Mikä malaria- ja keltakuumelääke?

Ekakertalaiset

Hei Gambiassa matkanneet!

Eka kertaa matka suunnitteilla joulun aikaan Gambiaan. Mitä lääkkeitä suosittelette malariaan ja keltakuumeeseen?

Matkalle meitä on lähdössä neljä (kaikki lähes aikuisia). Kyseessä 8 päivän matka ja kohtuuhintaisista lääkkeistä ilman pahempia sivuvaikutuksia mielelläni kuulisin.

Kiitos Kaikille etukäteen.

19

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ekaakertaamekin

      Heippa. Meilläkin on ensimmäinen Gambian matka edessä joulukuussa. Malarialääkkeenä on Doximysin ja keltakuumeeseen olemme ottaneet rokotteen. Doximysin-kuuri maksoi n. 22,50€/hlö ja rokote muistaakseni pikkaisen alle 50€. Malarialääke aloitetaan päivää ennen alueelle menoa ja jatketaan 4 viikkoa 1 tabletti/pv. Meidän piti lähteä jo tammikuussa matkalle mutta matka peruuntui silloisten levottomuuksien takia. Nyt sitten uusi yritys, lääkkeet on jo valmiina odottamassa ja rokote otettuna. Mukavaa matkan odotusta!

      • kolmeksiviikoksi

        Itselläni malarian estolääkityksenä Malarone,12 kpl n.60euroa, kallein noista estolääkkeistä, mutta muut ovat aiheuttaneet ikäviä sivuvaikutuksia. Gambiaan ei vaadita keltakuumerokotetta, vaan jos pistäytyy Senegalin puolella niin siinä tapauksessa voidaan takaisin tullessa rajalla kysyä todistusta kyseisestä rokotuksesta. Käyty neljä kertaa Senegalissa mutta ei ole koskaan kyselty mitään. Mukavaa matkan odotusta Gambian lämpöön!


      • ekaakertaamekin

        Minkälaisia sivuvaikutuksia sait doximycinistä? Aurinko saattaa kuulemma polttaa entistä enemmän mutta muita sivuvaikutuksia ilmeisesti vähän todettu. Tietenkin voi olla vaikka allerginen jollekin lääkkeellä. Itse olen syönyt paljon isommalla annostuksella joihinkin tulehduksiin ko. lääkettä mutta jääpi nähtäväksi miten käy :-) Keltakuumerokote ei tosiaan ole pakollinen Gambiassa mutta Senegalissa on jos siellä aikoo käydä. Toisaalta otin sen suojatakseni itseäni vakavalta sairaudelta, en siksi että se pitää olla.


      • gambiatammikuussa
        kolmeksiviikoksi kirjoitti:

        Itselläni malarian estolääkityksenä Malarone,12 kpl n.60euroa, kallein noista estolääkkeistä, mutta muut ovat aiheuttaneet ikäviä sivuvaikutuksia. Gambiaan ei vaadita keltakuumerokotetta, vaan jos pistäytyy Senegalin puolella niin siinä tapauksessa voidaan takaisin tullessa rajalla kysyä todistusta kyseisestä rokotuksesta. Käyty neljä kertaa Senegalissa mutta ei ole koskaan kyselty mitään. Mukavaa matkan odotusta Gambian lämpöön!

        Koska maassa esiintyy keltakuumetta, rokotusta suositellaan kaikille Gambiaan matkaaaville (THL Matkailijan terveysopas, Maittainen luettelo, päivitetty 30.6.2017)


    • Ekakertalaiset

      Kiitoksia vastanneille!

      Onko kellään kokemuksia Lariamista, jota ei tarvitsisi ottaa joka päivä pitkiä aikoja?

      • ekaakertaamekin

        "Kes­keisen mala­ria­lääkkeen mahdol­liset va­kavat haitta­vai­ku­tukset ovat ol­leet Suo­messa jo pit­kään tie­dossa. La­riam-kaup­pa­ni­mellä tun­nettu meflo­kii­nik­lo­ridi on ol­lut Suo­men markki­noilla vuo­desta 1987.

        Lääk­keen neuro­lo­gisiin sivu­vai­ku­tuksiin voi kuu­lua hui­mausta, kor­vien soi­mista ja tasa­pai­no­häi­riöitä. Psyyk­ki­sinä sivu­vai­ku­tuk­sina voi esiintyä muun muas­sa ahdis­tu­nei­suutta, masen­nusta, paniik­ki­häi­riö­koh­tauksia, hallu­si­naa­tioita se­kä pahim­missa tapauk­sissa para­noi­disia tai psy­koot­tisia reak­tioita.

        Meflo­kiini eli­mi­noituu var­sin hi­taasti, jo­ten on ymmär­ret­tävää, et­tä lääk­keen aiheut­tamat sivu­vai­ku­tukset voi­vat jat­kua jo­pa viik­koja, vaik­ka meflo­kiinin käyt­tö lope­tetaan. Maanan­taina Yhdys­valtain lääke­vi­ra­no­mainen FDA va­roitti, et­tä meflo­kiinin aiheut­tamat sivu­vai­ku­tukset voi­vat ol­la jo­pa py­syviä."

        Tämmöistä tietoa.. Vaihtoehtoja löytyy mutta mä en ainakaan uskalla näitä kokeilla, aika hurjaa juttua.. Netistä googlettamalla löytyy tietoa lisää, tämäkin juttu jatkui paljon pidemmälle. Juttu oli vuodelta 2013 mutta tuskin mikään on muuttunut. Luulen että lääkärit ei tätä edes kirjoita. En tiedä.


    • lariam

      Olen käynyt Gambiassa yli 10 kertaa ja joka kerta käyttänyt lariamia ilman minkäänlaisia ongelmia.
      Ihan se on edelleen hyvin käytetty malarian estolääke.

      Jos olet tasapainoinen aikuinen ilman minkäänlaisia mielenterveysongelmia, uni ongelmia yms. , on lariam ihan ok lääke ja edullisin myös.

      • malarone

        Käynyt myös Gambiassa tostakymmentä kertaa, olen nelikymppinen ja terve, mutta ei vaan Lariam ole sopinut minulle. Aiheutti pahoinvointia, päänsärkyä, vatsakipua, suhinaa korvissa. Lariamia kokeilin toisenkin kerran ennen matkalle lähtöä, taas samat oireet. Ei sitä voi kukaan sanoa, kenelle Lariam sopii ja kenelle ei, se on vaan kokeiltava itse.


    • malaria

      Kyllä Malarone on paras vaihtoehto, jos lompakko sen kestää. Ennaltaehkäisyyn yksi tabletti päivässä ja aloitettava pari päivää ennen matkaa ja jatkettava seitsemän päivää matkan jälkeen. Tarvitsette siten lääkkeitä 17 päiväksi. Malaronen pakkauskoko on tuo erikoinen 12, joka yksinään riittää vain viikonloppumatkaan. Jokainen tarvii siten 2 pakettia, jos ette voi jakaa niitä. Hintaa 60 euroa paketti lääkärikulut yksityisellä lääkäriasemalla toimistokulut. Keltakuumerokote kannattaa ottaa samalla vaivalla, jos haluatte pelata varman päälle. Yksityisellä riittää kun varaa ajan hoitajalta eli hintaa tulee roketteen noin 50 euroa hoitajan aika toimistokulut. Jos käytössä työterveyshuolto, niin rokote kannattaa ottaa esim. työnantajan maksaman jäykkäkouristus-, influenssa- ym. rokotteen yhteydessä, niin ei tarvitse itse maksaa kuin keltakuumerokotteen osuus.

      Doximycin on erittäin edullinen malarialääke. Itse olen käyttänyt sitä viimeksi opiskeluaikoina. Haittapuolena aurinkoherkkyys ja pitkä käyttöaika (kuukausi matkan jälkeen). Kyseessä on antibiootti, joten noin pitkä kuuri saattaa saada elimistön aika sekaisin.

      Lariamia en ole koskaan edes kokeillut, kun haittavaikutuslista on sen verran vaikuttava ja malarialääkitystä tarvitaan yleensä maissa, joissa ei todellakaan haluaisi joutua haittavaikutusten takia paikallisten poppamieslääkärien pakeille.

    • bakau

      Doxitin ja en koskaan käytä sitä matkan jälkeen. Vain paikan päällä.

    • Ensikertalaiset

      Hei taas!

      Kiitoksia taas! Päätös Doximycinin suhteen vahvistunut. Onko lääkkeen ottamiseen miten tarkkaan määritelty ottamisaika eli pitääkö ottaa AINA samaan aikaan? Ja onko Teillä ollut ongelmia auringon suhteen lääkkeen käytön yhteydessä? Ei olla mitään auringossa makaajia, mutta reissusta kyllä aurinkoa ja lämpöä lähdetään hakemaan ...

      • Silverhipo

        Ota keskellä ateriaa, vatsa kestää parhaiten


    • aripekk

      Meitäkin 4 lähdössä Gambiaan marraskuussa kahdeksi viikoksi. Malarone on sivuvaikutuksiltaan paras,mutta kallein. niinpä se kannattaa käydä hakemassa Tallinnasta. suomessa 12 tabletin pakkaus maksaa 60 € ja tallinnan puolella 23,60 € . eli meillä olisi lääkkeet suomessa maksaneet 430 € ja tallinnasta ostettuna 165 € . hurja on hintaero.
      Pitää vaan olla paperinen resepti mukana !!

    • bakau

      Doxitin ei aiheuta muuta, kun että palaa herkästi, eli kunnon rasvat.

    • tuulilehto

      Minä ja mieheni ollaan oltu Gambiassa viisi kertaa, aina Lariam lääkkeenä. Meillä ei kummallakan mitään sivuvaikutuksia ole ilmennyt, kahden viikon ja kuukauden matkoja ollut, joten kai olisi jo haitat tulleet ilmi. Hyvin on nukuttu, eikä kumpikaan ole mitään hallusinaatioita nähnyt, eikä myöskään mitään muuta. Ihmetyttää noi Lariam kauhujutut.

      • vihtorivaasa

        Se nyt vaan on tosiasia, että Lariam ei sovi kaikille, itseni mukaan lukien. Senkun vaan ihmettelet, mutta näin on.


    • tessalii

      Täällä kans ensikertalaiset, jotka lähdössä joulunalla gambiaan,. Malarialääkkeenä juurikin lariam. Saa nähä tuleeko mitään haittoja, kun ei tosiaan aiempaa kokemusta.

    • Nöf

      Ei mitään oireita Lariamista 4 kertana.

    • näinminä

      Olen käynyt Gambiassa ja meillä oli Malarone malarian estolääkkeenä. Ei mitään sivuvaikutuksia tullut. Samaan aikaan siellä lomailevan pariskunnan rouva kertoi nähneensä outoja unia/painajaisia, hän epäili niiden johtuvan Lariamista jota he käyttivät. Doximysiini herkistää auringolle ja siellä aurinko on muutenkin paahtavan kuuma ja polttaa herkästi joten en sitäkään itse uskaltaisi käyttää. Keltakuumeeseen on rokote joka kannattaa ottaa vaikka ei Gambiaan pakollinen olekkaan. Jos on varaa ostaa matka niin kai se pitäis olla varaa myös kunnon lääkkeisiin ja rokotuksiin. Ne on huono paikka säästää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe