Rintasyöpäpäivä 13.10. Kertomus syöpätaudista

Xyxy

Omalla äidilläni oli rintasyöpä. Kerronpa tässä nyt päivän takia tarinaa siitä.
Hän havaitsi sen joskus vuonna 2010 alkuvuonna pattina vasemman rinnan päällä, ei siis rinnassa. Ja ajatteli, että on jo liian myöhäistä mennä lääkäriin. Hän kertoi tästä patista meille lapsilleen vasta kahden vuoden päästä. Veljeni koitti painostaa häntä lääkäriin, mutta äitini kieltäytyi päättäväisesti. En tiedä miksi hän ei halunnut mennä hoitoon asian kanssa. 5 vuotta hän eli patin havaitsemisen jälkeen. Tuo möykky vain kasvoi ja alkoi vuotaa verta ja märkää. Äitini halusi mieluummin kuolla omassa kotonaan perheen parissa kuin olla sairaalassa hoidossa. Itse en tajunnut sitä vielä syöväksi, koska sitä ei oltu edes diagnosoitu, enkä tiennyt, että syöpä voi olla tuollainen.
Hän vetosi myös uskonnollisiin visioihin kieltäytyessään hoidoista ja kemikaaliherkkyytensä, ettei kestänyt kemikaaleja sekä huonoihin kokemuksiinsa terveydenhoidosta ja lääkäreistä. Noh lopulta hän alkoi kärsiä ummetuksesta -johtuiko syövästä vai muista syistä, en tiedä - ja vieläkään ei ollut menossa lääkäriin. Noh, ummetukseen kokeiltiin kaikenmaailman lääkkeitä ja muita keinoja, mutta niistä ei ollut apua. Lopulta verenvuodon heikentänä hän kaatui matkalla suihkuun ja romahti kätensä päälle, joka murtui olkavarresta. Silloin soitimme me lapset ambulanssin ja hänet vietiin väkisin sairaalaan. Vasta kun kuulin, että kädessä on etäpesäkkeitä tajusin, että kyseessä on syöpä. (Tämä tarina ei mene niinkuin naistenlehdissä.) Hän yhä kieltäytyi tutkimuksista ja karkasi sairaalasta. Sai siellä sentään kipulääkettä. Noh kotona ollessaan hän sitten jonkun päivän päästä halusi takaisin sairaalaan kipulääkkeiden vuoksi. Ja sitten saatiin ilmeisesti se ummetuskin hoidettua. Verenhukan vuoksi hänen hemoglobiininsa oli laskenut 42:teen, milloin periaatteessa ihmisen pitäisi olla jo kuollut. Noh sairaalassa ollessaan saatiin hänelle punasolujakin viimein annettua ja tilanne parani vähän. (Tähän huomautuksena, sairaalassa ei ole oikein puolihoitomahdollisuutta, jos kieltäytyy kaikesta hoidosta, niin se menee helposti saattohoidoksi.) Lääkärit olivat kyllä auliista tarjonneet kaikkia hoitoja, myös plastiikkakirurgiaa rintaan, mutta äitini kieltäytyi kaikesta. Käsi kipsattiin, mutta siitä ei leikattu kasvaimia pois, mitä lääkärit olivat ehdottaneet. Noh, hän karkasi seuraavan kerran sairaalasta miehensä kanssa. Lääkärit pistivät kirjoittamaan lapun, jossa oli, että omalla vastuulla, koska sitä ei tosiaan suositeltu. Ensin hänen vointinsa parani vähän, mutta sen jälkeen taju alkoi hiipua… Noh loppujen lopuksi hän eli ~kaksi ja puoli viikkoa sairaalaan päätymisensä jälkeen. Vahvoissa kipulääkkeissä, fentanyylissä, joka aiheuttaa mm. hallusinaatioita. Kipuja ei ilmeisesti ollut. Lääkäri oli katsonut olennaiseksi kipulääkityksen. Kuolinpäivänään hänen hengityksensä meni vaikeaksi ja pikkuhiljaa hän vain lakkasi hengittämästä ja sydän lyömästä ja hän vain lipui puolitajuttomana pois… sinänsä kaunis kuolema, ei pelottava eikä tuskainen eikä siitä tiennyt milloin on elossa ja milloin kuollut, rajaa ei osannut vetää… Yritimme vielä elvyttää ja ambulanssihenkilöstö samoin, mutta kait tämä defibrillaattori (ne puhuvat) sanoi, että ei voi elvyttää: sähköistä jotain sydänpulssia tai jotakin ei löytynyt. Kammoan vähän defibrillaatorin ääntä sen jälkeen… Ambulanssimies sanoi pahoittelunsa, että hän on kuollut. Sen jälkeen tulivat hautaustoimiston miehet viemään hänet mukanaan. Ja poliisi jututtamassa, koska jos joku kuolee kotona, täytyy poliisin tutkia asia ja yleensä tulee ruumiinavaus, tässä tapauksessa kuolinsyy oli lääkärin mielestä niin selvä, ettei sitä tullut.
Ilmeisesti siinä vaiheessa kasvaimia oli muuallakin, päänahassa kolme omituista kohoumaa, kainalossa ja kyljessä pienet möykyt lääkärin mukaan ja veljeni mukaan jalassa oli jonkunlainen isokin patti. En tiedä, sitten miten paljon sisällä. Mutta muita oireita ei ollut päälle päin, kuin kasvaimessa rinnan päällä kipua ja toinen käsi petti joskus ehkä kasvainten takia.
Hän eli elämänsä ja sairautensa ajan yleensä ottaen postiivisena ja iloisena huolimatta taudistaan ja vakuutti lääkäreillekin hoidosta kieltäytyessään olevansa valmis kuolemaan. Hän eli kotiäitinä ja sanoi, ettei katunut sitä, toisin kuin jos olisi uhrannut elämänsä työntekoon. Eli ilmeisesti hän oli suht tyytyväinen elämäänsä.
Verrattuna siihen, miten positiivinen hän onnistui olemaan ja elämään päivän kerrallaan, minua ihmetyttää ne syöpäpotilaat, jotka ovat hoidossa ja ovat negatiivisia ja valittavat koko ajan. Miten ankeaa on niillä, jotka ovat hoidossa ja saattavat usein jopa parantua toisin kuin äitini, joka ei halunnut hoitoa ja kuoli ja siitä huolimatta onnistui olemaan positiivinen. Tämä ero hämmentää minua.
No, en tiedä mitä pitäisi oppia tarinasta: itselläni on ollut lapsena hyvänlaatuinen kasvain, joten voi olla perinnöllistä alttiutta syöpiin. Sitä suuremmalla syyllä vältän tupakkaa, ettei lisää riskiä. Ehkä myös mennä ajoissa hoitoon.

9

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xyxy

      Jatkoa:
      Niin, "Suomen syöpärekisterin tilastossa vuosina 2007-2009 seuratuista rintasyöpäpotilaista viiden vuoden elossaololuku on 89%. Valtaosa rintasyövän uusiutumista tulee ensimmäisen viiden vuoden aikana, minkä jälkeen uusiutuminen on harvinaista." Eli vain 11% kuolee tuossa ajassa ilmeisesti hoidetuista tapauksista. Hoitamatta 100 % kuolee. Näillä todennäköisyyksillä on aika järjetöntä olla hoitamatta itseään.
      Äitini oli hyvä esimerkki positiivisuudesta, mutta ehkä varoittava esimerkki hoitamatta jättämisestä. Itsekin joskus miettii, että entä jos saa jonkun syövän joskus. Ja miettii omia elintapojaan ja mitä pitäisi syödä ja mitä ei. Mutta loppujen lopuksi ei elämäänsä voi elää peläten ja haluaisinkin elää huoletta ja rennosti stressaamatta maanisesti syönkö oikeanlaisia kasviksia ja syöpää torjuvia aineita ja vältänkö vääriä aineita. Oma äitini vältti kaikenlaisia kemikaaleja, yliherkkyytensä vuoksi; itse taas nyt läträän huoletta kaikilla aineilla, koska jos niiden välttäminen ei estä syövältä niin mitä väliä. Hän myös oli imettänyt hyvin pitkään ja sen pitäisi olla estotekijä syövälle. Kuulemma ylipaino, liikunnan vähäisyys ja kasvisten syömättömyys lisäävät rintasyöpäriskiä, jotka kaikki pätivät äitiini. Samoin kuukautisten aikainen alkaminen ja myöhäinen menopaussi, jotka ovat ilmeisesti tyypillisiä suvussamme.
      Tupakoinnista vielä, useampi kuin joka kymmenes tupakoivista saa keuhkosyövän. Silti ihmiset polttavat siekailematta. Olen välttänyt tupakkaa koko elämäni ja nyt vielä suuremmalla syyllä. Ihmiset varmaan ajattelevat, että he eivät kuulu niihin sairastuviin. Itse en voisi tämän jälkeen riskeerata, koska kuitenkin kuuluisin riskiryhmään.
      Mutta syövän hoidossa tärkeintä on nopeus, että se ei ehdi levittää etäpesäkkeitä muualle. Ja sikäli kannattaa mennä tutkituttamaan kaikki omituiset oireet ja varsinkin kummalliset patit - mutta rintasyöpä voi myös oireilla muulla tavoin, etsikääpä netistä know your lemons -kuva, missä on esitetty oireita. Ja hoito kannattaa rankkuudesta huolimatta, koska sen vaihtoehto on yksinkertaisesti kuolema. Siitä huolimatta, että hiukset lähtee tai jotain muuta.
      ---
      Mietin vielä tuota positiivisuutta, voiko syöpähoidoissa käynyt olla positiivinen? Äitiini verrattuna kaikki syöpälehdet ja syöpäsivustot ovat aikamoisen ankeuden tyyssijoja. Voisihan ihmisiin yrittää valaa positiivisuurta ja uskoa.
      Myös hengellisyys on yksi asia… äitini oli hyvin hengellinen (se ei mielestäni sulje pois hoitamista) ja hänellä oli suhde Jumalaan kunnossa ja hengellisessä mielessä asiat selvät.

      • surua

        Minkä ikäisenä äidilläsi ensimmäiset merkit syöpään viitaten ilmestyivät, ja minkä ikäinen hän oli kun hän menehtyi .


      • Xyxy
        surua kirjoitti:

        Minkä ikäisenä äidilläsi ensimmäiset merkit syöpään viitaten ilmestyivät, ja minkä ikäinen hän oli kun hän menehtyi .

        59-vuotias kun havaitsi patin ja kuoli 64 ja puoli vuotiaana. Eli siis 5 ja puoli vuotta ilman hoitoa. Muussa suvussa ei ole ollut syöpää, tosin hän oli sisarusparvensa vanhin. Ei tupakoinut eikä juonut.


      • Fakedoctor

        Nimim. Xyxy totesi: "Tupakoinnista vielä, useampi kuin joka kymmenes tupakoivista saa keuhkosyövän..."
        Tässä nähdään tupakkapropagandan tulos, kun ihmisille syntyy väärä mielikuva. Parisen tuhatta eli pari promillea tupakoivista ihmistä vuosittain sairastuu keuhkosyöpään, joten minusta olla aika kaukana mainitsemistasi luvuista. Entä miten ihmeessä se ylipäänsä voidaan tietää, että syy on juuri tupakka? Taudin syntymekanismia ei tunneta juurikaan. Itse ainakin tunnen todella monta iäkästä tupakoitsijaa, jotka ovat suht hyvässä kunnossa. Tunnen myös monta terveesti elänyttä, jotka ovat saaneet vakavan taudin. Tilastollinen yhteys on eri asia kuin syy-seuraus-yhteys. Yhtä lailla voisi sitten väittää, että alkoholi aiheuttaa suurimman osan ruoansulatuskanavan syövistä. Mahasyövät on vähentynyt 80% sen jälkeen, kun löydettiin ja häädettiin helico-bakteeri...


    • frwlo

      Turha vinkua. Imetkö?

      • Uuklmmn

        Ota lääkkeesi,törhyturpa.Tämä tolle frwlo:lle


    • exsyöpäpotilas

      En nyt ymmärrä, mitä positiivista on siinä, että kieltäytyy hoidoista? Kuitenkin loppuvaiheessa tilanne käy niin hankalaksi, että sinne lääkäriin ja sairaalaan on lähettävä tai vievät puoliväkisin. Kivut on siksi kovat. Hoidot ovat toki raskaita, muttei sentään mitään ylipääsemättömiä kokemuksia, että niiden pelossa pitäisi kieltäytyä hoidoista. Jos on perheellinen ihminen, niin kyllä läheisiäänkin pitäisi ajatella ja hakeutua ajoissa hoitoon. On suuri osa sairastuneista, jotka paranevat oikealla hoidolla. Ei kenenkään ole hyvä seurata voimattomana, kun äiti tekee kuolemaa. En ainakaan omilta lapsilta voisi moista vaatia.
      Aika paljon on myös vaadittu, jos syöpähoidoissa käyvät eivät saisi edes valittaa kipujaan. Mikä valitus näistä joka syksyisistä flunssistakin on ihmisillä. Tuskin kukaan sairastunut näitä sankaritarinoita kaipaa.

    • eitolkkua

      Mua ihmetytti eniten tuo syöpäsairaan, ja kauan kärsineen ihmisen elvytysyrityksen, kun kuolema oli vihdoin tuomassa helpostusta kärsimyksiin! Eikö omaisten itsekkyydellä ole mitään rajaa!? Oman eroahdistuksensa vuoksi raiskataan omaisen rauhallinen hiipuva kuolinhetki joksikin typeräksi koneiden avulla tehdyksi "elvytysyritykseksi". Hävetkää!

      • herratietäämatkammemäärä

        itse sairastuin rintasyöpään n.8v.sitten.minulla itselläni ei ollut muuta vaihtoehtoa,kuin hoitoon,leikkauksiin yms.toki kerroin lapsilleni faktat,että jos.....mutta selvisin kaikista hoidoista ja olen kiitollinen ,että edelleen olen elossa.kiitos kuuluu hoitoon osallistuneille,mutta myös KORKEAMMALLE.minä kiitän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      119
      1858
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe