Mistä pieni puukamina?

tarpeentulisi

Onko kokemusta/tietoa mahdollisemman pienestä puukaminasta venekäyttöön? Saatavuus/hinta suomessa?

32

4458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katso googlella "telttakamiina".

    • Keulamies

      Googlaa "boat wood stove", "canalboat stove", "narrowboat stove".

    • Puukamiina

      Olli on iloinen vene. Olliin on juuri asennettu uusi puukamiina. Ollilla on nyt lämmintä. Polttopuutkin kulkevat nätisti veneen perässä. Olli ihmetteleekin miksi kukaan käyttää diesellämmitintä, kun puu on niin kätevä lämmitysaine veneissä

      http://www.aarrelehti.fi/image/policy:1.168021:1478768230/Uitto.jpg?f=default&w=800&$p$f$w=98aa70c

    • Sw271
      • Muutamakinhalko

        Joo nuo ötökät ovat kyllä kamalia. Kun olen isohkoa ok- talokiinteistöä ja erillistä saunarakennusta pääosin puilla lämmitellyt vajaat 40 vuotta, niin suurin ongelma ovat just ötökät. Tai sitten eivät! Eli polteltuani puuta noin12- 15 pinokuutiometriä per vuosi, eli yhteensä vähintään 500 pinokuutiometriä, mistään puiden mukana sisään kulkeutuvista ötököistä ei ole harmiksi asti ollut.


      • Saalar

        Ötökät on helppo hoidella Raidilla. Sitä meneekin useita purkkeja kesässä. Mutta hämähäkkeihin se tehoaa huonosti. Onko näihin parempaa vinkkiä.

        Terv. Saalar


      • Anonyymi

        Itsellä oli Dickinson Newport oli hyvä jossa
        Polttelin pikku pellettejä.
        Ainoa miinus se suttaa ja nokeaa kantta ja tuhkaluukku kolisi ja rämisi myös tuhkien tyhjennys sottaista puuhaa.
        Kiva tunnelmallinen kamina oli.


    • Rellustan
    • Tuollainen puukamiina on enemmänkin periaatteellinen ja harrastuspohjainen hankinta, kuin käytännön ja käyttömukavuuden kannalta tehty ratkaisu. Klapisäkkien tai koksipussien mukana kuljettelu, noki, savu ja tuhkien nuohous aiheuttaa oman ongelmansa. Suomessa ei kukaan myy noita kaminoita ja tuo toplicht taitaa olla lähin.

      Jo muinaiset foinikialaiset polttivat öljyä - polta sinäkin.

    • vanhatappi

      Kevyissä kaminoissa on se huono puoli, että lämmitys loppuu kun tuli sammuu. Kamiinan tulisi olla varaava eli paljon massaa, jotta se olisi käyttökelpoinen. Lisäksi varaavassa pintalämpötilat pysyisivät pinempinä.
      Itse pidän käyttökelpoisempana öljykamiinaa. Se palaa yhtäjaksoisesti ja luovuttaa lämpöä koko ajan. Polttoainekin on käyttökelpoisempi. Esim. reflex, glembring ym.

      • diesel-kamina

        Kirjoitetaan Refleks. Nokeaahan sekin vähäisesti venettä ulkopuolelta.


    • pellettiTakka

      Kätevä voisi olla pieni pelletti takka, niitä löytyy myös vesikierrolla jos haluaa oikein keskuslämmitteisen. Tuhkaa tulee vähemmän ja pelletit sisältävät tilavuuteensa nähden rutkasti energiaa.

      • sontatakka

        Kuivattua kamelin lantaa poltetaan puun sijasta, löytyyhän joka omastakin takaa korvaava tuote


    • kkjhgffhkolö

      Minulla on taylors valopetrolikamiina. Toimii kuin junan vessa.

    • kaminapuhallin
      • FysikkaHaltuun

        Sinänsä hauska keksintö, mutta puulämmitteinen levittää lämpöään säteilemällä kuten aurinkokin, eli kaikki pinnat ja iho lämpiävät joihin kaminalla "näkö" yhteys, lisäksi tietysti lämmin ilmavirtaus nousee ylöspäin ja kylmä ilma virtaukset auttavat lämpöä leviämään kyllä koko paattiin, eli tuo on kohtuullisen turha ostos, enneminkin homma tietokoneen virta pihejä jäähdytys puhaltimia jos olisi tarvetta parantaa kiertoa.


      • kaminapuhallin

        Pelkästään säteilemällä lämpö ei leviä parhaalla tavalla. Wallaksen liesiinhän saa lisävarusteena lämpökannen jossa on puhallin joka levittää lämpöä veneeseen, mutta lämpökannen puhallusta ei saa suunnattua muuhun suuntaan kuin lieden eteen. Pienemmissä veneissä joissa liesi on yleensä veneen laidalla lähellä luukkutallia se tarkoittaa puhallusta kohti vastakkaista laitaa lähellä uloskäyntiä.
        Puuilon kaminapuhaltimella lämmön saa suunnattua haluamaansa suuntaan, Tuuletin ei kuluta lainkaan akkuvirtaa kuten Wallaksen lämpökansi kuluttaa. Kaminatuuletin tekee peltierillään lämmöstä sähkön tuulettimelle, 50 - 200 asteessa.


      • Ennätysvähän

        Vanhan Wallas 1000 -lieden virrankulutus on lyhyen käynnistysvaiheen jälkeen vain 0,14 ampeeria koska siinä ei ole muita puhaltimia kuin pieni polttoilmapuhallin, mutta tuo lieden lämmön levittämiseen tarkoitettu puhallinkansi tuulettimineen nostaa virrankulutuksen varmaankin jo puoleen ampeeriin. Ehdotetut pienet tietokoneen tuulettimetkin kuluttavat 0,2 ampeerista ylöspäin. Puuilon kaminapuhallinhan sitävastoin ei kuluta yhtään, se toimii samalla periaatteella mutta päinvastaisesti kuin kylmälaukkujen peltier-elementit.
        Wallas-liesi/Puuilon kaminapuhallinyhdistelmällä virrankulutus siis vain 0,14 ampeeria.


      • Ilmaista

        Kuivattu kakka on monissa maissa yleinen "polttopuu".


    • vanhatkonstit
      • Sunwindaaja

        Mikäettei. Veneasennuksessa olisin kovasti huolissani kaatumismahdollisuudesta. Ja siitäkin ettei lämppärin päälle putoa mitään. Tuontyyppiset täytyy lisäksi huoltaa hyvin että palaminen on mahdollisimman savutonta. Asuin yhden talven tuollaisella lämmitetyssä paikassa ja oikeiden otteiden tarpeellisuuden ymmärsi äkkiä.


    • Pilssirotta

      Itselläni on veneessä puukamina ja hyvin toimii. Kamina on Britti Amazonista tilattu halppis rautamöykky. Lähes sama kuin vaikka tämä:
      http://www.zeppy.io/product/gb/2/371479630493/miniature-mini-coal-wood-burner-stove-heater-shed-summerhouse-workshop-garage

      Piipun ja kansiläpiviennin teetätin kaverilla näillä tekemilläni ohjeilla:
      https://www.dropbox.com/s/9v4jh09yrhqky32/savupiippu.pdf?dl=0

      Polttoaineena käytän Bilteman grillibrikettejä, joita kuluu n. Kilo yössä. Kaminaa palaa n. 3-4h yhdellä täytöllä. Lämpöä riittää yleensä koko yöksi.

      Tuon kokoinen kamina on täysin riittävä (jopa liian tehokas itselleni) isoonkin veneeseen.

      Kirjotin toiseen viestiketjuun kokemuksiani kaminasta, jonka lihamylly1 tuohon jo linkkasikin. Tässä kirjotus vielä uudestaan:

      "Kausi lähenee loppuaan, joten kirjaampa tähän kesän kokemuksia puukaminastani. Varoitan etukäteen, että tästä tulee pitkä kirjoitus.

      Kamina on toiminut täydellisesti. Tietenkään puukamiina ei toimi kätevästi nappia painamalla ja unohtamalla, mutta sitä en hakenutkaan. Kaminalle löytyi luonnollinen paikka keulakajuutasta, koska se toimii muutenkin varastona ja vessana.

      Tässä lyhyt video kaminasta:
      https://www.dropbox.com/s/ojlmp0lutvp22dn/20170521_210559.mp4?dl=0

      ja tässä pari kuvaa:
      https://www.dropbox.com/s/4lpvs8x8nhg24e5/20170515_200214.jpg?dl=0
      https://www.dropbox.com/s/ycndhmicrbckf5z/20170518_195730.jpg?dl=0

      Pelkäsin piipun laittamista maston etupuolelle, mutta se ei ole aiheuttanut ongelmia. Vettä ei ole tullut kertaakaan piipusta sisään. Ei sateella, eikä aallokossa. Ei edes Suomenlahden pikkubussin kokoisten aaltojen läjähtäessä kannelle.

      Aluksi suunnittelin irrottavani piipun purjehduksen ajaksi, mutta eipä ole tullut kertaakaan irrotettua. Muutaman kerran kevyessä tuulessa skuutti on napannut piippuun kiinni, mutta muuten ei ole menoa häirinnyt. Tämänkin ongelman voisi välttää muutamalla narulla, mutta enpä ole saanut aikaiseksi.

      Lisäsin kamiinan yläpuolelle pienen tietokoneentuulettimen, joka puhaltaa lämmintä ilmaa alas ja perään päin. Sähkön kulutus on muistaakseni 0,2a/h, joten se ei tunnu oikeastaan missään. Lisäksi se on täysin äänetön. Tai ainakaan en itse kuule mitään.

      Olen polttanut kamiinassa grillibrikettejä. Niitä kuluu n. 1 kg/yö. Bilteman brikettejä käyttäen tämä on 1€/yö, eli lähes ilmaista. Veneeseeni mahtuu tällä hetkellä n.25-30kg brigettejä mukaan, eli n. kuukauden satsi. Täyteenladattuna ja polttaen minimiteholla, irtoaa kamiinasta lämpöä 3-4 tuntia.

      Alan yleensä lämmittämään venettä ilta seisemän jälkeen. Poltan iltaisin kaminaa täydellä teholla, lisäten tunnin välein 1-2 brikettiä. Parissa tunnissa vene on kauttaaltaan lämmennyt. Siis niin, että kaikki pinnat ja tekstiilitkin ovat lämpimät. Saan veneen sisälämpötilan 20-23 asteeseen vaikka ulkona olisi alle 10 astetta ja meri vielä kylmempää. Eli tehoa löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Yleensä joudunkin pitämään luukkuja reilusti raollaan, ettei vene muutu ihan saunaksi.

      Illalla lataan pesän täyteen, säädän kaminan minimille ja menen nukkumaan. Yleensä lämpöä riittää aamuun saakka. Alkukeväästä heräsin yleensä viiden kuuden aikoihin siihen, että oli vilu. Eipä muuta kuin kaminaan tuli ja takaisin vällyjen väliin. Aamupalaa saikin jo syödä lämpimässä veneessä.

      Muutamamia kertoja olen purjehtinut kamina päällä, eikä tämäkään ole aiheuttanut mitään ongelmia.

      Alkujaan suunnittelin kaminalle vesikeskuslämmitystä, mutta kamina on toiminut niin hyvin, että olen unohtanut moisen.

      Lisäksi kamin rätinää on kiva kuunnella. Monesti jäänkin keulakajuuttaan hengailemaan ja katselemaan kamiinaa.

      Omassa käytössäni puukamiina hakkaa 6-0 kaikki puhallinlämppärit. Dieselkamina olisi todella hieno, mutta se taas maksaa tuhansia euroja. Lisäksi puukaminassa on fiilistä mitä ei saa millään muulla lämppärillä aikaiseksi. Oikein odotan, että pääsen taas veneelle lämmittämään kaminaa.

      Jos joku on kiinostunut hankkimaan täysiverisen lämmittimen veneeseen muutamalla satkulla, voin antaa piirrustukset, ohjeet ja tarvittavat linkit kaminan hankintaan."

      • lihamylly2

        Pilssirotta
        Mielenkiintoinen projekti ja hienosti toteutettu .


      • Pilssirotta

        Kiitos. Kamina on nyt irti veneestä huoltoja varten.

        Kaminan alla olevaan tilaan tulee hiilivarasto, johon mahtuu 2-3 viikon hiilitarpeet.

        Mittasin tuulettimen kulutuksen ja se oli 0,08ah, eli ei juuri mitään. Aion lisätä toisen tuulettimen, joka imee lämintä ilmaa kaminan yläpuolelta ilmastointiputkea pitkin. Puhaltaen sen ulos lattianrajasta. Toivon näin saavan lattian lämpimäksi ja pääseväni eroon villasukista. Mieluiten meinaan tepastelen paljain jaloin kesät talvet.

        Tuulettimien kulutus on silti vain 1-2 AH/yö, eli minimaalinen.


      • Anonyymi
        Pilssirotta kirjoitti:

        Kiitos. Kamina on nyt irti veneestä huoltoja varten.

        Kaminan alla olevaan tilaan tulee hiilivarasto, johon mahtuu 2-3 viikon hiilitarpeet.

        Mittasin tuulettimen kulutuksen ja se oli 0,08ah, eli ei juuri mitään. Aion lisätä toisen tuulettimen, joka imee lämintä ilmaa kaminan yläpuolelta ilmastointiputkea pitkin. Puhaltaen sen ulos lattianrajasta. Toivon näin saavan lattian lämpimäksi ja pääseväni eroon villasukista. Mieluiten meinaan tepastelen paljain jaloin kesät talvet.

        Tuulettimien kulutus on silti vain 1-2 AH/yö, eli minimaalinen.

        Salmisaaressa vielä muutama vuosi sitten oli suunnaton hiilivuori. Missäs tuota hiiltä myytäisiin? Ei veneellinen paljonkaan kustanna


    • kodikas.pieni

      Jäi mieleen puulla, briketeillä/pelleteillä toimiva pieni kamiina, kun Pohjois-Norjassa seilatessani olin visiitillä erässä brittiveneessä. Löysin videon samanlaisesta kamiinamallista:
      https://www.youtube.com/watch?v=8UzLE3F2uGQ

      • Anonyymi

        Minulla on tuo Cubic mini woodstove asuntoautossa, ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Tosin Kanadasta asti piti tilata.


      • Anonyymi

        Tunnelmallista olisi katsella tuon kamiinan ikkunassa palavaa kuivatettua kakkaansa, se on ekologista kierrätystä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe