"Putkireiska"-painepommit

Varottakaa_nuoria

Nyt olis aika vanhemmat valistaa nuoriaan näiden kemikaalipommien vaaroista. Turengissa on viime aikoina näitä viemärinavausaine-pommeja alkanut räjähtelemään ja ilmeisesti nämä tekijät eivät ymmärrä, kuinka vaarallisen asian kanssa ovat tekemisissä. Tuo neste, mitä pulloon laitetaan, kemiallisessa reaktiossa aiheuttaa räjähtäessään iho- kuulo-ja silmävaurioita. Pullosta ja sen sisällöstä räjähdyksessä irtoavat lentävät kiinteät osaset repivät haavoja ym.

Väärät annostelut voi aiheuttaa sen, että pommi jää "suutariksi" ja räjähtää välittömästi sen silmille joka siihen koskee. Ohjeita viljellään netissä ja vaikuttaisi siltä, että tarkoitus näillä levittäjillä on saada nuorille ongelmia. Kannattaa siis vanhempien olla valppaana.

Jos näette kaupassa nuorten ostavan useita pulloja "kodin putkimestä", tai "putkireiskaa" sekä foliota, ilmoittakaa 112:een.

Neuvokaa lapsianne ja nuorianne, että he lopettaisivat näiden omatekoisten räjähteiden kanssa touhuilut. Ihan heidän omankin turvallisuuden vuoksi. Puhumattakaan siitä että joku sivullinen esim menettää näkönsä, tai saa kasvoihin sirpale- ja palovammoja. Pommilla aiheutetut vahingot on poikkeuksetta Poliisiasia.

32

15933

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyväjaasiallinen

      Hyvä ja asiallinen kirjoitus. Toivottavasti mahdollisimman moni tämän huomaa ja lukee. Vakavan loukkaantumisen vaara moisessa pommissa on todellinen, esim; näköään ei saa takaisin jos sen menettää.

    • justj0o

      >viime aikoina

      No niin no, miten sen nyt ottaa... eihän tää ole kuin mitä, kohta 30 vuotta vanha juttu? Vanhempi? Itsekin noita muksuna tuli väsäiltyä, mutta ei siitä pitkää iloa ollut kun aika laimeita "pommeja" olivat. Siirryttiin järeämpiin leluihin.

      Näitä väkertää varmaan jatkuvalla syötöllä teinipojat jossain, harvemmin siinä mitään vahinkoa sattuu. Tietenkin noi litkut on syövyttäviä ja niiden kanssa pitää olla varovainen, mutta onko tämäkin muka niitä asioita mistä pitää heti soittaa hätänumeroon? Ne, ketkä noita rakentelee ainakin osoittaa selvää mielenkiintoa kemiaa kohtaan, pitääkö sekin säikyttää kakaroista pois sotkemalla heti poliisi kuvioihin? Itse mielummin selittäisin kakaroille touhun vaarat ja käskisin käyttää suojalaseja, ja menisin vaikka mukaan räjäyttelemään. Kunhan kaikilla on suojalasit päässä, ja tietävät pestä roiskeet heti pois iholta, niin ei noista pommeista ole mitään käytännön vaaraa kenellekkään.

      Ihme touhua kun poliisien resursseja ollaan valmiita tuhlaamaan kaikkeen tämmöseen turhaan kyyläämiseen eikä edes pysähdytä hetkeksi miettimään. On niilläkin varmaan VÄHÄN parempaa tekemistä kuin puuttua lasten kolttosiin. Sitten tietenkin eri asia jos tommosia pommeja aletaan heitellä toisten lasten päälle, siinä on jo syytä ottaa yhteyttä virkavaltaan.

      • Anonyymi

        sen silmille joka siihen koskee. Ohjeita viljellään netissä ja vaikuttaisi siltä, että tarkoitus näillä levittäjillä on saada nuorille ongelmia. Kannattaa siis vanhempien olla valppaana.


    • TurvallisuusAlkaaMeistä

      Vai että oikein" osoittaa mielenkiintoa kemiaa kohtaan"???30Vuotta sitten?
      Oletko minkä ikäinen?
      Noita pommeja on räjäytelty mm. Turengissa ja niiden suht tuoreita jälkiä on edelleen havaittavissa. Ja siinä ei paljon suojalasit auta kun tuollainen 10% natriumhydroksidi(Natronlipeää) lentää paineaallossa naamaan mukanaan muovipullon kappaleita ja alumiinipaloja, esim. teinin kuvatessa räjähdystä kännykällä tai suutariksi jäänen pommin täysin ulkopuolinen ihmetelijä.Lisäksi kemiallisessa rekatiossa syntyvä vety on syttyvää.Jos astuia esim. vuotaa se sumuttaa tilaan vetykaasua, ja vety syttyy piezokipinästä. Kyse ei ole mistään papattien tai kiinalaisten poksutteluun verrattavasta, vaanoikeasti nestemäisen pommin tekemisestä.Ja nuoret tuntien "ruokahalu kasvaa syödessä". Eli käytetään isompia astioita. Jokainen valveutunut vanhempi pitää huolta lapsestaan, siihen pitäisi luottaa. Korostan sanaa "pitäisi".

      https://www.youtube.com/watch?v=fQIb4xAIzyk

      Siksi kirjoitin jotta vanhemmat tietävät mistä on kyse ja varoittavat lapsiaan. Kaikkea ei tarvitse olla kokeilemassa. Kemian tunnit käydään koulussa.Turvallisesti.

      Tuossa alla on linkki turvallisuustedotteeseen, jotta ymmärtämys lisääntyisi. vähättelyn sijaan.

      https://www.pamark.fi/downloads/dl/file/id/2806/50009.pdf

      Pommiaineet on myös lemmikeille vaarallisia.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/limsapullopommi-aiheutti-heta-koiralle-vakavat-vammat-kempeleessa-elainlaakarissa-ei-oltu-nahty-vastaavaa-aiemmin/739581/

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015082520238239_uu.shtml

      http://www.ttl.fi/ova/naoh.html

      "Väkevät natriumhydroksidiliuokset ja kiinteä natriumhydroksidi, joka absorboi nopeasti ihon kosteutta muodostaen ihon pinnalle liuoksen, syövyttävät voimakkaasti ihoa aiheuttaen syviä haavaumia ja toisen tai kolmannen luokan palovammoja vastaavia syövytysvammoja. Ihovaurioiden muodostuminen alkaa välittömästi, mutta ärsytyksen tunne voi viivästyä minuutteja, jopa tunteja liuoksen väkevyydestä riippuen. Yli 25-prosenttinen natriumhydroksidiliuos aiheuttaa ärsytyksen tunteen iholla 3 minuutin kuluessa. Väkevyydeltään 4-prosenttinen liuos tuhoaa 15 minuutissa ihon pintakerroksen ja aiheuttaa tunnissa ihon läpi ulottuvan vaurion. Väkevyydeltään 4-prosenttisen liuoksen ärsytysvaikutus ilmenee noin tunnin kuluessa. Natriumhydroksidin imeydyttyä syvälle ihoon syntyy tuskallista kipua ja tällöin aineen vaikutusta on vaikea enää neutraloida"

      Nuoret: Valistakaa kavereitanne.
      Älkää tehkö näitä.

      • Anonyymi

        eipä tullu mitään vaikka kädet ihan reiskassa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eipä tullu mitään vaikka kädet ihan reiskassa

        Sama :)


      • Anonyymi

        siis se on mahdotonta perjaatteessa sen pommin räjähtää käteen koska kun siellä on sitä foliota ni sitä putkireiskaa pitäis pistää saman verra mutta itse pistän vaa puolet sen folion määrästä ni siin on kivat 20-60 sekunttia juosta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eipä tullu mitään vaikka kädet ihan reiskassa

        Itelläkin kaatunut puoli pulloa kädelle eikä mitään ole käynyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eipä tullu mitään vaikka kädet ihan reiskassa

        😂😂😂


      • Anonyymi

        Voi ei ku on niin kovin vaarallisia pikkupommit


    • Anonyymi

      Tää on iso vitsi. Noissa ei oo mitään vaaraa kunhan ne tekee oikein. Mökillä oikein mukavia poksautella. Samalla oppii kemiaa sekä räjähteistä, ja vielä suht turvallisesti. Idiootti täytyy olla että vahinkoa tommosella saa aikaan, ja jos niin tyhmä lapsi on, ei pitäisi vanhempien päästää ulos kavereiden kanssa.

    • Anonyymi

      Veikkaisin että aloittajan lapsuus ollut aika tylsä jossei edes putkireiskapommeja ole koittanut. Juuri 5min sitten viimeinem poksahti, ihan hauskoja vempeleitä nuo :)

      • Anonyymi

        Yksi menetti näön toisesta silmästä joskus kesäkuussa tänä vuonna. No jäipä toinen silmä.

        Minun on heikentynyt, jotain itse näkemättömiä arpia kun olen ollut usei hiekkamyrskyissä, niin suomessa vaan. Ei saa ehkä uusittua nää ajokorttia.


    • Anonyymi

      Sekun valitatte kaikesta näile nuorile nii ne tekee näitä vaa enemmä et tiedoksvaa

      • Anonyymi

        "Sekun valitatte kaikesta näile nuorile nii ne tekee näitä vaa enemmä et tiedoksvaa"

        Kyllä suomen kieli on kaunista. Nuoret ovat fiksuja.


    • Anonyymi

      Ite yleensä paukkuttelen p1 pommeja mutta pari kerataa tullu testattuu putkireiskaa ja enkä usko että nyt ihan poliisit tomosiin jaksaa alkaa lähtee tarkistaa tilannetta

    • Anonyymi

      Mut jos putkireiskaa tarttee oikeesti kotona ja lapsi menee ostamaan nii epäilläänkö sua sitten pommin teosta

      • Anonyymi

        Jonkun silmä täytyy mennä jotta tenavat ymmärtävät pommien varallisuuden


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jonkun silmä täytyy mennä jotta tenavat ymmärtävät pommien varallisuuden

        Sen verran laimeita noi liuokset, että vaikka kädelle kaatuu niin eipäs siitä mitää käy kuha ei silmiä tai suuta koskettele ja pesee kädet lopettamisen jälkeen.


    • Vähän nyt AP jäitä hattuun.
      Vaikka sinua huolettaa se ei tarkoita, että huolesi on perusteltua.

      Se ei ole räjähde!
      Siitä ei tule mitään paineaaltoa.
      10% Suolahappoa, vatsahapot ovat väkevämpiä.

      Suolahappo reagoi alumiinin kanssa synnyttäen kaasua, joka kasvaa painetta pullon sisällä kunnes pullo repeää.
      Vrt. Ilmapallo puhkeaa, mutta toiseen suuntaan.
      Reagoidessaan alumiinin kanssa happo myös laimenee, eli ympäristöön leviää vain prosenttien liuosta.

      Missä vaiheessa alumiinifolion palaset muuttuvat alumiinin kappaleiksi?🤔

      Toisaalta jos paineastian (pullo) ympäröi jollain sopivalla sirpaleita synnyttävällä materiaalilla.
      Voi senlainen tietysti tulla silmille.

    • Anonyymi

      Netin käyttöä pitää valvoa.

    • Anonyymi

      Nuoret niitä pommeja testailee. Täällä turengissa öisin/iltasin niitä pommejen räjähdys ääniä kuuluu. Luulis nyt että niiden virittäjillä olisi jotenkin järjeä. Kunnon järjenjättiläisiä. Miettisi ekana tekosiaan että mitä tapahtuu jos se nyt osuu jotakin ihmistä päin näköä. Tai esim on tällästäkin että autoista varastetaan pakoputkia olen huomannut. Että,mitä järkeä onko siistiä esittää pelleä ja tietämmätöntä😘🖕. Sais nuoret aikuistua pikku hiljaa . Että,onhan tuo putki reiskan viritys tyhmää. Mutta kuulu kaikkien testaamienn tuohon ikään. Mutta ei niiden sitä trendiksi tarvitse laittaa.

    • Anonyymi

      No ei trendiksi.

    • Anonyymi

      Yritän ettii ainesosia saatana

    • Anonyymi

      Missäpäin näitä on räjäytelty?

    • Anonyymi

      Kyllä.

    • Anonyymi

      Hyvä aloitus tämä.

    • Anonyymi

      Tässä tarvitaan vanhemmilta sitä, että pysytään kartalla omien nuorten tekemisistä.

    • Anonyymi

      Oisko reseptiä jakaa?????

      • Anonyymi

        Foliota ja putkireistaa ja tee folioista palnoja ja kaada reiskaa ja pistä pullo kiinno ja juokse ettei tuu naamalle


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Foliota ja putkireistaa ja tee folioista palnoja ja kaada reiskaa ja pistä pullo kiinno ja juokse ettei tuu naamalle

        Kai suurin ongelma voi olla että pullo on jossain yleisellä alueella ja paikalel tuleekin joku tietämätön ja saa roiskeita jos? pullo ei poksahdakkaan heti kuten on arvioitu.
        Jos tekee ihan omissa oloissa kaukana muista ja suojautuu niin eipä paljon vaaraa ole.
        itsellä räjähti auton akku nuorempana JA olin aivan sen yläpuolella,jostain tuli kipinä ja vety räjähti!
        Kaikki hapot lenti naamalle ja silmiin ja seinille/pöydälle,äkkiä silmiä pesemään ja näkö jäi talteen kun vieläkin näkee kirjoittaa.
        Onneksi ei akun kannesta lähteny yhtään nailonlastua silmää puhkasemaan,että voi se vahinko sattua vaikka ei ole tarkoitus pommia tehdä.


    • Ei jumalauta siis näet kasualisti nuoren ostamassa nämä tuotteet ja ajattelet että "tämä kyseinen henkilö on varmasti vittu tuleva criminaali. pitääpä soittaa HÄTÄKESKUKSEEN ETTÄ TÄÄLLÄ ON TULEVA TERRORISTI!"

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3431
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      177
      1487
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1247
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1132
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe