Yhteistyö paritalon asioissa

Setoinenosapuoli

Voisiko joku neuvoa, kuinka saan asioita hoidettua paritalossa! Onko joku vaikka lakiin perustuva keino, jolla toisen osapuolen voisi velvoittaa tekemään yhteistyötä. Asun paritalossa, jonka toinen osakas asuu toisella paikkakunnalla. Hänellä on tässä vuokralaiset, joilla ei ole mitään sääntöjä eikä mitään velvollisuuksia. Kiinteistöä he särkevät, sotkevat, tuhlaavat ja kuluttavat ihan mielin määrin. Kiinteistön hoidossa heistä ei ole apua. Tuo toinen osakas itsekään ei pidä huolta kiinteistöstä ollenkaan, mutta hän on tähän asti maksanut (useimmiten) osuutensa yhteisistä laskuista, joita odottaa minun hoitavan. Ja pakkohan minun on, kun hän ei niitä hoida. Hän ei myöskään vastaa minun yhteydenottoihini, ei viesteihin eikä sähköposteihin. En ole myöskään nähnyt häntä moneen vuoteen.
Tämä toinen osakas lupasi jo 7 vuotta sitten, että tehdään yhdessä julkisivuremontti. Olen esittänyt melkein joka vuosi jonkun tarjouksen ja suunnitelman, mikään ei kelvannut. Sitten hän itse keksi, että laitetaan rappaus tähän taloon. Hän ei neuvottele, hän päättää. Aluksi vastustin rappausta, kun haluaisin puuverhoilun.
Minun puolikkaassani oli ostaessani kylppäri, jälkikäteen tehty. Sen suihkun vesilukko jäätyi talvella, joten teetin siinä remontin. Siinä yhteydessä kävi ilmi, ettei kylppärille ollut haettu rakennuslupaa. Sen saadakseni tarvitsin toiselta osakkaalta valtakirjan. Jota hän ei anna, koska hänen mielestään yläkerrassa ei pidä olla pesutiloja (jotka siis jo olivat, kun ostin tämän 7 vuotta sitten). Lopulta sanoin, että suostun rappaukseen, jos hän antaa minulle valtakirjan, jolla saan kylppäriini rakennusluvat. Eihän hän antanut, vaan hän lopetti kaiken yhteydenpidon. Toisaalta hiljaisuus on parempi, kuin se, että hän haukkui minut aiemmin kaikkien asioiden hoidosta, kun en juurikaan tunne kiinteistöjuttuja. Hän itse on rakennuspuolen pomo, mutta olen joutunut kyselemään kaikilta tutuilta ja asiantuntijoilta, koska hän ei vastaa eikä ota kantaa. Ongelma-asioita on vuosien mittaan ollut monta, tässä vain päällimmäiset.

Talo rapistuu, enkä saa tätä ihmistä mihinkään yhteistyöhön. Kellarissa olisi paljon korjattavaa. Öljykattila pitäisi uusia, palo-ovi on toimimaton, sadevesiviemäreitä pitäisi kunnostaa... Olen teettänyt sisätiloissa omalla puolellani ne remontit, mitä olen voinut yksin teettää. Olen hoitanut myös yhteiset laskut, vaikka toinen osapuoli on tehnyt kaikkensa kiusatakseen minua. Hän mm. maksaa yleensä laskut aina vähän myöhässä, vaikka muistutan niistä. Vesilaskujen maksamisongelmien vuoksi siirsin vesilaskut hänen maksettavakseen. Niinpä nyt vesilasku on viikon myöhässä.

Tällaisen ihmisen voisi tietysti haastaa oikeuteen, mutta pelkään pahoin, että se maksaisi liikaa.
En tiedä, kauanko vielä tätä jaksan. Pidän kodistani ja asunto on hyvällä paikalla. Mutta alan olla eläkeiässä, enkä osaa naisena yksin hoitaa näitä talon asioita. Asunto pitäisi siis myydä. Mutta arvatkaapa, kuinka helppoa on myydä tällaista paritalon puoliskoa... Osaisiko joku antaa hyvän neuvon?!

5

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NickNailer

      Teknisesti paritalon hoitovelvoitteet voidaan jakaa hallinnanjakosopimuksella. Siihen paritalossa tarvitaan kummanpin puoliskon omistajan suostumus, koska kyseessä on sopimus.

      Märkätila ei yleensä vaadi rakennuslupaa (poikkeus: suojelukohde, paha kosteusvaurio tai oleelliset muutokset rakenteisiin). Kuntakohtaisia eroja on, mutta esimerkiksi Helsingissä lupaa ei tarvita. Unohtaisin koko suihkutilan, mikäli viranomainen ei ehdottomasti vaadi erikseen lupaa kirjallisesti ja anna päätökseen valitusosoitusta. Suullisille puheille voi viitata kintaalla ja kirjallisien osalta vedota Helsingin rakennusvalvonnan tulkintaan.

      Palo-ovesta voi kysyä kunnan palotarkaastajalta. Sieltä voi hyvin saada kirjallisen korjauskehotuksen myös öljykattilalle. Öljykattilan huoltajakin voi esittää kirjallisesti jotain kattilan suhteen. Sitten kommentit lähetetään puoliskon toiselle omistajalle kirjattuna kirjeenä. Näin varmistetaan se, että vastuu mahdollisesta vahingosta siirtyy sille, jolle se kuuluu. Jos kieltätyyy korjauksista, kantaa myäs vahingonvastuun.

      Toista osapuolta pitää vain osata motivoida oikealla tavalla.

      • setoinenosapuoli

        Muuten hyvä kommentti, mutta moni asiantuntija on yrittänyt jo motivoida, ei motivoidu kuin siihen, mitä itse ehdottaa. Hallinnanjakosopimuskin on, mutta sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä...


      • NickNailer
        setoinenosapuoli kirjoitti:

        Muuten hyvä kommentti, mutta moni asiantuntija on yrittänyt jo motivoida, ei motivoidu kuin siihen, mitä itse ehdottaa. Hallinnanjakosopimuskin on, mutta sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä...

        Hallinnanjakosopimuksen mukaiset toimet saa kyllä "motivoitua" nostamalla suorituskanne käräjäoikeudessa.


    • Ketjutalo

      Myy ja muuta. Paritalossa asuminen tuollaisen osakkaan kanssa on raskasta. Et voi häneen mitenkään vaikuttaa ja hänen kaikki laiminlyönti alentaa sinun asuntosi arvoa. Kohta se taloyhtiö on alueen häpeäpilkku; ellei ole jo; eikä osakettasi osta kukaan vaikka kuinka halvalla myisit; kukaan ei halua tuollaista naapuria PARITALOON kun mitä sinulla on. Tee tarvittavat perusparannustyöt ja myy heti pois.

    • Setoinenosapuoli

      Olen ottanut yhteyttä myös lakimiehiin. Yritettiin prosessia laittaa alkuun. Jo alkumetrit näyttivät sen, että siitä olisi tullut vuosien pituinen, kallis neuvottelu/taisteluprosessi. Minun rahani eivät siihen riittäisi. Ja lopputulos olisi joka tapauksessa epävarma.

      Tuo myyntiajatus on minulla koko ajan ja jonkin verran olen yrittänyt jo myydäkin. Asunnon myynti tällä paikkakunnalla ei tahdo tällä hetkellä onnistua muutenkaan, saati näissä olosuhteissa. Viimeistään silloin ostajaehdokkaat häviävät, kun käyvät katsomassa kiinteistöä. Julkisivuremontin tekemättömyys ei vielä karkoita kaikkia ostajia, voisihan olla mukavaa itse vaikuttaa siihen, millaiselta talo näyttää uudistettuna, paikkakin on hyvä. Mutta kun mahdollinen ostaja näkee sen, kuinka vuokralaiset hoitavat (tai oikeastaan jättävät hoitamatta) yhteisiä tiloja ja omaa piha-aluettaan, se karkoittaa ostajat...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe