Kuinka todennäköisesti ongelmia?

Eli savi maalla talo, 80 luvulla rakennettu, maanvaraisen betonilaatan päälle. Puutalo, koriste tiili verhoilu ala-kerrassa. Sala-ojien kunnosta ei tietoa. Ja metsän vieressä talo.

Riittääkö kuntotarkastus, vai pitäisikö vielä ottaa kosteus mittaus tai joku home koira?
Ilmianna
Jaa

10 Vastausta


Ensisijassa suosittelisin käyttämään omaa silmää ja järkeä. Aika monet kuntotarkastukset ovat rahanhaaskuuta sillä kuntotarkastaja kirjoittelee niin ylimalkaisen ja ympäripyöreän lausuman että sen perusteella lattian alla voisi olla melkeinpä vaikka panssarivaunu. Eikä kuntotarkastaja ota vastuuta mistään. Ihan samalla tavalla piilovirhevakuutuksetkin ovat höpöhöpöä, ne kun perustuvat tuohon ympäripyöreään kuntoarvioon eli käytännössä kaikki mahdollinen poisrajataan vakuutuksen piiristä. Homekoirassakin ongelma on ettei se välttämättä osaa merkata mitään paikkaa jos hometta on joka paikassa. Vaikka päätyisitkin käyttämään jotain edellämainituista niin aloita koko homma tällä neuvomallani tavalla ja pyri ottamaan mukaan joku kaveri, sellainen joka ei ole itse ostamassa taloa ja joka katsoo sitä vähän ulkopuolisin silmin.

Aloita ihan katsomalla silmämääräisesti, miltä talo ja tontti näyttävät. Kallistaako maanpinta talosta poispäin vai taloonpäin? Pitäisi olla kaato talosta poispäin ainakin kolmen metrin matkalla ja korkeuseron vähintään 15 cm tuolla matkalla, siitäkin mielellään jonkinlainen kouru tai kallistus ojaan tms vastaavaan. Kuinka paljon sokkelia on näkyvissä maanpinnalla? Saisi olla ainakin 30 cm näkyvillä. Vai onko sisäänkäynti maanpinnan tasossa (valesokkeli), toivottavasti ei? Miten kattosadevedet on hoidettu, menevätkö sadevesijärjestelmään VAI onko johdettu kouruilla johonkin avo-ojaan VAI putoavatko yksinkertaisesti talon viereen imeytyäkseen maaperään ja ehkä edelleen talon salaojiin? Saisi olla mieluiten tuo ensinmainittu.

Näkyykö sokkelissa rapin irtoilua tai muita kosteusjälkiä? Onko patolevy nostettu riittävän ylös, mielellään niin ylös että se olisi selvästi näkyvissä? Vaikka moni tykkää jättää patolevyn sepelin sisään ja jopa hieman kiveyksen alle, tuo on huono tapa sillä jo yksinomaan talven lumikinokset kastelevat helposti perustustuksia.

Mikä on maa-aines talon ympärillä? Parhaassa mahdollisessa tapauksessa se on sepeliä, toiseksi parhaassa tapauksessa hiekkaa (jo selvästi huonommassa ja vanhojen talojen kohdalla yleensä näin). Toivottavasti taloa ei ympäröi savi tai multamaa vaan tuossa on edes jonkinmoinen sepelivyöhyke TAI vaihtoehtoisesti suodatinkankaalla suojattu Idodrän/Fuktisol pystyeriste kiinni sokkelissa.

Mites sitten salaojat, missä kunnossa ne ovat? Ne voi tutkia alustavasti itsekin salaojien tarkistuskaivoista kun ottaa kameralla kuvan yhdestä tarkastuskaivosta toiseenpäin (jossa pitää tietysti olla valoa saatavilla). Tai sitten koittaa jollain vaijerilla ettei salaoja ole tukossa. Jos vieläkin epäilyttää niin löytyy myös firmoja jotka voivat tähystää ja kuvata salaojat, esim www.salaojat.fi. Jos salaojien tarkastuskaivoja ei löydy, unohda koko kohde äläkä osta sitä millään hinnalla.

Mites vesikatto? Näyttääkö se ehyeltä päältäpäin ja altapäin? Näkyykö aluskatteessa, kattotuoleissa ja muissa aluskatteen alaisissa rakenteissa (ullakon villat, lattia, savupiippu, putket, yms) valuma- tai vuotojälkiä?

Kun astut sisään, mikä on ihan ensimmäinen tuoksu mikä tulee vastaan? Onko se sellainen kellarintuoksu? Tai onko ehkä keitetty kahvit tai paistettu pullaa (perinteinen tapa peittää muut hajut)? Näkyykö sisällä (katossa, seinissä tai lattiassa) vuoto- tai valumajälkiä?

Puolipaneelit ovat kuulemma joskus olleet perinteinen tapa peittää rakennusvirheet ja kosteusvauriot pois näkyvistä. Eli jos talossa on sellaisia niin se on huolestuttava merkki.

Jos löytyy huolestuttavia asioita niin kysy niistä myyjältä ja vaadi tarvittaessa kirjallinen vastaus. Jos myyjä loukkaantuu tai ei vastaa tai kiertää kysymyksen vastaten sen vierestä, huomioi tuo välittömästi pahimpana mahdollisena riskinä ja suhteuta mahdollinen hintatarjouksesi siihen. Olen itse pudottanut joskus tarjousta yli 100 000 euroa vain siksi että myyjä lähti kiertelemään eikä vastannut suoriin kysymyksiin suoria vastauksia. Tarjoukseni olisi voinut olla huomattavasti parempi jos myyjä olisi vastannut kysymyksiini temppuilematta. Kukaan ei odota että vanha talo olisi uusi mutta kortit avoimesti pöytään, se on loppujenlopuksi kummankin osapuolen etu. Eli myyjän kannattaa vastata rehellisesti ja olla kiertelemättä, niin se talo menee kaupaksi eikä tule jälkivaatimuksiakaan.

Ai niin, ne nätit tapetit ja kylppärin italialaiset kaakelit. Älä laske niille euroakaan hintaa vaan ajattele että ne tulevat tavallaan kaupanpäälle. Tarvittaessa ne on paljon halvempi ja helpompi vaihtaa kuin homeinen alapohja tai vettynyt runkorakenne. Ja jos ei tarvitse vaihtaa niin vielä parempi. Tosiasia on että jos alat kiinnittämään epäolennaisuuksiin se on kaikki pois olennaisten asioiden havainnoinnista. Ihmisen havaintokyky kun ei ole rajaton.
Ilmianna
Jaa
Huvittavia nämä, kun ensin kyhätään pitkä vastauskirjoitus ja sitten aloitus johon copy liitetään.

Meitä on moneksi ja mökkihöperöt päälle. Toi vastaus on monessa kopioituna, no on siinä aina joku rivi muutettuna kappaleen alussa.
Ilmianna
Jaa
Niin kyllä kysymys oli palstalla ensin enkä minä kirjoittanut tuota kysymystä. Toki tiedän etteivät talostailaajat tykkää kirjoituksestani mutta minkäs teet?
Ilmianna
Jaa
Onko salaojat?
Kallistuuko maa joka puolelta talon seinistä poispäin?
Onko talon lattianpinta 30-50cm viereistä maanpintaa korkeammalla?
Onko välikatolla vuotoja ja/tai tunkkaista hajua?

Jos näistä ei ole joku kunnossa, unohda se talo !!!
Ilmianna
Jaa
kuntotarkastuksesta sen verran, että yritin taloani myydä reilu 10v sitten. OLihan tässä kaikkee ihmeellistä, kuten liian pienet raot oven ja lattian välissä, ei siis toimi ilmanvaihto, vesikattoa ei voitu tarkastaa, kun siellä oli lunta, kellarissa mahdollisesti vesiongelmia, ( talossa ei kellaria ole) vinot terassipylväät, luultavasti rakennusaikaista virhettä.. ei vatupassin mukaan.. reilu 700€ tästä paskasta.. lienee kaikilla, joilla sattuu olemaan esim kynnys oviaukossa, asiat päin peetä.. aivan älyttöntä soopaa koko tarkastus raportti.
Ilmianna
Jaa
Hauskaa että jos on puolipaneelit niin silloin on jotain vuotaja tai vikoja niiden peitossa.
Ilmianna
Jaa
Joskus löytyy näköjään näiltäkin palstoilta joku rakennusmies, joka tietää rakennusten ongelmista. Omakotiasukas 2017 olet aika hyvin jyvällä asioista, ja hyvä niin.
Jos ei itse osaa päätellä rakennuksen kuntoa/tilaa niin kannattaa kilauttaa sopivalle kaverille. Sillä tienaa useimmiten tukun setelirahaa. Jos on ollut rakennustöissä kymmeniä vuosia, niin tälläinen ihminen pystyy jo sanomaan paljon rakennuksesta. Sanoisin että enemmän kuin koulusta tullut rakennusinsinööri.
Soramaalle olisi helpompi-varmempi rakentaa. Savimaalle perustusten teko on jo jonkinverran kalliimpaa ja hankalampaa, mutta yrittäjiä näyttää vaan riittävän...
Ilmianna
Jaa
Jos ei itse osaa päätellä rakennuksen kuntoa niin tänne kirjoittelua kannattavampaa on hetki googlailla
Ilmianna
Jaa
Olen minä nähnyt sellaisenkin kuntotarkastuksen johon voi tosiaan luottaa mutta siinä jouduttiin sitten jo porailemaan useampia reikiä rakenteisiin. Eikä sitä tehty yhdessä päivässä ja kravatti kaulassa kävelemällä. Raportti oli jämäkkä paketti ilman liirumlaarumia ja toki tarkastuksen hintakin oli vähän muuta kuin copy-paste höpöhöpöraportissa. Kysymyksessä oli omakotitalo jossa oli laitettu 1980-luvulla vääränlainen vesiliitos, talon perustuksissa oli tuolle ajalle tyypillistä hiekkarantahiekkaa ja kun liitos alkoi tihuttaa, sehän kasteli koko perustukset. Ongelma huomattiin vuonna 2005 ja talonomistajat teettivät tutkimukset jonka perusteella tehtiin sitten korjaussuunnitelma.

Soraharju olisi varmaan se ihanteellinen rakennuspaikka mutta kun sellaisia ei kaikille riitä niin ymmärrän hyvin että muuallekin rakennetaan. Etenkin pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa parhaat rakennuspaikat on pitkälti jo rakennettu, siksi hyvin moni joutuu rakentamaan kalliolle tai savimaastoon. Eli yksinkertaistaen edessä on joko louhimista tai paaluttamista tai pahimmassa tapauksessa vähän molempia (jos tontin alla kallio nousee sopivasti ylöspäin juuri siinä mihin talo joudutaan sijoittamaan). Ei mahdotonta mutta toki hieman lisähommaa ja lisäkulua. Ja mitä tulee savimaalla oleviin taloihin niin niiden salaojien pitää tosiaan olla toiminnassa ja kunnossa, luonnollisestikin niin että maassa oleva vesi pääsee salaojaan ja sitä kautta pois talon perustuksien läheltä.

Takaisin alkuperäiseen kysyjään, en osaa sanoa mitä ongelmatodennäköisyyttä. Pääset alkuun aiemmin antamallani listalla, sitten voit verrata havaintojasi siihen mitä myyjät kertovat talosta. Koita arvioida miten moni riski toteutuu, arvioi ovatko nuo korjattavissa, jos ovat niin haarukoi mahdollisten korjaustoimenpiteiden kustannus ja suhteuta tarjouksesi nuo riskit huomioonottaen. Tuo voi tietysti tarkoittaa matalampaa tarjousta mutta tarjoudu laittamaan kauppakirjaan noi huomioimasi riskit, tällöin myyjäkin kokee saavansa jotain hinnanalennuksen vastineeksi.
Ilmianna
Jaa
niki trollaa jälleen.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kuinka todennäköisesti ongelmia?

Eli savi maalla talo, 80 luvulla rakennettu, maanvaraisen betonilaatan päälle. Puutalo, koriste tiili verhoilu ala-kerrassa. Sala-ojien kunnosta ei tietoa. Ja metsän vieressä talo.

Riittääkö kuntotarkastus, vai pitäisikö vielä ottaa kosteus mittaus tai joku home koira?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta