Pystyykö näkökykyä parantamaan

Kolli

Pystyykö ravinnolla tai joillain harjoitteilla parantamaan näkökykyä, 38-vuotias mies....?

10

2376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • silmälääkäri

      Määrätyissä tapauksissa saattavat hoidot/harjoitukset auttaa parantamaan näköä (esim. lasten toisen silmän heikkonäköisyys). Yleisesti ottaen aikuisiällä ei harjoittelulla tai ravinnolla kovin paljoa pysty näkökykyynsä vaikuttamaan (ellei ravintotottumuksissa ole selvästi jotain pielessä, esim. rankat alkoholistit, jotka eivät paljon muuta ravintoa ota kuin alkoholia ja vielä tupakoivat päälle...).
      Tupakointi voi vaikuttaa näköön sitä kautta, että tupakansavun sisältämä häkä sitoutuu punaisten verisolujen hemoglobiiniin paljon hanakammin kuin happi ja huonontaa näköhermon, verkkokalvon ja aivojen hapensaantia (ja tietenkin myös silmälääkäriä vähemmän kiinnostavan muun elimistön hapensaantia). Varsinkin silloin, kun esim. glaukoomaa sairastavalla näköhermon verenkierto on huononlainen, voi tupakointi huonontaa tilannetta entisestään.
      Eli mikäli tupakoit, on paras mahdollinen toimenpide lopettaa tupakointi...

      Mikäli näössäsi tuntuu olevan muuten vikaa tai näkö on huonontunut niin suosittelen silmälääkärikäyntiä, mahdollisesti sitä ennen voisi myös käydä optikolla - mikäli näkö on huonontunut "vain" lasinpuutteen takia, voi optikkokin tämän puutteen korjata...

    • opaskoira

      Näkökykyyn voi vaikuttaa.
      Ensinnäkin A-vitamiini.
      Toiseksi silmävoimistelu päivittäin.
      KOlmanneksi silmähieronta.

      • oculus

        Jos joku saavuttaa näillä keinoin plasebo-vaikutuksen, niin mikäs sen onnellisempaa. :) Minä kyllä hieron silmiäni usein aamuisin, mutta taittovirheeni on ja pysyy. Eri asia on sitten silmien asentovirheiden ja esim. akkommodaatiojouston kuntouttamiseen tarkoitetut ortoptiset harjoitteet - mutta varsinaista taittovirhettä ei millään poppaskonsteilla paranneta.


      • opaskoira
        oculus kirjoitti:

        Jos joku saavuttaa näillä keinoin plasebo-vaikutuksen, niin mikäs sen onnellisempaa. :) Minä kyllä hieron silmiäni usein aamuisin, mutta taittovirheeni on ja pysyy. Eri asia on sitten silmien asentovirheiden ja esim. akkommodaatiojouston kuntouttamiseen tarkoitetut ortoptiset harjoitteet - mutta varsinaista taittovirhettä ei millään poppaskonsteilla paranneta.

        Aina löytyy näitä idiootteja.
        Jos se ei toimi sinulla niin ok.
        Se saattaa toimia 100 muulla.

        Jos olet koskaan kuullu että joku tykkää tyttärestä ja joku äidistä jne...


        KAIKKI asiat on yksilöllisiä.
        Ei kannata antaa noiden paukapäiden masentaa ja
        latistaa.
        Annetaan niiden olla kaivamassa nenää sohvalla.

        Mutta kannattaa kokeilla kaikkia keinoja ennen lääkkeitä tai leikkauksia.


      • pertti lasse bolliainen
        opaskoira kirjoitti:

        Aina löytyy näitä idiootteja.
        Jos se ei toimi sinulla niin ok.
        Se saattaa toimia 100 muulla.

        Jos olet koskaan kuullu että joku tykkää tyttärestä ja joku äidistä jne...


        KAIKKI asiat on yksilöllisiä.
        Ei kannata antaa noiden paukapäiden masentaa ja
        latistaa.
        Annetaan niiden olla kaivamassa nenää sohvalla.

        Mutta kannattaa kokeilla kaikkia keinoja ennen lääkkeitä tai leikkauksia.

        päivittäin kun roikkuu alaspäin puolapuista puolituntia kerrallaan silmiin virtaa enemmän verta ja näkö paranee.


      • likinäköinen
        pertti lasse bolliainen kirjoitti:

        päivittäin kun roikkuu alaspäin puolapuista puolituntia kerrallaan silmiin virtaa enemmän verta ja näkö paranee.

        puoli tuntia???!! tuota tuskin voi suositella kaikille...useimmille ihmisille parikin minsaa on jo liikaa!


    • likinäköinen

      näkökykyä voi parantaa - vaikka monet optikot ja silmälääkärit ovatkin varsin skeptikkoja. Tämä johtuu sekä siitä että he haluavat myydä silmälaseja - joka on muuten iso bisnes - ja toisekseen koska aiheesta tiedetään loppujen lopuksi hirveän vähän edelleen - sekin vähän tietämys joka on saatu, koskee lähinnä taittovirheiden korjaamista laseilla, tai operointia leikkauspöydällä. Olen itse ihmetellyt jo vuosia sitäkin, miksi silmälasien historiasta ei muuten löydy YHTIKÄS MITÄÄN. Sen tiedän että ensimmäiset silmälasit kehitti joku italialainen muistaakseni 1400-luvulla, vai oliko se 1600-luvulla.

      Täytyy kuitenkin muistaa, että IHMEITÄ on turha odottaa. Tästä syystä optikolle ja silmälääkärille meno on aina ensimmäiseksi tehtävä, vaikka tahtoisikin aktiivisesti tehdä asialle itse jotain, eikä vain luottaa silmälaseihin - tai silmäleikkaukseen. Kaikki positiivinen kehitys näössä kestää kuukausia, usein vuosia, aivan kuten näkökyvyn huonontuminenkin usein ottaa samanlaisen ajan.


      Tässä ensinnäkin muutamia aktiviteetteja, jotka selvästi HUONONTAVAT näkökykyä ja aiheuttavat taittovirheiden muodostumista (ja joita siis tulisi välttää):

      -liiallinen (kirjojen) lukeminen yhteen menoon. (silmät eivät saa liikuntaa, ja jännittyvät)
      -monitorin ja television tuijottaminen hämärässä huoneessa on erittäin vahingollista silmille. Pidä kohtuullista valoa päällä jos katsot pitempiä aikoja tai käytät tietokonetta.
      -tupakointi ja saasteet, tietenkin
      -yksipuolinen ruokavalio


      Terveelliset elämäntavat ovat A ja O, esim. porkkana on kuulema hyväksi silmille (ruokana siis) mutta silmien rasittamisen välttäminen, sekä silmälihasten harjoittaminen esim. vain 5min per päivä pitävät silmät paremmassa kunnossa. Harjoitukset mm. lisäävät verenkiertoa silmissä joka sinällään jo on hyväksi ja tuntuu muuten piristävältä (monet ovat suosittelleet myös päällään seisomista pari minsaa, joka ajannee saman asian mutta kaikki meistä ei ole akrobaatteja...)
      Lihasten harjoittamisesta löytynee tietoa netistä.


      Taittovirheistä kärsiville suositellaan usein myös "fokus"-harjoituksia, eli ensin katsotaan jonnekin kauemmas kuten ikkunasta ulos, ja sitten johonkin lähemmäs kuten pc-monitoriin - jolloin pupillien sulkijalihas joutuu työhön. Tämä on tehokas tapa jos joutuu juuri esim. työnsä puolesta tuijottamaan monitoria samalta etäisyydeltä tuntikausia yhteen menoon, jolloin silmät väsyvät herkästi.

      • oculus

        Silmälääkärit eivät myy silmälaseja. Optikot myyvät, mutta he ovat myös terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joita koskee tiukka eettinen säännöstö. Ketään ei _pakoteta_ ostamaan silmälaseja, eikä myynnin edistämiseksi tehdä kenellekään virheellistä refraktiota. Eivät apteekitkaan myy reseptilääkkeitä, jollei niitä varten ole reseptiä ja todellista tarvetta; eikä potilas sairaanakaan ole mitenkään velvoitettu ostamaan ja syömään lääkkeitä.

        En nyt oikein päässyt perille kirjoituksestasi, miten silmälasien keksimisestä löytyvän tiedon vähäisyys liittyy asiaan. Voin kuitenkin kertoa, että tietoa on varsin vähän siksi, että se on kiistanalaista - historian kuluessa useampi henkilö on "ilmoittautunut" silmälasien keksijäksi. Tässä artikkeli aiheesta: http://www.tsv.fi/ttapaht/997/lehti.htm

        Sitä vastoin silmän anatomiasta, taittovirheistä ja silmäsairauksista tiedetään paljon. Silti silmiin, aivan kuten muuhunkin ihmiskehon toimintaan, liittyy yhä paljon "vanhan kansan uskomuksia", joille ei löydy lääketieteellisiä perusteita. Taittovirhe ei kuitenkaan ole mikään sairaus, jota voisi ennaltaehkäistä tai parantaa. Jos ajatellaan vaikka silmän pituuskasvusta johtuvaa likinäköä, niin väitätkö, että sitä voisi ehkäistä? Muutokset taittovirheissä - huonompaan tai parempaan suuntaan - ovat normaalia näön kehittymistä (esim. mykiön rakenne muuttu _väistämättä_ vanhemmiten). Eihän ihmiskeho ole muiltakaan osin stabiili.

        Hyvästä ravinnosta ja terveistä elämäntavoista ei ole kenellekään haittaa, mutta taittovirhettä ne eivät paranna. On toki olemassa yleissairauksia, esim. diabetes, jotka vaikuttavat näköön, ja silloin on näkökyvynkin kannalta tärkeää kyseisen sairauden kokonaisvaltainen hoito. Tiesitkö, että silmän voimakkaimmin taittavat osat ovat verisuonettomia? Verenkierrolla on siis taittovirheen kanssa hyvin vähän tekemistä. Verkkokalvo, näköhermo ja näköaivokuori tarvitsevat verta, mutta vaikka näillä alueilla verenkierto paranisikin, niin varsinaista taittovirhettä se ei paranna.

        "Pupillien sulkijalihas" ei joudu töihin, kun tarkennetaan katse kaukaa lähelle. Toiminnasta vastaa mykiö, joka akkommodoi mykiötä säätelevien, rengasmaiseen lihakseen kiinnittyneiden ripustinsäikeiden avulla. Runsas lähityö voi aiheuttaa krampin, ns. akkommodaatiospasmin, jolloin kaukonäkö tuntuu huonontuneen. Tämä ei ole todellista likinäköisyyttä, vaan puhutaan ns. valelikinäöstä. Valelikinäköä voidaan "laukaista" erilaisin silmälasiratkaisuin. Silmiä voi tosiaankin lepuuttaa katsomalla kaukaisuuteen lähityön lomassa, mutta mitään silmien normaalitoimintaa tehokkaampaa "silmäjumppaa" näkökyvyn parantamiseksi ei ole. Poikkeuksena ylempänä mainitsemani ortoptiset harjoitteet, joilla puututaan silmän toiminnallisuteen, ei taittovirheeseen.


      • silmälääkäri

        Yleensä silmälääkärit eivät myy laseja. Itse olen satoja lasireseptejä kirjoitellut, mutta yksiäkään laseja ei ole tullut myytyä. Ja koko ikäni olen kuukausipalkalla ollut töissä eli minulle ei ole mitään väliä sillä, ottavatko ihmiset laseja vai eivät. Sen verran laiska kyllä olen, että jos potilas ei halua uusia laseja niin en sitten sitä lasimääräystäkään kirjoita.

        Silmälasien historiasta ei ehkä löydy netistä paljoa, koska ne on keksitty jo vähän ennen internetin kehittämistä... Kuten kaikki tietävät, "kehitti" USA:n varapresidentti Al Gore internetin (tai ainakin väitti kerran niin, todellisuudessa netti keksittiin jo vähän ennemmin).

        On täyttä puppua, että silmät eivät saisi liikuntaa kirjaa lukiessa. Siinähän ne heiluvat vasemmalta oikealle rivejä lukiessa. Sädekehän lihaskin saa kunnon jännitystä kun tarkentaa näköä lähietäisyydelle. Tosiasia on, että tästä voi seurata akkommodaatiospasmi, yleensä kylläkin alikorjatuille kaukonäköisille (eli eivät käytä (sopivia) laseja).

        Kirjojen lukeminen tai tietokoneen tuijottelu eivät heikennä näköä (muuten minäkin olisin jo sokea tai en näkisi nenänpäätäni pitemmälle!!!), mutta voivat toki väsyttää pitemmän päälle, etenkin kaukonäköisiä tai ikänäön vaivaamia, joilla on puutteellinen lasikorjaus.

        Muut mainitsemasi asiat oculuksen vastaus kattaa kiitettävästi.


    • Anonyymi

      Parantaako näköä silmähieronta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5791
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2007
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1765
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe