Homeen tappaminen harkosta

SädeS

Meiltä löytyi maanvastaisen seinän sisäpuolisesta eristevillasta hometta ja sädesientä. Villat ja koolaukset on nyt purettu pois ja harkkopinta on näkyvissä. Onko mitään keinoa saada harkkopinta varmasti puhtaaksi homeesta ja sädesienestä, ennen uretaanilevyjen asentamista? Onko harkkopinnan polttamisesta kaasupolttimella mitään hyötyä vai onko jotain ainetta mikä varmasti tappaisi home- ja sädesieni-itiöt?

Huoneessa olleet huonekalut ja vaatteet eivät haise ollenkaan, tarkoittaako tämä, että ne ei ole saastuneet? Voiko esineitä varmuuden vuoksi desinfioida jollain aineella?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

14

2631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ottiatuata

      En osaa sanoa löytyykö oikeaa ainetta. Betoni on huokoista ja sädesieni viihtyy siinä. Sienen rihmat voi ottaa kosteuden todella kaukaa ja rihmastot ulottua pitkälle rakenteisiin.

      Tuleehan uretaanilevyistä samalla kosteus- ja ilmansulku rakenteista? Ei pitäisi haisujen päästä sisäilmaan.
      Riittävä tuuletusrako uretaanilevyn ja harkkoseinän väliin, niin pysyy kuivana jatkossa.

      • Ins1n00r1

        Uretaani pitää olla ulkopuolella ja harkko lämmin, silloin ei tule hometta kuivaan rakenteeseen. Jos harkko on kylmä (eriste sisäpuolella) siihen tiivistyy kosteus sisäilmasta ja mahdollisesti myös maaperästä


    • Talo2017

      Ins1n00r1 olet hakoteillä............kysyjä puhuu Uretaani levyn laittamisesta sisäpuolelle, ei mistään villasta. Uretaani levy on samalla höyrynsulku ei siitä mene mikään kosteus läpi ulospäin.

      • Ins1n00r1

        Mielestäni tuolla kirjoituksessani lukee uretaani. Se on todella höyrysulku, eli maasta harkkoon siirtyvä kosteus ei pääse kuivumaan. Siksi se pitää olla ulkona. Estää maakosteuden siirtymisen harkkoon ja lämmin harkko sisätiloissa ei kerää kosteutta ja vaikka kostuisi jostain syystä, niin pääsee kuivumaan.
        Jos halutaan eristää sisäpuolelta, niin uretaanieriste pitää liimata esim laattalaastilla täysin tiiviisti kiinni harkkoon. Ratkaisu on huonompi, mutta helpompi tehdä. Arvaan kumpi houkuttelee enemmän.
        Ottiatuota suositteli tuuletusrakoa uretaanin ja harkon väliin, mikä on kyllä vastoin kaikkia ammattilaisten ohjeita, jos eriste on sisäpuolella.
        Esim Finnfoam verkkosivuilla on asiallista tekstiä aiheesta. Muistaa vaan että ne ovat mainoksia


    • Nipottaja336
    • Talo2017

      Ins1n00r1.........Vieläkin väärin.......Maan alla olevaan seinään tulee ulkopuolelle patolevyt jonka johdosta hakot ei ole maan kostoudelle alttiita.
      Tuollaista seinää ei voi rakentaa, niin että on höyryn sulku ulkopuolella seinän.
      Höyrynsulku kuuluu olla sisäpinnassa tai harkon sisällä . Huone kosteus sen homeen aiheuttaa seiniin jos höyrynsulku on ulopuolella. Ei myöskään voi niin tehdä että on kaksi höyrynsulkua ulkopuolella ja sisäpuolella.

      • Ins1n00r1

        Erikoinen juttu. Kaikki kotimainen 2000 luvun kirjallisuus, RT kortit ja korjausrakentamisen verkkosivut ovat siis väärässä, koska niiden mukaan maavastaisen seinän eriste on märällä puolella, eli ulkona. Samoin kuin muissakin maanvastaisissa rakenteissa, kuten lattioissa.
        Onneksi on olemassa Talo2017 kaltaisia tietäjiä, jotka ovat huomattavasti kirjaviisaita tutkijoita pätevämpiä. Jään tässä odottelemaan, että ohjeet korjataan ja ehkä jopa fysiikan kirjasta saadaan uusittu painos


    • SädeS

      Sen verran tarkentaisin tilannetta, että maanvastaisten seinien ulkopuolelle laitettiin styrox-eriste ja patolevyt. Sisäpuolelle on tosiaan tarkoitus laittaa uretaanilevyt, kunhan ensin pystyy varmistumaan siitä, että harkkoihin ei ole jäänyt mitään kauheita pöpöjä. Poltanko siis harkon sisäpinnan toholla?

    • Vuokraisäntä

      Onko sulla joku ammattilainen apuna? Ettei tule kalliita vahinkoja...

      • TaasAllu

        Tällaisia rakenteita on onnistuneesti korjattu niin, että harkot on ensin pesty ja desinfioitu pitkävaikutteisella tarkoitukseen sopivalla desinfiointiliuoksella (saatavana mm. RTV:n myymälöistä, sininen etiketti ja tuotteen nimen perässä numeroita). Seinään voidaan tehdä sisäpuolelle lisälämmöneristys lisäharkkomuurauksella , MUURATTUNA KIINNI VANHAAN HARKKOPINTAAN. Lisäharkkomuurausta ei tarvita, jos lämmöneristys on jo riittävä.

        Harkkopintaan tehdään sementtipohjainen tasoitus, esimerkiksi Ardex 950 ja maalataan hengittävällä silikoniemulsiomaaalilla, esimkerkiksi Tikkurilan Kivisiilillä.

        Tällä rakenteella harkkoseinään esimerkkiksi kapillaarisesti nouseva kosteus pääsee haihtumaan sisätilaan ongelmia aiheuttamatta.


      • roskat_maton_alle

        Korjattu onnistuneesti... kuten n kpl kouluja ja päiväkoteja?

        Sisältyykö onnistuneen korjauksen käsitteeseen myös korjatun rakennuksen purku muutamaan vuotta myöhemmin? Näitäkin nimittäin riittää...

        Nuo pesut sekä biosidikäsittelyt ovat roskien lakaisemista maton alle. Joo, on kyllä joissain 90-luvun lopulla kirjoitetuissa oppaissa ihan suositeltu menetelmä, mutta niin oli valesokkelitkin!

        BTW ja edelleen noita valesokkeleitakin tehdään, onneksi vähenevässä määrin.


    • eipäkuitenkaan

      Jos aloittajan taloon on asennettu styroksit ja patolevyt kosteusvahingon jälkeen eli desinfioinnin jälkeen ei uutta kosteutta/hometta pääse muodostumaan kun alkuperäinen ongelman aiheuttaja on korjattu !!!

      • roskat_maton_alle

        Ei kun roskat on lakaistu maton alle. Ongelma ei ole homeitiöt, vaan homeiden tuottamat toksiinit sekä myrkyt, joilla home on yritetty tappaa. Näitä on imeytynyt rakenteisiin, joista niitä voi vapautua pitkiä aikoja. Vuotoilmavirtaukset, jotka rakennuksen alaosassa aina suuntautuvat sisälle päin, kuljettavat ne huoneilmaan.


    • HemmoH

      Fuktisol eristys 200 mm ulkopuolelle, niin kuivuu ja eristää. Puhalluslampulla voi myrkyttömästi desinfoida sisäpuolen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe