Kiinteistöjen omistusosuudet perunkirjassa?

Ainutlapsi

Hei. Isäni kuoli. Hän omisti äitini kanssa molemmat 1/2 omakotitalon. Äitini omistaa myös kesämökin, jonka on ostanut ennen avioliittoa ja aikanaan tehty lainhuuto on hänelle 1/1. Mitään sopimuksia heillä ei ollut asiasta kumpaankaan suuntaan.
Miten nuo menee perunkirjaan? Onko isälle syntynyt avioliiton mukana avio-oikeus mökkiin, eli merkitäänkö omistus puoliksi hänelle?

12

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äpyttäjä

      Omaisuudet merkitään perukirjaan siten, että listataan kuolleen omaisuus ja lesken omaisuus, ihan sen mukaan kuin miten he ovat omaisuuden eläessään omistaneet.
      Sitten tehdään ositus.
      Aloituksesi perusteella vaikuttaa siltä että äitisi on varakkaampi osapuoli.
      Eikä mitään avioehtoja tai testamentteja ole.
      Varakkaampana hän voi vedota lesken tasinkoprivilegiin.
      Eli kun ositus tehdään, hän saa pitää halutessaan kaiken oman omaisuutensa.
      Ja kuolleen puolison perilliset perivät tämän omaisuuden (tai jäämistön eli omaisuuden mahdollisten velkojen jälkeen).
      Tasinkoprivilegiin vetoamisesta pitää erikseen mainita perukirjassa.
      Automaattisesti sitä ei siis tehdä.

      • Ainutlapsi

        Kiitos loistavasta vastauksesta! Eli periaattessa jos ei ositusta tehdä perunkirjoitusvaiheessa, eikä muuta omaisuutta ole, kuin em, se kenellä on enemmän rahaa tilillä, maksaa tasinkoa, jos ei toinen tästä ilmoita luopuvansa?

        Mitä hyötyä tai haittaa voi olla siitä, ettei ositusta tehdä, jos kaikki tapahtuu täydessä yhteisymmärryksessä?


      • Niin___
        Ainutlapsi kirjoitti:

        Kiitos loistavasta vastauksesta! Eli periaattessa jos ei ositusta tehdä perunkirjoitusvaiheessa, eikä muuta omaisuutta ole, kuin em, se kenellä on enemmän rahaa tilillä, maksaa tasinkoa, jos ei toinen tästä ilmoita luopuvansa?

        Mitä hyötyä tai haittaa voi olla siitä, ettei ositusta tehdä, jos kaikki tapahtuu täydessä yhteisymmärryksessä?

        Varmaan ymmärsit oikein mutta varmistetaan. Vain leski voi vedota tasinkoprivilegiin, eli kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa, vaikka olisi velvollinen. Ja tuo ilmoitus tulee liittää perukirjaan, että se vaikuttaisi perintöverotukseen.

        Jos taas tasinkoon oikeutettu luopuu oikeudestaan saada tasinkoa, tulee ositus suorittaa kunnolla loppuun ja toimittaa kopio verottajalle, että se vaikuttaisi perintöverotukseen.

        Osituksen suorittamatta jättäminen on käytännössä hyödyllistä hyvin harvoissa tilanteissa. Yleensä saadaan vain lesken jälkeen suoritettava perukirjoitus hyvin monimutkaiseksi tai sitten maksetaan ylimäärisiä perintöveroja, kun ei selvitetä kunnolla. Ja muita ikäviä joita ei jaksa tässä listata.


    • 88989

      Ja ositus voidaan tehdä aivan siten kuin sovitte, eli omaisuuseriä voidaan siirtää puolelta toiselle sen mukaan kuin yhdessä parhaaksi katsotte. Jos esim. mökki on tarkoitus myydä, eikä äiti tarvitse itse varoja, voitte siirtää sen osituksessa kuolinpesän puolelle, jolloin äidin pitää saada vastaava määrä varoja isän puolelta itselleen (esim. rahavaroja taikka asuntoa).

      Omaisuudet voivat toki osituksessa jäädä ennalleenkin eli äiti omistaa mökin ja asunto omistetaan puoliksi ja rahat ym. miten ne alun perin olivatkin.

      Äiti voi myös halutessaan maksaa sitä tasinkoa tai osan siitä.

      Avio-oikeus ei kohdistu mihinkään tiettyyn omaisuuserään vaan kaikkeen omaisuuteen.

      Ositus aloitetaan laskemalla kaikki varat yhteen. Osituksessa on siis laskennallinen ja reaalinen puoli.

      Jos äidin varat ovat vaikkapa 250 000 ja isän varat 200 000, varat yhteensä 450 000. Avio-osa olisi puolet tuosta 450 000:sta eli 225 000 ja laskenallinen tasinko 25 000. Pääsääntö on siis se, että enemmän omistava maksaa tasinkoa niin paljon, että molemmille puolille tulee avio-osan verran varoja (tässä esimerkissä 225 000). Ja jos leski vetoaa tasinkoprivilegiin, hän pitää tuon 250 000 ja perilliset pitävät 200 000.

      Sitten siirrytään osituksen reaaliseen vaiheeseen eli sovitaan mitä kumpikin osapuoli (=leski ja perilliset) saavat ja pitävät osituksessa. Tasinkoa maksava lähtökohtaisesti päättää, mitä omaisuutta luovuttaa tasinkona. Mutta ositus on kuitenkin sopimus, joten kaikkien osapuolten pitää olla yksimielisiä, muuten sopimusta ei synny.

      Tämän jälkeen tehdään perinnönjako perillisten kesken. Jaon kohteena on ne varat, jotka perillisten puolelle ovat osituksessa tulleet.

      Yhteiseen kotiin leskellä on hallintaoikeus osituksesta ja perinnönjaosta huolimatta.

      Ositus ja perinnönjako on yleensä syytä toimittaa mahdollisimman pian, sillä vanhojen kuolinpesien asioiden selvittely on monimutkaista. Papereiden laatimisessa on syytä käyttää lakimiestä, joka auttaa myös asiaan liittyvän verotuksen suunnittelussa.

    • KukaPäättää

      "Tasinkoa maksava lähtökohtaisesti päättää, mitä omaisuutta luovuttaa tasinkona. Mutta ositus on kuitenkin sopimus, joten kaikkien osapuolten pitää olla yksimielisiä, muuten sopimusta ei synny."

      En ymmärrä. Kumpi pitää paikkansa, jos ei päästä yhteisymmärrykseen: tasinkoa maksava osapuoli (esim. vainajan lapset) päättää mitä omaisuuttaa luovutetaan tasinkona VAI voiko tasinkoa saava (leski) kieltäytyä jostain ja vaatia jotain muuta tilalle (toki siis jotain vainajalle kuuluvaa)?

      • kehvelivei

        Ellei ositussopimukseen saada kaikkien osapuolten allekirjoitusta hyväksymisen merkiksi, ei ole syntynyt sopimusta. Sitten on haettava käräjäoikeudelta pesänselvittäjä/-jakaja, joka ottaa asiat täysin haltuunsa. Osapuolia joitakin kertoja (ainakin kerran) kuultuaan hän tekee osituksen ja jaonkin lain mukaan, kuten ketjussa on selostettu.
        Osituksessa ja jaossa "jäkättäminen" tulee varsin kalliiksi kaikille osapuolille perintöosiensa suhteessa vuosiakin kestävän selvittelyn takia.


      • ncbxn
        kehvelivei kirjoitti:

        Ellei ositussopimukseen saada kaikkien osapuolten allekirjoitusta hyväksymisen merkiksi, ei ole syntynyt sopimusta. Sitten on haettava käräjäoikeudelta pesänselvittäjä/-jakaja, joka ottaa asiat täysin haltuunsa. Osapuolia joitakin kertoja (ainakin kerran) kuultuaan hän tekee osituksen ja jaonkin lain mukaan, kuten ketjussa on selostettu.
        Osituksessa ja jaossa "jäkättäminen" tulee varsin kalliiksi kaikille osapuolille perintöosiensa suhteessa vuosiakin kestävän selvittelyn takia.

        Mikään pakko ei ole tehdä sopimusta tai hakea pesänselvittäjää, jos kukaan ei vaadi jakoa, vaan voi pitää jakamattomana siihen saakka kunnes leski aikanaan kuolee tai senkin jälkeen.


    • Pössö

      Jos molemmat osapuolet ovat kuolleet niin,omaisuus jaetaan
      kuolinpesien kesken tasan,myös tilit.Perukirjat.
      Uusioperheiden perijöiden ei kannata omavaltaisesti laittaa
      tilejä tyhjiksi,ilman osakkaiden suostumusta.

      • Onnibonni

        Joo.... ei.
        Voi se olla, että kummankin osapuolet perilliset saavat yhtä suuren osan kaikesta, mutta asioita ei jaeta tasan. Varakkaamman osapuolen kuolinpesä tulee maksaa jonkin verran tasinkoa toiselle osapuolelle, ja tämä varakkaampi kuolinpesä sää pääsääntöisesti itse valita mitä antaa tasinkona.
        Lisäksi mm. avioehto, testamentti, vastikkeet ja perintökaaren 3 luvun 4 §:n mukainen vaurastuminen saattavat vaikuttaa lopputulokseen.
        Se on kyllä tosin totta, että ei kannata putsata kuolinpesän tilejä itse - se johtaa riitaan.


    • Kiinnost

      Eikös kuolinpesien välillä suoriteta ositus.Tasinko kuuluu elossa olevan, Lesken/
      ja avioero oikeuksiin. Perijöiden kesken jaetaan kaikki perittävä.

      • ncbxn

        Onhan tuossa aiemmin selostettu varsin kattavasti, mutta onko jäänyt silti jotain epäselväksi vai halusitko vain tuoda varmennusta omalla näkemykselläsi.


    • Helppoakun

      Kannattaa vastata yksinkertaisin termein. Eli äiti saa varakkaampana pitää kesämökin ja 1/2 talosta, lapset perivät talosta toisen puolen. Äidillä on oikeus asua talossa loppuelämänsä. Siinä se!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe