HEEERÄÄÄÄTYS !!!!!!!!!!!!!!

KIPUSISKO

Kotimaa

HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen laskee, että julkiselta puolelta pitäisi irtisanoa 50 000 hoitajaa, jotta kulut eivät kasva, kun yksityiset tulevat jakamaan pottia.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo hehkutti lauantaina puolueensa valtuustossa hallituspuolueiden uusinta ratkaisua sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta.
– Kokoomusta syytetään siitä, että ajaisimme vain yksityisen sektorin asiaa. Tällaisia tarinoita voi toki sepittää. Tuotan pettymyksen kaikille epäilijöille: kokoomus ajaa palvelujen käyttäjien, meidän kaikkien suomalaisten etua. Haluamme, että jokaisella suomalaisella on varallisuudestaan riippumatta oikeus valita.
Orpo sanoi kokoomuksen kuunnelleen laajasti asiantuntijoita ja vakuutti ratkaisun olevan kestävällä pohjalla. Pääneuvottelija Paula Risikkokin on terveystieteiden tohtori.
– Maakuntahallinnolle tulee velvoite myöntää asiakasseteleitä, mutta ne ovat tarkoin rajattuja. Maakunnalla on käytettävissä kaikki välineet vastata toimivasta kokonaisuudesta. Valinnanvapaus toteutetaan hallitusti, vaiheittain, niin että julkinen erikoissairaanhoito ei vaarannu. Ja että se on taloudellisesti kestävää.

50 000 hoitajalle potkut?
Päivää myöhemmin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kirjoitti Uuden Suomen blogissaan ”sote-karnevaalin hinnan” olevan kolme miljardia euroa, kun uudistuksen tavoitteena on säästää kolme miljardia.


Lehtosen mukaan lisäkulut syntyvät kolmea kautta.
Ensiksi hän pohtii, kuinka paljon yksityiselle sektorille annettavaksi suunnitellusta vuotuisesta 5,8 miljardin euron rahamäärästä voidaan säästää julkisella puolella. Yksityisen terveydenhuollon osuudeksi valinnanvapaudesta on hallituksen mallissa laskettu 3 050 miljoonaa euroa. Jotta kulut eivät kasva, pitäisi julkisen terveydenhuollon toimintaa sopeuttaa nykyisestä noin 2 500 miljoonalla, Lehtonen kirjoittaa.
”Käytännössä sopeuttaminen terveydenhuollossa voi tapahtua vain henkilökustannuksia leikkaamalla. Koko 2,5 miljardin euron summan säästö edellyttäisi noin 50 000 henkilön, lähinnä sairaanhoitajien ja lähihoitajien, irtisanomista julkiselta sektorilta, mikä tuskin onnistuu.”

Kysyntä ja hallintokulut nousevat
Toiseksi uusia kustannuksia valinnanvapausmallissa aiheuttaa palvelukysynnän kasvu, jota jo ensimmäiset asiakassetelipilotit osoittavat. Lehtosen ”maltillinen arvio” lisäyksestä on 10 prosentin luokkaa ja se kohdentuu lievien, usein itsestään paranevien, sairauksien hoitamiseen.
Kolmantena merkittävänä kustannuksena Lehtonen pitää hallinnon ja transaktiokulujen lisääntymistä. HUS:n silmätautien palvelusetelissä transaktiokustannus on 15 prosenttia setelin arvosta.
”Kun Sipilän hallituksen asiakassetelimalli tuo ainakin kaksi lääkärintyön lisävaihetta erikoissairaanhoitoon pääsemisen prosessikaavioon, on transaktiokustannus varmasti tuolla tasolla”, Lehtonen kirjoittaa.
Valinnanvapausesityksessä terveydenhuollon asiakassetelipalvelujen arvoksi on laskettu kaksi miljardia euroa. Uusia hallintokuluja tulisi siis 300 miljoonaa.

”Lisälainaa sote-kulujen kattamiseen”
Lehtonen kirjoittaa, että poliisi ja puolustusvoimat tuskin ymmärtävät, että poliisien vähentäminen taikka hävittäjähankintojen lykkääminen on välttämätöntä, jotta hallituksen sote-uudistus saadaan päätökseen valtiontaloutta romuttamatta”.
”Veroasteen kiristäminen entisestään voi taas kokoomuslaisille ministereille olla niin vaikeaa, että mieluummin annetaan seuraavien hallitusten ottaa lisää lainaa sote-kulujen kattamiseen.”
Surullisena Lehtonen pitää sitä, että kolmen miljardin euron uudelle kuluerälle on vaikea osoittaa terveyshyötyä tuovaa vaikuttavuutta. Alkuperäinen tavoite perusterveydenhuollon valinnanvapaudesta olisi hänen mukaansa saatu aikaan myös sairausvakuutuksen korvaustasoa nostamalla. Jonojen poistamisen hinta olisi jäänyt 300 miljoonaan euroon.
– Kokoomus ei hyväksy mallia, joka ei vastaa sote-uudistukselle ja valinnanvapaudelle asetettuja tavoitteita, sanoi Petteri Orpo kokoomuksen puoluevaltuustossa.
Aika skitsofreeninen tilanne, kun säästöt kääntyvät lisämenoiksi vain siksi, että kokoomus ainoana puolueena kannattaa nyt esitettävää valinnanvapausmallia.

7

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meitäkusetetaan

      Uskomatonta

      – Simulointilaskelmista on nähtävissä että tulo-erot ovat kasvamassa ja köyhyys lisääntymässä. Työttömyysturvalla on tässä suuri osuus, sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen. Pertti Honkasen tilastot kertovat karua kieltä työttömien toimeentulon kehityksestä ja siitä, miten paljon näillä näkymin Sipilän hallitus toimikautensa aikana leikkaa työttömien perusturvaa. – Yhteisvaikutus peruspäivärahaan vuosina 2015–2019 kohdistuvilla indeksileikkauksilla on 32 euroa kuukaudessa, Honkanen kertoo.

      • Katastrofikauhea

        Sote on katastrofien katastrofi ja kaikkien aikojen karmein sotku, sen setvijöille munille potku!


    • Porvaritrulettaakivasti

      Kalliiksi tulee kansalaisille loppupeleissä näköjään toikin sirkustelu. Vaikea arvata mikä sektori vetää tuostakin himmelistä loppupeleissä hillot himaan.

      • Tyhmyydentyhmyys

        Suurin yhteisen omaisuuden ryöstö Panama-riistokapitalisteille,mitä historiassa on nähty. Ja nää riistäjien narupellet saa meidät hypnotisoitua hyväksymään. Että olemme tyhmiä kuin saappaat. Ja saamattomia ja neuvottomia.


      • Vakuutuskuorimiestietää

        Ronkissa

        Iltalehti: Soinin valtiosihteeri poistui Kesärannasta auton peräkontissa kesken hallitusteatterin
        Kai Hirvasnoro9.11.2017 9.40
        Kotimaa
        ”Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen”, toteaa sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara.
        Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tapasivat perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa maanantaina 12. kesäkuuta. Tarkoitus oli selvittää puolueen mahdollisuuksia jatkaa hallituksessa. Samana iltapäivänä Sipilä ja Orpo ilmoittivat, että niitä ei ole, koska perussuomalaisten arvopohja on liian erilainen uuden puoluejohdon takia.
        Torstaina Iltalehti paljasti, että käsikirjoitusta hallitusnäytelmälle laadittiin jo sunnuntaina. Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kävi Kesärannassa tapaamassa Sipilää jo sunnuntaina 11. kesäkuuta, jolloin perussuomalaisten jakautumiseen johtanut puoluekokous oli edelleen käynnissä Jyväskylässä.
        Vierailu haluttiin salata Kesärannan portilla mahdollisesti päivystäviltä toimittajilta.
        ”Siksi valtiosihteeri Virtasen pois saamiseksi Kesärannasta tehtiin järjestely. Virtasta kuljettanut auto peruutettiin katseilta suojaan. Valtiosihteeri kiipesi auton takaosaan ja hänet kuljetettiin Kesärannasta salaa ulos”, Iltalehti kertoo.
        Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki tyrmää väitteen Iltalehdessä, mutta sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara vahvistaa tapahtuneen blogissaan:
        ”Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen”, hän kirjoittaa torstaina.
        Elovaaran mukaan ”puoluekokouksen ratkaisevien valintojen jälkeen nykyiset Siniset keskustelivat keskenään, neuvottelivat hallituskumppanien kanssa ja valtiosihteeri Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina”.
        Elovaaran mukaan pääministeri ei ole valehdellut asiassa, sillä ennen puoluekokousta perussuomalaisissa ei ollut suunnitelmaa eduskuntaryhmän hajottamisesta.
        Sipilä itse on sanonut saaneensa vasta sunnuntai-iltana ”jotain mietittävää” asiaan liittyen. Nyt näyttää siltä, että hänellä oli jo sunnuntaina tieto eduskuntaryhmän jakautumisesta ja maanantainen tapaaminen Halla-ahon kanssa oli pelkkää teatteria.


      • Maniboys

        Tää on manipoikien veronkiertoteatteria. Pääministerin mammonat on vakuutuskuoressa, minne ei verokarhun käpälä yllä! Ja nuiva-Nalle viittoilee Panaman Yhdyspankin korkeakorkosen verottoman suuntaan.
        https://yle.fi/uutiset/3-9926146


      • KäkiJaSatiaiset

        Jossain tossa kysyttiin, että koska Rautio korvaa Käen? No koska vaan, onhan Hänhän on kaikkien alojen johtava laaja-alainen erikoisasiantuntija!
        Käki menköön munimaan toisten pesiin. Satiainenhan pesii toisten muniin!


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      3615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      25
      2214
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      89
      1670
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe