuononmallit käyvät paitsi lyttäkuono

Luonne: rauhallinen, saa olla hieman itsenäinen, vahtivietti toivottava, riistavietti joko kohtalainen tai ei ollenkaan, paimennusvietti hallittavissa tai ei ollenkaan (eli ei esim. mitään bordercollien kaltaista suuriviettistä rotua), vähähaukkuinen, saa olla vieraita kohtaan varautunut mutta saa myös tulla toimeen heidän kanssaan (mieluiten ei kuitenkaan mikään kaikkien kaveri), ei tarvitse välttämättä olla mikään koirapuistokoira/muiden koirien kanssa toimeen tuleva
Terveys: mahdollisimman terve ja pitkäikäinen

Liikunta: olen itse erittäin liikunnallinen, joten koiran liikunnantarve voi olla kohtalaisen suurikin ja mm. vaeltaminen mahdollinen harrastus - ei kuitenkaan mitään myöskään hieman "laiskahkoa" rotua vastaan
Harrastukset: rauniot ja haku kiinnostavat jonkin verran - mikäli kyseessä metsästystaustainen rotu, niin mahdollisesti myös jäljestys
Asuinympäristö: rivitalo omalla aidatulla pihalla, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Järvenpään keskustasta

Tanskandoggi on pitkään pyörinyt mielessä, mutta kaksi asiaa arveluttavat: terveys ja "auton koko". Toisin sanoen olen kuullut näitä väitteitä että doggia varten tulisi ostaa suuri auto. Onko mahdollista että pärjää dogin kanssa eläessä ilman autokuljetuksia? Tietysti esim. näyttelykäynnit saa silloin unohtaa - ellei kulje niihin junalla - mutta jos vaikka kävelee aina lähimpään eläinlääkäriin yms.

Muita mielekkäitä rotuja ovat eurasier, lapinporokoira, kaanaankoira, alaskanmalamutti, siperianhusky, grönlanninkoira, thai ridgeback, shikoku, koreanjindonkoira, sileäkarvainen portugalinpodengo, lyhytkarvainen ibizanpodenco, basenji, rhodesiankoira. weimarinseisoja, dalmatiankoira, dobermanni, broholminkoira, alentejonkoira, mallorcandoggi, dogo argentino, cane corso, sao miguelinfila, uruguayncimarron, pyreneittenkoira, espanjanmastiffi, bernhardinkoira (terveemmät ja kevyemmät yksilöt), hollanninpaimenkoira (lyhytkarvainen), australiankelpie, australianpaimenkoira, beauceron, belgianpaimekoira (tervueren tai malinois), lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira, azawakh, whippet, saluki (erityisesti lyhytkarvainen). Lempiroturyhmiä FCI 5, 1, 2 ja osittain myös 10.

11

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opetettuna

      Kyllä ne kaikkien kaverit ovat vaan rotuinakin helpoimpia opettaa sekä hallita. Miellyttämisen haluinen rotu on se paras.

    • tietämättömyys

      Huh,huh!! Onko itselläsi mitään tietoa yleensäkään koirista? Ei tällä palstalla koiria kenellekään valita.
      Kysyppä iskältä tai äiskältä saatko yleensä ottaa koiran.

      • vaikeavalintako

        Sen verran tietoa koirista löytyy että yhden olen omistanut ja että tunnen kyllä valtaosan nykyisistä koiraroduista ainakin ulkonäöltään ja aika ison osan luonneominaisuuksistakin ovat ne pääpiirteet sekä vähintäänkin käyttötarkoitus joten kuten tiedossa.

        Uskon että palstalta löytyy kuitenkin ihmisiä joilla on omakohtaista kokemusta noista roduista. Parempi se täältä on kysyä kuin joltain täysin ummikkotuttavalta joka ehkä on omistanut korkeintaan pari sekarotuista tai joka tuntee ainoastaan oman rotunsa (mm. serkulla oli pitkään belgianpaimenkoira mutta vaikka se onkin yhtenä listaamistani roduista, en siltikään ole kysynyt häneltä asiasta).


      • ietämättömyys
        vaikeavalintako kirjoitti:

        Sen verran tietoa koirista löytyy että yhden olen omistanut ja että tunnen kyllä valtaosan nykyisistä koiraroduista ainakin ulkonäöltään ja aika ison osan luonneominaisuuksistakin ovat ne pääpiirteet sekä vähintäänkin käyttötarkoitus joten kuten tiedossa.

        Uskon että palstalta löytyy kuitenkin ihmisiä joilla on omakohtaista kokemusta noista roduista. Parempi se täältä on kysyä kuin joltain täysin ummikkotuttavalta joka ehkä on omistanut korkeintaan pari sekarotuista tai joka tuntee ainoastaan oman rotunsa (mm. serkulla oli pitkään belgianpaimenkoira mutta vaikka se onkin yhtenä listaamistani roduista, en siltikään ole kysynyt häneltä asiasta).

        Aivan.Pyydän anteeksi.
        Luulin tosiaan, että olet joku nuori tyttö, joka haaveilee koirasta.
        Vielä kerran, anteeksi tyhmyyteni.


    • labbisdoggis

      Labbis, mukava koira hyvin koulutettuna ja muihin koiriin sosialistettuna tietysti.
      Sinuna en hakis vahtiviettistä rotua,saattaa se karata käsistä,ja sitten ei koiraa voikkaan pitää turvallisesti pihassa kun vieraita ilmestyy.Vahtiviettisyys,ei ole aina hyve,usein liiallista.Ja sitten koira räskyttää,hyökkii ja näykkii,pureekin.Sellaisen omistaminen ei ole ilo.Valitse rotu myös niin,että se rotunsapuolesta tulee toimeen muiden koirien kanssa.Mikään ei ole niin kurjaa,kun että saa pelätä että puree,tai tekee jollekkin koiralle tai ihmiselle jotain.Meilläpäin lapset taluttelee fifejään, yhdet hävitti rotikkansa, kun se kävi kiinni pahasti lapsen koiraan:Kurjia tilanteita,jos roduksi valitaan haastava, ja muiden koirien kanssa huonosti toimeen tuleva rotu.
      Dokki tarvitsee farmariauton mieluiten,ja hyvän koulutuksen,sekä voimakkaan taluttajan.Kyllä se takapenkilläkin kulkee, mutta näkyy sitten autosta että koiraa on viety.Pentu pitää olla hyvistä,tervepäisistä vanhemmista.Ja pentuna on sosialistettava hyvin pieniin, ja suuriinkin koiriin.Ovat nuorena kovia koheltamaan,ja vaaratilanteiltakaan ei voi välttyä.Jos sopivan luonteisen saa,ja hyvästä suvusta,niin vallan mainioita kyllä ovat.Pahimmillaan väärin pidettynä tai arkana, vaaraksi ihmisille ja muille koirille.Mutta,vaatii siis omistajalta voimaa, ettei innostuessaan lähde jäniksen tai muun perään, vaikka olis ihan lauhkea ja kilttikin.Sotkee kuolalla ja vedellä juodessaan asuntoa,vaatteita jne,varsinkin urokset.

      • vaikeavalintako

        En yhtään tykkää näistä nykypäivän leveistä ja matalista "tankkilabbiksista" koska uskon että tuohon koiran terveyskriteeriin liittyy olennaisesti myös terve ruumiinrakenne. Metsästyslinjainen taas ei sovi, sillä en aio metsästää vaan korkeintaan harrastaa jäljestystä.

        Kiitos selvennyksestä doggiasiaan... Tuskin lienee siis oma rotuni ennen kuin olisi mahdollisuutta hankkia sitä isoa autoa.


      • noutajatok

        Jos harrastat jälkeä,liikut paljon ja muuten kouluttelet.Niin kyllä se metsästyslinjainen tai ainakin sekalinjainen labbis voisi olla .Labbis tykkää touhuta perheen parissa,liikkua metsissä, uida, ja noutaa.Ei mielestäni paljoa vaadi, jotta tuollainen koira on tyytyväinen.Tietysti koulutusta pentuna.Tunnin lenkkejä, juosten ja kävellen, eri maastoissa.Koulutusta, jota tarvii kaikki rodut,ja noudon harjoittelua.Ihan lelut käy noutoon, kapulat yms.
        Tiedän perheen jossa labbis,metsästylinjainen, ja se on ihan normiperheessä.Eivät metsästä, mutta touhuavat koiran kanssa muuten paljon, ja kesäisin uittavat koiraa.En ole kysynyt mistä kennelistä on, kun nykyään ei paljoa nähdä.En tiedä miten tarkkoja ovat,että myyvätkö muille kuin metsästäjille.
        Mutta sekalinjainen ehkä sopivampi, jos noita rotuja miettii.Mutta,miten on saatavilla,s e onkin sitten tuurin kauppaa.Kun sukutaulutkin on katsottava,että mitä sieltä löytyy...
        Jos tykkää noutajista, on myös kihara, tai sileäkarvaiset muunnokset, sileäkarvaisia on muutamalla tutuilla,sosiaalisia ja ihania nekin kyllä.Ja katsomassa kannattaa käydä,näyttelyissä,ja kasvattajien luona.Näkee livenä miten käyttäytyvät.
        On hyvä katsella eri vaihtoehtoja,siinä se sitten valkenee,että millaisen itselleen haluaa :)


    • Kuneikeksinimimerkkiä

      Suosittelen katsomaan hankikoira.fi sivustolta (testit->rotutesti). Testissä kysytään ominaisuuksista joita koiralla haluat olevan yms., tällä tavoin voi löytää paljon paremmin itselle sopivan rodun kuin keskustelupalstoilla kyselemällä, niillä kun ei kaikki yleensä ole niitä ammattilaisia koiranvalinnassa. Sivustolla on ylipäätään hyvää tietoa koiran hankinnasta ja lukuisista eri roduista. Tietysti testikään ei kaikkea tiedä, mutta jos testituloksen rotu vaikuttaa muutoin sopivalta, kannattaa kysellä lisätietoa viimeistään koiran hankintavaiheessa kasvattajalta :)

      • vaikeavalintako

        Olen jo tehnyt muutaman tuollaisen nettitestin, mm. Kennelliiton ja joku toinen "hyvä" (oliko juuri tuo Hankikoira vai oliko Hankikoira se kennelliiton, joka tapauksessa olen mm. sen jo tehnyt) ja ne parhaina pidetyt testit tuottivat mm. ekassa ykkösenä akita, toinen sitten antoi tuloksia luokkaa cane corso (kaikki testin kriteerit täyttyivät), englanninvinttikoira (90 % kriteereistä täyttyi, en tykkää niistä ruipeloista yksilöistä mutta sitten taas kieltämättä ne lihaksikkaammat ja vahvarakenteisemmat ovat aika lailla makuuni, mutta tässä sitten taas se että onko rotu muuten mulle sopiva), slovakiancuvac (90 % kriteereistä täyttyi, ihan kaunis koira mutten tiedä onko juuri se oma rotuni kuitenkaan), saluki (90 % kriteereistä täyttyi), ibizanpodenco (90 % kriteereistä täyttyi).

        Sekä cane corso että akita kyllä suuresti miellyttävät ja akita olisi tavallaan muuten ideaalirotuni, mutta asiasta tarkemmin luettuani olen tullut siihen tulokseen että autoimmuunisairaudet ovat rodulla liian suuri vitsaus eli jotain terveempää versiota akitasta olisin hakemassa - siksi mieleen on mm. se kaanaankoira. Noista 90 %-tuloksisista sitten taas, kuten jo aloitusviestissä kerroin, ovat erityisesti mieleen se saluki ja ibizanpodenco.

        Siksi kyselen vielä täältä, että saisin mahdollisesti omistajien ja harrastajien omakohtaista näkemystä asioihin ja tiettyjen rotujen soveltuvuuteen.


    • vaikeavalintako

      Sen verran vielä, että viimeaikaisia näyttelyitä kierrettyäni olen alkanut vakavasti harkita cirneco dell'etnaa tai keskikokoista/suurta sileäkarvaista portugalinpodengoa. Mutta koska jälkimmäisille syntyy pentuja todella harvakseltaan, on todennäköisempi se cirneco. Cirneco eroaa kyllä erittäin paljon siitä alkuun (tai oikeastaan vuosia: tanskandoggi oli alun perin jo lapsuuteni ensimmäinen lempirotu, mutta tuolloin äitini vastusti sellaista jyrkästi sen suuren koon takia) vakaasti harkitsemastani tanskandoggista... Mutta toisaalta, on myös ihmisiä jotka omistavatkin elämänsä aikana rotuja jotka poikkeavat toisistaan todella paljon, joten miksei pelkästään harkitut rodutkin voi hieman toisistaan poiketa.

      Käsittääkseni cirneco on podengo-roduissa myös enemmän se "ensimmäisen podengon ostajan koira" kuin muut podengot tai podencot. Jostain syystä en kuitenkaan pidä ollenkaan faaraokoirista enkä kanarianpodencoista (enkä oikeastaan yksivärisistä andalusianpodencoistakaan), vaikka cirneco näyttää täysin niiden pienoismuunnokselta.

    • Tuossa listassa on aika erilaisia rotuja...

      Missä määrin olet kiinnostunut harrastamaan rauniot/haku? Koska noit on lajit, jotka "sulkee" itse rotuna aika paljon listalta pois, siis rotuna puhuttaessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4603
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe