Neuvoja asunnon ostoon?

dapidapoo

Hei!

Olen etsinyt asuntoa ja vuokramarkkinoilla vuokrat ovat 400-500 euroa. Löysin hyväkuntoisen asunnon, jonka myyntihinta on 25 000 euroa (eläköön pääkaupunkiseudun ulkopuolinen maailma!) ja siitä 10% löytyy säästöistä. Yhtiövastikkeen, lainanlyhennyksen ja kotivakuutuksenkin jälkeen kuukausimenoja niistä menee noin 300 euron verran kuussa.

Olisiko asunnon osto vaihtoehto kalliimman asunnon vuokraukselle? Olen valmistumassa ja joudun todennäköisesti työttömyystuille, jos ei työtä löydy nopeasti. Mutta jos työttömyys- ja asumistukien pitäisi kattaa kuitenkin vuokra-asunto, ja omistaminen tulisi puolet halvemmaksi? Onko asunnon ostossa sellaisia kuluja, joita en ole huomannut ottaa huomioon?

4

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuokranantaja94949

      Kerrostalossa omistusasunnon kuluja voivat olla:
      -hoitovastike
      -pääomavastike eli yhtiölaina esim. putkiremonttiin
      -vesimaksut, joko kuukausittainen vesimaksu (esim 20e/hlö/kk) tai vesimittarin perusteella.
      -autopaikkamaksu
      -saunamaksu
      -pyykkikonemaksu

      Toteutuneesta kaupasta joudut maksamaan varainsiirtoveron ellet ole ensiasunnon ostaja (sekä muita ehtoja). Asuntolainaa maksaessa hankit itsellesi omaisuutta. Vuokralla ollessa lihotat vuokranantajan lompakkoa.
      Kun asuntolainaa harkitset, sulla pitäisi olla työpaikka jonka tuloilla maksat lainaa pankille takaisin. Työttömänä se ei onnistu ellet saa korkeaa ansiosidonnaista päivärahaa.
      Pankit vaativat tietyn omarahoitusosuuden asunnon hinnasta, kysy pankista tarkemmin.
      Muuttaminen uuteen asuntoon voi myös maksaa paljon jos ei helposti saa jostain pakua lainaksi ja kavereita roudareiksi.

      • Aloittajalla ei ihan riitä omarahoitusosuus, sen kun pitää olla vähintään 15 %, jonka lisäksi tarvitaan vielä valtiontakaus 15-20 %:ille lainamäärästä. Tosin taantuvassa kunnassa sijaitsevalle asunnolle taloyhtiössä, jossa on isot peruskorjaukset tekemättä voidaan vaatia 50 % omarahoitusta, mikäli lainaa tällaisen ostoon ylipäätään edes myönnetään.

        Itse asunnon kunnolla ei ole väliä, pintaremontin kun tekee pieneen asuntoon parilla tonnilla. Taloyhtiön kunnolla taas on merkitystä, mikäli tekemättä ovat putket, sähköt, julkisivut, katto, ikkunat ym, niin niiden kustannus asuinneliömetriä kohden ovat yhteensä vähintään 1.500-2.500 €. Kun esimerkiksi 40 m2 huoneiston myyntihinta on tuo 25.000 €, eli 625 €/m2, joka ehkä peruskorjausten jälkeen saattaa nousta jopa 1.000 €/neliömetriin, niin asunnon todellinen arvo on 20.000 - 60.000 € negatiivinen. Tällainen taloyhtiö ei siis saa lainaa remonttien tekemiseen, eikä myöskään osakkaat, jolloin ainoa vaihtoehto on rakennuksen purku, osakkaille tosin jää asuntolaina vaikka asuntoa ei sitten enää olekkaan (eli maksavat asuntolainaa olemattomasta asunnosta vuokraa asunnosta jossa asuvat). Näitä tällaisia asuntoja myydään yleensä asuntojosijoittajien välisissä kaupoissa 20 - 50 asunnon erissä kauppahintojen ollessa muutama tonni per asunto. Ostaja kerää vuokratuotot niin pitkään kun mahdollista ja sitten talo vain kylmästi purkuun (halpaa asuntoa taloyhtiöstä, jossa on remontit tekemättä ja suurin osa osakkaista sijoittajia ei kannata ostaa, lopputulema on aina omn sijoitetun pääoman menetys).

        Mutta, mikäli aloittajalla olisi niin loistava kohde löytynyt, että yhtiön suuret kaikki suuret rempat on jo tehty ja voidaan olettaa osataj löytyvän vielä esimerkiksi 10 vuoden kuluttua, niin kannattaa tietenkin ostaa. Tuo omarahoitusosuudesta puuttuva 1.250 € on helposti lainattavissa sukulaisilta tai kavereilta, pikavipilläkin se sellaisessa tilanteessa kannattaa rahoittaa.

        P.S. En oikein ymmärrä edellisen vastaajan avautumista muuttokustannuksista. Nehän ovat ihan samat, muuttaa sitten omistusasuntoon tai vuokralle. Samaten taloyhtiön perimät maksut (autopaikka, saunamaksu, pesutupamaksu yms) ovat nekin samat.


      • Rraaa

        Välittäjä ei tiedä todellisista asioista mitään, esim kun kertoo. Neliöihin sidotuista putkiremottihinnoista ja muista asioista.

        Omistan muutaman huoneiston jo yli 10v ajalta joiden ostohinnat 23eur yksiö 35m2 ja pari noin 10teur enemmän. Remonttit olleet halpoja, esim putkiremotti ja yhtiöt saa lainaa paremmin kuin helsingin päässä. Täällä on vuokratuottokin parempi eikä kuoplaa, eli as oy hinnat on oikeat kerrostaloissa.

        Kukaan hullu nyt 6 numeroisia summia maksa kerrostalosta osakkeesta..


    • tabou

      "Mutta jos työttömyys- ja asumistukien pitäisi kattaa kuitenkin vuokra-asunto, ja omistaminen tulisi puolet halvemmaksi? "

      Asumistuki ei ainakaan ikinä kata vuokrallakaan asumista, se kun on aina max.80% enimmäisasumismenoista (jotka Kela on määritellyt valmiiksi paikkakuntakohtaisesti). Jos asuu kalliisti, maksaa omasta pussista. Kela ei myöskään tue lainoja, ne on kuitenkin hoidettava itse eli rahaa on löydyttävä, tuilla ei voi luottaa elävänsä.
      Työttömyystuki on sen 520e käteen jokaiselle Kelan rahoilla elävälle. Ansiosidonnaiset erikseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe