Akavalainen: Insinöörejä kortistot täynnä

6000

Insinööriliiton mielestä Suomessa koulutetaan liikaa uusia insinöörejä, Akavalainen kertoo.

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mukaan joka vuosi ammattikorkeakouluista valmistuu 5 100 insinööriä. Suomen nykyisellä elinkeinorakenteella ja tuotekehitysvolyymilla uusien tutkintojen vuotuinen tarve on Salon mukaan enintään 3 500-4 000. Painopiste pitää siirtää muunto- ja täydennyskoulutukseen, Salo uskoo.

Nyt työttömiä insinöörejä on noin 6 000. Määrä putoaisi ja elinkeinoelämä saisi kaipaamiaan osaajia, jos koulutuksen painopistettä siirrettäisiin muunto- ja täydennyskoulutukseen, Insinööriliitto uskoo.

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201709292200416599_tb.shtml

11

246

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Einevälitä

      Liikakoulutus alkoi 30 vuotta sitten, eikä IL ole saanut mitään aikaiseksi.

    • NippuSeteleitä

      Tilastojen katsomisen sijaan voisi keskittyä työn hakemiseen. Itse valmistuin vasta ja sain töitä aika nopeasti. Oli tympeää kuunnella monta vuotta kun epätoivolla lyötiin joka paikasta: "mihin menet töihin?", "eikö insinöörejä ole aika paljon työttömänä?", "Suomessa on XXX määrä työttömiä insinöörejä." yms! Eikä sillä ollutkaan mitään merkitystä, mitä muut sanoivat.

    • uusilleurille

      Työvoima pulaa huudetaan aina silloin tällöin.Viimeksi tuota paikkaamaan huudeltiin maahanmuuttajia. Tuli muuttajia ,mutta moniko on työllistynyt.

      Nyt IT alan osaajista on ns."pulaa":
      http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kaleva-it-osaajista-huutava-pula-etenkin-yksi-ryhma-on-kadoksissa-6622064

      Tässä männä vuosina on irtisanottu melkoinen määrä osaajia ,niin Elisalta ,Nokialt,Ericssonilta,kuin Microsoftilta. On se kumma että näistä ei löydy osaajia tai ole niitä soveltuvasti perehdytettävissä uudessa tehtävässä uuteen tehtävään .Tuskin tarvitsisi edes jällen kouluttaa,sillä pohja osaaminen on jo kohdallaan monella ja kolutuksella ei tehdä ammattimiehiä tai naisia,vaan annetaan samainen edellytys _/ammatillisen osaamisen pohja hakeutua ammattiin.

      Tuosta syystä on käsittämätönta että katseet suunnataan ulkomaille,ikäänkuin siellä olisi parempia tekijöitä kuin Suomessa joka on kulkenut vuosikymmeniä it alan kärjessä. Puhutaan korkeakouluttautumisesta ja siitä että ulkomaisilta on suljettu korkeakouluttautumisen mahdollisuus lukukausimaksujen myötä.

      Suomessa on tehty koulutusleikkauksia ja on ymmärettävää että meillä ei ole mahdollisuutta toimia maailman glopaalina koulutuskeskuksena ,vaan maan kansalaisten koultus taso on turvattava. Tuossa suhteessa hallitus on toiminut intressejämme valvoen niin kuin pitääkin.

      Tuo että Suomesta tullaan hakemaan osaamista kertoo siitä että meillä on tarvittava osaaminen ja se että korkeakolutettumme ei työllisty kertoo vallitsevasta työmarkkinatilanteesta.

      Tässä tilanteessa näytetään työttömät kauttaalötaan syyllistettävän työttömyydestä ja työn kotaamis ongelmasta ,joka osin vallitsee maassamme,josta kertoo nämä it alan työvoima pula puheet.

      Maassa on Te toimisto jonka tehtävä olisi mielestäni hoitaa tämä kotaamisongelma sen sijaan että työttömiä patistetaan vastikkeellisuuteen karenssien uhalla. Avaimet on tässä hallinolla ja työvoimapoliittisilla toimilla ei työttömillä,jotka ovat vallitsevan tilanteen uhreja.

      Nykyisellä haahuilulla ,jolla halajitaan korkeakoulutusta lisää ,jätetään olemassa olevat resurssit käyttämättä ja hukataan paljon jo olemassa olevaa ammatillista kokemuspohjaista tietoa,jota ei kirjoissa jaella. Toinen negatio on se että kansalaiset eriarvoistuvat yhä enenevässä määrin,sillä kaikilla ei ole taloudellisia resursseja korkeakouluttautua, jolloin kansan kahtia jako kärjistyy kun joillekin aloille pääsyksi asetetaan vaatimukseksi korkea koulutus. Tuo näkyy jo tämänpäivän työ haku ilmoituksissa. Niissä on ,varsinkin it alalla tehtäviä,joihin ammatillisen koulutuksen tietopohja olisi täysin riittävä ja sillä on moneen it alan tehtävään takavuosina menty ,vaan ei mennä samoin enää.

      Kopulutus porttien luonti ammatteihin on täysin tarkoituksetonta .Sen aihettamat vaikutukset näkyvät jo työllistymismahdollisuuksissa tänäpäivänä ja nyt tulisikin valtiollisesti ja työvoimapoliittisin keinoin miettiä uusia uria .Kuinka potentiaalinen työväestö saadaan sijoitettua uudellen työmarkkinoille. Tuossa on oleellisessa asemassa yritykset ja kuinka he ovat valmiita tekemään yhteistyötä asian suhteen.

      Tulisi kehittää malli ,jossa vanha ammatitaioto hyödynnetään työssä uuteen ammattiin perehdytettäessä ja tuossa on yritystuet oleellisessa asemassa ja niiden asettaminen vastikeelliseksi ,joka toimiisiyrityspuolen kannustimena ja tulospalkkiona.

    • Indiasta

      Ongelmana taitaa nyt vain olla se, että tekijät täytyisi saada halvemmalla?

      • Romania

        Jokin tässä Suomen koulutusjärjestelmässä mättää. Laitetaan satoja miljoonia korkeakoulutukseen jonka tulos huono.
        Mikäli korkeakoulutettujen osaamisen taso olisi keskimääräistä parempi- kuten meille täällä usein väitetään, ei kortistot olisi täynnä työttömiä insinöörejä, maistereita, tutkijoita. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii tälläkin saralla.
        Täällä ei pystytä luomaan oikeasti uutta ja parempaa kuin naapurimaissa jolla ulkomaankauppaa saataisiin lisää. Puuta olemme osanneet myydä vuosisatoja. Suomi selkeästi jäänyt jälkeen muista pohjoismaista viimeiset 10 vuotta. Ainut valonpilkahdus peliteollisuus joka ei kuitenkaan montaa työllistä.
        Tilannetta ei helpota poliitikkomme jotka keskittyvät jatkuvaan ostovoiman supistamiseen. Jatkuvat veroluonteisten maksujen nostot aiheuttavat talouden lamaantumista, näillä lääkkeillä emme pysty kilpailemaan tasavertaisesti muiden kanssa.


      • puurotsekaisin

        Ei se osaamisesta ole kiinni. Työpaikkoja joko on tai ei ole, eikä palkkaaja tiedä onko tuo nyt paskan vai hyvän koulutuksen käynyt insinööri. Muuten olen sitä mieltä, että parempi kouluttaa vähemmän ja kunnolla kuin taikoa jokaisesta entisestä tekusta AMK tai muuttaa kaikki koulutukset etäkouluiksi joissa opiskellaan itse ilman opettajaa.


    • 678629

      Huonolta näyttää insinöörityön tulevaisuus täällä päin. Tuotekehitys halutaan kuitenkin mieluiten lähelle tuotantoa, jota ei voi palkkojen suuruuden vuoksi missään nimessä Suomessa teettää.

      Jotain ohjelmistotyötä täällä voi periaatteessa olla tulevaisuudessakin, mutta kyllä pitää olla todella ahkeraa ja osaavaa väkeä, että vievät työt selvästi edullisemmilta aasialaisilta koodaajilta.

    • Nosiis

      Ulkomaille vaan nääs ei siinä muu auta

    • sähköinssin

      ikävä kyllä sama ongelma koskee muitakin kuin ohjelmistotöitä tekeviö ja autocadia pystyy käyttämään halvalla aaasialaiset tuotantotöistä puhumattakaan

    • 4564645

      Digitalisaatio mahdollistaa tulevaisuudessa sen, että osa voidaan ja on halvempaa tehdä kotimaassa. Maksaa se tavaroiden kuljettaminenkin. Tietenkin on tehtävä kalliita investointeja, että tämä mahdolllistuu.

    • silmätaukinyt

      Suomesta tehdään pohjolan kiinaa, mitään ei haluta maksaa mistään ja kukaan ei saa normaaleja öitä samalla vittuillaan liian suurista liksoista ja jäykistä työmarkkinoista.

      Lähtekää hyvät nuoret johonkin sivistysmaahan töihin, tämä maa on jo menetetty oman maan fasisteille, täällä ei ole mitään tulevaisuutta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1565
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1404
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1295
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1248
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1176
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1106
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe