Mikä kuuluu taloyhtiölle homeessa?

Montakysymysmerkkiä

Kerrostaloasunnossamme sattui kaksi vesivahinkoa. Asunto oli tyhjillään useamman vuoden kun sillä ajalla keittiön viemäristä nousi viemärivedet kolmen huoneen lattialle. Putkitukos ei siis ollut meidän asunnossa vaan jossain kauempana. Vahinko huomattiin kun alakerran autotalliin alkoi tihkua vettä.Tämä tapahtui noin reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin sille ei tehty mitään, talonmies kävi kuivaamassa lattian. Myöhemmin vuokralainen laittoi muovimaton päälle parketit.

Toisen kerran yläkerran huoneistossa oli tulipalo ja sammutusvedet valuivat meidän seiniä pitkin.

Vuokralainen alkoi kärsiä homeongelmista ja muutti pois. Silloin vasta tajuttiin mikä on huoneiston tilanne. Itse emme ole asuneet päivääkään siellä. Teimme ilmoituksen terveystarkastajalle ja taloyhtiölle toukokuussa.

Homekoira kävi myös tutkimassa asunnon ja merkkasi 13 eri kohtaa.

Nyt pyydän neuvoja miten jatkossa kuuluu menetellä. Taloyhtiö on ollut hiljaa. Se on luvannut antaa selvityksen terveystarkastajalle tehdyistä toimenpiteistä syyskuun alkuun mennessä, en tiedä vielä onko tehnyt. Kysyin terveystarkastajalta, mutta en ole saanut vielä vastausta.

Kuuluuko taloyhtiön nyt tulla tekemään tutkimuksia koska seinät- ja lattiat kuuluvat heidän vastuulleen ja korjata asunto? Pitääkö sitä patistaa ennen kuin jotain tapahtuu? Terveystarkastaja kertoi, että parketin alla oleva muovimatto on poistettava, koska siitä erittyy mikrobeja. Onko se taloyhtiön tehtävä? Matto on alkuperäinen 60-luvulta. Koirat 2 kpl merkkasivat myös naapurihuoneiston välisestä seinästä hometta noin metrin korkeudelta, joten naapurikin saattaa kärsiä tietämättään homeista.

Mikä on meidän omistajien vastuu. Emmehän ole millään tavalla voineet vaikuttaa viemärivesien tuloon emmekä yläkerran sammutusvesiin.

Vielä yksi kysymys. Voiko tällaisessa tapauksessa saada vapautusta vastikkeen maksusta? Asunnossa ei voi olla ennen kuin se on korjattu eikä sitä voi myydäkään.

Kiitos asiallisista vastauksista. Meille taloyhtiön toiminta on vierasta.

5

137

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • luotettava.tutkimus

   "Homekoira kävi myös tutkimassa asunnon ja merkkasi 13 eri kohtaa."

   Suosittelen homekoiraa jatkossakin.

  • montakysymysmerkkiä

   Kiitos kommentistasi luotettava tutkimus. Kuulut varmaan siihen ryhmään joka haistattaa pitkät tälle palvelulle. Itse olen sairastunut myös sisäilmasta, joten pystyn tunnistamaan homeet ilman koiriakin kun vain oleskelen huoneissa jonkin aikaa.

   Samalla olisit voinut vastata itse kysymykseeni, mikä on taloyhtiön vastuu tällaisessa kertomassani tapauksessa, siihen lähdin etsimään apua. Luepa kysymykseni uudestaan, odotan jotain kommenttia ja näkökulmaa asiaan.

  • äläluovutavaankysy

   Taloyhtiön vastuulla on asunnon rakenteet,ja sen kuuluu korjata kokonaisuudessa asunto asuttavaan kuntoon.Ole lujana,uhkaa vaikka asianajajalla,taikka ota sellainen joka on perehtynyt asunto-osakeasioihin.Itsellä kokemusta,ja kyllä oli vaikeaa,ja aikaa kului,mutta viimein kaikki kääntyi parhain päin!

  • Aloittajan tapauksessa on monta kysymysmerkkiä ja niiden lopputulema on varmaankin se, että vahingot menevät hänen oman passiivisuutensa johdosta ihan hänen omaan piikkiin. Korjausvaade kun pitää esittää kohtuullisessa ajassa, kymmenen vuotta ei sitä ole. Lisäksi osakkaalla on velvollisuus valvoa huoneiston kuntoa, sekin on jäänyt tekemättä.

   Mutta yleisellä tasolla:

   - Taloyhtiön vastuulla olevan rakenteen vikaantumisen aiheuttamat vahingot maksaa aina taloyhtiö kokonaisuudessaan, myös vaurituneet pintamateriaalit ja kalusteet.

   - Yläkerrassa sattuneesta tulipalosta ei taloyhtiö ole vastuussa, vaan kyseisen huoneiston hallintaan oikuttavien osakkeiden omistaja. Tällöin vahinkojen korjaaminen kuuluu hänen kotivakuutuksen piiriin, vahingonkorvauksia pitää käytännössä sivullisena vanhinkoa kärsineen vaatia heti ja sitten tarkentaa kun todelliset kustannukset ovat selvinneet.

   - Vapautusta vastikkeiden maksusta ei ole mahdollista saada, korkeintaan alennusta esimerkiksi huoneston osuudesta jätemaksuihin. Vastikkeita ei makseta asumisoikeudesta (vertaa vuokrallasumiseen), vaan omasta omistusosuuden mukaisesta osuudesta taloyhtiön kiinteistä kuluista.

   P.S. Miten hemmetissä joku voi olla niin umpityhmä, että ei omaehtoisesti valvo omaisuuttansa???

  • umpityhmäap

   Välittäjä antoi omaa tietoaan, kiitos siitä. Tyhmä voi aina kysyä lisää viisastuakseen. . Sanoit, että yläkerran sammutusvesistä jotka tulivat meidän seiniä pitkin asuntoon ei taloyhtiö ole vastuussa. Mutta kun se on vastuussa rakenteista ja juuri ne ovat nyt homeessa. Kumman tässä pitää asioida vakuutusyhtiön kanssa, taloyhtiön vai me sijaiskärsijät? Eikös taloyhtiöillä ole omia vakuutuksia tällaisia varten?

   Voisitko vielä antaa sen pykälän kohdan jossa sanotaan että korjausvaade pitää esittää kohtuullisessa ajassa. Kun se on sulla tiedossa, helpottaisi faktan tarkistaminen. Meikäläisellä on kova urakka etsiä sitä kun lakipykälät ovat ihan hukassa kun niitä ei ole koskaan vielä tarvinnut.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1603
  2. 44
   963
  3. SINÄ nainen hyvin läheltä

   Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
   Ikävä
   68
   931
  4. Ajatus aamuun

   Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
   Ikävä
   71
   909
  5. Nainen mitä tekisit

   Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
   Sinkut
   158
   859
  6. Et voi olla loputtomasti hiljaa

   Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
   Ikävä
   56
   825
  7. Siis ei ole edes mahdollista

   että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
   Ikävä
   41
   798
  8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

   Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   182
   775
  9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

   ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
   Ikävä
   34
   742
  10. J-miehelle

   haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
   Ikävä
   54
   720
  Aihe