Omakustantamisen ihanuus ja kurjuus

kidtsamk

Olen täälläkin hehkuttanut, että ei pidä lannistua vaikka ei saa kirjalleen kustantajaa: ainahan voi tehdä omakustanteen. Vähän asenteella "pitäkää tunkkinne". Nyt kun kellon siirtely vai mikä lie herätti ennen aamunkoittoa, alkoi omatunto kolkuttaa: olenko johtanut kansaa harhaan?

Niin. Tällä kokemuksella odottelisin sitkeästi, että joku kustantamo innostuu kirjastani. Kylmän viileesti vaan antaisin ajan kulua enkä antaisi periksi. Seuraavan kirjani kohdalla olenkin viisaampi. Mutta jos en olisi kulkenut tätä reittiä, en tietäisi sitä minkä nyt tiedän.

Joku on sanonut, että kirjallisuuden kenttä on hyvin polarisoitunutta: 10% kirjoista saa 90% huomiosta ja vastaavasti 90% kirjoista saa 10 % huomiosta. Ja voit olla 99% varma, että omakustantaja kuuluu tuohon jälkimmäiseen kategoriaan.

Julkaisin kirjani BoDin kautta, ja sieltä hoituu kyllä kaikki kirjan levitykseen tarvittava erittäin kattavasti. Kirjastot ja kirjakaupat saavat tiedon kirjasta ja voivat tilata sitä. Ongelma onkin se, että ne eivät tilaa omakustanteita. Helsinkiin tilataan se yksi kirja, ja jos sitä lainataan ja varataan, niin sitten tilataan lisää. Kovinkaan moni muu kirjasto ei tilaa lainkaan. Olen markkinoinut kirjaani kirjastoihin ja saanut sitä myytyäkin, koska Helmet-kirjaston varausluvut ovat toimineet veturina. Jos sitä ei olisi, olisin tehnyt turhaa työtä.

Olen siinä samalla laskeskellut, kuinka monta kustantamojen kirjaa luetteloista löytyy. Ja niitähän löytyy! Jos kustantamo on joku näistä isoista WSOY, Tammi, Gummerus, Otava, niin kirjoja tilataan kymmenittäin vaikka ne sitten pölyttyisivät hyllyissä. Keskisuurilta kustantamoiltakin tilataan kadehdittavan paljon. Ihan pienimmiltä kuulemma kaikkiin kirjastoihin yhteensä muutamia kymmeniä. Kirjakauppojen hyllyynkin näkösälle päätyvät lähinnä isojen kustantamojen kirjat. Otava omistaa Suomalaisen kirjakaupan, ja ihan varmasti kaikki Otavan kirjat ovat hyllyssä.

Kirjoitustila loppuu, joten lyhyesti: Jos olet kaikkien alojen asiantuntija ja osaaja tai sinulla on ainakin 2000 euroa ylimääräistä ja haluat nähdä kirjasi painettuna, toteuta haaveesi. Kustannustoimitus, oikoluku, taitto ja kansi pitää tehdä kunnolla. Muuten hävettää. Vaikka kirja olisi tarkoitettu vain pienelle piirille, kirjan pitää näyttää ja tuntua hyvältä, jotta sitä kehtaa tarjota.

Näköjään tilaa tuli lisää. Sitten markkinointiin. Se on vasta alussa. Ensin piti odotella mitä muut kuin kaverit kirjasta sanovat. Ja kun sain aivan vierailta ihmisiltä todella hyvää palautetta päätin, tai päätimme yhdessä "agenttini" kanssa, että nyt alkaa markkinointi. Eli tyrkytys. Muutamaan lehteen olen lähettänyt arvostelukappaleen, osalle pyynnöstä ja osalle ilman pyyntöä. Kannattaa kysyä ensin lupa, ei sitten niin harmita. Yksi lehti on luvannut tehdä arvostelun. Agenttini on kysynyt yhdeltä kirjablogin pitäjältä lupaa lähettää, ja lupa tuli, vaikkkakin "en yleensä ota omakustanteita". Ei hän silti luvannut tehdä juttua, mutta lupasi tutustua kirjaan. Kirjamessuilla kuulin, että kirjablogit ovatkin ottaneet ison siivun ennen lehdille kuuluneesta hommasta. Facebookiin tehtiin kirjalle oma sivu. Erääseen matkakerhoon olen lupautunut esittelemään kirjaani tammikuussa.

Monet kustantamojen kirjailijat valittavat, että heidän kirjansa eivät saa julkisuutta, vain muutamia huippunimiä mainostetaan. Siinä mielessä omakustantaja on heidän kanssaan
samalla viivalla. Kuitenkin näkyvyyden kannalta pienikin kustantamo on parempi kuin ei mikään. Kirjamessuilla kyllä tutkailin kustantajien pöytiä sillä silmällä, että kenen pöydältä haluaisin kirjani löytyvän. Kuka tahansa ei kelpaa, pitää olla samanhenkisyyttä. Se on kuin muunkin kumpanin valinta: kuka tahansa ei kelpaa.

6

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuo edellinen postaus oli siis minulta, ja luulin olevani kirjautunut sisään, mutta en kai sitten ollut.

    • eivieläsenaika

      En ole omakustannetta julkaissut, mutta tiesin tuon muutenkin, koska olen ahkera kirjaston käyttäjä ja lukija (kirjojen ostaja). En silti sulje pois omakustanteen julkaisua, mutta sitten vain omaksi ilokseni nähdäkseni tekstini painettuna.

      • Minäkin tavallaan tiesin tuon, mutta en uskonut. Suomalainen ei usko ennen kuin on kokeillut:D


    • Eikö nyt ole paljon halvempaa laittaa tuotos PDF:nä yleiseen jakeluun nettiin, jos nyt tuotoksiaan jakaa haluaa, eikä jää ainakaan tappiolle.

      • Ehkä niinkin. Mutta useimmat haluavat kuitenkin ihan sen painetun kirjan. Niin lukijat kuin tekijätkin.


    • bööbööbööä

      Itse olen tyytynyt siihen, ettei omakustanteita mene paljoa kaupaksi. Toisesta kirjastani sain rahani takaisin ja vähän päälle (kenties vielä lisää) ja koska aiheesta ei oltu aiemmin kirjoitettu, kirjastotkin ostivat ympäri Suomen. Itse olen taas sitä mieltä, että kustantamot ovat liian hitaita. Ehkä lähetän joihinkin kustantamoihin, mutta en jaksa siitä enää jatkaa useammalla kierroksella, mieluummin näen sen oman kirjani valmiina. Minusta on kivaa julkaista Bodin kautta. Toisen kirjan jopa niin, etten edes olisi halunnut antaa kustantajalle sen valmiiksi saattamisen iloa vaan tehdä itse. Mainetta en kaipaa, mutta tietysi raha olisi mukavaa, sitä ei vaan niin omakustanteilla saa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11313
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3153
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      3004
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2197
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1958
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1805
    7. 93
      1795
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1794
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      19
      1768
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1647
    Aihe