Jackrussel?

elina

Hei!

Millaisia kokemuksia teillä on Jackrusselista? Soveltuuko kerrostaloon? Onko "helppoluonteinen" eli lapsirakas, eikä muutenkaan liian kovapäinen? Minulla oli 15 vuotta kultainennoutaja ja haluaisinkin nyt tietää miten paljon rodut eroavat LUONTEELTAAN toisistaan.
Kiitos jo etukäteen:)

17

4605

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koira

      Meillä asustaa nyt puolivuotias russelipoika ja me asumme kerrostalossa. Hyvin russeli sopeutuu kerrostaloon, mutta ihan keskikaupungilla en kyllä russelin kanssa asuisi. Se kuitenkin rakastaa pitkiä metsälenkkejä jne. Russeli on kyllä aika kovapäinen rotu, urokset vielä kovapäisempiä. Mikä on kiellettyä pitäisi olla sitten aina kiellettyä, eikä siitä lipsuta. Russeli saattaa myös helposti alkaa pomottamaan, jos sille ei tehdä selväksi kuka on lauman pomo. Ongelmia tulee myös jos se ei saa riittävästi aivojumppaa eli aktivointi on hyvin tärkeää. Russeli vaatii hyvin jämäkän, johdonmukaisen, mutta kuitenkin lempeän koulutuksen. Russeli on kuitenkin aika herkkätunteinen koira, jos näin voi sanoa. Koulutukseen joutuu kyllä varmasti panostamaan enemmän kuin kultaisennoutajan koulutukseen vaikka russeli onkin hyvin oppivainen. Se on kuitenkin aika kovapäinen.
      Kyllä russeli varmasti lapsien kanssa tulee toimeen jos talossa on lapsi heti kun pentu tulee uuteen kotiin. Ja olen kuullut että kun perheeseen on syntynyt vauva niin russeli on kyllä kovasti ollut "hoitamassa", mutta itse en luottaisi ihan 100 %:sti siihen että russeli osaa AINA olla lapsen kanssa kiltisti.
      Ja saalistusviettihän on russelilla kova, eli siinä voi saada kissat, kanit yms kyytiä kettujen ja hiirien lisäksi.

    • Me, myself and I

      On erittäin kovapäinen koira. Se vaatii hellää, mutta vaativaa koulutusta. Aina samat säännöt, ei poikkeuksia. Kultainen noutaja on miellyttäjä, russelilla ei ole tarvetta tai halua miellyttämiseen. Se oppii erittäin nopeasti, jos vain osaa opettaa ja saa russelin haluamaan oppimista. itse en koskaan suosittelisi russelia "ensimmäiseksi" koiraksi kenellekään, jolla ei ole kokemusta itsepintaisista koirista.

      Russeli pompottaa mielellään lapsia. Saattaa jopa puraista, ihan vain leikillään. Russeli on pieni koira, joten se puolustaa itseään tavallista herkemmin hampaillaan. Siis tarkoitan, että herkemmin kuin esim. kultsu tai labbis. Russeli saattaa myös innostua (kuumentua) leikeissä sen verran, että lapsi ei saa sitä lopettamaan, jolloin voi tulla vahinkoja hampaiden kanssa.

      Itsellä kaksi russelia, joten tiedän ainakin hieman, mistä puhun.

    • russeli

      Jackrusselli on aivan ihana koira, jos on valmis kestämään sitä. Russeli soveltuu kerrostaloon jos osaa vaan opettaa sen olemaan haukkumatta, nimittäin nämä koirat ovat aika haukkuherkkiä.

      Lapsirakas russeli on, mutta ei helppoluonteinen. Kun nyt pyydät vertaamaan russelia ja kultaistanoutajaa, ne eroavat toisistaan aika paljon. Kultainennoutaja on oppinut miellyttämään isäntäänsä ja on helppo oppimaan. Russelli ei ole tehty miellyttämään isääntäänsä, eli koira ei ole miellyttämisenhaluinen. Jos kultainennoutaja tarvitsee pari kertaa oppiakseen tempun, russeli saattaa tarvita niitä 50. Riippuu ihan yksilöstä. Vähän hankala opettaa, ei tottele aina hyvin, mutta muuten aivan ihana yksilö. Tarvitsee paljon aikaa ja liikuntaa.

      • edelliseen

        ja kovapäinen koira russelli ainakin on!


    • löytyy

      www.jackrussellinterrieri.fi

      Tuol on kaikennäköistä juttua jos kiinnostaa ketä tahansa russelin omistajaa tai tulevaa omistajaa..

    • Nelli

      Eroa kuin yöllä ja päivällä!
      Meillä oli kultsu, joka eli 11v. Sen jälkeen haluttiin vähän pienempi koira ja otettiin russeli.
      Russeli oli ensin mahdottoman villi ja kovapäinen, rauhoittui kuitenkin vähän kun se vanheni. Ennen joulua, kun se oli melkein 2v vanha, se hyökkäsi ulkona aivan arvaamatta pikkulapsien kimppuun ja PURI heitä silmittömän raivon vallassa. Lapset olivat aivan vieraita ja leikkivät pihalla omia leikkejään ja koira siis hyökkäsi sinne sekaan. Koira pääsi irti, kun kannoin samalla ostoskasseja ja hihna oli vaan vähän sormenpäissä.
      Meillä ei ole omia lapsia ja koira oli siihen asti ollut ihan kiltti vieraille.
      Kultsu ei olisi tällaista tehnyt ikipäivinä, sen voin sanoa. Mietittiin vielä joulun yli, mutta luotto tähän Russeliin oli mennyt, sitä ei mitenkään uskaltanut enää pitää. Ei normaali koira hyökkää kenenkään kimppuun äkkiarvaamatta.
      Eläinlääkäri sanoi, että ei tunne yhtään rotua, joka olisi näin pentutehtailtu pois järjiltään kuin tämä Russeli, valitettavasti!
      Niissä on salakavalia, paukkuarkoja, ihan pimeitä jne.
      Meidän russeli lopetettiin heti tämän vuoden alussa parhaassa iässään. Emme kestänneet ajatusta, että se saattaisi tehdä jotain salakavalaa myös meille vaikka nukkuessa tai sitten uudelleen ihan kenelle vain. Vaikka russeli on pieni, sen hampaat saavat syviä haavoja aikaan.
      Kultsun luotettavuutta ei tarvinnut koskaan edes epäillä, ei tullut mieleenkään.
      Koiran hoito ja kohtelu oli kuitenkin samanlaista, ei sitä todellakaan mitenkään laiminlyöty tai huonosti kohdeltu. Päinvastoin.
      Meidän russelin veli samasta pentueesta on hyökännyt myös äkkiarvaamatta leikkikaverinsa kimppuun. Kaveri oli puolivuotias narttupentu, ja uros siis hyökkäsi sen kimppuun kesken leikin purren syviä haavoja pentuun. Sekin on mielestäni ihan uskomatonta ja täysin kaikkia koiramaailman sääntöjä vastaan!

      • kaikki

        Tuskin kaikki russelit mitään mielenvikaisia ovat. Meillä on 8 kk:n ikäinen russelipoju ja hyvin ollaan pärjättäy. Koira on todella vilkas ja energinen ja itsepäinen, mutta niin sen kuluu ollakkin. Meidän koira on vielä pentu, joten hyökkäilee jalkaan kiinni jos sen kanssa juoksee tai jos lapset juoksevat leikeissään niin koira menee repimään vaatteista. Tämä on ihan normaalia käytöstä ainakin tämän ikäiseltä koiralta, niin on koirapsykologi sanonut koulutuksessa. Pentu kokee kaiken tuollaisen hyvin kiihdyttävän.
        Tiedän russeleita, jotka ovat tappaneet kotona muita lemmikkejä, mutta se on mielestäni jokaisen omistajan vastuulla ottaako russelin kaveriksi kissaa tai kania, koska tällä rodulla on kumminkin hyvin voimakas saalistusvietti, koska rotu on alkukantainen. Itse en luota 100 % omaankaan russeliini juuri tuon saalistusvietin takia, koska ei voi tietää mitä kaikkea koira pitää saalina. Paukkuarkuus ei mielestäni ole mikään "vinksahtaneen" koiran merkki. Onhan niitä paukkuarkoja muissakin roduissa.
        Tuo mitä eläinlääkäri oli sanonut että russelit on tehtailtu pois järjiltään..kuulostaapa tosi ammattitaitoiselta..Russeleilla kylläkin on jäänyt jostain "tappajakoiran" maine ja moni kauhistuukin kuullessaan että meillä on sellainen hirviö!
        Tuossa sun tapauksessa kun koirasi velikin oli arvaamaton voi tietenkin olla mahdollista että koirien isällä tai äidillä on jonkinlaista luonnevikaa, tietenkin vastuuntuntoinen kasvattaja ei käyttäisi koiraa silloin jalostukseen.
        Vaikka tässä puolustankin russeleita niin en väitä että se olisi helppo koira. Se vaatii todella paljon työtä että siitä saa kelpo seurakoiran ja pitkää pinnaa kysytään myös russelin omistajalta. Jämäkkä koulutus pitää aloittaa aikaisin eikä vuoden päästä. Varmasti on paljon "vaikeampi" rotu kuin kultainennoutaja, mutta ei todellakaan mikään mielenvikainen tappajakoira-rotu ole kyseessä.


      • rauni

        Juuri tuollaisten tarinoiden kautta saadaan leimattua jokin tietty rotu ns "tappaja koira" , "mielenvikanen" yms.. Pitää muistaa kuitenkin että kaikki koirat ovat yksilöitä, oli ne jalostettu sitten palveluskoiriksi tai metsäkoiriksi. Minun ensimmäinen koirani on ollut russeli, ja vieläpä uros. Joka oli pentuna aivan täysi jääräpää, jonain päivinä aivan "kuuro", mutta omien "taisteluidemme" kautta pääsimme hyvin yhteisymmärrykseen ja koirastani tuli tottelevaisin koira mitä ihminen voi russelista toivoa. Kaikki on kiinni omistaja´koira suhteesta, jos luottamus pelaa suuntaansa, ei pitäisi olla ongelmaa. Mutta on tulee myös muistaa että on koiria YKSILÖITÄ jotka ovat psyykkisesti sairaita,joille ei voi mitään, mutta näitä YKSILÖITÄ ei tule leimata rotuihin.

        Kun russelliin kerran hairahtuu, se on oma maailmansa se : )


      • on hieno koira
        rauni kirjoitti:

        Juuri tuollaisten tarinoiden kautta saadaan leimattua jokin tietty rotu ns "tappaja koira" , "mielenvikanen" yms.. Pitää muistaa kuitenkin että kaikki koirat ovat yksilöitä, oli ne jalostettu sitten palveluskoiriksi tai metsäkoiriksi. Minun ensimmäinen koirani on ollut russeli, ja vieläpä uros. Joka oli pentuna aivan täysi jääräpää, jonain päivinä aivan "kuuro", mutta omien "taisteluidemme" kautta pääsimme hyvin yhteisymmärrykseen ja koirastani tuli tottelevaisin koira mitä ihminen voi russelista toivoa. Kaikki on kiinni omistaja´koira suhteesta, jos luottamus pelaa suuntaansa, ei pitäisi olla ongelmaa. Mutta on tulee myös muistaa että on koiria YKSILÖITÄ jotka ovat psyykkisesti sairaita,joille ei voi mitään, mutta näitä YKSILÖITÄ ei tule leimata rotuihin.

        Kun russelliin kerran hairahtuu, se on oma maailmansa se : )

        Tämän tiedän yli 15 vuoden kokemuksella.
        Viikko sitten ystävyys loppui valitettavasti.
        Oma luonne ja tahto niillä toki on.Niin pitää ollakin mielestäni.Tietysti rajat täytyy pitää.
        Koskaan ei tehnyt minkäänlaista pahaa ei
        ihmisille eikä esineille.Ei edes pentuna.
        Lauman johtajuuskysymys jouduttiin joskus
        ratkomaan tietysti.
        Se ratkeaa kyllä hyvin pelkästään tällä
        silmiin tuijottamisella.
        Kertakaikkiaan hieno rotu.


      • Anonyymi

        Itsellä on ollut terrierejä .Aivan ihania.niitä pitää vain osata kouluttaa.Ei antaa periksi


    • _Teme_

      Itselläni on 9v tyttö russeli. Muuten maailman ihanin koira ja pitää hiiret jne. loitolla. Lähtee jopa peuran perään. Peloton vahti ja rakastava hempeilijä, joka pussailisi vaikka koko päivän "nuolee naamaa". Huonot luonteerpiirteet lista tulee tässä.
      1. Ei uskalla jättää yksin autoon, koska repii sisustan palasiksi, jos joku vieras tulee auton lähelle tai vieras koira kävelee ohi.
      2. Menee piha-alueelta tielle, jossa joskus pysäyttelee autoja (pieni hiekkatie ja naapurit tietävät tapauksen ja varovat). Silloin kun tämä tapahtuu, niin hän esittää kuuroa. Ei kuuntele mitään. Välillä tulee silti takaisin jo kerta pyynnöstä. 3. Jos saa riistan tai saaliin hajun, tapahtuu sama kuurous. :) tulee aina takaisin max. tunnin päästä. Raapii ovea ja haluaa sisälle. Osoittaa kiitollisuuttaan mitä parhaimmalla tavalla.
      4. Alle 5v. lapsien kanssa pitää vahtia melko paljon, jos eivät ole tuttuja. Russeli tykkää leikkiä liian rajusti ja voi satuttaa heitä.
      5. Inhoaa kissoja ja esim. vanhemmillani on repinyt ikkunalaudasta puolet pois, kun heidän kissa kettuilee ulkopuolella. (ja se kissa kiusallaan oikein naatiskelee siinä pihapuolella, kun tietää ettei russeli pääse kimppuun :) ).(tappanut muutaman kulkukissan ikävä kyllä.
      6.Puree vieraita ihmisiä joista ei pidä tai jotka eivät ole koiraihmisiä, aina ja joka kerta lahkeesta. Koskaan ei ole aiheuttanut mitään vammaa ihoon.

      Hyvät puolet:
      1. Maailman iloisin veitikk, joka edelleen on kuin nuori koira. Aina kovin iloinen vastaanotto, kun tulee töistä.
      2. Maailman huolehtivaisin emopkoira.
      3. Maailman paras vahti. Pienestä koostaan huolimatta ei kukaan ventovieras/puolalainen tai romanialainen kulkukauppias ole uskaltanut eteistä pidemmälle tai autostaan pihalle. Jos tulee eteiseen, niin tämä koira murisee hullunkiilto silmissä ja pyörii sen kerran sekunnissa ympäri tai istuu naaman eteen ja ilmoittaa, että tästä ei pidemmälle ennen isännän lupaa.
      4. Tappaa hiiret, rotat ja muut tuhoeläimet, eli ajaa kissankin roolin vahtimisen lisäksi.
      5. Ei syö paljon, joten halpa koira pitää. Toki pentuna syö kasvunsa takia kuin hevonen.
      6.Älykäs, itsenäinen, persoona, joka omaa itsepäisyyttä ja osaa ilmoittaa mielipiteensä.
      7. Jos itsellä on vaikeaa. Tämä koira vaistoaa sen heti ja käyttäätyy kuin oma vastakohtansa. On koko ajan lohduttamassa ja edes pihalla ei tee mitään pahoja temppuja, vaan pysyy rinnalla tukena.
      8. entisenä suursnautserin omistaja pidin, ettei pikkukoirat ole koiria, mutta russeli on suuri koira pienen koiran vartalossa, suurella sydämmellä, kovalla omalla itsepäisellä luonteella ja todella mainiolla vahti- metsästysvietillä varustettu kunniaa herättävä älykäs rotu, joka vaatii paljon liikuntaa ja ymmärrystä, sekä kärsivällisyyttä isännältä.

      En suosittele kaupunkiin tai kerrostaloon, en edes rivitaloon. sellaisen elämän luokittelen rodun piirteet huomioon ottaen eläinrääkkäykseksi.

      • viiia34

        Hm nuo huonot piirteet ei ole kyllä yleisiä vaan viestii enemmän sinun koulutustasostasi..ja virikkeen antamistasi..

        Itselläni pari foxia ja ovat serkkurotuja eikä kumpikaan ole käyttäytynyt noin huonosti..ei todellakaan pure vieraita ei todellakaan vahingoita lapsia ei todellakaan syö auton sisustuksia tai muutakaan edes pentuaikana.(ainoastaan yhdet kengät pentuna)ei juokse auton perässä ja pysyy vapaana ja on sosiaalisia myös muita koiria kohtaan. on ollut myös hieman aikaa kissan kanssa.

        erona minulla on sinuun että me vaihdoimme dalmiksesta foxeihin ja asumme kerrostalossa että vkl mökillä. Ja koirat vapaana lenkeillä sekä koirapuistoissa että maalla. Ja harrastamme tokoa.


    • guhgiuhgiph

      Ihan hyvä valinta ..hieman enemmän haastetta kuin kultsissa koska ei omaa miellyttämishalua ja jos omistaja ei anna koiralleen puuhaa tarpeeksi niin keksii kyllä omiaan niin hyvässä kuin pahassa.
      Tarvii johdonmukaisen huumoririkkaan omistajan joka osaa asettaa rajat. rotu ei ole sohvapottu yleensäottaen eli haluaa touhuta paljon.

      tiedän omistajia jotka vaihtaneet pehmeästä rodusta(kultsi) hieman terhakampaan terrieriin(foxi) ja erittäin tyytyväisiä. :)

      eli miksei..?

    • JRT:t ovat ihania

      Hei!

      Yhdyn moneen ylempänä kirjoittaneeseen. Rakastettava hempeilijä, peloton metsästäjä, lauman suojelija, arvaamaton, nopea oppija. Siis aivan ihana rotu, ei mahdoton, mutta vaatii omistajaltaan enemmän kuin moni muu rotu.

      Minulla on kolmas russeli menossa. Ensimmäinen narttu ja kaksi viimeisintä alle vuoden vanhana kastroituja uroksia. Narttu kastroitiin vasta 10v, joka oli virhe. Vasta kastroinnin jälkeen ymmärsin kuinka paljon koira muuttuu "helpommin koulutettavaksi" kastroinnin jälkeen, kun turha vouhotus jäi pois. Urokset olenkin sen jälkeen kastroinut heti jo alle 1v eläinlääkärimme ohjeistuksen mukaan (hänellä on itsellään kaksi russelia). Kumpikaan ei koskaan ole ulissut yhdenkään juoksu-nartun perään.

      Molemmat urokset ovat käyneet koirakoulua kanssani. Nartun kanssa kehittelin ihan omaa koulua. Kaikki koirat ovat olleet sitoutuneita minuun johtajana ja aina kotona ja lenkillä ollessani koirat ovat seuranneet ja odottaneet tarkkoina ohjeita.

      Perheessämme on ollut vauvoja, pieniä lapsia ja nykyisin teinejä. Varovainen olen ollut aina ja tulen olemaan koirien ja lasten yhdessäolosta. Russelit hakevat paikkaansa laumassa koko ikänsä ja jos pienikin mahdollisuus "ylenemiseen" on, niin Russeli käyttää sen välittömästi. Meillä on puututtu välittömästi pieneenkin ärähdykseen lapsille. Russeli tarvitsee kovan ja määrätietoisen, EI julman koulun. Terrierinä ne koettelevat säännöllisesti tahdon lujuutta. Iän myötä sekin helpottuu. Lapsemme ovat myös kasvattaneet koiria määrätietoisesti ohjaamalla jo pienestä pitäen aikuisten ohjauksessa.
      Russelit rakastavat leikkejä ja uimista lasten kanssa. Mutta jollei leikkiä valvo, voi pieni koira innostua liikaa ja puraista.

      Olen asunut koirien kanssa kerrostalossa ja rivitalossa. Hyvin soveltuvat pieninä koirina. Turha haukkuminen on saatava hallintaa jo heti pienestä. herkkupaloilla nämä koirat oppivat helposti melkein mitä vaan.

    • påp

      Bongasin mäyräkoirafoorumilta- hauska idea russelillekin!

      • påp

    • dftghjklkök

      Pakko lisätä tähän ketjuun oma kokemus.
      Eli minulla reilun vuoden vanha poikarusseli. Käytän sanaa poika silla urokseksi ei voi väittää sen jälkeen kun leikattiin n. 8kk iässä.
      Aina ollut tosi sosiaalinen ja kiltti, vähän tuhoja pentunakin. Helppo opettaa ja innostuu asioista. Siinä puolen vuoden kohdalla alkoi tulemaan aika ikäviäkin merkkejä, siis samalla kun pallit kasvoivat. Remmirähinää ja sellaista. Hetkeäkään en ole katunut leikkauttamista, sillä käytös muuttui täysin sen jälkeen. Ollaan koko ajan käyty arkitottelevaisuuskursseilla, joista on kyllä ollut myös iso apu. Tietenkin sen kanssa on saanut olla tiukka, mutta hän on suunnilleen aina tiennyt paikkansa. Mulle on kyllä sattunut helppo tapaus, pakko myöntää.

      Mun russeli myös tykkää kissoista, vaikka kissat ei oikein hänestä aina. Lasten kanssa ei ole ollut paljon tekemissä, mutta muuten en ole ihmisrakkaampaa koiraa nähnyt.

      Jos omistajalla on järkeä päässä ja jotain käsitystä mitä koiran päässä liikkuu, sanoisin että russeli on aivan ihana rotu. Ja minullakin tämä on ensimmäinen koira ja tunnen onnistuneeni sen kasvattamisessa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2291
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe