Mitä vikaa on tämän päivän opiskelijoissa?

VelttoaAinestako

Otsikko on raflaava ja sen oli tarkoituskin olla. Nimittäin olen kiinnittänyt huomiota siihen miten nykynen opiskelu on mennyt "ajan tappamiseksi". On toki opiskelijoita jotka oikeasti opiskelevat mutta jatkuvasti on suurempi ja suurempi määrä maleksijoita jotka eivät tiedä mitä isona haluaisivat tehdä ja jotka kuluttavat aikaansa oppilaitostemme käytävillä. Ja jokainen päivä on pois elämästä.

Opiskeluinto alkaa usein lipsumaan heti peruskoulun jälkeen. Kun ei löydetä ammattia tai työtä joka olisi kivaa ja siitä saisi paljon palkkaa, niin mennään kuluttamaan aikaa lukioon. Lukiossa vierähtääkin mukavasti neljä vuotta, jos sitä ikinä saadaan edes loppuun asti. Ja ne jotka ovat sen saaneet, menevät yliopistoihin koska eivät halua "SIWA:n kassalle" tai "Mäkkärin linjalle". Toisaalta hyvä vaihtoehto mutta sitten alkaa "opiskelu flipperi". Kursseja otetaan sieltä täältä ja niiden summana ei valmistuta mihinkään ammattiin. Usein kokeetkin menevät niin huonosti että niiden perusteella tulevalla todistuksella ei pääse mihinkään. Sitten vaihdetaan opiskelulinjaa, mahdollisesti opiskelupaikkaa ja jopa oppilaitosta. Käydään täydentäviä kursseja ja välillä käydään haahuilemassa käsityön parissa, joka aluksi tuntuu miellyttävältä kirjojen lukemisen jälkeen. Summasumaarum, kymmenen vuotta opiskeluaikaa on saatu kulutettua. Ei ole ammattia, ei perhettä, ei asuntoa eikä tulevaisuutta. Ja sitten koitetaan pärjätä miten kunten parhaiten pystytään. 32 vuotias ammattiaidoton henkilö, tulevaisuus näyttää karulta kun joka kevät tulee markkinoille valmistuneita opiskelijoita, niitä oikeasti opiskelleita.

No, entäs sitten ne ~30% ylioppilaista jotka eivät edes pääse mihinkään oppilaitokseen? Sossu on maksanut jo pitkän aikaan niiden ylläpidon yhdessä vanhempien kanssa. Aina pitää muistuttaa että "pitää elää", eli JOLO. Ja kun olutta sekä makeaa siideriä juodaan aamuun asti ja päivät nukutaan, näkyy se ulkoisessa olemuksessa liikailoina hyvinkin nopeasti.

Mietin, että miksi henkilöt jotka eivät tiedä mitä elämällään tekevät, mikseivät he ryhdy kotiäideiksi tai koti-isiksi? Yhteiskuntamme tarvitsee lisää työtätekevää väestöä nykyisin kiihtyvät eläkkeelle siirtymisen seurauksena. Opiskelupaikkoja on rajallinen määrä ja silloin niihin pääsisivät ne jotka oikeasti haluavat opiskella. Eivätkä ne jotka menevät sinne vain kuluttamaan aikaansa.

Yhteskunta joutuu maksamaan kuitenkin näiden sosialituet ja muut avustukset joten mikseivät ne tekisi itselleen (omille eläkepäivilleen) ja ytheiskunnalle palveluksen edes lisääntymällä? Olisi heilläkin paikka tämän yhteiskunnan osana. Nyt jos vain maleksitaan ja mietitään mitä olisi kiva tehdä, niin elämä menee bilehuuruisena ohi. Ja sitten ollaan katkeria ja yksinäisiä ja kirotaan koko elämää. Näitä on nähty.

Mitä vikaa on kotiäidin ammatissa? Ai niin, se vastuullisuus...

5

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiikinä

      "Yhteskunta joutuu maksamaan kuitenkin näiden sosialituet ja muut avustukset joten mikseivät ne tekisi itselleen (omille eläkepäivilleen) ja ytheiskunnalle palveluksen edes lisääntymällä?"

      Minun nähdäkseni juuri tämän kansanosan ei pitäisi lisääntyä. Pikemminkin nämä pitäisi steriloida joka ikinen. Tiedetään nimittäin hyvin, että sosiaalituilla eläjien jälkeläisistä tulee sosiaalituilla eläjiä heistäkin. Elämäntapa periytyy.

    • Robotisaation_haaste

      Yliopisto valmistaa akateemiseen tutkintoon. Yliopistosta harvemmin valmistutaan spesifiseen ammattiin. "Ammattikoulu" yleensä johtaa (johti) konkreettiseen ammattiin kuten leipuri, maalari, koneasentaja, parturi jne. On paljon töitä jotka eivät varsinaisesti ole ammatteja. Ei vika ole koululaisissa eikä opiskelijoissa. Opettajat ovat hämillään myös. Ulkona tästä maailmasta. Osa opettajista toimii varsin mekaanisesti vaikka juna meni jo aseman ohi. Tulevaisuus pelottaa. Ammatteja ja ihmistyötä tulee katoamaan vauhdilla. Robotisaatio ja tekoäly etenee. Lähes kaikki suorittava työ robotisoidaan muutaman kymmenen vuoden aikana. Jopa perinteiset lakimiehet voidaan korvata tekoälyllä. Se on vain ajan kysymys. Se miten ihmisten toimeentulo järjestyy kun kaikille ei ole työtä (palkkatyö, yrittäjyys,ammatti ) tarjottavana on jo nyt iso haaste. Opiskelu nykymuodossa (formaali tutkintoon johtava) korvautuu elinikäisellä monimuotoisella itseopiskelulla. Siihen ei perinteistä koulujärjestelmää tarvita. Fiksu hakee itsellensä mentorin. https://www.cnbc.com/2017/02/17/lawyers-could-be-replaced-by-artificial-intelligence.html

    • 1212121212121212

      Opiskelijoissa voi olla vikaa, mutta se miten tähän on tultu, on hyvin paljon vanhempien sukupolvien syytä. Nyt korjataan niitä vapaan kasvatuksen hedelmiä.

      Esim. aina neuvotaan nuoria; "kannattaa tehdä sitä mistä tykkää", joka toki periaatteessa pitää paikkaansa. Mutta mitäs sitten, jossei nuorella ole mistä tykkää tai se. mistä tykkää ei ole mahdollista?

      Kiinnostus johonkin aiheeseen usein syntyy vasta sen jälkeen, kun aiheeseen on kunnolla tutustunut. Eli motivoitumisen kannalta tuo ei ole kovin hyvä neuvo.

      Muita huonoja neuvoja voivat olla mm. nuoren erityisyyden, älykkyyden, tms. korostaminen läpi lapsuusiän. Sitten kun tulee oikeita vastoinkäymisiä, haastavia tehtäviä, jne. , ja nuori tajuaa ettei olekkaan erityinen, niin se pohja katoaa. Muutenkin älykkyyden korostaminen ei ole motivoitumisen kannalta kovin järkevää, sillä älykkyys mielletään synnynnäiseksi ja varsin pysyväksi ominaisuudeksi. Jos ihminen joka ajattelee synnynnäisen älyn olevan jokin tärkeä parametri opiskelussa, alkaa tehdä jotakin hyvin haastavaa tehtävää, hän luovuttaa helposti, koska ajattelee että hänen älykkyytensä ei riitä, eikä sille ole mitään tehtävissä. Asia mikä ei tietenkään käytännössä pidä paikkaansa.

      Näistäkin syistä johtuen, tämän päivän alisuoriutuvilla nuorilla on pikemminkin alempi itsetunto kuin aiemmilla sukupolvilla. Virheellisiä ajattelumalleja, joista tulee itseään ruokkiva kierre.

      Sitten on tuo peruskoulukin pahimillaan sellainen putki, että se varmasti tuhoaa motivaation osalla väestä itsessään.

      Siinä tosin aloittaja on väärässä, että koulussa huonosti menestyminen automaattisesti meinaa huonoa työmenestystä. Ihmisiä on erilaisia, ja joillekkin se paikallaan istuminen ei vain sovi. Toisessa tilanteessa sama ihminen voi kuitenkin olla hyvinkin elementissään.

      Peruskoulussa jo ehkä saisi antaa paremmat eväät jonkinlaiseen elämänhallintaan, myös opiskeluun, jne.

    • Hupsutellen

      Minua ihmetyttää se, miten tärkeää onkaan olla nimi jonkin yliopiston listoilla, vaikka todellisuus olisi sitä, että kyseinen ihminen olisi pitkällä uupumislomalla...olen tähän törmännyt toistamiseen!

      Tässä tilanteessa nuori ihminen haahuilee opiskelupaikkakunnalla, makaa päivät ja lentää yöt. Arjen hallinnasta ei puhettakaan- saati sitten opiskelun vaatimasta kurinalaisuudesta.
      Se "opiskelijaelämä" vain maistuu.

    • siksipä

      Nykyään lähes jokainen pääsee opiskelemaan, moni useamman kerran. Kyvyistä riippumatta. Nämä kaikenkarvaiset opiskelijat on pakko päästää helpolla, että edes osa valmistuisi. Opiskelupaikalle ei tietystikään anneta sille kuuluvaa arvoa.

      Opiskelujen jälkeen yhteiskunta elättää nekin, jotka eivät viitsi töitä tehdä tai valitsivat "väärän alan".

      Pitäisi olla opiskelupaikan saanti paljon tiukemmassa ja kustannukset pitäisi maksaa itse. Jo alkaisi ilmestyä ryhtiä opiskelijoihin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3078
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1046
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      50
      937
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      816
    Aihe