1918 kapinaa edeltäneet valtiolliset tapahtumat

Vasemmistoenemmistöinen 1916 valittu Eduskunta oli hyväksynyt 14.7.17 sosdemien, maalaisliiton ja eräiden muiden porvarien äänillä 8 tunnin työaikalain ja uudet kunnallislait

16.7.17 alkoi Venäjällä bolsevikkikapina Väliaikaista hallitusta vastaan.
Siitä rohkaistuneena Eduskunta hyväksyi 18.7.17 Valtalain äänin 136-55.
Valtalaki tarkoitti sisäistä itsenäisyyttä Eduskunnan johdolla.
Näin ottamallaan valtuudella oli enemmistön tarkoitus vahvistaa mm. mainitut lait.

Kun bolsevikkikapina ja sen luoma valtatyhjö Venäjällä kukistui, käyttivät äärioikeiston edustajat jälleen Pietarin tietä.
Ministerivaltiosihteerin avulla nämä saivat Väliaikaisen hallituksen luopumaan näiden lakien vahvistamisesta sekä hajottamaan Eduskunnan ja määräämään uudet vaalit.
Jälkimmäinen asia oli toki aiheellinen, ottaen huomioon mullistavat tapahtumat joista vuoden 1916 vaalien aikoihin ei ollut aavistustakaan.

Äärioikeistoa hallitsivat Ruotsalaisen puolueen poliitikot yhteiskunnan kehityksen jarruna. Siihen kuului myös ruotsin- ja suomenkielisiä sotakeinottelulla rikastuneita liiike- ja teollisuusmiehiä.
Nämä tahtoivat jatkaa taloudellisia ja muita etujaan kunnallishallinnon suhteettomalla, varallisuuteen perustuneen äänioikeuden avulla.
Tämä harvainvalta oli myös keino ja edellytys syrjiä suomenkielisiä ja suomenkieltä
Yli 80 % maamme väestöstä oli kokonaan vailla kunnallista äänivaltaa.

Kun Väliaikainen hallitus lopulta kaatui, tuli Venäjälle valtatyhjö ja kaaos ja Suomessa oli rauhatonta Marraskuun yleislakon alettua.
Tällöin sai Santeri Alkio aloitteellaan ja sitkeillä sovitteluneuvotteluillaan Eduskunnan julistautumaan 15.7.17 toistaiseksi SUOMEN YLIMMÄN VALLAN haltijaksi.
Julistautuminen (itsenäiseksi) tapahtui maalaisliiton, sosdemien ja aktivistiporvarien äänin.
Ylimmän vallan haltijan ominaisuudessa Eduskunta VAHVISTI lepäämään joutuneet 8 tunnin työaikalain ja kunnallislait vielä samana päivänä.

Toiminnallaan Alkio onnistui saamaan marraskuun yleislakon ja kaaoksen loppumaan, koska sosdemien (ja useimpien muidenkin) oikeutetut vaatimukset täytettiin.
Lisäksi tehtiin vain autonomisuutta merkinnyt Valtalaki tarpeettomaksi.

Eduskunnan ollessa nyt korkeimman vallan haltija, se päätti 27.11.17 nimetä hallituksen (pääministerinään Svinhufvud), jonka päätehtäväksi annettiin itsenäisyyden käytännöllinen toteutus. Hallituksen tehtävä oli myös julkaista HETI 8 tunnin työaikalaki ja kunnallislait.

Kenties ansioituneimmalle itsenäisyyspoliitikollemme, Santeri Alkiolle oli kuvaamaton ja käsittämätön pettymys, että kiihkoilijat (kuten Kuusinen, Manner) saivat aikaan kapinan ja kansalaissodan.
Miksi vaikka kansan päävaatimukset oli vihdoin täytetty ja työväellä oli Eduskunnassa hyvin vahva asema (80 sosdem-edustajaa) ajaa asioita demokratian keinoilla?
Kapinassa hävinneelle kävi sitten julmasti ja lukemattomille epäoikeutetustikin, mutta perusvirhe oli kiihkoilijoiden (ja lopuksi karkuun pötkineiden) kapinan aloitus.

17

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Johannes_Venelakka

      Unohdit kertoa tapahtumista sen, että työväellä oli nälkä, lähes nälänhätä. Se sai aikaan rajua tyytymättömyyttä.

      • Kuusisen.kusetus

        Lähtikö se nälkä sotimalla ?


    • harvinaista.herkkua

      Asiallinen avaus, kiitos siitä !

    • oppia.ikä.kaikki

      Demokratia oli vielä niin nuori ja uusi asia Suomessa, ettei siihen luotettu. 100 vuotta sitä on nyt harjoiteltu, eikä kaikki luota siihen vieläkään. Monissa maissa sitä ei tosin ole vielä edes opittu.

      • hyvä.me

        Olemme paljosta velkaa sille viisaiden johtajien joukolle, jotka sisällissodan jälkeen rakensivat Suomen demokratian pelisäännöt ja "ruoskivat" omat joukkonsa sitä noudattamaan. Tähän porukkaan kuuluu henkilöitä kaikista puolueista.


      • puupäitä.ovat
        hyvä.me kirjoitti:

        Olemme paljosta velkaa sille viisaiden johtajien joukolle, jotka sisällissodan jälkeen rakensivat Suomen demokratian pelisäännöt ja "ruoskivat" omat joukkonsa sitä noudattamaan. Tähän porukkaan kuuluu henkilöitä kaikista puolueista.

        Vähitellen kansalaiset kokivat demokratian oikeaksi tavaksi hallita eikä edes radikalismin vuodet murtaneet Suomalaista demokratiaa, kuten useimmissa Euroopan maissa kävi.

        Palstan idiootit tosin vieläkin opettelevat demokratian perusasioita.


      • Nikolain_demokratiaa

        Luottamuksen puutteeseen oli pitkälti syynä se, että Venäjällä oli käytännössä veto-oikeus Suomen eduskunnan päätöksiin. Nikolai ei hyväksynyt niitä, senaatti ei pannut niitä toimeen ja tarvittaessa eduskunta hajotettiin. Vaalejahan oli toisella sortokaudella melkein vuosittain.


      • korjataanpa.hieman
        puupäitä.ovat kirjoitti:

        Vähitellen kansalaiset kokivat demokratian oikeaksi tavaksi hallita eikä edes radikalismin vuodet murtaneet Suomalaista demokratiaa, kuten useimmissa Euroopan maissa kävi.

        Palstan idiootit tosin vieläkin opettelevat demokratian perusasioita.

        " kuten useimmissa Euroopan maissa kävi."

        Kuten useimmissa Itä- ja Etelä-Euroopan maissa kävi. Siinä vaiheessa Suomi siis selkeästi orientoitui pohjoiseen ja länteen.

        Saksahan kuuluu kulttuurisesti ja kielellisesti Itä-Eurooppaan.


    • Mikä-nyt-vialla

      Avaushan on lähes totta!!!

    • lainyläpuolella

      "Kun bolsevikkikapina ja sen luoma valtatyhjö Venäjällä kukistui, käyttivät äärioikeiston edustajat jälleen Pietarin tietä.
      Ministerivaltiosihteerin avulla nämä saivat Väliaikaisen hallituksen luopumaan näiden lakien vahvistamisesta sekä hajottamaan Eduskunnan ja määräämään uudet vaalit. "

      Erinomainen havainto siitä, että kapina alkoi alun alkaen porvarien eli valkoisten toimesta. Jos tätä vallankaappausta laittoman "väliaikaisen hallituksen" ja Venäjän armeijan tuella ei olisi tehty, olisivat olosuhteet kehittyneet Suomen suuriruhtinaskunnassa täysin eri tavalla.

      Laillinen vuonna 1916 valittu eduskunta olisi jatkanut hyvin alkanutta lainsäädäntötyötä eikä mitään aihetta kunnallislakien ja työaikalakien tultua voimaan olisi ollut levottomuuksille. Tokoin senaattikin olisi voinut jatkaa vaikeaa työtään maan elintarviketilanteen parantamiseksi. Senaatti olisi voinut järjestysvallan lujittamiseksi pyrkiä vahvan poliisilaitoksen perustamiseen, jolloin ääriainekset olisi saatu pidettyä kurissa.

      Valitettavasti historian kulku oli toinen ja päädyttiin lopulta sisällissotaan - täysin turhaan.

      • oisk.niil.tullu.häntä

        Miten ne olisivat kehittyneet toisella tavalla ilman 'porvarillista vallankumousta'. Olisiko riistäjä Nikolai Verinen antanut sotilasmiljoonat eli verimiljoonat maksaneelle kansalle enemmän vapauksia.


      • lainyläpuolella
        oisk.niil.tullu.häntä kirjoitti:

        Miten ne olisivat kehittyneet toisella tavalla ilman 'porvarillista vallankumousta'. Olisiko riistäjä Nikolai Verinen antanut sotilasmiljoonat eli verimiljoonat maksaneelle kansalle enemmän vapauksia.

        Jos valkoisten kaappausta 31.7.1917 ei olisi tapahtunut, ei keisari olisi tietenkään tehnyt mitään, koska Nikolai toinen oli menttänyt valtansa jo maaliskuussa -17.

        Kaikkinainen demokratia olisi levinnyt laajalle kansaan ja onni sekä auvo olisi vallinnut Suomen ruhtinaan maassa.

        Itsenäistyminen olisi tapahtunut loppuvuodesta 1917 neuvotellen Tokoin senaatin ja Venäjän bolsevikkien kesken. Leninin olisi ollut helppo myöntyä itsenäsiyyden hyväskymiseen, koska Suomen hallinto olisi ollut SDP- enemmistöisen eduskunnan käsissä.


      • mitä.höpiset.taas

        Tsaarilla, Kerenskillä, Leninillä ja ryssillä yleensäkin oli ylivalta siihen asti kunnes Saksa pakotti myöntämään Suomelle itsenäisyyden. Valkoisten ja Kerenskin yhteispeli oli lopulta hyödyksi. Se on sitten tietenkin meinaan eri asia, että olisiko porvaristo pettänyt kansan ilman Leniniä ja Venäjä voittanut sodan. Saksalaiset löivät ryssät kesällä ja olivat valmiita tuhoamaan ne kokonaan. Pääpiruista enemmistö näyttää valitettavasti kannattaneen jonkinlaisen Venäjän osana pysymistä. Porvari-Venäjän hävittyä punikeista käytännössä kaikki halusivat Suomen olevan osa punaista Venäjää. Ukko-Pekka oli ainut määrätietoisesti kaikenlaista Venäjää vastustanut lahtari.


    • puuta-heinää

      Ruotsinkieliset olivat kaikista äänekkäimmin ajamassa parlamentaarista demokratiaa Suomeen 1905 ja ruotsinkielinen Mannerheim vahvisti valtionhoitajana Suomen demokratian. Valtalaki tarkoitti sitä, että Leninillä olisi ollut Suomessa ylivalta ja suomalaisilla pelkkä lasjennettu autonomia. Tietenkin se on asia erikseen halusiko Enckell ja kumppanit Suomen pysyvän osana Venäjää ennen marraskuuta 1917. Punaiset eivät ainakaan halunneet venäläisten joukkojen täältä poistumista ja Suomen vapautta.

      • Valtaosa ruotsinkielisistä rkp:n edustajista oli äärivanhoillisia ja tuli erinomaisesti toimeen suomenkielisten äärivanhoillisten sekä keisarivallan ja väliaikaisen vallan kanssa.
        Nämä eivät kyenneet edes ymmärtämään ja vielä vähemmän hyväksymään, että koko väestön tulee saada valtiolliset ja kunnalliset oikeudet tasa-arvoisuuden pohjalta ja että toimeentuloerojen pitää alkaa tasautua. Parlamentaarinen demokratia oli näille utopistista mielettömyyttä. Nämä tekivät kaikkensa, jotta ruotsinkielisten suosikkivalta jatkuisi ikuisesti.

        Yksikamarinen eduskunta jonka vanhoilliset joutuivat 1906 hätätilanteessa hyväksymään, opittiin kohta ohittamaan toistuvien hajotusten ja Pietarin tien avulla. Arvioin että Svinhufvud, joka puhemiehenä sai toistuvasti aikaan Eduskunnan hajotuksen äkkiväärillä Valtiopäivien avauspuheilla, teki näin nimenomaan hajottamisen varmistaakseen.

        Kun Mannerheim hyvin vastentahtoisesti vuonna 1919 vahvisti tasavaltaisen Valtiosäännön, oli hän vielä paljolti venäläinen kenraali, ja sellaisena tiiviisti kotimaisten vehkeilijöiden ja valkovenäläisten johtajien Pietarin valloituspuuhien keskellä.
        Hän oli kuitenkin riittävän älykäs ja varovainen, eikä käynnistänyt näitä puuhia.
        Ja hän oppi riittävästi 20- ja 30-luvuilla, kasvaen näin myöhempään merkitykseensä.


      • mikä-vialla-sulla
        suoraanjaselkeästi kirjoitti:

        Valtaosa ruotsinkielisistä rkp:n edustajista oli äärivanhoillisia ja tuli erinomaisesti toimeen suomenkielisten äärivanhoillisten sekä keisarivallan ja väliaikaisen vallan kanssa.
        Nämä eivät kyenneet edes ymmärtämään ja vielä vähemmän hyväksymään, että koko väestön tulee saada valtiolliset ja kunnalliset oikeudet tasa-arvoisuuden pohjalta ja että toimeentuloerojen pitää alkaa tasautua. Parlamentaarinen demokratia oli näille utopistista mielettömyyttä. Nämä tekivät kaikkensa, jotta ruotsinkielisten suosikkivalta jatkuisi ikuisesti.

        Yksikamarinen eduskunta jonka vanhoilliset joutuivat 1906 hätätilanteessa hyväksymään, opittiin kohta ohittamaan toistuvien hajotusten ja Pietarin tien avulla. Arvioin että Svinhufvud, joka puhemiehenä sai toistuvasti aikaan Eduskunnan hajotuksen äkkiväärillä Valtiopäivien avauspuheilla, teki näin nimenomaan hajottamisen varmistaakseen.

        Kun Mannerheim hyvin vastentahtoisesti vuonna 1919 vahvisti tasavaltaisen Valtiosäännön, oli hän vielä paljolti venäläinen kenraali, ja sellaisena tiiviisti kotimaisten vehkeilijöiden ja valkovenäläisten johtajien Pietarin valloituspuuhien keskellä.
        Hän oli kuitenkin riittävän älykäs ja varovainen, eikä käynnistänyt näitä puuhia.
        Ja hän oppi riittävästi 20- ja 30-luvuilla, kasvaen näin myöhempään merkitykseensä.

        Mikä ihme saa ihmisen kirjoittamaan asiaakin tällaiselle palstalle?

        Kerro nimesi ja osoitteesi, niin soitan sinulle ambulanssin.


      • hyvä.me

        Nämä asiatekstit on tärkeitä täällä paskan seassa. Muistuttavat hyödyllisille idiooteille, että oikeaa tietoa on kuitenkin olemassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      255
      2719
    2. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      81
      2085
    3. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      12
      1920
    4. Onko telepatia totta

      Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki
      Ikävä
      84
      1383
    5. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      67
      1335
    6. Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku

      Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.
      Forssa
      18
      1260
    7. TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."

      Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi
      Tanssii tähtien kanssa
      16
      1118
    8. Nainen, olen niin pettynyt

      Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään
      Ikävä
      90
      1100
    9. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      43
      954
    10. Ootko nainen jo rauhoittunut

      Vai vieläkö nousee savua päästä?
      Ikävä
      71
      953
    Aihe