Mikä kuuluu taloyhtiölle homeessa?

Montakysymysmerkkiä

Kerrostaloasunnossamme sattui kaksi vesivahinkoa. Asunto oli tyhjillään useamman vuoden kun sillä ajalla keittiön viemäristä nousi viemärivedet kolmen huoneen lattialle. Putkitukos ei siis ollut meidän asunnossa vaan jossain kauempana. Vahinko huomattiin kun alakerran autotalliin alkoi tihkua vettä.Tämä tapahtui noin reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin sille ei tehty mitään, talonmies kävi kuivaamassa lattian. Myöhemmin vuokralainen laittoi muovimaton päälle parketit.

Toisen kerran yläkerran huoneistossa oli tulipalo ja sammutusvedet valuivat meidän seiniä pitkin.

Vuokralainen alkoi kärsiä homeongelmista ja muutti pois. Silloin vasta tajuttiin mikä on huoneiston tilanne. Itse emme ole asuneet päivääkään siellä. Teimme ilmoituksen terveystarkastajalle ja taloyhtiölle toukokuussa.

Homekoira kävi myös tutkimassa asunnon ja merkkasi 13 eri kohtaa.

Nyt pyydän neuvoja miten jatkossa kuuluu menetellä. Taloyhtiö on ollut hiljaa. Se on luvannut antaa selvityksen terveystarkastajalle tehdyistä toimenpiteistä syyskuun alkuun mennessä, en tiedä vielä onko tehnyt. Kysyin terveystarkastajalta, mutta en ole saanut vielä vastausta.

Kuuluuko taloyhtiön nyt tulla tekemään tutkimuksia koska seinät- ja lattiat kuuluvat heidän vastuulleen ja korjata asunto? Pitääkö sitä patistaa ennen kuin jotain tapahtuu? Terveystarkastaja kertoi, että parketin alla oleva muovimatto on poistettava, koska siitä erittyy mikrobeja. Onko se taloyhtiön tehtävä? Matto on alkuperäinen 60-luvulta. Koirat 2 kpl merkkasivat myös naapurihuoneiston välisestä seinästä hometta noin metrin korkeudelta, joten naapurikin saattaa kärsiä tietämättään homeista.

Mikä on meidän omistajien vastuu. Emmehän ole millään tavalla voineet vaikuttaa viemärivesien tuloon emmekä yläkerran sammutusvesiin.

Vielä yksi kysymys. Voiko tällaisessa tapauksessa saada vapautusta vastikkeen maksusta? Asunnossa ei voi olla ennen kuin se on korjattu eikä sitä voi myydäkään.

Kiitos asiallisista vastauksista. Meille taloyhtiön toiminta on vierasta.

5

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luotettava.tutkimus

      "Homekoira kävi myös tutkimassa asunnon ja merkkasi 13 eri kohtaa."

      Suosittelen homekoiraa jatkossakin.

    • montakysymysmerkkiä

      Kiitos kommentistasi luotettava tutkimus. Kuulut varmaan siihen ryhmään joka haistattaa pitkät tälle palvelulle. Itse olen sairastunut myös sisäilmasta, joten pystyn tunnistamaan homeet ilman koiriakin kun vain oleskelen huoneissa jonkin aikaa.

      Samalla olisit voinut vastata itse kysymykseeni, mikä on taloyhtiön vastuu tällaisessa kertomassani tapauksessa, siihen lähdin etsimään apua. Luepa kysymykseni uudestaan, odotan jotain kommenttia ja näkökulmaa asiaan.

    • äläluovutavaankysy

      Taloyhtiön vastuulla on asunnon rakenteet,ja sen kuuluu korjata kokonaisuudessa asunto asuttavaan kuntoon.Ole lujana,uhkaa vaikka asianajajalla,taikka ota sellainen joka on perehtynyt asunto-osakeasioihin.Itsellä kokemusta,ja kyllä oli vaikeaa,ja aikaa kului,mutta viimein kaikki kääntyi parhain päin!

    • Aloittajan tapauksessa on monta kysymysmerkkiä ja niiden lopputulema on varmaankin se, että vahingot menevät hänen oman passiivisuutensa johdosta ihan hänen omaan piikkiin. Korjausvaade kun pitää esittää kohtuullisessa ajassa, kymmenen vuotta ei sitä ole. Lisäksi osakkaalla on velvollisuus valvoa huoneiston kuntoa, sekin on jäänyt tekemättä.

      Mutta yleisellä tasolla:

      - Taloyhtiön vastuulla olevan rakenteen vikaantumisen aiheuttamat vahingot maksaa aina taloyhtiö kokonaisuudessaan, myös vaurituneet pintamateriaalit ja kalusteet.

      - Yläkerrassa sattuneesta tulipalosta ei taloyhtiö ole vastuussa, vaan kyseisen huoneiston hallintaan oikuttavien osakkeiden omistaja. Tällöin vahinkojen korjaaminen kuuluu hänen kotivakuutuksen piiriin, vahingonkorvauksia pitää käytännössä sivullisena vanhinkoa kärsineen vaatia heti ja sitten tarkentaa kun todelliset kustannukset ovat selvinneet.

      - Vapautusta vastikkeiden maksusta ei ole mahdollista saada, korkeintaan alennusta esimerkiksi huoneston osuudesta jätemaksuihin. Vastikkeita ei makseta asumisoikeudesta (vertaa vuokrallasumiseen), vaan omasta omistusosuuden mukaisesta osuudesta taloyhtiön kiinteistä kuluista.

      P.S. Miten hemmetissä joku voi olla niin umpityhmä, että ei omaehtoisesti valvo omaisuuttansa???

    • umpityhmäap

      Välittäjä antoi omaa tietoaan, kiitos siitä. Tyhmä voi aina kysyä lisää viisastuakseen. . Sanoit, että yläkerran sammutusvesistä jotka tulivat meidän seiniä pitkin asuntoon ei taloyhtiö ole vastuussa. Mutta kun se on vastuussa rakenteista ja juuri ne ovat nyt homeessa. Kumman tässä pitää asioida vakuutusyhtiön kanssa, taloyhtiön vai me sijaiskärsijät? Eikös taloyhtiöillä ole omia vakuutuksia tällaisia varten?

      Voisitko vielä antaa sen pykälän kohdan jossa sanotaan että korjausvaade pitää esittää kohtuullisessa ajassa. Kun se on sulla tiedossa, helpottaisi faktan tarkistaminen. Meikäläisellä on kova urakka etsiä sitä kun lakipykälät ovat ihan hukassa kun niitä ei ole koskaan vielä tarvinnut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe