Administrator ja Standatd user

masa757

Jos on asentanut softat Adminina ja pudottaa userin Standardiksi niin miten niiden toiminta muuttu vai muuttuuko? Linux Mint 18.1 käytössä.

13

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sudoers

      Tekaisepa uusi käyttäjä tavallisin oikeuksin, ja tee siitä sitten johtopäätöksesi.

    • "Jos on asentanut softat Adminina"
      Yleensä sinä aina asennat ohjelmat "Adminina", vain portable ohjelmat jää tämän ulkopuolelle.

      Joten voi olettaa että, ohjelman käyttäytyminen ei muutu, MUTTA ohjelman tuotokset joita teet ROOTtina saa -rw-r--r-- arkistomääreet, joka taas tarkoittaa että vain ROOT voi kirjoittaa tuohon tiedostoon, muilla on vain lukuaoikeus, MIKÄLI huolehdit siitä että myös muilla on kirjoitus ja suoritus oikeudet, myöskään tuotokset ei poikkea normaalista.

      Lisä sekavuutta aiheuttaa myös ROOTin kotikansio, joten tallennettaessa on oltava tarkkana että sijoitat ne oikeaan paikkaan.

      • mintlinux-mään

        En oikein ymmärrä, mitä sekavuutta tuo taviskäyttäjälle aiheuttaisi. Normaalistihan ohjelmia asennetaan "adminina" kun ohjelmistonhallintaan tai pakettienhallintaan laitetaan salasana tai päätteessä sudo ja salasana. Roottina kirjaudutaan päätteeseen erikseen, sudo su, mutta sekin on vain päätteessä. Sitten voi vielä kirjautua sisään koko järjestelmään roottina, mutta sitäkään ei juurikaan tarvitse.


      • mintlinux-mään kirjoitti:

        En oikein ymmärrä, mitä sekavuutta tuo taviskäyttäjälle aiheuttaisi. Normaalistihan ohjelmia asennetaan "adminina" kun ohjelmistonhallintaan tai pakettienhallintaan laitetaan salasana tai päätteessä sudo ja salasana. Roottina kirjaudutaan päätteeseen erikseen, sudo su, mutta sekin on vain päätteessä. Sitten voi vielä kirjautua sisään koko järjestelmään roottina, mutta sitäkään ei juurikaan tarvitse.

        "En oikein ymmärrä, mitä sekavuutta tuo taviskäyttäjälle aiheuttaisi."

        Minä en taas ymmärrä mitä sanoin epäselvästi.

        Mielestäni ei ole hyvä syytä väheksyä sitä tosi asiaa, että ROOTin oikeuksin ei kannata huserata kuin pakolliset kuviot.


      • mintlinux-mään

        "Mielestäni ei ole hyvä syytä väheksyä sitä tosi asiaa, että ROOTin oikeuksin ei kannata huserata kuin pakolliset kuviot."

        Olisit sitten sanonut niin. Tuo yllä oleva ensimmäinen viestisi taisi mennä taviskäyttäjän hilseen ylitse aika korkealta:)
        Taviskäyttäjä ei juuri tarvitse roottia ja hyvä niin.


    • kokkelis34

      Hmm... jos käyttäjällä "juupa" on Admin oikeudet ja salasana on "joopa" ja asentaa esim. Operan niin "juupan" Admin salasana on "joopa".
      Nyt kun pudottaa standart käyttäjäksi niin Admin salasana ei olekaan enää "joopa" vaan joku muu. Ei taida enää onnistua kirjottaa ko. hakemistoihin "juupa" oikeuksilla?

      • EiAuennut

        Tuosta ei nyt saanut selvää. Tarkoittaako, että Operaa ei pysty käyttämään standard-userina vai ettei sen asetuksia pysty muuttamaan tai lähettämään viestiä mm. tänne?


    • Kotikansioon voi käyttäjä asentaa ohjelmia. Vaikka lataa lähdekoodin ja kääntää. Jos käyttäjän oikeuksia muutetaan niin tulee ongelmia. Juurikin siitä, että kirjoitusoikeudet omiin tiedostoihin voi kadota. Käyttäjät joilla on oikeus su ja sudo komentoihin saavat root-oikeudet. Jos käyttäjä juupa asentaa operan esim sudo apt install opera kaikki on ok. Mutta jos käyttäjä juupa käynnistää operan tyyliin sudo opera niin kaikki asetukset tallentuu rootin oikeuksilla. Kun käyttä juupa käynnistää operan ilman root oikeuksia voi selain käyttäytyä oudosti. Enpä ole kokeillut. Vain harvoja ohjelmia kannattaa käyttää root oikeuksin. Toki ohjelmia voi käynnistää myös siten, että asetukset kirjoitetaan käyttäjän kansion sijaan /root-kansioo mikä on fiksumpaa.

      Jos otat käyttäjältä pois oikeuden su ja sudo komentoihin toiminta ei muutu. Vain oikeus sorkkia systeemiä pienenee käytännössä olemattomaksi. Ja jos kotikansiossa on tiedostoja väärillä oikeuksilla vain root voi korjata ne.

      • sudoers

        "Kotikansioon voi käyttäjä asentaa ohjelmia."
        Tietoturvallisissa jakeluissa tuo pitäisi olla estettynä. Ja erityisesti kotihakemistosta tai sen alihakemistoista käynnistellä ohjelmia.
        Ympäristömuuttuja PATH määrittelee ne polut, joista ohjelmia etsitään. Yleensä kotihakemisto tai ./ -polku on estetty tavalliselta käyttäjältä ihan turvallisuuden vuoksi.
        'echo $PATH' tuloste selvittää, mihin hakemistoihin käyttäjällä on oikeuksia ohjelmien käynnistämiseksi.


    • masa757

      Ok. kiitos selvennyksestä ehkä ymmärsin jotain..
      Hmm... jos on ollut Admin oikeuksilla ja asentanut esim. LibreOfficen ja tehnyt laskentataulukon.

      1. Pudotetaan standard useriksi niin ei voi käpistellä ja tallettaa enää ko. taulukkoa ennen kuin muuttaa näitä oikeuksia lukea ja kirjottaa siihen, chmod ja chown komennoilla?

      2. Eikö tuo pelkkä pudotus admin -> standard muuta niitä oikeuksia?

      • sudoers

        Kokeile nyt hyvä ihminen luoda uusi käyttäjä, ja testata ko. käyttöä.
        Root-oikeuksin asennetaan sovellutuksia kaikkien käyttäjien käytetettäväksi. Kunkin käyttäjän luomat tiedostot ovat vain ko. käyttäjän hallinnassa (ilman erityisiä virityksiä).
        Enempää Mintissä kuin Ubuntussakaan ei root-tunnus ole oletuksena käytössä, joten tuskinpa olet onnistunut toimimaan yksinomaan root-oikeuksin.
        Jos esimerkiksi olet asentanut jakelun ulkopuolisen opera-selaimen järjestelmääsi, on kullakin käyttäjällä mahdollisuus käyttää Opera-selainta, mutta kullakin käyttäjällä on omat Kirjainmerkit käytettävissä. Kunkin käyttäjän kirjainmerkit löytyvät vain ko. käyttäjän alihakemistoista.
        Root/sudo -oikeuksia ei missään järkevissä Linux/Unix -järjestelmissä käytetä muuhun kuin ylläpitotoimiin.


    • ""Kotikansioon voi käyttäjä asentaa ohjelmia."
      Tietoturvallisissa jakeluissa tuo pitäisi olla estettynä. Ja erityisesti kotihakemistosta tai sen alihakemistoista käynnistellä ohjelmia.
      Ympäristömuuttuja PATH määrittelee ne polut, joista ohjelmia etsitään. Yleensä kotihakemisto tai ./ -polku on estetty tavalliselta käyttäjältä ihan turvallisuuden vuoksi."

      Selvennetään tuota hieman. Kaikille käyttäjille asennetut ohjelmat haetaan PATH muuttujan polusta. Sitä voidaan myös muuttaa - esim rootilla on erilainen PATH. Monissa järjestelmissä kotikansion /bin lisätään hakupolkuun - sinne asennetut ohjelmat käynnistyvät helposti. Paketin hallinnan ulkopuolelta asennetut pistetään usein /usr/local/bin kansioon.

      Ohjelman voi käynnistää tyyliin ./polku/tiedoston nimi mistä vain kunhan tiedostolla on suoritusoikeus ja kansioon ja tiedostoon on lukuoikeus.

      Kotikansiossa voi periaattessa estää ohjelmien käynnistäminen. Sillä ei merkitystä, koska se on helposti kierrettävissä. Käyttäjä voi kotikansioonsa tallentaa mitä tiedostoja tahansa. Myös ohjelmia. Oikeastaan myös kokonaisen systeemin jonne voi mennä chrootin avulla. Näin tehdään ns. chroot vankiloita joissa rajoitetusti komentoja käytössä. Ketjua voi tietysti jatkaa. Ylläpitoa tehdään usein etänä ja chroot on kätevä tapa korjata rikkinäinen systeemi - usein käynnistyslataaja tai jopa asentaa kokonaan uusi systeemi. Itse suosin tuota tapaa. En juuri käytä asennusmedioita.

    • masa757

      Ok. kiitos "Mikko_Tku" nyt alan päästä jyvälle ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      59
      2020
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe