Yritän opetella html-kieltä. Olen W3-oppaan CSS-kohdassa. Ihmettelen hieman id- ja class-attribuuttien eroja, koska ne näyttävät toimivan aivan samalla tavalla. Sanotaan ettei id-attribuuttia saisi käyttää sivulla kuin kerran, mutta miksi se kuitenkin toimii myös useamman kerran?
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_css_id
Jos tuossa yläpuolisen linkin editorissa kopioi "I am different" rivin uudelleen, niin kyllä se toinenkin rivi näkyy ihan hyvin. Vastaavalla tavalla kuin tässä alapuolisessa class-atribuuttia käyttävässä esimerkissä.
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_css_class
Mitä käytännön eroa "id" ja "class" atribuuteilla?
5
1293
Vastaukset
- The_Real_J
id-attribuuttia pitäisi käyttää vain yhdessä paikassa, esimerkiksi navigointipalkille varatussa kentässä. Tällöin id-attribuutti määrittelee missä paikassa kyseinen lohko on.
class-attribuutilla voidaan merkitä yleisesti lohkot, joille halutaan tietynlainen muotoilu ja niitä voi olla useita. Esimerkiksi jos halutaan muotoilla lähdekoodia sisältävät lohkot tietyllä tavalla (tasalevyinen fontti, tietty taustan/tekstin väri, rajaus halutulla tavalla) voidaan merkitä kaikki kohdat joissa niitä on kyseisellä luokalla.- En.Ymmärrä
Eli class-attribuutti on nähtävästi järkevämpi noihin muotoiluihin, mutta id taas sitten muunlaisiin asetuksiin?
Katselin tämän sivuston lähdekoodia, ja huomasin että molempia attribuutteja voi käyttää myös yhtä aikaa:
<div class="collapse navbar-collapse" id="s24-navbar-collapse-1">
Määrittääkö tuossa class siis ulkoasun, ja tuo id on taas joku kyseisen objektiin liittyvä ominaisuus? En.Ymmärrä kirjoitti:
Eli class-attribuutti on nähtävästi järkevämpi noihin muotoiluihin, mutta id taas sitten muunlaisiin asetuksiin?
Katselin tämän sivuston lähdekoodia, ja huomasin että molempia attribuutteja voi käyttää myös yhtä aikaa:
<div class="collapse navbar-collapse" id="s24-navbar-collapse-1">
Määrittääkö tuossa class siis ulkoasun, ja tuo id on taas joku kyseisen objektiin liittyvä ominaisuus?Selvennetään vielä: ID-attribuutilla annetaan tarvittaessa elementeille yksilöllinen tunnus, jonka ansiosta ne erottuvat kaikista muista dokumentin elementeistä. CLASS-attribuutilla taas erotetaan elementtejä kuulumaan yhteen tai useampaan luokkaan. Erilaiset elementit voivat kuulua samaan luokkaan.
Käytännössä siis ero on siinä että ID-attribuutin, eli yksilöölisen tunnisteen avulla mahdollistuu esimerkiksi linkkien, tyylimäärityksien ja skriptien kohdistaminen tiettyyn dokumentissa uniikkiin elementtiin. CLASS-attribuutilla, eli yleisellä luokalla voidaan sitten kohdistaa tyylejä ja skriptejä useampaan samaan luokkaan kuuluviin elementteihin. Tässä myös näkyy 1. käytännön eroavaisuus: linkittää voidaan vaan yksilöityyn ID-entifioituun kohteeseen (siksi myös rajoitus: yksi ID per dokumentti). 2. käytännön ero on siinä että ID hyväksyy vain yhden arvon (vertaa ihmisen henkilötunnukseen), kun taas CLASS-attribuutin arvoksi voidaan antaa useampi arvo, jolloin joku elementti voi kuulua useampaan eri luokkaan samanaikaisesti.
Antamassasi esimerkkikoodissa tod. näk. molemmat attribuutit ovat siellä tyylejä varten, jolloin ID: "s24-navbar-collapse-1" toimii koukkuna vain siihen näin yksilöityyn DIV-elementtiin ja CLASS: "collapse navbar-collapse" yhdistää DIVin kahteen eri luokkaan (luokkanimet erotetaan toisistaan tyhjällä tilalla), joita sitten oletettavasti käytetään myös muuallakin dokumentissa. Eli tyyleistä jostain löytynee kolme valitsinta:
#s24-navbar-collapse-1 {...}
.collapse {...}
.navbar-collapse{...}
joiden deklaraatioita sitten käytetään kyseisen DIVin lopullisen ulkoasun määrittämiseen. Vielä nyrkkisääntö: suosi luokkia, käytä IDeetä vain pakottavissa tapauksissa.
- opetettuväärinkö
Onkohan tässä mitään logiikka? (Näin mulle joskus opetettiin)
class tulisi käyttää vain fonttien tyylimäärittelyissä
ja id muussa sijoittelussa ja muissa ominaisuuksissa.ID ja CLASShan ovat merkkauskielen rakenteita, joihin sitten CSS-valitsimien (selektoreiden) avulla voidaan yhdistää tyylideklaraatioita (ominaisuuksia arvoineen). Toisin sanoen: valitsimet ovat kaavoja, jotka vastaavat HTML- tai XML-dokumenttipuiden solmuja, eikä CSS:n kannalta ole mitään merkitystä minkälaisia deklaraatioita yhdistetään milläkin valitsimella, oli sitten kyseessä luokkavalitsin (CLASS), tahi tunnistevalitsin (ID), tai joku muu:
http://weppipakki.com/css/tekstit/selektor.htm
Eli, en näe logiikkaa tuollaisessa opetuksessa, eikä mieleen tule mitään historiallistakaan syytä moiseen. Päinvastoin, tuollainenhan käytännössä vaikeuttaisi tyylien ylläpitoa enemmän kuin kohtuuttomasti (se olisi täydellinen vastakohta jo mainitsemalleni nyrkkisäännölle: vältä tunnisteita, suosi luokkia.
Mielenkiinnosta vilkaisin tämän sivun tyylejä:
view-source:https://keskustelu.suomi24.fi/css/styles.css?v=1.49.2
joista en äkkiseltään löytänyt kuin yhden tunnisteselektorin, mutta satoja luokkaselektoreita :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 173946
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1842439Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja731587Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641157Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella231067- 171894
Toivoisin etten jännittäisi
niin kauheasti. Hassua tässä on se, että en varmaan olisi niin ihastunut sinuun, jos et olisi niin älykäs, ja henkisesti42882Junan kylkeen autolla
Miten helevetissä voi ajaa auton junan kylkeen?? Puhelinta hivelöity kenties!!? Koirat vielä kyydissä on käsittämätöntä73841- 100809
Oletko päättänyt
Jo varmasti että ensi vuonna keräät rohkeutesi ja sanot tunteesi vai et? Sitä odottaessa ja toivoessa72800