Koneellinen ilmanvaihto, kylmä ja alipaine kodissa

Katba

Muutimme puolisoni kanssa uuteen VVO:n vuokrakotiin. Olemme ehtineet täällä asua vasta vajaat kaksi viikkoa ja tänä aikana olemme havainneet kodissa epäkohtia, jotka vähentävät asumisviihtyvyyttä reippaasti. Olemme näistä olleet yhteydessä niin vuokranantajaan, huoltomieheen, urakoitsijaan kuin isännöitsijäänkin. Näyttää siltä, että mitään ei aioita tehdä ja että epäkohtiin ei aiota sen kummemmin puuttua.

Itse en ole rakentamisen asiantuntija, mutta ihan maalaisjärjen varassa ja lyhyen nettisurffailun jälkeen, olen ihan varma siitä ettei tämä voi näin jäädä (tai jos jää, niin me nostamme kytkintä). Haluaisinkin kuulla, millaisia kokemuksia teillä muilla on ollut koneellisesta ilmanvaihdosta, kylmästä ja vetoisasta kodista ja liiallisesta alipaineesta asuinhuoneistossa. Onko mitään tehtävissä?

Asumme 1996 rakennetussa kerrostalossa, 58 neliön kaksiossa. Täällä on koneellinen ilmanvaihto, jossa korvausilma kulkee (tai pitäisi kulkea) kahden korvausilmaventtiilin kautta ja poistoilma kylpyhuoneen poistoilma-aukon ja keittiön liesituulettimen kautta. Korvausilmaventtiilit on meillä ikkunan yläpuolella olo- ja makuuhuoneessa, noin 70cm pitkät, kapeat . Ne on juuri vaihdettu uusiin meidän pyynnöstämme. Vanhat ulvoi ja suhisi kokoajan, uudet vielä enemmän. Näissä on päälle ja pois päältä -kytkin, mutta molemmissa asennoissa kylmää ulkoilmaa tulee oikein voimalla sisään. Korvausilmaventtiilit päästävät kaiken kylmän sisään ja meitä on alkanut täällä jo palella, vaikka vielä ei ole edes kylmät kelitkään kunnolla alkaneet. Näiden korvausilmaventtiilien alapuolella on molemmissa ikkunoissa pattereiden paikat ja patterit alkaneet jo lämmetä. Emme kuitenkaan viitsisi kääntää nuppeja kaakkoon vielä tässä vaiheessa, nousee vaan lämmityskustannukset ja sitten talvella ihmetellään mistä lisälämpöä.

Huutavien korvausilmaventtiilien lisäksi meidän ulommista ikkunoista puuttuu tiivisteet ihan kokonaan. Sieltä paistaa ikkunan raot läpi ja ihan kunnolla onkin tyhjää tilaa siellä väleissä. Virolainen urakoitsija oli sitä mieltä, että ei sinne ikkunan väliin kuulu mitään tullakaan. Mutta onhan se nyt ihan selvää, että täytyy ikkunoissa tiivisteet olla. Muuten pääsee kaikki sadevedet ja lumihiutaleet sinne väliin pilaamaan rakenteita ja tietysti kylmä ilma hohkaa sisään. Nämä tiivisteet pystytään tietysti itse ikkunoihin asentamaan, mutta mietin mitä sitten tapahtuu tämän muutenkin jo alipaineisen huoneilman kanssa. Meillä on ulko-oven avaamisen kanssa suuri taistelu joka kerta asuntoon tultaessa tai täältä poistuttaessa. Ihan saa koko painolla työntää ovea kun haluaa ulos ja vastavuoroisesti repiä kaksin käsin kun haluaa takaisin sisälle. Netistä myös lueskelin, kuinka alipaine voi aiheuttaa päänsärkyä ja sitäkin meillä nyt on ollut (vähintään stressistä).

Kannattaisiko meidän ruveta tiivistelemään noita ikkuinoita nyt ensimmäiseksi ja sitten katsoa miten tämän paineongelman kanssa edetään? Jos yritetään tukkia korvausilmaventtiilitkin, kun niistä tulee niin kylmä sisälle, niin varmaan kohta vetää ilmaa viemäreistä? Onko mitään ideoita, vinkkejä, mitä meidän kannattaisi tehdä?

11

2658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uhhkkl
    • Iv-yrittäjä

      Perus ongelmia kerrostaloissa. Yleensä syy tuohon johtuu siitä, että osa asukkaista on "säätäneet" venttiileitä pienemmälle. Tämä aiheuttaa sen että muilla asukkailla poistoilman määrä kasvaa, ja sitten taas joku "säätää" jne..
      Onko kukaan käynyt mittaamassa tämän hetkisiä ilmamääriä? Onko tiedossa tulevia iv-puhdistus/iv-säätö töitä kiinteistössä? Tuossa samalla se tilanne tasaantuisi, ennenkuin taas joku saisi päähänsä niitä alkaa säätämään.

      • niinpäniintaiei

        IV-yrittäjälle tiedoksi, että kirjoitushan oli provo.


    • zxzcc

      Ilmamäärien mittaus on pellehommaa.

      Asunnon ilmamäärään on asetettu normi, kuinka nopeasti asunnon ilma vaihtuu.

      Nyt kuitenkin vanhus istuu keinutuolissa ja katsoo telkkua keittää joskus kahvia, syö ulkona käy suihkussa 1-2 kertaa viikossa.

      Verrataan sitä 5-6 henkilön perheeseen jossa suihkussa käy joka päivä 1-2 kertaa jokainen, saunassa, pikkupyykkiä pattereilla, ruokaa laitetaan monta kertaa päivässä.

      Eihän näitä perheitä voi koskea sama ilman vaihtuvuus normisto, vaikka vaihtokoneen toimintaa laskee vähän, on se sittenkin vetoisuutta aiheuttava ja kylmän tunnetta lisäävä.

      • vaikuinkasenytmenikään

        Ajattele kuinka tuo vanhus kiikkustuolista pääsee ovesta ulos, kun nuorillakin on yllä vaikeutta.

        Eihän vanhuksia voi koskettaa sama ilman vaihtuvuus kuin normisti, vaikka vaihtokoneen toiminta laskee vähän, on se sittenkin oven aukaisua vaikeuttava ja kauppaankaan ei pääse.


      • Jabez_

        Eli olet sitä mieltä, että yksinään asuva vanhus asuu samankokoisessa asunnossa ku 5-6 henkinen perhe?

        Tämä on hyvä esimerkki miksi luen mieluummin Suomi24 keskusteluja ku kilon poliisia. On nää oman elämänsä sankarit vaan niin naurettavia.


      • hullun.hommaa
        Jabez_ kirjoitti:

        Eli olet sitä mieltä, että yksinään asuva vanhus asuu samankokoisessa asunnossa ku 5-6 henkinen perhe?

        Tämä on hyvä esimerkki miksi luen mieluummin Suomi24 keskusteluja ku kilon poliisia. On nää oman elämänsä sankarit vaan niin naurettavia.

        Ei ole kysymys asunnon koosta vaan ilmamääristä. Normien mukaan asukasmäärä ei vaikuta ilmamääriin.


    • säätöguru

      Poistoventtiiliä voi säätää tilapäisesti peittämällä aukkoa teipillä. Jossain vaiheessa virtausmäärä laskee sopivaksi. Pysyvä ratkaisu vain isännöitsijän kautta.

      • eivoimatriitä

        Mutta kuinka pääsen ovista kulkemaan?


    • nonniinvai

      Vuokrakotiin - maksatko vuokraa ilmattomassa asunnossa ja tai kylmästä asunnosta. Kysäise vuokranalennusta ja ellei mene kaaliin, niin ryhdy sitten omiin toimiin. Kuluttajallakin on oikeuksia.

      • niinnähtyä

        Toimiin = vinkua anonyymisti keskustelupalstalla


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6013
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3801
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      238
      2108
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1840
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1279
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1055
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1000
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      929
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      878
    Aihe