Millaista apua ja tukea kaipaat vanhentuessasi?

Kun en itse voi tukeutua lapsiin jään monta kertaa illalla miettimään mikä on tulevaisuuteni. Siitä seuraa taas yksi valvottu yö ja päivällä se kostautuu haluttomuutena aloittaa mitään, kun vain väsyttää.

Varakkailla ihmisillä on varaa valita tarjolla olevista palveluista haluamansa, mutta pienellä eläkkeellä elävänä ei minulla ole paljon valittavana.
Onko vanhainkoti tai palvelutalo se viimeinen majapaikka ja kuinka niihinkin pääsee, kun yhteiskunta haluaa hoitaa kaikki kotiin, heikosta terveydestäkin huolimatta. Hyvältä ei sekään vaihtoehto tuunu, että päivät istuu ja odottaa milloin se apu saapuu, mikäli saapuu.
Vielä tänään, kaikeksi onneksi, kykenen itseni hoitamaan ja järkikin pelaa ainakin tarpeellisten asioiden hoitamiseksi. Miettimään panee milloin on se ammu kun ei enää tiedä missä ja kuka on ja kuka silloin on se lähimmäinen, tai maksettu apu joka tulee avuksi.
Yhteiskunta pitää huolen omistaan, vai pitääkö sittenkään?
Paljon on valituksia, joskin kiitetäänkin joistain asioista.

Onko teillä muilla jo selkeä käsitys niistä päivistä jolloin tarvitsee muiden apua?
Lesken elämä ei ole niin mutkatonta ja helppoa kuin joskus itsekin kuvittelin, nyt ei ole ketään.

18

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aatellutta.asiaa

      Kyllä, noista jutuista on tullut melkoisen tärkeitä, kun alkaa voimat mennä vähiin.
      Yksin asuvana on pakko muistaa omat rajansa. Ei ole herkkua kun on kipeänä, kuumetta ja särkyjä eikä jaksa vettä lasiinsa hakea. Postihan on aloittanut senkin palvelun kun kotona asuvia auttavat postinkantajat. Jossain oli uutinen masentuneillekin annettavasta tuesta, joku äänilevy, tai mikä ohjelma lie, vaan onko postinkantaja pätevä hoitaja eikä postinjakokaan ole kehuttavaa. Päivä kausiin ei pääkaupunkilainenkaan saa postiaan, kiirettä kai ollut ruohonleikkuussa. Nyt kun jo hoitajiksikin alkavat taitaa posti jäädä jakamatta. En kyllä postin hoitoihin jää. Jotain olis keksittävä, kai se lääkäri kirjoittaa kunnan terveydenhoitoon ettei tämä potilas enää selviä kotona ja siitä alkaa se viimeinen elämäntaival, jos ei herra korjaa sitä ennen.

    • vaikeeta-on-

      Voimat hiipuu, muisti pätkii, pelottaa,
      usein toivoisi ettei aamulla enään heräisi uuteen päivään,
      vielä juoksen asioilla,
      harrastan liikuntaa,
      muisti päötkii,
      usein tekee muistamatta asioita jota ei saisi tehdä,
      esm, ottaa lääkkeeitä jotka on kielletty, esm, tulevan operaation takia,
      toivoisin että kävisi kotiapu pesemässä ikkunta,
      siivoomassa koko huushollin vaikka kerran kuussa,
      en vaan ole keksiny voimia,
      miten hankkisin apua,
      tai edes kyselisin moista mahdollisuutta,
      minusta pitäisi jo pitää parempaa huolta
      valvoa jaksamista ja syömistä,
      olla apuna kauppareissuilla,
      lääkäri reissuilla,
      ei vaan ole intensiivistä apua,
      itte koitaa sekoilla päivästä toiseen jotenkuten selviytyen,
      väsymys on huippuluokkaa,

      tarvitsen lepoa,

      kuten aikoinaan muuan kylälääkäri sanoi mummolle,
      te tarvitsette lepoa lepoa haudan lepoa,
      ku mummo oli menny vaivojaan valittamaan,

      • jaahah

        Jos ei ymmärrä hakea etujaan, jää ruikuttamaan. Ilmeisesti halu valittaa olikin tässä pääasia, kaikkeen sitä tarmoaan viitsiikin käyttää huh huh! Jos hallitsee tietokoneen käytön, osaa kyllä kertoa terveyskeskuksessa tilanteensa, mutta näyttöä kykenemättömyydestään tulla omin avuin toimeen pitää olla.


      • rek.Dear
        jaahah kirjoitti:

        Jos ei ymmärrä hakea etujaan, jää ruikuttamaan. Ilmeisesti halu valittaa olikin tässä pääasia, kaikkeen sitä tarmoaan viitsiikin käyttää huh huh! Jos hallitsee tietokoneen käytön, osaa kyllä kertoa terveyskeskuksessa tilanteensa, mutta näyttöä kykenemättömyydestään tulla omin avuin toimeen pitää olla.

        Ihan kyllä osaan hakea apua itselleni, mutta huomaathan, voi tulla hetki etten osaa hakea tietäni edes ovesta ulos. Se hetki voi olla meillä jokaisella edssä nopeammin kuin uskommekaan, sillä eihän terveys tänään ole taattua huomenna.
        Kiva kun kuitenkin kommentoit, ruikuttajiahan emme halua olla.


      • Dear.ilman.rek

        Vaikeeta on vastaaja.

        Varmasti on monia samassa tilanteessa olevia.
        Itse en vielä tunne tarvitsevani päivittäistä apua, huolehdin itsestäni, siivoan ja kuljen pitkiäkin matkoja kävellen, vielä autollakin ajelen.
        Sinun ehkä kannattaisi soittaa kuntasi/kaupunkisi terveydenhuollosta vastaaviin ja pyytä heitä tulemaan kotiisi arvioimaan tilanteesi. Tiedän, että sillä tavalla joku on saanut yhteiskunnan palkkaamaa saattoapua ja siivoojan.
        Sen mahdollisuuden tunnen muiden kertoman perusteella, mutta itse ajattelen ettei huonokuntoisena ole aina paras paikka se kotikaan. Ellei ole omaisia lähimaillakaan on se päivät pitkät kotona viettävän elämä ainakin itselleni kuva tulevasta yksinäisyydestä jossa on todella yksin.
        Keskustelut puhelimessa tai kirjeitse, nykyisin tämä tietokone on yksi tie saada joku kuulemaan ja vastaamaan. Liian usein vain tuntuu tämäkin olevan toivoton polku ulos yksinäisyydestä, mutta kannattanee siitä huolimatta purkaa tunteita. Minulle on muodostunut joku kummallinen estyneisyys kirjoittaa edes tänne, ikäisten palstalle. Koen olevani kummajainen, pois porukoista, kun olen yksin, mutta haluaisin puhua tuntemuksista ja ajatuksista muiden kanssa, kun ei ole rohkeutta olla enempää.
        Voimia sinulle ja toivon että löydät ystävällisen ihmisen joka tukee ja auttaa.


      • sori-vaan-
        jaahah kirjoitti:

        Jos ei ymmärrä hakea etujaan, jää ruikuttamaan. Ilmeisesti halu valittaa olikin tässä pääasia, kaikkeen sitä tarmoaan viitsiikin käyttää huh huh! Jos hallitsee tietokoneen käytön, osaa kyllä kertoa terveyskeskuksessa tilanteensa, mutta näyttöä kykenemättömyydestään tulla omin avuin toimeen pitää olla.

        jaahah,,,

        tiesitkö, moni alku dementoimisen aikaan osaa vielä hoitaa asioitaan jotenkuten joskus , useinmiten vielä jopahyvin,
        mutta kuten huomasit muisti pätkii,
        unohtuu jopa lääkeitten otto lääkärin määräämällä tavalla,
        unohtuu paljon tärkeetä muutaki asiaa,

        oli jokseenkin tyhmän henkilön ilmaisu turhan ruikuttamisesta,

        kukaan vanha ei varmasti turhaan ruikuta,
        tekee kaikkensa että selviytyy arjen pyörityksestä edes jotenkuten,
        niin myös
        nimmari " vaikeeta on " tekee,
        tuntee suurta pelkoa tulevasta ,
        kuinka sekasi ja avuttomaksi tulee vielä elämä lopuvaiheessa ,
        se pelottaa varmasti monta muutaki vanhusta sairasta voimien hiipuessa,


    • Hyvä kysymys, tarpeen tietää vasta kun sitä tarvitsee. Kyllä apu löytyy kun ottaa selville mihin voi soittaa mitä apua tarvitsee. Kannattaa myös ottaa se kuuluisa ranneke josta se apu tulee, äidilläni oli sellainen ja sieltä hän sai heti luokseen ihmisen joka vei hänet sairaalaan. Me ei ehditty paikalle niin nopeasti. Hyvin se toimi. Minä olen vielä hyväkuntoinen vaan ei tarvitse muuta kun joku sairaskohtaus tulee ja niin on tämäkin terveys mennyt.
      Sanovat että on helppo kuolla kun on oikein kehnossa kunnossa, äitikin toivoi ettei heräisi aamulla mutta aina vaan heräsi, oli pettynyt. Toisinaan taas iloinen kun hauskoja juteltiin ja kaupassa pääsi käymään minun kyydissä, kaupassa näki tuttuja.
      Minä liikutuin kun näin miten iloinen äiti oli kun jutteli tuttujen kanssa, nytkin vielä silmät kostuu kun muistelen. Äiti kuoli 90v ❣

      • aloittaja.d

        Himmel..
        Omalla äidilläni oli hälytin. Hän ei sitä nappia painanut juuri koskaan ja sitten kun oli se suuri tarve saada apua, ei muistanut koko hälytintä.


    • ennustajat

      Olen huomioinut viime aikoina tuon Atral kanavan ennustajien saavan kyselyitä kuinka voisi löytää elämänkumppanin ja sopiiko tuo tai tämä, kun on momta ehdolla.
      Vanhenevat naiset kysyvät ennustajalta miesjuttuja.
      Mistä ihmeestä se ennustaja sen tietää, ellei itsekään osaa päättää. Uskon yhä, ettei noilla ennustajilla ole muuta erikoista meihin taviksiin verrattuna, kuin hyvä muisti, kun opettelevat tarottien merkityksiä joista on ihan selkeät kertomukset jokaisen kortin kohdalla ja muistin lisäksi hyvän mielikuvituksen.
      Ja taas on joku vanhus saanut toivoa tulevaisuuteen, siellä se mies on tulossa.
      Onko rakastaja, mies tai nainen se tuku ja turva johon yhä toivo asetetaan?
      Onhan sekin tietysti merkittävä etu, ainakin on kaveri. Olla itse olkapäänä, tai nojata siihen toiseen kun siltä tuntuu. Onko pariskunnilla aina tuki puolisossa? Riittääkö se? Kas nehän onkin mietittäviä ja merkittäviä asioita.

    • loppuunasti

      Voi mitä toiveajattelua, rakastajako muka tämän ikäisille turvaksi ? Jos saat maksetun nuoremman rakastajan, ei ne palvelut kyllä vaipan vaihtoon ulotu ekä muuhunkaan passaamiseen, siivoukseen eikä ruuan laittoon.

      Jos on toimiva hyvä avioliitto, siinä paras tuki ja turva. Vaikka olisi toisella tai molemmilla sairauksia , aina yhdessä paremmin pärjätään. Jos toisella on vaikka parempi muisti, toisella jalat. Omat jälkeläiset ovat myös turvana ja heiltä voi pyytää palveluksia, kaupassa käyntiä ym, jos itsellä ei ole enää autoa. Lapsille jää perintö, kyllä on aiheellista auttaa vanhempiaan. Niin tein minäkin viisikymppisenä, onneksi omat lapset olivat jo omillaan , tosin työssä käynnin takia oli aika raskasta välillä. Mutta yhdessä sisarusten kanssa vuoroteltiin, palkattiin apua ja molemmat vanhemmat saivat asua kotonaan loppuun asti, muutama loppuviikko sairaalassa.

    • flegmaatti

      Kahden tyyppistä tukea.
      Vaimoni on hyvä etsimään unohtamiani tavaroita. Myös pakoputken lyhentämisen jälkeiset 3kk olivat tärkeitä paskapussin pohjan uusimisen vuoksi.
      Normaalielämässä tarvitsen tukea tähystettyyn polveeni kyykky- ja maastavetotreeneissä.
      Auton taskuparkkiavustaja on myös hyvä toiminto.

    • Odotellaan, Afrikasta tulossa nuoria miehiä suurissa veneissään ihan kukkurapäin. Saattaa olla että vielä vanhoilla päivillään saa meikäläinen oman kotiapulaisen, ruokapalkalla. Kyllä olisi papat käärmeissään kun mustanpojan käsikynkässä kauppaan astellaan. Jollain vanhemmalla naisella jo oli, näyttivät telkassa. Kun suhtautuu myönteisesti uusiin virtauksiin saattaa yllättyä iloisesti... ootellaan
      annetaan asioiden kehittyä. 🙄😊

      • mustaa.ei.minulle

        Himmel ottaakin apua, ei odota.

        En ole vielä valmis myymään vapauttani ja elättämään mustaa miestä, veneestä vedettyä.
        Mustiakin miehiä on monta lajia.
        On niitä jotka elävät omillaan ka kykenevät elämään omassa kotimaassaankin, jopa elättämään vierasmaalaisen, vaaleankin vaimon, tai muuttamaan vaimon mukana ja elämään omillaan.
        On niitä, jotka tulevat onnea onkimaan, kun veneessä ei riitä syötävää. Useimmista tulee elätti, ei apu, mutta kukin tyylillään.

        En ole yhtään kade vaikka mustan miehen käsikynkässä kadulla vastaan astelet.


      • näin-semenee

        Telkassa näytettiin mummoa, jonka apuna oli irakilainen turvapaikanhakija. Yhteiskunta maksoi irakilaisen kustannukset ja mies muistaakseni asui vokissa ja odotteli turvapaikkapäätöstä. Ja ikävöi kotimaassa olevaa perhettään, oli vaimo ja lapsia. Ei siinä romantiikkaa vanhan naisen kanssa ollut, vain ajankuluksi auttelua ruokapalkalla. Tuskin saa auttajia pakolaismiehistä jos saavat turvapaikan, elatus on muutenkin taattu ja oma asunto yhteiskunnan maksamana. Ehkä joku paperiton voi jäädä nurkkiin piileksimään mutta tuskin paljon kadulla ja kaupassa näyttäytyy. Eikös tuollaista ilmaisen työn teettämistä sanota ihmiskaupaksi ?


      • dear.rekkaamatta
        näin-semenee kirjoitti:

        Telkassa näytettiin mummoa, jonka apuna oli irakilainen turvapaikanhakija. Yhteiskunta maksoi irakilaisen kustannukset ja mies muistaakseni asui vokissa ja odotteli turvapaikkapäätöstä. Ja ikävöi kotimaassa olevaa perhettään, oli vaimo ja lapsia. Ei siinä romantiikkaa vanhan naisen kanssa ollut, vain ajankuluksi auttelua ruokapalkalla. Tuskin saa auttajia pakolaismiehistä jos saavat turvapaikan, elatus on muutenkin taattu ja oma asunto yhteiskunnan maksamana. Ehkä joku paperiton voi jäädä nurkkiin piileksimään mutta tuskin paljon kadulla ja kaupassa näyttäytyy. Eikös tuollaista ilmaisen työn teettämistä sanota ihmiskaupaksi ?

        Kaikissa kansoissa ja yksittäisissä ihmisissä on poikkeuksia. Erittäin sydämellinen mies tuo näkyi olevan, mummon auttaja joka ei vaatinut mitään ja teki mummon onnelliseksi.
        Voishan joku omankin maan kansalainen ottaa elämäntehtäväksensä jonkun lähimmäisen auttamisen. Omaksi iloksi ja muiden avuksi kun aikansa tuhlaa, saa enemmän kuin antaa.
        On sitten mies tai nainen, jos on hyvä terveys aika ajasta ole puutetta, voisi todella kysellä sosiaalitoimistosta kenelle hän voisi ryhtyä auttajaksi ja käydä välillä vaikka juttukaverina. Ei uitenkaan noin vain kenenkään ovikelloa soittamaan ja tarjoamaan apua, se ei ole todella suositeltavaa toimintaa, eikä siihen kukaan voi luottaa.
        Joku kanava jossa apua tarjoava tunnistetaan ja tunnetaan, kuten autettavakin, ellei ihminen itse julkisesti hae itsellensä auttajaa.

        Itsehän saa palkata kenet tahansa ja sopia palkankin.


      • Aamun.avaus
        mustaa.ei.minulle kirjoitti:

        Himmel ottaakin apua, ei odota.

        En ole vielä valmis myymään vapauttani ja elättämään mustaa miestä, veneestä vedettyä.
        Mustiakin miehiä on monta lajia.
        On niitä jotka elävät omillaan ka kykenevät elämään omassa kotimaassaankin, jopa elättämään vierasmaalaisen, vaaleankin vaimon, tai muuttamaan vaimon mukana ja elämään omillaan.
        On niitä, jotka tulevat onnea onkimaan, kun veneessä ei riitä syötävää. Useimmista tulee elätti, ei apu, mutta kukin tyylillään.

        En ole yhtään kade vaikka mustan miehen käsikynkässä kadulla vastaan astelet.

        Himmelsauge, voi voi. Ei täällä mitään hymyhuulista heittoa saa kirjoitella. Tämä on vakava palsta.
        Täällä asutaan omillaan, ikenet irvessä, ja pois se, että tunnettaisiin kateutta, vaikka jollakin menisi hyvin ja olisi riuska apu lähellä, minkä värinen tahansa. Pessimisti tietää, että elätti siitä auttajasta kuitenkin tulee.


      • hyvän-tuulinen
        Aamun.avaus kirjoitti:

        Himmelsauge, voi voi. Ei täällä mitään hymyhuulista heittoa saa kirjoitella. Tämä on vakava palsta.
        Täällä asutaan omillaan, ikenet irvessä, ja pois se, että tunnettaisiin kateutta, vaikka jollakin menisi hyvin ja olisi riuska apu lähellä, minkä värinen tahansa. Pessimisti tietää, että elätti siitä auttajasta kuitenkin tulee.

        Kenen mielestä ei saa mitään hymyhuulista kirjoittaa ? Kyllä täällä on paljon mukavaa hyväntuulista hyvinvoivien ihmisten kirjoitusta, mutta tahtoo vaan tuo ikävä synkkä ja kateellinen vähemmistö enemmän kiinnittävän huomiota. Kyllä tänne vitsiäkin mahtuu, muttei sentään joka väliin tarvita hohotuksia. Seki alkaa kyllästyttää.


    • Saattaa olla parasta tottua ajatukseen että lisääntyy vain nuo etelän virtaukset ja jotain tekemistä tarvitsevat joutenolon sijaan. Vaikka tuossa pienen leikin muodossa kirjoitin voi asiassa olla vinha perä. Hoitoalalla työllistetty jo paljon ulkomaalaisia, olen kuullut ettei nykynuoriso oikein innostu vanhushoidosta.
      Haluavat suuriin sairaaloihin, sellaisiin mitä telkkarin sarjafilmit näyttää.
      Hyötyä muuttajista olisi kun vaan loppuisi ne miehet ja saataisi naisia myös.
      Tosin niillä naisilla on lapsia paljon eivät jouda meitä hoitamaan.
      En jaksa olla ihmettelemättä sitä että miehet lähtee ja naiset jää sinne sodan jalkoihin. Lähinnä poikamiehiä kai, tai sotilaskarkureita... ei kai kaikki roistojakaan ole. Eikä raiskaajia, niillähän ei ole mitään virkaa länsimaalaisessa kulttuurissa, saavat painua takaisin sinne mistä on tullutkin. 🤔 ☕️😊

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1604
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1452
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1308
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1245
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe