Valumuotit anturan ympärillä

KaikkikoMenee

Vuonna 1983 rakennetussa omakotitalossamme on surullisen kuuluisa valesokkeli. Anturan päällä on kaksi lekaharkkokerrosta, ja niiden päältä lähtee runko ja rungon vieritse ulkopuolella kulkee ohut (tavallaan puolikas) lekaharkko ikään kuin koristeena. Tämän koristelekaharkon yläreunan kohdalta alkaa lattialaatta eli runkorakenne alkaa lekaharkon paksuuden verran alempaa kuin lattian pinta. Tämä rakenne selvisi, kun teimme ihan vasta salaojaremontin. Sen yhteydessä korjattiin myös kivijalka, koska se oli halkeillut monesta kohtaa. Siinä yhteydessä huomattiin joidenkin "koristeharkkojen" olevan irti ja päästiin kurkistamaan myös tuo runkorakenteen lähtö.

Talon anturoihin oli jätetty osittain valumuotit ja ne olivat mustuneet ja homeiset. Ehdin jo iloita, että homeongelma poistuu, kun ne poistettiin. Kohdasta, josta sähkö- ja puhelinkaapelit menivät talon alle, oli valunut maata pois. Mieheni katsoi valon kanssa onkaloon ja huomasi, että lattialaatan alla on mustunutta lautaa ja lankkua. Homeenhaju tulee siis jatkumaan, vaikka anturan ulkopuolen homeinen puutavara saatiinkin pois.

Huomasin homeenhajun lattianraoista jo vuosia sitten, itseasiassa silloin oli vielä myyjä vastuussa piilovioistakin. Mieheni ei kuitenkaan lotkauttanut korvaansa havainnoilleni enkä minäkään silloin ymmärtänyt niiden olevan niin olennaisia, kuin mitä tämänhetkisen tiedon valossa olivat. Muuten olisin pistänyt eri tavalla ranttaliksi. Haju alkoi tuntua huoneilmassa noin vuosi sitten ja otin yhteyttä homekoirayrittäjään pyytääkseni häntä selvittämään, mistä haju tulee. Tämä siis tapahtui ennen salaojaremonttia. Hän kysyi, onko meillä koneellinen ilmanvaihto. Kyllähän meillä on. Hän sanoi, ettei tule paikalle, ennen kuin olemme hommanneet korvausilmajärjestelmän ja käyttäneet sitä muutaman kuukauden, että ilmanvaihtokone repii hajut rakennuksen raoista. No, nyt meillä tohisee viisi Mobairia (talon asuinpinta-ala on 84 m2), rakennusterveysasiantuntijan/kuntotarkastajan (käytin häntäkin konsultoimassa) suositusten mukaan, mutta homeen haju vain pöllähtelee nenään.

Mieheni irroitti listan kohdasta, josta homeenhaju tulee erityisen voimakkaana. Hän alkoi tonkia lattialaatan ja kivijalan väliä ja huomasi, että 25-senttinen veitsenterä menee vapaasti kivijalan ja lattialaatan väliin. Päätimme kokeilla, mitä tapahtuu, kun välin täyttää silikonilla. Haju hävisi heti. Onko siis yksi keino estää hajun tuleminen täyttää kivijalan ja lattialaatan välinen rako? Mitä seurauksia sillä voi olla, alkaako joku muu paikka mätänemään? Jos väliä ei voi käyttää, mitä muuta voisimme tehdä? Olen kuullut lattian kapseloinnista, mitä se tarkoittaa ja poistuuko sillä homeen haju/terveyshaitta varmasti? Onko sen tekeminen kallista?

Tämä tilanne on painajaismainen meille, varsinkin minulle. Tuntuu, että maailma kaatuu, sillä olemme juuri saaneet tämän talon maksetuksi. Olemme pistäneet tämän maksamiseen ja remontointiin kaikki rahamme, nytkö saamme aloittaa taas nollasta?

Toivon, että joku auttaisi ja vastaisi asiallisesti. Antakaa ohjeita ja neuvoja, kenen puoleen kannattaa kääntyä, että saamme sellaiset korjausohjeet, että ongelma varmasti poistuu eikä korjaamisesta seuraa uusia ongelmia.

18

1580

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • yksiö

   Tuo sun sepustus on täyttä paskaa, tuo kohta jo loistaa trollausta.

   " Kohdasta, josta sähkö- ja puhelinkaapelit menivät talon alle, oli valunut maata pois. Mieheni katsoi valon kanssa onkaloon ja huomasi, että lattialaatan alla on mustunutta lautaa ja lankkua. "

   Ei tuollaista kohtaa voi olla talossa. Puhelinjohto ja sähkö menee anturan alta ja sieltä ei voi nähdä tuolla tapaa lattialaatan alle. Korjaa noita kohtia seuraavaan trollaukseen!

   Oli siinä muitakin kohtia mutta korjataan niitä taas seuraavaan trolliin.

   • hyvä_siitä_tulee

    Voi sähkökaapelit mennä talon alle anturan päältäkin jos harkkomuuraukseen on jätetty kolo tätä varten. Ja kun salaojia on kaivettu anturan tasoon, on mahdollista että laatan alla olevaa hiekkaa valuu kokosta ulos. Valumuottien mätänemisestä ei sinänsä ole mitään haittaa, tapahtuuhan se maaperässä. Pitää vaan tiivistää ulkoseinien ja lattialaatan välinen rako, kuten muutkin putki ja johto -lävistykset lattiassa. Sitten pitää huolehtia tuloilman saatavuudesta ja siitä että maan pinta ulkona pysyy selvästi lattiapintaa alempana.


   • yksiö
    hyvä_siitä_tulee kirjoitti:

    Voi sähkökaapelit mennä talon alle anturan päältäkin jos harkkomuuraukseen on jätetty kolo tätä varten. Ja kun salaojia on kaivettu anturan tasoon, on mahdollista että laatan alla olevaa hiekkaa valuu kokosta ulos. Valumuottien mätänemisestä ei sinänsä ole mitään haittaa, tapahtuuhan se maaperässä. Pitää vaan tiivistää ulkoseinien ja lattialaatan välinen rako, kuten muutkin putki ja johto -lävistykset lattiassa. Sitten pitää huolehtia tuloilman saatavuudesta ja siitä että maan pinta ulkona pysyy selvästi lattiapintaa alempana.

    Älä nyt hullujas puhu. Ei kukaan jätä viemäriä ja vesijohtoa tai sähköä anturan päälle.

    Kyllä ne on laitettu aina ja iäisesti anturan alta. Joku hutilus saattoi jättää laudanpaloja perustuksiin mutta kyllä oli perin harvassa nämä.

    Muottilaudat käytettiin aina myöhemmässä vaiheessa rakennukseen, tukilautoina, katon alla jne. Nämä trollit jauhaa tätä paskaa näissä ketjuissa.

    Harvalla rakentajalla oli niin paljon liksaa, että haki aina uutta puhdasta puutavaraa rakennukselle. Iltaisin isäntä pinos kaikki laudat kasaan ja sahattiin huonommalla sahalle tarvittaessa.

    Isot raksaliikkeet olivat asia erikseen. Antura oli aina 60 cm leveä ja jos sinne taakse näkee muottilaudoituksen niin pitää tehdä melkoinen monttu, että näkee sieltä lattialaatan. Tuon sepustuksen mukaan lattialaatta on 60 cm anturan yläpulella.

    Eihän se lauta ja lankut voi olla lattialaatan alla. Terve järkikin sanoo, että lattialaatan alle ei voi jättää lautoja ja lankkuja kuten toi trolli alussa vakuuttaa. Oli se melkoinen teko, kun nosti muottilaudat ja lankut 60 cm ja valoi lattialaatan niitten päälle.


  • kuluttajaonorja

   Rahan laittaminen taloon.. tuleeko se modernina aikana halvemmaksi kuin vuokrallaolo? Ensin maksat talon ja sitten maksat homerempat :)
   Heii, talot suunnitellaan semmoiseksi, että rakennusteollisuus hyötyy siitä.
   Lääketeollisuuskin hyötyy kun ihmisetsairastuu. Kaikki hyötyy. Kuluttajakin kun saa olla osana jotain suurta ja tärkeää :)

  • KaikkikoMenee

   Siis ketä te tänne vastaajat oikein olette? Ette ilmeisesti ainakaan talonrakentajia. Miksi pitää olla epäystävällinen?? Olen aiemminkin huomannut, että suurin osa täällä keskustelijoista on ilmeisesti mielenterveysongelmaisia, koska vastaukset ovat niin epäasiallisia ja ilkeitä. Kun minulta kysytään jotain, vastaan ystävällisesti ja niin hyvin kuin osaan. Täällä keskustelevillä näyttää olevan täysin päinvastainen tapa. Toki asiallisiakin vastaajia on, mutta he näyttävät ikävä kyllä olevan vähemmistönä

   Tuossa mun aloituksessa oli yksi virhe. Runkorakenne alkaa siis tuon toisen harkkokerroksen päältä ja lattialaatta on samassa korkeudessa kuin koristelekaharkon yläpinta. Runkorakenne siis alkaa alempaa kuin lattialaatta. Siitä kohtaa, missä nuo ylimmät lekaharkot olivat irti, pääsimme katsomaan runkorakenteen alaosaa emmekä huomanneet mitään lahoamista. Tuulensuojalevyn turkoosin värisessä pinnassa oli sellaisia merkkejä, että alaosassa on saattanut olla kosteutta. Mieheni mielestä jäljet eivät olleet kosteuden aiheuttamia, minun mielestäni mikään muu ei voi jättää sellaisia tummia, aallon tyylisiä jälkiä. Osa oli myös valkoisia, kuin suola-aaltoja, mutta nekin olivat ihan kuivia. Olisiko kosteutta tullut rakennusaikaan, koska nuo kosteuden jättämät jäljet ylsivät noin viiden sentin korkeuteen reunasta ja olivat täysin kuivia.

   Minä en missään vaiheessa ole kirjoittanut, että sähköjohdot menivät talon alle anturan PÄÄLTÄ. Ne menivät sinne nimenomaan anturan alta. Ja maata oli valunut pois. En ollut työmaalla koko ajan, joten en nähnyt, valuiko maa pois, kun talon ympärille kaivettiin syvät kaivannot vai oliko talon alla ollut onkalo koko ajan. Sen tiedän, että kyseisen onkalon kohdalta talon sisällä tuli homeenhaju voimakkaana lattialistan alta. Ja samaisessa kohdassa eli talon ja kuistin nurkasta olivat myös lekaharkot melko märät ja ihan nurkassa niiden pinnasta oli irronnut niitä palleroita n. viiden sentin syvyydeltä. Tässä kohtaa oli ennen ollut ränni, mutta katon uusimisen yhteydessä myös rännijärjestelmä uusittiin kokonaan ja myös kuistin katon vesi ohjattiin talon nurkkiin. Nyt kun talon ympärykset kaivettiin auki, annettiin kivijalan ja anturan kuivua kaksi viikkoa. Talon alla ja ympärillä oleva maa-aines oli hiekkaa eikä missään seisonut vesi, hiekka ei edes ollut vettä valuvaa vaan kuivaa, kun sitä kaivettiin pois. Salaojat olivat tosin ilmeisesti liian korkealla, näin ainakin remonttia tekevä yrittäjä sanoi ja hän sanoi myös, etteivät niiden kaadot olleet oikein.

   En tiedä, miksi puuta on jätetty lattialaatan alle, mutta niitä vain näyttää siellä olevan. Joka tapauksessa ja onneksi löysin tästä asiasta myös asiantuntevaa ja oikeasti avuksi olevaa tietoa, kun googlettelin asiaa tarpeeksi kauan ja monin eri termein. Lattialaatta on kutistunut kuivaessaan ja siitä on aiheutunut tuo rako ja sen voi ja se pitääkin täyttää, jotta maan ja laatan alla hajoavan puutavaran haju ei pääse sisälle. Raosta on koko ajan päässyt sisäilmaan radonia, joka aiheuttaa syöpää ja raon tiivistäminen vähentää huomattavasti myös radonin huoneilmaan pääsyä.

   Kiitos ei mistään kaikille muille paitsi sinulle nimimerkki hyvä_siitä_tuleea, joka annoit asiallisen vastauksen. Varsinkin tuo nimimerkkisi sisältö lohdutti :) Maanpinnan korkeudesta sen verran, että se oli joissain kohti kivijalkaa lähes lattiapinnan kohdalla, kivijalkaa näkyi pahimmissa kohdissa vain noin kymmene senttiä. Nyt kun salaojaremontti tehtiin, maata leikattiin talon ympäriltä niin, että kivijalka näkyy joka paikassa 1,5 lekaharkon verran eli myös runkorakenne alkaa ylempää kuin maanpinta. Samalla kaadot korjattiin niin, että ne ovat talosta poispäin. Ne eivät ole kovin jyrkät nytkään, koska tontti on aika tasainen, mutta paremmat kuitenkin kuin ennen remonttia.

   Jospa tämä tästä :)

   • NickNailer-original

    Jos haluat asiallisia vastauksia, niin laita valokuvia sekä rakennepiirustuksia verkkoon ja linkki tänne.

    En pysty tuosta kuvauksesta hahmottamaan rakennetta, mutta aukko lattialaatan ja anturan välissä (ymmärsinkö oikein?) saattaa tarjota vapaan purkautumisväylän radonille (jos sitä on).

    Voisi olla asiallista hankkia radonpurkit mittausta varten. Kevät on luonnollisesti paras aika mitata radonpitoisuus. Kannattaa ehkä odottaa ja läsikiä kaikki kärpäset yhdellä iskulla.


   • Osa-aikaeläkeläinen

    Ei radonmittauksen vuodenajalla ole muuten väliä, kuin kesäisen mahdollisen ikkunatuuletuksen kannalta. Minulla on kaupunkitalossani radonia aika paljon, mutta se on niin pieni terveysriski muiden rinnalla, etten siitä välitä, varsinkaan nyt kun asumme enimmäkseen muualla.


   • NickNailer-original
    Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

    Ei radonmittauksen vuodenajalla ole muuten väliä, kuin kesäisen mahdollisen ikkunatuuletuksen kannalta. Minulla on kaupunkitalossani radonia aika paljon, mutta se on niin pieni terveysriski muiden rinnalla, etten siitä välitä, varsinkaan nyt kun asumme enimmäkseen muualla.

    Niin no, minä mittaan vain mittauskauden aikana 1.11. – 30.4.

    En ole miettinyt ohjeita sen kummemmin, ainoastaan noudattanut niitä.

    Jos purkit lähettää väärään aikaan, niin tuleeko vastaukseen huomautus väärästä mittausajankohdasta?


   • Osa-aikaeläkeläinen

    Pitäähän sinun se purkki ensin STUKlta saada. Ei niitä marketissa myydä. Ydinvoimaloissa ei suurista radonpitoisuuksista kiinnostuta, kunhan vain saadaan radon pois haalareista, jotta pääsee mittauksista läpi.


   • NickNailer-original
    Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

    Pitäähän sinun se purkki ensin STUKlta saada. Ei niitä marketissa myydä. Ydinvoimaloissa ei suurista radonpitoisuuksista kiinnostuta, kunhan vain saadaan radon pois haalareista, jotta pääsee mittauksista läpi.

    Itse asiassa kyllä niitä saa "marketista".

    Lisäksi voi käyttää pikamittausta. Hätäisille on elektronisia mittareita. Pikamittauksen voi saada myös putkiliikkeestä "kaupan päälle" (ja sähköpostiin kolahtaa jokseenkin varmasti tarjous radonremontista). Minun mielestäni purkkimenetelmä on parempi, koska siitä ei seuraa kaupallisten tiedotteiden spämmiä.

    Ydinvoimala on kokonaan eri asia; ei pidä sotkea.


   • Osa-aikaeläkeläinen

    Samanlaiset ihmiset ydinvoimaloissa työskentelevät, kuin taloissakin asuvat. Ei siis säteilylle immuunit tms. Itse en ainakaan koe olevani tuossakaan suhteessa parempi, vaikka elämäntyöni ydinvoimalassa teinkin.


   • yksiö

    " Runkorakenne alkaa siis tuon toisen harkkokerroksen päältä ja lattialaatta on samassa korkeudessa kuin koristelekaharkon yläpinta. Runkorakenne siis alkaa alempaa kuin lattialaatta. "

    " Kohdasta, josta sähkö- ja puhelinkaapelit menivät talon alle, oli valunut maata pois. Mieheni katsoi valon kanssa onkaloon ja huomasi, että lattialaatan alla on mustunutta lautaa ja lankkua. "

    Tuossa kaksi kohtaa kopsattu sun trollista jotka osoittaa rak. miehelle, että on täysin mahdoton esitys.
    Panee päänsä anturan (60 cm leveän) alta ja näkee korkealla olevan lattialaatan alle.

    Pitää olla melkoisen syvä kuoppa ja pääkin lähes metrin kaulan päässä. Miten sinä saat sen lattialaatan alle tulleen onkalon täytettyä?


   • jokin_tässä_mättää
    yksiö kirjoitti:

    " Runkorakenne alkaa siis tuon toisen harkkokerroksen päältä ja lattialaatta on samassa korkeudessa kuin koristelekaharkon yläpinta. Runkorakenne siis alkaa alempaa kuin lattialaatta. "

    " Kohdasta, josta sähkö- ja puhelinkaapelit menivät talon alle, oli valunut maata pois. Mieheni katsoi valon kanssa onkaloon ja huomasi, että lattialaatan alla on mustunutta lautaa ja lankkua. "

    Tuossa kaksi kohtaa kopsattu sun trollista jotka osoittaa rak. miehelle, että on täysin mahdoton esitys.
    Panee päänsä anturan (60 cm leveän) alta ja näkee korkealla olevan lattialaatan alle.

    Pitää olla melkoisen syvä kuoppa ja pääkin lähes metrin kaulan päässä. Miten sinä saat sen lattialaatan alle tulleen onkalon täytettyä?

    Jospa se kolo oli kuitenkin anturan päällä olevassa harkkomuurauksessa, ja muottilautoja näkyi alapuolella olevan anturan kyljessä. On totta ettei kukaan lähde kaivamaan niin syvälle pohja-anturan alle, miehen mentävää tunnelia että voisi tarkastella anturan sisäpuolen pintaa.


  • Osa-aikaeläkeläinen

   Kai vesi noista salaojistanne pääsee jonnekin. Täällä maalla tehdään taloihin ja pelloillekin salaojia ihan turhaan. Vesi kun niistä ei pääse mihinkään.

   Minullakin kaupunkitalossani tulee sähkökaapeli taloon sokkelin päältä. Piti kyllä tulla sokkelin alta, mutta sähkärin sinne laittama putki meni betonia tärytettäessä umpeen.

   Vesikaton kourusysteemin on hyvä olla kunnossa. Tähän tosi vanhaan maalaistalooni tuli tällaisina sadekesinä ja keväisinkin vettä talon alla olevaan monttuun. Arveltiin että se tulee läheiseltä kalliolta, mutta nyt kun kattorempan yhteydessä laitettiin räystäskourut, ei vettä ole enää monttuun tullut. Ei siitä sataan vuoteen tosin mitään haittaa ole rakenteille ollut. Kun maa kuivui, vesikin häipyi.

   • sähkis

    Sähkökaapelin tulokohdalla ei ole muuta väliä, kuin että on maan alla sopivalla kaapeliojasyvyydellä. Liiasta syvyydestä on vain haittaa.


  • isopyöräpyörimään

   Silikooni ja tiivistykset on ongelman matonalle lakaisua.

   Oikea tapa olisi piikata nykyinen betonilaatta sisältä pois ja vaihtaa maat sokkelin syvyydeltä sekä samalla heittää sen idiootin jättämät muotit mäkeen / sokkelipinnan desinfiointi ja homeenpoisto. Samalla pitää tarkistaa onko runkopuut etenkin alajuoksu kostunut jostain kohtaa ja vaihtaa kaikki kastuneet puolen metrin säteeltä. Homeenesto sively noin puoli metriä lattianpinnan yläpuolelle asti.
   Vaihdatte samalla vesiseulotun kapillaarisepelin sokkelin täytteeksi ja siihen sitten eristeet ja valut päälle.

   Hirveä homma, mutta tulipahan kerralla kuntoon!

   • järki_käteen

    Tuohon riittää kommentiksi kaksi sanaa, hullun hommaa.


  • ainutoikeatapa

   isopyöräpyörimään on kertonut tuon oikean hullun menetelmän hommineen,noin se on oikeasti,mutta ei tuota jaksa moni lähteä edes ajattelemaan,entäs jos tekisi vieraalla,huh huh.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   97
   1787
  2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

   Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
   Maailman menoa
   232
   1424
  3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

   "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
   Maailman menoa
   253
   1011
  4. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   78
   905
  5. Taas kuoli kuortaneella

   Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
   Kuortane
   7
   765
  6. Kalateltta fiasko

   Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
   Kuhmo
   10
   735
  7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

   Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
   Sanaristikot
   37
   697
  8. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

   Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
   Ikävä
   55
   684
  9. Rakastan sinua

   Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
   Ikävä
   27
   677
  10. Ikävöimäsi henkilön ikä

   Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
   Ikävä
   30
   664
  Aihe