Aihe

Valonkuvauksesta mitään hyötyä?

poiskuvaajat

Jokaisella on kännykässä kamera. Ihan hyvin voi kuvata itse eikä tarvitse kalliita ja huijaavia valo kuvaajia. Esim luokkakuvissa ovat huijanneet potosoppauklsella.

13

167

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tsuumiko

   Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi teetät mitään putkimiehellä, kun itselläsi on jakoavain. Tai miksi käyt ravintolassa syömässä, kun osaat keittää puuroa ja kananmunan. Edes tunnissa.

   Kuvittelisin, että oikea kamera on monin tavoin parempi ja laadukkaampi kuin kännykän kuvausmahdollisuudet. Ja oikea sanelukone monipuolisempi, laadukkaampikin kuin kännykän sanelutoiminnot.

   Monella saattaa olla kuvatessa ajatus, että halutaan itse valita polttovälit ynnä muut tekniikat, ja tehdä omia havaintoja maailmasta sen sijaan, että vain passiivisesti vastaanotetaan muiden tekemää valmista. Sinällään valokuvauksen tiede ja tekniikka voi sekin olla kiinnostava aihepiiri monelle.

   - Uutisissa oli juttu, että koulukuvien käsittelyssä oli päitä vaihtunut. Oli ilmeisesti yritetty saada tehtyä ryhmäkuva, jossa kaikilla silmät auki ja siedettävän näköinen ilme. Mutta olivat naamat menneet sekaisin eri henkilöille.

   Itse en pidä kuvien jälkikäsittelystä kovin paljon, jos ollenkaan. Osasuurennoksia olen tehnyt kameralla sitä varten, ettei tarvitse aina tsuumailla kameran näyttöruudulla, kun selailee muistiinpanoja.

   • picasalla_käsittelen

    En minäkään pidä kuvien jälkikäsittelystä vaikka se tekeekin kuvista "paremman" näköisiä, joskus enemmän, joskus vähemmän.


   • Noinhan se on, tunnen yhden opettajan joka kuvasi koulunsa luokkakuvia. Hän otti aina useamman kuvan ja todella vaihtoi päitä sen verran jotta lopullisessa kuvassa kaikilla oli silmät auki ja suu kiinni. En kuitenkaan muista hänen kertoneen vääristä päistä väärillä henkilöillä, joten siinä lienee kyse yksittäistapauksesta ja tilanne lienee korjattavissa kun kuvaajalle esittää tuon ongelman, tuskin hänen kovalevytilansa on niin nirkoinen jotta hän kaikki kuvat on heti deletoinut.

    Kuvaaminen on inhimillistä toimintaa ja koska vain muutama ihminen kuvittelee itsensä jumalien joukkoon niin me muut teemme virheitä, useimmiten korjattavissa olevia. Kuitenkin yleensä noiden jumalihmisten virheet tulevat meille todella kalleiksi.


  • ei_älypuhelinta

   Miksi ostaa kameralla varustettu puhelin kun jokaisella on repussa tai takin rintataskussa tai povitaskussa jonkunlainen kamera aina käyttövalmiina?

   • enempää-en-maksa

    Joo. Puhelinta ei varsinkaan kannata valikoida kameran perusteella. Puhelin on puhumista/tekstailua varten, ja sellaisen saa eurolla.


  • Sole_mio

   Valon kuvaaminen voi olla aika haastavaa: kannattaa aloittaa esim hehkulampuista, kuusta ja sitten vaikkapa auringosta jos osaa koska kameran kenno voi kärähtää helposti.

   Valokuvaaminen on sitten paljon helpompaa kun noita aiheita riittää loputtomiin.

  • Onko hyötyä? Se riippuu siitä miksi hyödyn määrittelet. Omakohtaisesti olen valokuvaamalla jo -60 luvulta alkaen saanut muistoja talteen ja onhan se hyvä harrastus näin eläkeläisellekin. Ainakin parempi kuin kaljan ja viinan kanssa lotraaminen, minun mielestäni!

  • koulunkuvaaja

   Otettiisko noi koulukuvat ennen kino vai rullafilmi kameralla? Tuskin känykkä ihan rullafilmin tasoon pääsee. Ryhmäkamera ainakin jalustalla ja naamakuvat käsivaralta peruskuvauksessa ja noita yo kuvia rulla kameralla. Eikä kai niitä paljoo mitään muunneltu jälkikäteen.

   • Nykyisillä digirungoilla saa vallan hyviä "luokka/ryhmäkuvia" ainakin täyden koon kennolla mutta jos valoa piisaa niin kropillakin.

    Arvelen aikoinaan käytetyn isompia negoja kuin kinokoon rullafilmiä mutta en tiedä varmuudella.

    Nykyään on kuvien korjaaminen/muuntaminen ohjelmallisesti mahdollista ihan eri tavoin kuin aikoinaan kun negasta valotettiin positiivia. Silloinkin tehtiin pientä säätöä mutta se oli paljon hankalampaa.


   • Extyökkäri kirjoitti:

    Nykyisillä digirungoilla saa vallan hyviä "luokka/ryhmäkuvia" ainakin täyden koon kennolla mutta jos valoa piisaa niin kropillakin.

    Arvelen aikoinaan käytetyn isompia negoja kuin kinokoon rullafilmiä mutta en tiedä varmuudella.

    Nykyään on kuvien korjaaminen/muuntaminen ohjelmallisesti mahdollista ihan eri tavoin kuin aikoinaan kun negasta valotettiin positiivia. Silloinkin tehtiin pientä säätöä mutta se oli paljon hankalampaa.

    käytetyin koko 1960-luvulla oli kinokoon filmi, mutta alkupuolella paljolti 120 koon filmi. Tämä johtui siitä kun 60-luvun puolivälissä alkoi yleistyä värikuvat. Niitä kehitti monet liikkeet. Tunnetuimpia lienee EIRI. Muistelen , että aluksi ei saanut värifilmiä kehitettyä Suomessa kuin kinokoossa. Myöhemmin kyllä muissakin koissa. Ensimmäiset luokkakuvani kuvaaja otti Leicalla, vähän myöhemmin Contarexillä. Ne olivat kinokoon kameroita.


   • hexi kirjoitti:

    käytetyin koko 1960-luvulla oli kinokoon filmi, mutta alkupuolella paljolti 120 koon filmi. Tämä johtui siitä kun 60-luvun puolivälissä alkoi yleistyä värikuvat. Niitä kehitti monet liikkeet. Tunnetuimpia lienee EIRI. Muistelen , että aluksi ei saanut värifilmiä kehitettyä Suomessa kuin kinokoossa. Myöhemmin kyllä muissakin koissa. Ensimmäiset luokkakuvani kuvaaja otti Leicalla, vähän myöhemmin Contarexillä. Ne olivat kinokoon kameroita.

    Minun luokkakuvani varsinaisesta koulusta olivat aina mustavalkoisia!


  • EttäSemmosta

   Sen verran on valokuvauksesta ollut hyötyä, että viimeiset 40 vuotta olen tienannut nykyrahassa semmoiset 60000€ vuodessa kuvia näpsimällä. Bonuksena vielä kuvauskeikat noin 50 eri maahan, Jemen, Burma, Irak, Kiina, Japani, Brasilia, USA, Namibia, Belize jne jne.

   Yhden kuvan olen ottanut kännykällä, muinaisesta presidentti Halosesta. Piti mukamaste olla vaali-iltana nopea ja moterni, kun virkakännykässä oli 2 MPix kamera. Ja paskat,

  • Tsuumiko

   Valokuvausala voi olla monin tavoin poikkitieteellistä:

   - Moni päätyy valokuvauksen äärelle jonkin muun harrastuksen kautta, esim. tähtitiede, luonto, matkailu. Tai ammatin kautta. Esim. poliiseilla ja kiinteistövälittäjillä saattaa olla tekemistä valokuvauksen kanssa ilman, että käyttäisivät titteliä valokuvaaja.
   - Monelle taiteilijalle valokuvaus on taidelaji sinällään, tai muun taiteen apuväline. Esim. piirtäjälle näköaistin ja -muistin jatke: tuo otus tai tavara näyttää tuollaiselta, tuollaiset mittasuhteet, tuollaisia ominaispiirteitä.
   - Jossain mielessä valokuvaus on osa perustuslaillisia oikeuksia, jos sananvapaus sisältää myös vapauden nähdä, kuulla, sanoa, olla sanomatta.
   - Valokuvausta käytetään erittäin paljon viestinnässä, kommunikaatiossa. Aikakauslehdet, mainokset, tuotekuvastot, uutiset, jne.
   - Valokuvaus liittyy monenlaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen: häät, hautajaiset, ym. merkkipäivät. Valokuvaukseen liittyy myös valokuvauksen itsensä ympärillä pyörivää sosiaalista toimintaa: on kamerakerhoja, yhdistyksiä, jotka järjestävät matkailua kuvaharrastajille; esim. saaristoon tai muiden nähtävyyksien äärelle.
   - Jollekin valokuvaus saattaa olla elämäntapaa tai päiväkirjaa. Valokuviin on tallentunut historiaa.
   - Kameraa voi käyttää muistiinpanovälineenä esim. itseopiskelija tai tutkija, joka tekee havaintoja monenlaisista lähteistä, eikä vain yhdestä valmiista oppikirjasta, valmiiksi järjestetyn ja suunnitellun opintojärjestyksen mukaan.
   - Valokuvaus voi liittyä moniin tieteenaloihin tutkimusvälineenä.
   - Valokuvaukseen itseensä voi nykyään sisältyä monenlaisia tieteenaloja: valo-oppi, optiikka, sähkötekniikka, ATK-tekniikka... Periaatteessa kamera digikennolla ja objektiivilla on eräänlainen tallentava AD-muunnin: analogista kuvaa tallentuu digitaalimuotoon.

   Olisi vaikeaa kuvitella, millainen maailma nyt olisi, jos valokuvausta ei olisi koskaan ollut.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kapakat auki 18.4. ei hyvää päivää !

   Kepu taas kiristänyt kapakat auki. Viime keväänä kapakat oli kiinni 1. kesäkuuta asti ja nyt ne avataan puolitoista kuukautta aiemmin vaikka maassa 50
   Maailman menoa
   398
   12843
  2. Seiska: Sofia Belorf sai ehdollista vankeutta! Rahanpesua ja huumausainerikos...

   Sofia Belórf tuomittiin tänään käräjillä rahanpesusta ja huumausainerikoksesta. Napsahti ehdollista ja joutuu korvaamaankin ison tukun rahaa: https://
   Kotimaiset julkkisjuorut
   336
   9469
  3. Megasexy! Erika Vikman kiehnää sängyssä punaisessa lateksipuvussa: "Ilman häpeää..."

   Ensin tuli Cicciolina, sitten Syntisten pöytä ja nyt Häpeä. Superseksikkäästi pukeutuva Erika Vikman osaa todellakin kohahduttaa vai mitä mieltä olet?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   294
   8578
  4. Hallituksen salainen muistio: Paluu normaaliin lykkääntyy

   heinäkuun loppuun – syynä rokotusten viivästyminen https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ce988c84-9b0c-4e6d-86cc-40bd35d51bb5 Miten käy kuntavaalien?
   Maailman menoa
   186
   5531
  5. Ex-missi Sabina Särkkä heivattiin tylysti ulos Selviytyjistä: "Se oli kyllä pahin juoruilupaikka!"

   Olipa tyly tiputus. Ex-missi, somevaikuttaja Sabinalla on pari sanaa sanottavana Selviytyjät-kisasta, eikä ihme. Voimia! https://www.suomi24.fi/viihd
   Kotimaiset julkkisjuorut
   27
   2959