Suomalainen kirvesmiestaito ?

Peeweekoo

Meillä on nyt muutama kokemus ja valitettavasti ei mitenkään positiivisia.
1. Rakennutin kesämökillä laiturin, terassin ja portaita. Laiturin kaide sortui seuraavana keväänä eikä todellakaan jäistä johtuen, vaan huonosta kiinnityksestä. Terassin kaiteet heiluivat, koska niitä ei oltu kiinnitetty runkoon vaan jollain huonoilla ruuveilla reunalautaan. Ruuvithan tuppaavat katkeamaan, nauloja eivät nykyiset kirvesmiehet tunnu jaksavan hakkaavan. Portaat ovat vinot ja askelmat eri korkuiset. Laituriin ei tehty aluspuita kuin reunoihin, joten kivasti notkui. Tässä muutama kohta, en ehtinyt itse olla kaikkea vahtimass enkä ole rakennualan ammattilainen, mutta kuluttajariitalautakunnan mielestä olin oikeitettu korvauksiin, jotka sitten maksettiinkin. Eiväthän ne kaikkea korvanneet, etenkään hukattua aikaa ja vaivaa ja harmia.
2. Korjaamme vanhaa hirsitaloa. Ensimmäinen 'hirsimies' tuli paikalle ilman vasaraa ja teki moottorisahalla vanhoille hirsille vahinkoa useisiin kohtiin purettaessa ulkolaudoitusta. Hirsien uusiminen meni enimmäkseen päin honkia ja sisäseinien koolaukset piti korjata eivätkä sittenkään tulleet kuntoon. Potkut annettiin, mutta kovan palkan mies osasi pyytää. Vahingonkorvausvaade on harkinnassa.
Seuraaava kirvesmies on taidoiltaan parempi, mutta tekee silti virheitä, joita ei kuitenkaan koskaan tunnusta omikseen. Esim. ikkunapeltien mitat menivät pieleen, syyttää siitä vanhan talon vinoutta. Sen sijaan muistaa joka kerta arvostella sähkömiehen ja putkimiehen ja valvojan ammattitaitoa ja tekemisiä. Pudottelee naulat ja ruuvit minne sattuu, sisään ja pihalle, josta ne keräämme joka päivä. Työmaa jää siivottomaan kuntoon ja pudottaa esim. työliivinsä lähtiessään siihen kohtaan missä sattuu seisomaan. Polttaa tupakkaa sisällä jne. Häntä passataan ja tuodaan tarvikkeet viereen (ollaan itse usein paikalla), ja jos jotain ei ihan heti ehditä tehdä, menee ja tekee homman silti eli toisin kuin piti.Jne.jne...

Olisi mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia ja etenkin itse kirvesmiesten kommentteja. Onko koulutus Suomessa ajan tasalla vai onko tässä kyse vain välinpitämättömyydestä, ovathan rakentamisongelmat nykyään niin yleisiä ? Muutama vuosi sitten suomalaisia rakennusmiehiä oltiin värväämässä Saksaan töihin, mutta yksikään heistä ei läpäissyt saksalaisten vaatimuksia. Mistä se kertoo ?

6

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esi_merkki

      Kohta 15 vuotta tehnyt timpurin hommia ja yksikään asiakas ei ole valittanut työnjäljestä tai hinnoittelusta tms.
      Päinvastoin, eräästäkin työkohteesta sain useamman purkin peuran säilykelihaa samalla, kun vein viimeisen laskun.

    • Nimismiess

      Ei niitä teräviä kirveitä enää mistään löydy, tahkokin on tuntematon käsite ja kuka hyvänsä voi nykyään ilmoittaa olevansa kirvesmies.

    • vanhatimpuri

      kirves, ja mies on vähän eri asia, kuin kirvesmies. hyvä kello kauas kuuluu, huono vielä kauemmas, joten kannattaa ottaa tekijä, jota joku tuttusi suosittelee, eikä etsiä jotain superhessua, joka tekee sutta ja sekundaa, ja pilaa hyvät värkit kaiken lisäksi. Olen työsarkani suunnilleen tehnyt, 45v kuitenkin, joten enää vain jotain "pislaaki" hommia, eli vähän tarkempia töitä.. ei enää perustuksien laudoittamisia...

      • piiluttaja

        Traditional finnish loghouse building brocess-youtube
        Siinä teille suomalaista kirvesmiestaitoa!!


    • NickNailer

      "Vahingonkorvausvaade on harkinnassa"

      Mikäli on ollut työsuhteessa, niin ei kannata edes harkita. Virheen tahallisuus on pystyttävä osoittamaan. Kanne kaatuu sitten siihen.

      Oikeushenkilöidenkin vahingonkorvauskanteiden kanssa on niin ja näin. Rakennusriidat eivät ole Suomen oikeuslaitoksen vahvimpia puolia. Tuomiot ovat mitä sattuu. Usein tuomarit tuomitsevat virheet molemman osapuolen syyksi - vähän niin kuin Salomonin tapaan.

      Vanhan talon korjaus voi olla hyvinkin hankalaa, kun mikään ei ole suorassa eikä 90 asteen kulmiakaan ole.

      Tuo naulojen pudottelu hatuttaa minuakin syystä, että Avantin renkaat ovat kalliita. Joskus on tullut mieleen kiinnittää magneetti kirvesmiesten persuksiin.

      Siivous ei kuulu kirvesmiehille. He ovat siihen liian kalliita.

      Olen ollut Saksassa töissä. Ei siellä ole mitään ihmeellistä (pois lukien vapaa kaljan juonti työpaikalla ja kalja-automaatti asuntolassa - sääntönä vain se, että humalassa ei saa olla työaikana, pieniä snapsipullojakin myytiin työmaan kanttiinissa. Niin ja sitten oli sen 2. aamupala. Saksalainen duunari syö 2 aamupalat - yhdet kotona ja toiset työpaikalla. ) Järjestys oli parempi ja hierarkia kovempi kuin Suomessa, muuten ei eroa.

    • Nikinkaskut

      Nikki. Se oli siinä. Aamen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe