Aggressiivinen pentu

Miisa

Aikaisemmin kirjoittelin siitä, kun nöffipentumme ei hauku.. Nyt se haukkuu sitten enemmän kuin tarpeeksi. Ikää n. 13vko ja on erittäin aggressiivinen. Kuulemma pentu saattaa haukkua silloin, kun sillä on nälkä, mutta meidän pentumme saa pieniä raivokohtauksia tuon tuosta, ja leikki on erittäin rajua. Tästä merkkinä punaiset purujäljet allekirjoittaneen kaulassa..
Koira hyppii päiten, ja kun istutaan sohvalla, niin hyppää päälle ja alkaa repiä korvasta, tai puree naamaan. Puhumattakaan siitä, että on koko ajan hampainensa jalassa kiinni. Se nyt vielä on varmaan leikkiä. Mutta sitten kun pentua kurittaa, antaa luunapin tai vain työntää pois tai viimeisenä keinona raahaa niskasta toiseen huoneeseen, pentu saa tämän ns. raivokohtauksen, alkaa haukkumaan ja käy erittäin aggressiiviseksi. Siinä alkaa satakiloista koiran omistajaa 15-kiloinen koiranpentu pelottamaan!
Tuntuu että mikään ei toimi, koiraa ei saa millään kuriin. 15 vuotta pidettiin lempeitä Berninpaimenkoiria ja nyt ollaan ihan pulassa tämän nöffin kanssa.. Millä saadaan pentu kuriin? Apua!

14

11129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ellette ole jo kokeilleet

      Kun pentu puraisee, kiljahdat tai rääkäiset isosti "au!", mikä osoittaa pennulle sen että nyt sattuu. Jos pentu jatkaa siirrä se pois sanomatta mitään. Jos pentu jatkaa vielä ja useampaan otteeseen toistettu pois siirtäminen ei auta, puraise takaisin, vaikka korvan lehteen. Joillakin tuo on auttanut tuo takaisin pureminen, joillakin ei. Se pitää vain kokeilla. Tai ei tietäänkään ole pakko. Meillä se on toiminut hevosen kanssa :O) Eli kun puri, purtiin takaisin. Ei sen jälkeen ole enää yrittänytkään purra.

      Siitä raivokohtauksesta... Saako pentu sen sitten kun se viedään toiseen huoneeseen vai kenties aikaisemminkin? Jos se saa sen silloin kun se viedään toiseen huoneeseen, se saattaisi ehkä pelätä eristetyksi tulemista ja sen vuoksi 'tapella' vastaan. Mutta koira kyllä oppii sen että jos riehuu, joutuu jäähylle. Eli koira toiseen huoneeseen aina kun raivokohtaus yllättää.

      Jos olet näyttänyt sille pelkosi, olet jo hävinnyt taistelusi.
      Tottakai tuollainen käytös säikäyttää mutta pentu varmasti kokeilee rajojaan.

      Siihen on varmasti ihan hyvä opettaa että kun riehutaan joutuu esim. 10 minuutin jäähylle eri huoneeseen. Itse yrittäisin että reippaasti niskasta kiinni ja mitään sanomatta koira eri huoneeseen. Tilanne rauhoittuu siten äkkiä ja koira voi alkaa harkita tilannetta uudelleen.

      Tosiaan tuo pureminen kannattaa lopettaa heti alkuun,leikki muuttuu vakavaksi kun koira kasvaa täyteen kokoonsa.

      Onnea mukaan teille.
      Toivottavasti pystyin olemaan edes hieman avuksi.

      • Miisa

        Tuota kiljaisua voisi kokeillakin!

        Pentu (jälleen kerran tänään) saa raivokohtauksen sen jälkeen kun sille on antanut luunapin tai työntänyt pois puremasta. Ollaan joskus laitettu se jäähylle esim vessaan, mutta aina ei sekään tehoa. Siellä se itkee tovin ja kun sen päästää ulos, joskus saattaa meno jatkua samanlaisena.. Tai siis kohtaus on poissa, mutta samantein ollaan lähtöpisteessä eli varpaassa kiinni! Tänään pentu oikeasti jo satutti kun kävi niin kovasti kiinni.

        Vaikea sanoa, onko pelko koiralle näytetty. Ei sitä enää välttämättä pelkää, sille tuppaa vaan huutamaan niin pirusti. Sen takia täältäkin kyselen, koska tiedän, ettei huuto auta.

        Kiitos avusta. Lisää vinkkejä soisin kyllä annettavan. :)


    • Kati

      Tainnut vastaukseni kelvata,kun kerran poistettiin.Ei sitten jos omat kokemukset eivät kelpaa.Ei kyllä viestissä ollutkaan,kuin se miten sain omaltani kitkettyä käyttäytymisen pois ja muita omakohtisia neuvoja.Turha kai vinkkejä antaa,kun kerran poistetaan.Ja siitä ei voi syyttää,etteikö viesti olisi ollut asiallinen...

      • Miisa

        Joku aikaisempikin vastaus on deletoitu .. Outo juttu. :S Kaikki apu olis nimittäin tarpeen!


    • Sasu

      Otappa kasvattajaan yhteyttä, voi johtua kivusta. Joillakin koiranpennuilla voi varhaisemmassakin vaiheessa alkaa vaihtumaan hampaat.

      • 3xiloa

        No niin, nöffinne on nyt sitten uhmaiässä. Oi noita päiviä. Joskus muistan ajatelleeni, että tämä ei lopu koskaan, mutta kyllä loppuu.
        Nöffin pennun puremisen olemme saaneet loppumaan sillä, että painamme peukalolla kielestä aina kun koira yrittää purra. Välillä olen kokeillut kiljaisuakin jos meno yltyy hurjaksi. Olen myös tarjonnut luun koiralle kinttuni sijasta (ensin tietysti kiellän puremasta ja painan kielestä).
        Meillä ainakin koirat saivat pentuna silloin tällöin sellaisia hurjuus kohtauksia, että yltyivät juoksemaan ympäri huushollia hurjana ja uhmailivat. Yrittivät purra ja haukkuivat katsoen silmiin.
        Sekarotuinen neitimme oli pentuna erittäin dominoiva ja yritti useinkin pompottaa meitä ja silloin heräsimme siihen, että koirille on näytettävä paikkansa. Näytä se niin, että et anna ruokaa ennenkuin pentu on odottanut sitä hetken ja ovesta sinä menet ensin. Makupaloja annat vain kun koira on tehnyt niiden eteen jotain käskystä). Älä leiki riehuma leikkejä ja muista, että sinä päätät aina milloin leikki alkaa ja milloin loppuu.
        Muista kehua myös aina kun koira tekee oikein esim. silloin kun koira on lopettanut puremisen ja nuolaisee sinua, niin hyvittele heti.
        Meidän uros nöffi uskoi vain kun nostettiin pois puuhistaan ja varotettiin niskasta. Narttumme on alusta lähtien uskonut kun on kieltänyt sanallisesti.
        En usko, että eristäminen auttaa välttämättä pentua (tämä on vain minun näkökantani). Koiran opetushan perustuu siihen, että palkitseminen ja rankaiseminen tapahuu heti väärin tekemisen jälkeen ja niin, että koira ymmärtää miksi näin tehdään. Mielellään palkitsemista enemmän kuin rankaisua.
        Pennut tarvitsevat paljon puuhaa kuluttaakseen energiaa, mutta meille on ainakin sanottu, että jos haluaa rauhallisen nöffin, niin turha riehuminen pois eli ei aktivoida koiraa riehumaan ihmisen kanssa. Toki voi tarjota omatoimista järkevää puuhaa. Aktivointilelut esim. ovat olleet meillä kovassa käytössä.
        Terveisin: Mukavan rauhallisen 1 v. uros nöffin (tällä hetkellä kyllä murrosikäisen), terhakan 20 vk narttu nöffin ja sekarotuisen sopivan aktiivisen 2 v. nartun "keinoemo"
        Tsemppiä ja johdonmukaisuutta sekä maalaisjärkeä
        ->jos pentu on terve, niin kyllä se hieman helpottaa tuossa 16-17 vk:n jälkeen alkaakseen taas n. 1-1½ vuoden iässä uudestaan.


    • Ritu

      Tuire Kaimion kirj.kirja Pennun kasvatus sekä Turid Rudgaasin kirja Rauhoittavat signaalit

      • sama ohje

        Pentu tarvii aina reipasta leikkiä ulkona ,esm pallon hakua tai muuta toheltamista ,niin se väsyy normaalisti ja ei tarvii korvia repiä ,ja yksi konsti kun päin hyppii innoissaahan se vaan on ,varovainen varpaalle polkaisu ,ja napakka Ei Hypi käsky,Ja ehdottomasti lähinpään koirakouluun ,siellä aina asintuntevia kouluttajia neuvomassa ,noinkin suuri koira ehdotonkoulutus ,siitä vasta elämä alkaa molemmille kivasti.


    • Nallukka

      Meillä on nyt 2 kpl 16 vkosia nöffejä ja meillä tuo oli myös tosi in!Minä vaan punallan niskasta niin että pennut ulahtaa ja uusin tarvittaessa.Olen jopa "joutunut" puremaan takaisin.Mutta meillä ei enää purra ja näpsitä ollenkaan!Kanttia se koulutus vaatii,mut hyvä tulee kun vaan jatkaa sen opin perille asti.Tsemppiä!

    • nöffitytöt

      Meillä on narttu 13kk. En tiedä mitä vaikutusta emon ja pennun yhteiselosta pennun kehityksessä on, ei ole aiempaa kokemusta, mutta meillä edelleen "äiti-mamma" jakaa käskyt ja pikkuneiti uskoo. Tosin roolit voi tietty kääntyä joskus toisin päin. Jotenkin tuntuu, että olemme säästyneet hyvin monelta ongelmalta (mitä olen lukenut näiltä palstoilta), jos seinien järsimistä ja kenkien tuhoa ei lasketa. Joskus kotiin tultaessa, neiti ikäänkuin "näykkii" kädestä tai takinliepeestä, mutta jämäkkä Ei saa sen lopettamaan.
      Vasten hyppiminenkin on loppunut, kun kotiintullessa tervehdimme "vasta kun se meille sopii", ja silloinkin kyykyssä ja rauhallisesti, ei riehuen. Vielä on hiomista vastaantulijoiden kohtaamisessa..
      Hyökkäily ja pureminen oli meilläkin jossakin vaiheessa in, mutta kun pennulle teki selväksi että se EI ole oikein, olipa se leikkiä tai ei, se jäi pois. Ja puruleluja vain jatkuvasti tarjolle..meidän neiti kyllästyi tosi nopeasti yhteen leluun, joten niitä sai olla säkillinen jemmassa..muutaman kuukauden iässä neiti kokeili isäntää ja emäntää..Kun käski esim. sisälle ulkoa se ei reagoinut mitenkään, jos ei ollut palkintoa tiedossa. Ja kun meni hoputtamaaan sitä tai nostamaan takalistoa ylös se saattoi tarttua käteen ja kokeilla purra ihan tosissaan..mutta se jäi kokeiluun kun koira laitettiin muutaman kerran selälleen ja alistetiin, eli pääsi pois vasta kun osasi lähteä siitä purematta, sitkeä oli kokeilemaan. Minulle naisihmisenä tuntui todella arveluttavalta käyttää ns. kovempaa kättä vaikka opettelinkin sen, mut arvaattekos kumpaako meistä se tällä hetkellä pitää laumanjohtajana, ei ainakaan minua?
      Minä olen se, jolta saa paremmat safkat eli kävelevä lenkkeily-ruoka-automaatti..Toivotan tsemppiä ja hyviä hermoja teille.

    • visa

      heips!harvemmin kuulee nöffistä tuollaisia juttuja!oletko käynyt nöffien omalla palstalla?www.lemmikkipalstat.net siellä kasvattajat ja nöffien omistajat varmasti osaavat auttaa.oletko kysynyt neuvoa kasvattajalta?suomalaisten kasvattajien hyviin tapoihion varmasti kuuluu auttaa just tälläisissäkin tapauksissa!
      terveisin 2 nöffin onnellinen omistaja.

      • J&J

        moi!
        pisti vaan silmään toi visa,ei sun koira oo viivi?


    • Nimetön

      kuulostaa siltä, että sekoitat pennuille ominaisen leikin ja todellisen agressiivisuuden. Meillä nyt jo yli vuoden ikäinen penty-nöffi. Leikkii yhä rajusti, ja kokonsa puoesta saa aikaan pahaakin jälkeä sitä tarkoittamatta. Esim.raapaisu iholle saa usein ihon auki tai pahan kohonneen nirhaman. anna pennulle paljon liikuntaa (ei saa hyppiä tai liikkua liikaa), paljon energiaa kuluttavaa leikkiä (mielellään henkistä) esim. namupala maton alle ja se saa etsiä. Opeta jo pieniä helppoja temppuja. Koira väsyy, eikä enää kerjää huomioita jatkuvasti. Toimi meillä ainakain. Kaapin paikka täytyy toki näyttää jo heti pienestä.

    • on!

      Meillä oli urospennun kanssa samaa, ja vuoden iässä uudestaan. Jumalattoman tiukka kuri auttaa, tosin noin pientä pentua et saa kovasti kurmuttaa, herkässsä kasvuvaiheessa.
      Ison koiran leikki on raisumpaa kuin pikkukoiran.
      Yirtä kiinnittää huomio laillisiin leluihin, näppää nokkaan jos puree tai purista alaleuasta. ole välinpitämätön, äläkä saa itse kohtausta.
      Isompana meillä oli pakko painaa koira maahan. siinä vuoden uhmaiässä, ja istua päällä kunnes asettuu.
      Iselläni oli kädet ja jalat naskalivaiheessa reiíllä ja vähän vanhempanakin. Se kuuluu asiaan, mutta siihen pitää puuttua. Varmastikin teillä on virikeleluja pennulle hankittuna.

      Nykyisin on muuten aivan mahtava kuusivuotias nöffiukko. Tottelevainen ja rakastaa aivan kaikkia. Ei ole lainkaan agressiivinen enää. Kannattaa nähdä vaiva, niin saat mitä ihanimman ystävän:)

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9209
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      386
      3839
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2795
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      87
      2690
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2505
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2504
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1783
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1612
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1560
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe