Mitä on infosota???

vittuuntunutasiakas

Itse juuri naureskelin tälle "venäjän" infosodalle mitä kamalasti pelätään ja ihmettelin että mitä pelättävää siinä on!!!???

Eiköhän infosotaa ole käyty suomen maataloudessa aina ja käydään edelleen tänäkin päivänä pahempana kuin koskaan!(tosin ei venäjän eikä muidenkaan ulkopuolisien taholta)ja ainakin omasta mielestäni se on paljon pelottavampaa!!!

Esimerkkejä riittää lukemattomia nykyisiltä vuosikymmeniltä:
- Jos joku muu paikallinen kuin paikallinen varakas silmäätekevä haluaa pistää pystyyn sonnikasvattamon!
- Jos joku muu paikallinen kuin paikallinen varakas silmäätekevä haluaa ison lypsylehmä pihaton!
- Jos joku muu paikallinen kuin paikallinen varakas silmää tekevä haluaa laajentaa viljelyä!
- Ja niin edes päin!
Että ei voi kun kysyä että miksi ihmeessä kuitenkin vuokrataan/myydään ne maat sille silmäätekevälle joka ei edes välttämättä edes tee niillä pelloilla mitään halvemmalla kuin se tarvitsija ostaisi/vuokraisi ne maat? MIKSI?

En kirjoita tätä topiccia pelkästään itseni vaan monen muunkin kaltaiseni vuoksi!

Itseni kuten monen muunkin tavoin suurin synti nn ollut periä/kuulua sukuun joka omisti ennen sotia tuhansia hehtaareja jotka on sitten pakolla jaettu siirtotiloiksi karjalaisille. Meidänkin sotien aikaan 2840ha tilasta(ennen 340ha peltoa 2500ha metsää) jälkeen jäi 53ha peltoa ja 217ha metsää. Luovutetuista maista vaarini sai vain nimellisen korvauksen, Vaikka sitä aiemminkin LEX KALLIO oli vienyt siitä jo torppareillekin reilut tuhat hehtaria.

Asia siis jota ihmettelen on seuraava, miksi ihmeessä meille sukutilojen omistajllle ei myydä/vuokrata sukujemme omistamia maita takaisin mistään hinnasta, vaikka pystysimme harjoittamaan maanviljelyä/bisnestä paremmin?
Suurin osa meistä "sukutilojen" omistajista harjoittaa nykyään jotain muuta bisnestä, elikä ideoita ja rahaa muuhun olisi mahdollista laittaa jos ei historia edellen vastustaisi!

Itse toivon ettei torppari/siirtotila menttaliteetti ei enää tule tulevaisuudessa tule estämään seuraavan sukupolven mahdollisuutta harjoittaa vuosisatoja kestäneen ammatin harjoittamista sukutilalla sisaruskateuden/kateuden vuoksi!!

OIemme hankkineet itse kohtuullisen kokoisen lihakarjatilan etelä-suomesta, ja toivon että joskus nekerinpusut riittää!!!

Mutta hei joku voitta aina. Jos et sinä nin joku muu!!!

4

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karjastaluovuttu

      Tällä seudulla eräs iso tila pilasi vuokramarkkinat tarjoamalla niin huomattavaa ylihintaa pellosta että kukaan muu ei voinut pistää paremmaksi. Toisaalta huhutaan hänellä olevan maksuvaikeuksia nykyään... Meillä ei siitä katkeroiduttu, lisämaita kun ei tarvita.

      Ja minun mielestäni yksi tärkeä tekijä kun haluaa niitä vuokrapeltoja, olisi hyvä olla hyvissä väleissä niitten (naapureitten?) kanssa, kyllä minäkin harkitsisin vakavasti että en vuokraisi peltoja mistään hinnasta niille ketkuimmille ylpeille jotka ei edes takaisin vaivaudu morjestamaan ohi kulkiessaan... Saati sellaiselle viljelijälle jonka omienkin peltojen hoitaminen ja kunto on niin "vakuuttavaa" luokkaa ettei ikinä tulisi mieleenkään omia antaa siihen samaan. Tässä vain eräitä mainittu vaikken sano että sinulla näitten kanssa ongelmaa.

      Ja torpparinvapautuslaista sekä asutustilojen lohkomisesta on niin kauan ja tehtiin kumpikin tasavertaisilla säännöillä kaikkia kriteerit täyttäviä kohtaan ettei siihenkään voi edelleen vedota että maat oli meidän joskus...

      • vaiettätasa-arvo

        Vai että torpparivapautus ja asutustilojen lohkominen tehtiin tasavertaisesti!!! Et sitten ilmeisesti tunne asian historiaa. Esimerkiksi kunnan silmää tekevien tiloista lohkottiin suhteessa vähemmän kuin muilta ja heillä oli lisäksi kaksi muuta mahdollisuutta luistaa maan "luovutuksesta" kuten ruotsinkielisillä tilan omistajilla. Elikä isännällä oli mahdollisuus ostaa jostain muualta maata jonka sitten "luovutti" asutustilaksi tai sitten asian pystyi hoitamaan kokonaan rahalla, kuten ruotsikielisissä kunnissa tehtiin. Tavallinen isäntä ei pystynyt millään rahalla estämään maittensa ryöstöä. Tässä meidän seudullamme jopa alta 100ha tiloiltakin ryöstettiin maita siirtotiloiksi, vaikka pakko-oton raja oli tuossa 100ha paikkeilla.

        Tiedän myöskin muutaman tapauksen missä siirtokarjalainen oli huijannut menetetyn tilansa pinta-alasta ja sai täältä sitten huomattavasti suuremman tilan "palkinnoksi", yhdessä tapauksessa siirtokarjalaistilan saanut ei ollut todellisuudessa omistanut tilaan ensinkään. Enkä todellakaan usko, että nuo tietämäni tapaukset ovat ainoita laatujaan. Paikkakunnan perimätieto kertoo, että karjalaisten" käsitys" asioista ja elämän menosta erosi huomattavasti paikkallisten tavoista.

        Mutta oikeus ja kohtuus olisi se, että kun tällainen torppa, asutustila, siirtokarjalaistila tulee myyntiin, niin lain pitäisi määrätä, että tilaa on ensimmäiseksi tarjottava ostettavaksi kantatilaan takaisin. Tilan saisi myydä vapailla markkinoilla vasta sitten, jos kantatilan isäntä ei osta kiinteistöä takaisin.


        Tuohon vuokra ongelmaan olisi hyvin yksinkertainen ratkaisu. Julkiset tarjoukset ja velvollisuus vuokrata sille joka tarjoaa korkeimman hinnan , vaikka vuokraaja olisi juuri se mulkko jota inhoat. Sama asia myynnin suhteen. Perusteena tähän se, että joistain ihmisistä ei vain syystä tai toisesta pidetä ,tai heidän maineensa on tahallisesti pilattu. Elikä heille ei vuokrata eikä myydä maita vaikka maksaisivat kuinka paljon paremmin tahansa. Toinen asia on sitten se, että maiden ei anneta mennä takaisin isoon taloon mistään hintaan.


      • karjastaluovuttu

        Kas kun ei vielä välitön pakkolunastus ja maitten palautus "alkuperäisille omistajille".

        Kyllä tunnen asiaa. Ja meiltäkin otettiin maata karjalaisille, ja vapautettiin torppia, isojaossakin pienentyi tilan pinta-ala... Voi ei, kyllä minä niin katkeroidun vielä sukupolvia alaspäin näistä... Ei tulisi mieleenkään että niillä asutustilojen mailla olisi mitään tekemistä enää meidän kanssa, ne sadattuhannet kotinsa ja elinkeinonsa harjoittamismahdollisuudet sotatappion vuoksi menettäneet Suomen kansalaiset piti saada asutettua ja työllistettyä johonkin. Ruotsinkielisille alueille oli aika vaikea sijoittaa suomenkielistä väestöä, sen voi ajatella vääryydeksi ettei niiden tarvinnut antaa maata mutta minä ymmärrän perustelut.

        Ja minusta on loogista myös että tuo maa mitä tarvittiin näiden asuttamiseen, otettiin isoilta tiloilta. Ja suuri osa käsittääkseni (prosentteja en sinulle nyt saa) otettiin vieläpä rappiotiloista, perikuntatiloista ja tiloista joilla vanhat ihmiset eikä jatkajaa. Eikä yksikään tila jolta maata otettiin, todellakaan pudonnut mihinkään tyhjän päälle luovutuksen jälkeen. Mekin olimme edelleen paikkakunnan suurtiloja muutaman kymmenen peltohehtaarin tilalla.

        Ja tuo asutustilojen jako oli hyvin tarkkaan valvottua, että jos huijattiin niin ei minkään minun näkemäni historialähteen (mustaa valkoisella lähteen) mukaan ollut kovin yleistä, eikä sillä huijaamisella kyllä suurille eduille päässyt, käytännössä kun kaikki tilat olivat niitä alle 10 peltohehtaarin mahdollistavia, tyypillisesti 4-6 ha tiloja, joista muuten monet oli niitä lähtökohdiltaan kylmiä tiloja eli metsänpala josta raivaat mitä voit jossain talon takamailla eli ei suinkaan mistään talon nurkalta maita otettu. Ja sellaisen jo alta parikymmentä vuotta eteenpäin kun mentiin, valtionkin toimesta elinkelvottomaksi todetun pientilan sai oli minkälainen kartano karjalassa ollut tahansa. Joku onnekas jolla tilaisuus ja rahaa saattoi tosin ostaa kovalla rahalla jonkin myynnissä olleen tilan jostain jäljelle jääneen Suomen kolkasta ja sai hieman paremman mahdollisuuden viljelyyn pitkällä tähtäimellä.

        Ja silmäätekevistä tiloista en tiedä pääsivätkö nekään helpommalla... Täällä kun esimerkiksi silmäätekevät kartanot jaettiin lähes kokonaan... Ja tuota lisämaan ostoa juuri sopivasti luovutusta ennen harrasti moni suomenkielinen tilakin, en tiedä mitä väärää siinä oli jos niin keksi tehdä. Kalliiksi saattoi tulla sekin mistä maan sai ostettua sitten.

        Mutta ei ole karjalaistilan omistajat mitään velkaa ainakaan minulle. Saati entiset torpparit. Tämän kylän karjalaistiloista ei muuten taida yhtä heinänviljelijää lukuunottamatta kukaan harjoittaa enää minkäänlaista ammattimaista maataloutta, maita on myyty ja vuokrattu moneen kertaan eri muille omistajille. Prosentteja en tiedä mutta uskaltaisin arvata että huomattavan moni näistä silloisista asutustiloista ei enää omista maata eikä harjoita maataloustoimintaa vaan maat on jo päätyneet muille. Mitenkähän tehtäisiin niittenkin maiden kohdalla... ?

        Ja mitä tulee tuohon vuokrausasiaan. Mainitsin edellisessä kommentissani asiastani mielipiteeni ja onneksi täällä on vielä vapaus päättää omaisuutensa hallinnasta ja käyttämisestä eikä vuokrata väkisin esim. huonosti omiaan maitansa viljelevälle viljelijälle pilattavaksi saati sille mulkkonaapurille. Se on valitettavaa jos ei halua/pysty olla ihmisten kanssa tekemisissä asiallisesti. Sinua en syytä ja nämä on vain minun mietteitäni.


    • TUETPOIS

      TUOTTAJIEN OMISTAMA VALIOHAN SYYLLISTYI JUURIKIN ITSE TÄLLÄISEEN TOIMINTAAN
      PERUSTELEMALLA NESTEMAITOMARKKINAN OLEVAN SILLE ITSELLEEN MARGINAALISTA HOMMAA
      NÄIN VALIO HINNOITTELI TUOTTEENSA TAPPIOLLE...
      MIKSEI VALIO NOSTANUT TUOTTAJAHINTAANSA NIIN ETTÄ KAIKKI MAIDONTUOTTAJAT OLISIVAT SIIRTYNEET VALIOLLE

      MIKSEI VALIO MENETELLYT SIIS PÄINVASTOIN KUIN MENETTELI

      ALOITTAJALLE TIEDOKSI RAHALLA SAA SIITÄ VAIN OSTAMAAN PELTOA

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe