Valonkuvauksesta mitään hyötyä?

poiskuvaajat

Jokaisella on kännykässä kamera. Ihan hyvin voi kuvata itse eikä tarvitse kalliita ja huijaavia valo kuvaajia. Esim luokkakuvissa ovat huijanneet potosoppauklsella.

13

225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tsuumiko

      Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi teetät mitään putkimiehellä, kun itselläsi on jakoavain. Tai miksi käyt ravintolassa syömässä, kun osaat keittää puuroa ja kananmunan. Edes tunnissa.

      Kuvittelisin, että oikea kamera on monin tavoin parempi ja laadukkaampi kuin kännykän kuvausmahdollisuudet. Ja oikea sanelukone monipuolisempi, laadukkaampikin kuin kännykän sanelutoiminnot.

      Monella saattaa olla kuvatessa ajatus, että halutaan itse valita polttovälit ynnä muut tekniikat, ja tehdä omia havaintoja maailmasta sen sijaan, että vain passiivisesti vastaanotetaan muiden tekemää valmista. Sinällään valokuvauksen tiede ja tekniikka voi sekin olla kiinnostava aihepiiri monelle.

      - Uutisissa oli juttu, että koulukuvien käsittelyssä oli päitä vaihtunut. Oli ilmeisesti yritetty saada tehtyä ryhmäkuva, jossa kaikilla silmät auki ja siedettävän näköinen ilme. Mutta olivat naamat menneet sekaisin eri henkilöille.

      Itse en pidä kuvien jälkikäsittelystä kovin paljon, jos ollenkaan. Osasuurennoksia olen tehnyt kameralla sitä varten, ettei tarvitse aina tsuumailla kameran näyttöruudulla, kun selailee muistiinpanoja.

      • picasalla_käsittelen

        En minäkään pidä kuvien jälkikäsittelystä vaikka se tekeekin kuvista "paremman" näköisiä, joskus enemmän, joskus vähemmän.


      • Noinhan se on, tunnen yhden opettajan joka kuvasi koulunsa luokkakuvia. Hän otti aina useamman kuvan ja todella vaihtoi päitä sen verran jotta lopullisessa kuvassa kaikilla oli silmät auki ja suu kiinni. En kuitenkaan muista hänen kertoneen vääristä päistä väärillä henkilöillä, joten siinä lienee kyse yksittäistapauksesta ja tilanne lienee korjattavissa kun kuvaajalle esittää tuon ongelman, tuskin hänen kovalevytilansa on niin nirkoinen jotta hän kaikki kuvat on heti deletoinut.

        Kuvaaminen on inhimillistä toimintaa ja koska vain muutama ihminen kuvittelee itsensä jumalien joukkoon niin me muut teemme virheitä, useimmiten korjattavissa olevia. Kuitenkin yleensä noiden jumalihmisten virheet tulevat meille todella kalleiksi.


    • ei_älypuhelinta

      Miksi ostaa kameralla varustettu puhelin kun jokaisella on repussa tai takin rintataskussa tai povitaskussa jonkunlainen kamera aina käyttövalmiina?

      • enempää-en-maksa

        Joo. Puhelinta ei varsinkaan kannata valikoida kameran perusteella. Puhelin on puhumista/tekstailua varten, ja sellaisen saa eurolla.


    • Sole_mio

      Valon kuvaaminen voi olla aika haastavaa: kannattaa aloittaa esim hehkulampuista, kuusta ja sitten vaikkapa auringosta jos osaa koska kameran kenno voi kärähtää helposti.

      Valokuvaaminen on sitten paljon helpompaa kun noita aiheita riittää loputtomiin.

    • Onko hyötyä? Se riippuu siitä miksi hyödyn määrittelet. Omakohtaisesti olen valokuvaamalla jo -60 luvulta alkaen saanut muistoja talteen ja onhan se hyvä harrastus näin eläkeläisellekin. Ainakin parempi kuin kaljan ja viinan kanssa lotraaminen, minun mielestäni!

    • koulunkuvaaja

      Otettiisko noi koulukuvat ennen kino vai rullafilmi kameralla? Tuskin känykkä ihan rullafilmin tasoon pääsee. Ryhmäkamera ainakin jalustalla ja naamakuvat käsivaralta peruskuvauksessa ja noita yo kuvia rulla kameralla. Eikä kai niitä paljoo mitään muunneltu jälkikäteen.

      • Nykyisillä digirungoilla saa vallan hyviä "luokka/ryhmäkuvia" ainakin täyden koon kennolla mutta jos valoa piisaa niin kropillakin.

        Arvelen aikoinaan käytetyn isompia negoja kuin kinokoon rullafilmiä mutta en tiedä varmuudella.

        Nykyään on kuvien korjaaminen/muuntaminen ohjelmallisesti mahdollista ihan eri tavoin kuin aikoinaan kun negasta valotettiin positiivia. Silloinkin tehtiin pientä säätöä mutta se oli paljon hankalampaa.


      • Extyökkäri kirjoitti:

        Nykyisillä digirungoilla saa vallan hyviä "luokka/ryhmäkuvia" ainakin täyden koon kennolla mutta jos valoa piisaa niin kropillakin.

        Arvelen aikoinaan käytetyn isompia negoja kuin kinokoon rullafilmiä mutta en tiedä varmuudella.

        Nykyään on kuvien korjaaminen/muuntaminen ohjelmallisesti mahdollista ihan eri tavoin kuin aikoinaan kun negasta valotettiin positiivia. Silloinkin tehtiin pientä säätöä mutta se oli paljon hankalampaa.

        käytetyin koko 1960-luvulla oli kinokoon filmi, mutta alkupuolella paljolti 120 koon filmi. Tämä johtui siitä kun 60-luvun puolivälissä alkoi yleistyä värikuvat. Niitä kehitti monet liikkeet. Tunnetuimpia lienee EIRI. Muistelen , että aluksi ei saanut värifilmiä kehitettyä Suomessa kuin kinokoossa. Myöhemmin kyllä muissakin koissa. Ensimmäiset luokkakuvani kuvaaja otti Leicalla, vähän myöhemmin Contarexillä. Ne olivat kinokoon kameroita.


      • hexi kirjoitti:

        käytetyin koko 1960-luvulla oli kinokoon filmi, mutta alkupuolella paljolti 120 koon filmi. Tämä johtui siitä kun 60-luvun puolivälissä alkoi yleistyä värikuvat. Niitä kehitti monet liikkeet. Tunnetuimpia lienee EIRI. Muistelen , että aluksi ei saanut värifilmiä kehitettyä Suomessa kuin kinokoossa. Myöhemmin kyllä muissakin koissa. Ensimmäiset luokkakuvani kuvaaja otti Leicalla, vähän myöhemmin Contarexillä. Ne olivat kinokoon kameroita.

        Minun luokkakuvani varsinaisesta koulusta olivat aina mustavalkoisia!


    • EttäSemmosta

      Sen verran on valokuvauksesta ollut hyötyä, että viimeiset 40 vuotta olen tienannut nykyrahassa semmoiset 60000€ vuodessa kuvia näpsimällä. Bonuksena vielä kuvauskeikat noin 50 eri maahan, Jemen, Burma, Irak, Kiina, Japani, Brasilia, USA, Namibia, Belize jne jne.

      Yhden kuvan olen ottanut kännykällä, muinaisesta presidentti Halosesta. Piti mukamaste olla vaali-iltana nopea ja moterni, kun virkakännykässä oli 2 MPix kamera. Ja paskat,

    • Tsuumiko

      Valokuvausala voi olla monin tavoin poikkitieteellistä:

      - Moni päätyy valokuvauksen äärelle jonkin muun harrastuksen kautta, esim. tähtitiede, luonto, matkailu. Tai ammatin kautta. Esim. poliiseilla ja kiinteistövälittäjillä saattaa olla tekemistä valokuvauksen kanssa ilman, että käyttäisivät titteliä valokuvaaja.
      - Monelle taiteilijalle valokuvaus on taidelaji sinällään, tai muun taiteen apuväline. Esim. piirtäjälle näköaistin ja -muistin jatke: tuo otus tai tavara näyttää tuollaiselta, tuollaiset mittasuhteet, tuollaisia ominaispiirteitä.
      - Jossain mielessä valokuvaus on osa perustuslaillisia oikeuksia, jos sananvapaus sisältää myös vapauden nähdä, kuulla, sanoa, olla sanomatta.
      - Valokuvausta käytetään erittäin paljon viestinnässä, kommunikaatiossa. Aikakauslehdet, mainokset, tuotekuvastot, uutiset, jne.
      - Valokuvaus liittyy monenlaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen: häät, hautajaiset, ym. merkkipäivät. Valokuvaukseen liittyy myös valokuvauksen itsensä ympärillä pyörivää sosiaalista toimintaa: on kamerakerhoja, yhdistyksiä, jotka järjestävät matkailua kuvaharrastajille; esim. saaristoon tai muiden nähtävyyksien äärelle.
      - Jollekin valokuvaus saattaa olla elämäntapaa tai päiväkirjaa. Valokuviin on tallentunut historiaa.
      - Kameraa voi käyttää muistiinpanovälineenä esim. itseopiskelija tai tutkija, joka tekee havaintoja monenlaisista lähteistä, eikä vain yhdestä valmiista oppikirjasta, valmiiksi järjestetyn ja suunnitellun opintojärjestyksen mukaan.
      - Valokuvaus voi liittyä moniin tieteenaloihin tutkimusvälineenä.
      - Valokuvaukseen itseensä voi nykyään sisältyä monenlaisia tieteenaloja: valo-oppi, optiikka, sähkötekniikka, ATK-tekniikka... Periaatteessa kamera digikennolla ja objektiivilla on eräänlainen tallentava AD-muunnin: analogista kuvaa tallentuu digitaalimuotoon.

      Olisi vaikeaa kuvitella, millainen maailma nyt olisi, jos valokuvausta ei olisi koskaan ollut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      57
      8447
    2. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      12
      3299
    3. Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa

      Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r
      Ikävä
      26
      2460
    4. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      2000
    5. Kysely lieksan miehille

      Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht
      Lieksa
      80
      1950
    6. Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta

      kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.
      Maailman menoa
      350
      1648
    7. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      242
      1402
    8. FinFamin ryhmät

      Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir
      Salo
      0
      1181
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1075
    10. Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!

      JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu
      Suomalaiset julkkikset
      66
      1010
    Aihe