McLarenin moottori-sirkus

Vinhavauhti

2013 McLaren julkaisi palaavansa Hondan moottori-asiakkaaksi ja nousevan sitä kautta takaisin sarjan ykköseksi. Muistoissa siinsi vuodet 1988-92 kun McLaren voitti kaiken japanilais-moottoreilla.
2015 McLaren rullasi radalle uuden Hondan josta ei ollut kun varikon naurunaiheeksi. Hondan zero size voimayksikkö oli paperilla vallankumouksellinen, mutta käytännössä täysi susi.
2016 Alkoi jo kulkea paremmin ja Fernando Alonso ja Jenson Button kävivät kamppailua suht. hyvistä sijoista.
2017 Honda muutti moottorikonstruktionsa kokonaan uusiksi mukaillen muiden valmistajien perinteisempää mallia, mutta se oli raakile prptotyyppi joka vuoden 2015 version tapaan on alitehoinen ja epäluotettava.
McLarenilta meni lopulta usko kokonaan Hondaan ja ketään ei enää kiinnosta että Ayrton Senna voitti kaikki maailmanmestarutensa Hondan voimalla. Vuoteen 2024 asti sorvattu moottorisopimus Hondan kanssa on purettu ja kaikki toivo on nyt sitten Renaultin koneissa kaudella 2018.
McLaren on kehunut kokoajan hoitaneensa oman osuutensa täydellisesti ja tehneensä mahdollisesti koko sarjan parhaan rungon. Kaikki ongelmat on Hondan syytä.
Mutta ensi vuonna ei sitten ole selittelyille sijaa. Renault ei ole missään nimessä Mercedeksen tai Ferrarin tasolla voimayksikkönsä kanssa, mutta toistaiseksi ainakin se päihittää Hondan suorituskyvyssä.
Jos (ja kun) McLaren ei ensi kaudellakaan hätyyttele kärkisijoja, näyttää Wokingin porukka täysiltä ääliöiltä. Zak Brown ja Eric Boullier ovat toistelleet että McLarenin on palattava voittajaksi mahdollisimman pian ja he tekevät ne oikeat siirrot tämän varmistamiseksi.
Kelataanpa muutama vuosi taaksepäin. Mclaren voitti edellisen kerran gp.n vuonna 2012. Sen jälkeen he kilpailivat vielä kaksi vuotta Mercedeksen moottoreilla. Samoilla joilla voitettiin maailmanmestaruus (Hamilton 2014) ilman mainittavaa menestystä. McLaren syytti jos silloin että auton suorituskyky-ongelmat löytyvät yksinomaan konekopan alta.
Ensi vuonna Honda jatkaa sarjassa Toro Rosson tallissa, joka on heille hyvä testitiimi, sillä Toro Rossolta ei odoteta mitään vaikka talli saisi minkä tahansa moottorin autoihinsa. Jos Hondan onnistuu lopultakin tehdä uskottava ja kilpailukykyinen voimayksikkö kolmen kamalan vuoden jälkeen, he saattavat toimittaa koneet 2019 eteenpäin Redbullin talliin jonka taival Renault Tag Heuerin kanssa on tulossa loppuunsa.
McLaren taas on vajonnut asiakasmoottoreiden käyttäjäksi kuten toinen parhaat päivänsä nähnyt brittitalli Williams. Siinä missä Honda toi talliin aikamoisen määrän rahaa moottoreiden lisäksi, joutuu McLaren maksamaan Renaultista jossa on tälläkin kaudella ilmennyt useita luotettavuusongelmia, eikä vauhtikaan oikein vakuuta muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.
Pahoin pelkään ettei ensi kausi McLaren-Renaultilla ole suuri muutos tähän ja pariin aikaisempaan kauteen McLaren-Hondalla. Lähtöruuturangaistuksia satelee voimayksikköjen tai niiden osien vaihtamisen takia, ja lopen turhautunut Alonso raivoaa radiossa.
Se mitä Hondan kannattaisi tehdä, on houkutella Masao Kimuran insinööriporukka Mugenilta. Ne pojat tekee voittajamoottoreita. Hirotoshi Hondan 1973 perustama Mugen-Honda onnistui imuroimaan 1980- ja 90-luvulla Williamsille ja McLarenille huippukoneet suunnitelleita tyyppejä firmaan.

9

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FAlonso

      Ei haittaa, kunhan dollarit tulee tililleni :)

    • F1addict

      Ihan hyvää analyysia. McLaren on kuitenkin loikannut suorituskyvyssä koko ajan parempaan suuntaan. Alkukaudesta karsiuduttiin jo aika-ajojen 1. osiossa. Nyt viime kisoissa ovat olleet mukana myös aika-ajojen viimeisessä osiossa. Kehityssuunta on ollut nousujohteinen.

      Kyllä tuosta Honda-yhteistyöstä olisi voittoja ja mestaruuksia vielä tullut. Nyt kun palettia ollaan saamassa kuntoon, niin aloitetaan alusta rellun kanssa. Suunnitelma voi toimia lyhyellä tähtäimellä, mutta uskoakseni Hondan kanssa olisivat saaneet lopulta myös kirsikan kakkuun.

      • TaitaaTuolitHeiluaLaren

        Ei tainut onnistua tuo McLarenin moottoritoimittajan vaihto Hondasta Renaultiin. McLarenilla panikoitiin ja vaihdettiin moottoritoimittajaa juuri kun kehitystyö rupesi tuottamaan hedelmää. Viime kauden jälkipuoliskolla McLarenilla ajettiin Hondan moottorilla aika-ajoissa suhteellisen säännöllisesti jo kärkikymmenikköön.

        Toro Rosso otti Hondan myllyt McLarenin hylättyä ne. Keltanokka-Gasly ajoi Toro Rossolla ja Hondan myllyllä 5. sijalle Bahrainissa, kauden ensimmäisessä oikealla moottoriradalla kisattavassa kisassa. McLarenit olivat sijoilla 13. ja 14.


      • Epätietoine
        TaitaaTuolitHeiluaLaren kirjoitti:

        Ei tainut onnistua tuo McLarenin moottoritoimittajan vaihto Hondasta Renaultiin. McLarenilla panikoitiin ja vaihdettiin moottoritoimittajaa juuri kun kehitystyö rupesi tuottamaan hedelmää. Viime kauden jälkipuoliskolla McLarenilla ajettiin Hondan moottorilla aika-ajoissa suhteellisen säännöllisesti jo kärkikymmenikköön.

        Toro Rosso otti Hondan myllyt McLarenin hylättyä ne. Keltanokka-Gasly ajoi Toro Rossolla ja Hondan myllyllä 5. sijalle Bahrainissa, kauden ensimmäisessä oikealla moottoriradalla kisattavassa kisassa. McLarenit olivat sijoilla 13. ja 14.

        Olikohan tuo älytön ja järjenvastainen siirto Renaultin moottoreihin, juuri tämän irtisanoutuneen ranskalaisen McLarenin tallipäällikön Éric Boullier aivopieru, joka valitettavasti toteutettiin.


    • hondaosaa

      Ei ne Hondan voiittajakoneet wikipedian mukaan kylläkään mugenin virittämiä olleet, aika huonosti pärjänneet.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Mugen_Motorsports

      Muistelin Keken voittaneen Hondalla, mutta olikin Ford.

      Ei moottoritoimittajaa kovin tiheään kannattaisi vaihtaa, menee aikaa saada kaikki toimimaan ja kaikilla on välillä ongelmia, eihän Ferrarikaan pärjännyt kovin hyvin moneen vuoteen vaikka oli muka huippukuski Alonso.

      Olisi mielenkiintoista nähdä Nissanin koneet tai autotkin formuloissa, GTR erittäin onnistunut ja taitoa riittää, mutta parempi etteivät tuhlaa formuloihin, pystyvät myymään tavallisia autoja halvemmalla. Tietysti jos vaan toimittaisivat moottorit ja asiakas maksaisi kaikki kulut, mutta todennäköisesti kehitys maksaisi paljon itsellekin.

    • Vinhavauhti

      Niinkun nyt Malesiassakin nähtiin, molemmat Mäkkärit selvisivät läpi koko aika-ajo-osion kolme vaihetta, Vandorne 7. Alonso 10. Ja Sepangin radalla kysytään kuitenkin moottoria.
      Hondan luotettavuus ja suorituskyky on parantunut vähitellen kauden loppua lähestyttäessä, ja ties minkälaisen myllyn ne vielä tuokaan viimeisiin kisoihin. Ainakin Japanissa, Hondan omalla radalla otetaan kaikki irti.
      McLarenin turhautuminen on ollut ymmärrettävää, mutta heistä saa nyt sellaisen kuvan että he turvautuvat hätäpäissään paniikkiratkaisuihin löytääkseen nopean oikotien ulos vaikeuksista.
      Ja onko kaikki McLarenin ongelmat todella olleet pelkästään Hondan syytä? Oli niin tai näin, niin uskoisin että Ron Dennisin savustaminen tallista oli pahuksenmoinen vikatikki.

      • DonDennis

        Ron Dennis sympaattisin kaikista tallipäälliköistä ja pysyi aina asiallisena. Mitenkäs se meni, puhuiko itsekin että voisi jäädä syrjään vai olisiko halunnut jäädä?


      • AikansaKutakinn

        Denniksen aika oli ja meni.


    • qwxzcfgqw

      McLaren sai Mersun moottorit 1995.
      3 kautta meni heikosti.1997 Häkkisen auton moottori hajosi 4 kertaa ykköspaikalta.
      1998 ja1999 Häkkinen voitti F1-mestaruudet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe