Onko perinteinen tiilirunko kuollut?

kestämätön.kehitys

Yritin netistä löytää hinta ym. tietoja perinteisestä NRT runkotiilestä, mutta kaikkien tunnettujen tiilivalmistajien sivustoilla ei löytynyt. Onkohan 270x130x75 tiilen valmistus ja käyttö runkomuurauksessa loppunut tyystin? Wienerbergerillä on ilmeisesti runkomuuraukseen ohutsaumalla muurattava harkko-tyyppinen poltettu tiili, mutta sitä alkuperäistä ja oikeaa tiiltä ei sitten ilmeisesti enää käytetä. Liekö rakennusmääräyksistä vai kustannuksista johtuva? Harmi, jos oikeiden tiilitalojen rakentaminen tyssää kokonaan, onhan ne monien kokemusten perusteella ainoita todella pitkän elinkaaren rakenteita, eli tiili - villa - tiili. Betoni tainnut syrjäyttää edullisuudellaan.

5

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muuraaja

      Tiiliteollisuus on yhteisellä päätöksellä lopettanut kyseisen tiilikoon valmistuksen (pääosin, jonkun verran kai tuotantoa edelleen on). Kuulemma tuo koko ei ole kustannustehokas valmistaa, tulee paljon hukkaa yms. Korvaava koko on RT75, eli 285x135x75 mm.

      En ihan ymmärrä mitä tarkoitat, tiilikokoja on silti minusta turhankin paljon. Vähemmälläkin pärjäisi.

      Betoni ohitti tiilen runkomateriaalina jo melkein sata vuotta sitten. Julkisivumateriaalina tiili taitaa tällä hetkellä olla jopa yksi yleisimmistä. Kukaan ei estä runkoa tekemästä tänäkään päivänä muuraamalla, kallistahan se on.

    • V.Ahanen

      Tiili villa tiili on tunnettu riskirakenne, joita nykyisin laajasti korjaillaan julkisissa rakennuksissa. Sitä ei kukaan tiedä, onko aihetta vai ei.

      • huhhellettäsano

        Tunnettu riskirakenne taloissa, joissa ei ole huolehdittu kahdesta asiasta: kapillaarisesta kosteudennoususta ja huokoisen kuorimateriaalin tuuletuksesta. Katsotaanpa parinkymmenen vuoden kuluttua, millaisia riskirakenteita 2000-luvun seinissä piilee, kun kaikki muovisaumausteipit on irronneet, liimat haihtuneet jne. ja ilmavuotoja on vähän joka paikassa....


    • muuraaja

      Pyhän Laurin kappeli Vantaalla on muuten massiivitiilirunkoinen. Harvinaista tuollainen on, mutta kuten sanoin, mahdollista.

    • TiiliOk

      Tiilikoot tosiaan muuttuivat mutta korvaava koko on saatavilla. Ja muistaakseni NRT:tä saa vielä punaisena. Tiilen ongelma on pieni koko, eli yhden tiilen paikalleen laittamalla runkoa syntyy vain muutama neliösentti. Työ maksaa vaikka tiili itsessään on materiaalina kohtuu hintainen. Jos osaat itse muurata ja vapaa-aikaa on, niin rakenna toki tiilestä.

      Villan sijasta tiilen pintaan voisi liimata eps:in uretaanilla. Jätä silti tuuletusrako ja konsultoi rakennesuunnittelijaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      82
      5949
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2027
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1795
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe