Homeen tappaminen harkosta

SädeS

Meiltä löytyi maanvastaisen seinän sisäpuolisesta eristevillasta hometta ja sädesientä. Villat ja koolaukset on nyt purettu pois ja harkkopinta on näkyvissä. Onko mitään keinoa saada harkkopinta varmasti puhtaaksi homeesta ja sädesienestä, ennen uretaanilevyjen asentamista? Onko harkkopinnan polttamisesta kaasupolttimella mitään hyötyä vai onko jotain ainetta mikä varmasti tappaisi home- ja sädesieni-itiöt?

Huoneessa olleet huonekalut ja vaatteet eivät haise ollenkaan, tarkoittaako tämä, että ne ei ole saastuneet? Voiko esineitä varmuuden vuoksi desinfioida jollain aineella?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

14

2615

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ottiatuata

   En osaa sanoa löytyykö oikeaa ainetta. Betoni on huokoista ja sädesieni viihtyy siinä. Sienen rihmat voi ottaa kosteuden todella kaukaa ja rihmastot ulottua pitkälle rakenteisiin.

   Tuleehan uretaanilevyistä samalla kosteus- ja ilmansulku rakenteista? Ei pitäisi haisujen päästä sisäilmaan.
   Riittävä tuuletusrako uretaanilevyn ja harkkoseinän väliin, niin pysyy kuivana jatkossa.

   • Ins1n00r1

    Uretaani pitää olla ulkopuolella ja harkko lämmin, silloin ei tule hometta kuivaan rakenteeseen. Jos harkko on kylmä (eriste sisäpuolella) siihen tiivistyy kosteus sisäilmasta ja mahdollisesti myös maaperästä


  • Talo2017

   Ins1n00r1 olet hakoteillä............kysyjä puhuu Uretaani levyn laittamisesta sisäpuolelle, ei mistään villasta. Uretaani levy on samalla höyrynsulku ei siitä mene mikään kosteus läpi ulospäin.

   • Ins1n00r1

    Mielestäni tuolla kirjoituksessani lukee uretaani. Se on todella höyrysulku, eli maasta harkkoon siirtyvä kosteus ei pääse kuivumaan. Siksi se pitää olla ulkona. Estää maakosteuden siirtymisen harkkoon ja lämmin harkko sisätiloissa ei kerää kosteutta ja vaikka kostuisi jostain syystä, niin pääsee kuivumaan.
    Jos halutaan eristää sisäpuolelta, niin uretaanieriste pitää liimata esim laattalaastilla täysin tiiviisti kiinni harkkoon. Ratkaisu on huonompi, mutta helpompi tehdä. Arvaan kumpi houkuttelee enemmän.
    Ottiatuota suositteli tuuletusrakoa uretaanin ja harkon väliin, mikä on kyllä vastoin kaikkia ammattilaisten ohjeita, jos eriste on sisäpuolella.
    Esim Finnfoam verkkosivuilla on asiallista tekstiä aiheesta. Muistaa vaan että ne ovat mainoksia


  • Nipottaja336
  • Talo2017

   Ins1n00r1.........Vieläkin väärin.......Maan alla olevaan seinään tulee ulkopuolelle patolevyt jonka johdosta hakot ei ole maan kostoudelle alttiita.
   Tuollaista seinää ei voi rakentaa, niin että on höyryn sulku ulkopuolella seinän.
   Höyrynsulku kuuluu olla sisäpinnassa tai harkon sisällä . Huone kosteus sen homeen aiheuttaa seiniin jos höyrynsulku on ulopuolella. Ei myöskään voi niin tehdä että on kaksi höyrynsulkua ulkopuolella ja sisäpuolella.

   • Ins1n00r1

    Erikoinen juttu. Kaikki kotimainen 2000 luvun kirjallisuus, RT kortit ja korjausrakentamisen verkkosivut ovat siis väärässä, koska niiden mukaan maavastaisen seinän eriste on märällä puolella, eli ulkona. Samoin kuin muissakin maanvastaisissa rakenteissa, kuten lattioissa.
    Onneksi on olemassa Talo2017 kaltaisia tietäjiä, jotka ovat huomattavasti kirjaviisaita tutkijoita pätevämpiä. Jään tässä odottelemaan, että ohjeet korjataan ja ehkä jopa fysiikan kirjasta saadaan uusittu painos


  • SädeS

   Sen verran tarkentaisin tilannetta, että maanvastaisten seinien ulkopuolelle laitettiin styrox-eriste ja patolevyt. Sisäpuolelle on tosiaan tarkoitus laittaa uretaanilevyt, kunhan ensin pystyy varmistumaan siitä, että harkkoihin ei ole jäänyt mitään kauheita pöpöjä. Poltanko siis harkon sisäpinnan toholla?

  • Vuokraisäntä

   Onko sulla joku ammattilainen apuna? Ettei tule kalliita vahinkoja...

   • TaasAllu

    Tällaisia rakenteita on onnistuneesti korjattu niin, että harkot on ensin pesty ja desinfioitu pitkävaikutteisella tarkoitukseen sopivalla desinfiointiliuoksella (saatavana mm. RTV:n myymälöistä, sininen etiketti ja tuotteen nimen perässä numeroita). Seinään voidaan tehdä sisäpuolelle lisälämmöneristys lisäharkkomuurauksella , MUURATTUNA KIINNI VANHAAN HARKKOPINTAAN. Lisäharkkomuurausta ei tarvita, jos lämmöneristys on jo riittävä.

    Harkkopintaan tehdään sementtipohjainen tasoitus, esimerkiksi Ardex 950 ja maalataan hengittävällä silikoniemulsiomaaalilla, esimkerkiksi Tikkurilan Kivisiilillä.

    Tällä rakenteella harkkoseinään esimerkkiksi kapillaarisesti nouseva kosteus pääsee haihtumaan sisätilaan ongelmia aiheuttamatta.


   • roskat_maton_alle

    Korjattu onnistuneesti... kuten n kpl kouluja ja päiväkoteja?

    Sisältyykö onnistuneen korjauksen käsitteeseen myös korjatun rakennuksen purku muutamaan vuotta myöhemmin? Näitäkin nimittäin riittää...

    Nuo pesut sekä biosidikäsittelyt ovat roskien lakaisemista maton alle. Joo, on kyllä joissain 90-luvun lopulla kirjoitetuissa oppaissa ihan suositeltu menetelmä, mutta niin oli valesokkelitkin!

    BTW ja edelleen noita valesokkeleitakin tehdään, onneksi vähenevässä määrin.


  • eipäkuitenkaan

   Jos aloittajan taloon on asennettu styroksit ja patolevyt kosteusvahingon jälkeen eli desinfioinnin jälkeen ei uutta kosteutta/hometta pääse muodostumaan kun alkuperäinen ongelman aiheuttaja on korjattu !!!

   • roskat_maton_alle

    Ei kun roskat on lakaistu maton alle. Ongelma ei ole homeitiöt, vaan homeiden tuottamat toksiinit sekä myrkyt, joilla home on yritetty tappaa. Näitä on imeytynyt rakenteisiin, joista niitä voi vapautua pitkiä aikoja. Vuotoilmavirtaukset, jotka rakennuksen alaosassa aina suuntautuvat sisälle päin, kuljettavat ne huoneilmaan.


  • HemmoH

   Fuktisol eristys 200 mm ulkopuolelle, niin kuivuu ja eristää. Puhalluslampulla voi myrkyttömästi desinfoida sisäpuolen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   1977
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   108
   1754
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   115
   1247
  4. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1004
  5. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   134
   937
  6. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   86
   875
  7. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   66
   731
  8. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   38
   718
  9. Mies jos ottaisit yhteyttä

   Minuun.. kysyisit vaikka että mitä kuuluu? Eihän se paha ois..
   Ikävä
   47
   693
  10. On oltava hyvin varovaisia siinä, miten käytämme sanaa ikuisuus

   Aloitetaan tarkastelemalla sanaa ”ikuinen” tai ”loputon” Raamatussa. G. Campbell Morgan on yksi historian tunnetuimmista
   Hindulaisuus
   228
   673
  Aihe