Sotkamo päätti tarjota voita ja kevytmaitoa !

Rasvasota

Mitäs mieltä kuoleeko nyt lapset ja nuoriso kun saavat samaa kuin kotona niin kouluissa sekä päiväkerhoissa? Siis voihan ja kevytmaito on kalliimpaa kuin nämä teollisesti valssatut margariinit ja pestyt maidot....Ihme säätämistä eipä sillä...

https://yle.fi/uutiset/3-9928324

31

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parasmaakuntalaulu

      En usko,
      lapset eivät varmaankaan kuole lähivuosikymmeninä, mutta lasten vanhemmat voivat kuolla piankin ylipainon, alkoholin liikakäytön ja tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Esim. korkea verenpaine, sydän/aivoinfarktit, 2-tyypin diabetes, keuhkoahtauma, monet nivelrikot jne. ovat usein elämäntavasta johtuvia sairauksia.
      Lapsetkin sairastuvat, mikäli eivät opi jo kotona syömään monipuolisemmin, enemmän tuoreita kasviksia joka aterialla nykyisen eines-pikaruoka- pullamössöruokavalion sijaan.

      Teollisesti käsiteltyjen maitotuotteiden terveellisyyteen en ota kantaa, mutta vanhanaikainen lehmän luomumaito, mistä kirnuttiin kerma voiksi maistuukin paremmalta.
      Ja luonnosta löytyy ruokavalioon lisukkeita.

      Nälkämaalla ole enää nälkää, minkä ihmeen takia pitäisi tankata leipää ja läskiä talven varalle?

      • tärkeysjärjestykseen

        Pääasia, että lapset saavat asua kunnassa, jossa ei ole sotia eikä raakaa väkivaltaa ympärillä.

        Noita ruokavouhkaajia kyllä riittää. Eikö sekin ole jo jokin arvo, että saatavilla on puhdasta ruokaa, juomaa ja vettä.


    • Alkuperäisempiruoka

      Sotkamossa on järkeä. Margariini ja rasvaton maito on terveydelle vaarallisempaa kuin normaali oikea voi ja punainen maito. Ei se punainen tai sininen maito ole kovin oikeaa mutta viisaampi valinta terveydelle kuin rasvaton maito.
      Tämä on totuus piti siitä eli ei.

      • hyvinvoinninpuolesta

        Join vuosikausia rasvatonta maitoa. Voin käyttöä välttelin.

        Aloin kärsiä epämääräisista vatsavaivoista ja lihassäryistä. Välillä jätin maidon juonnin kokonaan pois, kun tuntui, että vaivat tulevat maidosta. Olo helpottui parissa päivässä, kun en juonut ollenkaan maitoa.

        Maidottomuus johti siihen, että hiukset ja kynnet alkoivat kärsiä. Rupesin käyttämään kevytmaitoa ja ruoan laitossa kohtuullisesti voita. Kuinka ollakaan, ei ole ollut enää vatsavaivoja ja kynnet ja hiukset kasvavat normaalisti eikä kynnet hapristu ja lohkeile enää.

        Olen sitä mieltä, että kevytmaito ja voi kohtuullisesti käytettyinä sopivat kaiken ikäisille ja erityisesti kasvaville lapsille.

        Maitohan ei ole juoma, se on ruoka, jos ajattelee kuinka paljon siinä on erilaisia ravintoaineita. Joten ei sitä pidä litrakaupalla päivittäin juoda, vaan kohtuus kaikessa.


    • cussukassa

      Suomessa muka jaetaan päätösvaltaa kunnille ja maakunnille, mutta jos jotain päättää omin, voimin, niin Yle ja päättäjät nostavat kovan älämölöön. Meininki muistuttaa Pohjois-Korean ja natsi-Saksan toimintaa. Varmasti pian ruokailuun vaaditaan samanlaiset univormut kaikille.

      • Eiototta

        No Suomessa on laki jossa sanotaan että maitoon ei saa lisätä mitään niin mihin perustuu tämä rasvattoman maidon epäterveellisyys vs maito jossa on kovaa rasvaa? Ja margariini jossa esim rypsi tai oliiviöljy miksi se olisi epäterveellisempää kuin kovaa rasvaa sisältävä voi? Mun lapselle ei rasvaisia tuotteita tarvitse antaa suonia tukkimaan.


    • Voita_väliin

      Itse en lapsuudesta lähtien ole koskaan suostunut syömään margariinia kun sitä joskus 70 luvulta lähtien alkoi tulemaan ja kovasti mainostettiin! Minulla oli jo silloin sellainen, ihan oma kanta siihen, että mitään tuollaisia keinotekoisia rasvoja en suuhuni laita, enkä ole juuri laittanut, kuin joskus, kun muuta ei ole ollut saatavilla, mitään keinomaitoakaan en suostu juomaan, eli tuota pluttanaa! Minulla ei ole lapsia, mutta jos olisi, en missään tapauksessa antaisi heille mitään margarinia, aivan täysin riippumatta mistään ruokasuosituksista, kyllä minä tähän saakka olen itse päättänyt mitä pistän suuhuni ja aion vastakin päättää, päättäkääpä tekin ihan itte, kanssaimmeiset! Ei ole minulla kolestrooliongelmia silti ollut, ei siis yhtään, eikä se mistään margariinista parane, mutta ei sitä voitakaan tarvitse kauhalla suuhun ahtaa, kohtuu kaikessa, niin maailma pelastuu! Niin vielä siitä maidosta, ei tuo rasvaton maito mitään terveellistä ole, jos maitoa haluaa juoda, niin ykkösmaito on ihan ok. varsinkin lapsille. Itse join pienenä viionlopun aikana paljon maitoa, sitä sinistä, äiti kertoi tuoneensa 10 litraa viikonlopuksi ja aina se loppui kesken, taisin juoda suurimman osan siitä!
      Hyvä Sotkamo, nostan peukkua teille, viitatkaa kintaalla noille päättömille ruokasuosituksille!

    • Harryvaan

      Antaa niiden jotka haluaa ja joiden vanhemmat sallii niiden käytön. Mitä se näille porkkana purijoille kuuluu. Uskomatonta !!!!!!!

      • tottaolishyväpuhua

        Korkeaa kolesterolia esiintyy eräissä tapauksissa ainakin suvuittain ja sen aiheuttaa geenivirhe.
        Tästä on amerikkalaisia tutkimuksia olemassa ja tästä asiasta sitä jaksetaan vaieta vuodesta toiseen yhtä tehokkaasti.
        Kolesteroli on korkealla, vaikka ei olisi läskiä muualla kuin nokan päässä vähäsen.
        Lääke on tulossa, mutta viipyy.


    • syönvikanenperimä

      Eipä sitä mitään voi syödä/juoda, kun tulee syöpä ja muut. Mitähän ihmettä sitä sitten söisi? Aikanaan mainostettiin kahvin olevan tosi paha, ei enää. Kananmuna oli toosi paha, ei enää.Rasvaton maito pitää olla, ei enään. Liha on tosi pahasta!Voe tseesus!
      Minä syön mitä syön, kuolema tulee jokaiselle jossain vaiheessa, söi mitä söi! Geeniperimät vaikuttaa siihen, milloin kuolet tai sairastut tauteihin , ei ruoka!

    • populistinarsisti

      Kainuun Sanomien tämän aamuinen pääkirjoitus oli täysin ala-arvoinen populismissaan. Esim. takavuosien parjaus kananmunien vaarallisuudesta on nykyisin kääntynyt päinvastaiseksi, ja se lapsien liikalihavuus olisi muka kevytmaidon syytä, niin siihen voi vastata, että miksi ennen lapset olivat laihoja syödessään voita ja täysmaitoa. Kannattaa etsiä netistä Antti Heikkilän kirjoituksia ja blogeja ruokasuositusten taustoista ja suosittelijoiden osuutta eri ravintoteollisuuden yrityksissä.

    • porupatti

      EIköhän se pentujen lihominen johdu jostain muusta kuin kouluruuasta. Illat syyvään hampurilaisia ja pitsoja ja juuvaan enekrkiajuomia.

    • kaupallistahömppääseon

      Monelle ei rasvaton maito sovi ollenkaan. Käsiteltynä se voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Luomumaito on parasta .
      Rasvattoman maidon terveellisyys keksittiin varmaan sen takia, että saadaan arvokkaampi aines maidosta käyttää juustoihin. Rasvaton jogurttikin muka terveellistä ; eipä olekaan koska rasva piti korvata sokerilla, jotta maku säilyy.

    • LowColesterol

      Sotkamon päättäjät on ihan hölmöjä, kun mutu-tuntumalla menevät sorkkimaan ravintosuosituksia! Ei se, että syntyy ja asuu räpyläkylässä anna pätevyyttä kumota tieteen tuloksia. Räpyläkyläkin muuttuu pian pöökikyläksi, kun rasva tukkii suonet.

      • niintiedettäkuinollavoi

        Tieteen edustajana esimerkiksi sosiaalidemokraattinen lääkäri voi toimia työssään myös oman poliittisen idelologian edustajana. Tiedetään tapaus, mutta nimiä ei täällä saa mainita.

        Hän voi työssään tehdä kaikkensa mollatakseen esim. Valiota ja Keskustapuoluetta ja taitavasti hän tekeekin sen lääkeTIETEEN nimissä.

        Samalla kätevästi saa työllistettyä margariinitehtaiden ja lääketehtaiden eli tietyn saman poliittisen suuntauksen mukaisia työntekijöitä ja osakkeiden omistajia. Tietynlainen Hyvä veli verkosto sekin.

        Niin tiedettä kuin olla voi ----- VOI VOI!


      • LowColesterol

        Vaikka on matalaohtainen niin ei ole pakko sitä koko kansalle täällä julistaa. Häpie!


      • huiluhoilua
        LowColesterol kirjoitti:

        Vaikka on matalaohtainen niin ei ole pakko sitä koko kansalle täällä julistaa. Häpie!

        Ennen aikaan margariini tehtiin kissanrasvasta, joten punavihreä kasvistuote.


    • Suositusonsuosituseilaki

      Mitäs suosituksia ne sellaiset suositukset ovat, jos niitä luetaan kuin lakia!

      • tosiärsyttäviä

        Ne on suosituksiksi naamioituja käskyjä.


    • sokeri5

      Ravitsemusneuvottelukunta ei itse noudata WHO:n suositusta sokerin käytön rajoittamisesta.
      WHO:n mukaan sokeria tulisi olla korkeintaan 5 % ruoan energiasta.
      http://who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

      Suomessa lapset saavat 2-3 kertaa yli WHO:n suosituksen energiaa sokerista.
      Tästä tulisi Ravitsemusneuvottelukunnan olla huolisssaan.

      Sotkamo voisi toimia kokeilukuntana, jossa tarjotaan kunnan päätöksen mukaisesti kevytmaitoa ja voita, ja samalla pyritään muuttamaan lasten sokerin käyttöä terveellisemmäksi.
      10 vuoden seurantatutkimus olisi mielenkiintoinen...

      • maitomaito

        Kyllä Ravitsemusneuvottelukunnan pitää noudattaa ylemmän tahon suosituksia ja pudottaa sokerisuositus 10 prosentista kiireesti 5 prosenttiin! Tämä on tieteellinen totuus!
        Turha meuhkata Sotkamon itsenäisestä päätöksenteosta.


    • Kaksintaistelun.häviäjä

      Juholankylän ravitsemusterapeutti vastaan saman kylän ymp-tekn ltk:n puheenjohtaja: 0 - 2

    • oaretti

      Vähintään kerran päivässä pitää syödä kapallinen kuoripottuja läskisoosin kera ja juoda rasvaista maitoa. Niin pysyy nälkä loitolla ja vartalo sopivan hoikkana, koska ei yhtenään tarvitse juosta jääkaapilla eikä syödä energiapatukoita ja juoda sokerilitkuja. THL:n suositukset ovat Pohjois-Korean mallia: yksi ainoa totuus.

    • Triangelist

      Onko tämäkin jymyn tekosia. Mitä sanoo potkupallo kansa. ???

    • SijaisOpe

      Tosiasiaksi kuitenkin jää, että sotkamon kouluruoka on kainuun kevottominta. Kajaanin Mamselli tekee parhaat pöperöt!

    • Tökötti

      Margariinin terveysvaiktuksista ei ole yhtään tutkimusta. Mutta pitkäaikaiskoe on meneillään lapsillamme.

      1970-luvulla Puskat sun muut suosittelivat lämpimästi margariinia. Kun ruvettiin tutkimaan, niin tökötti todettiin erittäin epäterveelliseksi.

      • L.Evite

        Missä tutkimuksissa näin mainitaan?


    • Eletäänpä_Terveellisesti

      Kyllä kaikkien kuntien pitäisi noudattaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia. Eletään sentään sivstysvaltiossa, jossa päätökset nojaavat tietoon ja tutkimuksiin. Huuhaa ja luulottelu kuuluvat kehitys- ja muslumaanimaihin. Niiden tasolle ei edes sotkamossa kannnattaisi alentua.

      • Sokeri5

        Ravitsemusneuvottelukunnan olisi jo korkea aika alkaa itse noudattaa WHO:n suositusta sokerin käytön rajoittamisesta.
        WHO:n mukaan sokeria tulisi olla korkeintaan 5 % ruoan energiasta.
        http://who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

        Suomessa lapset saavat 2-3 kertaa yli WHO:n suosituksen energiaa sokerista.
        Tästä tulisi Ravitsemusneuvottelukunnan olla huolissaan.

        Sotkamo voisi toimia kokeilukuntana, jossa tarjotaan kunnan päätöksen mukaisesti kevytmaitoa ja voita, ja samalla pyritään muuttamaan lasten sokerin käyttöä terveellisemmäksi.
        10 vuoden seurantatutkimus olisi mielenkiintoinen...


    • Ei.tuu.mittään

      Oikeansuuntaista toimintaa Sotkamossa, vihaksi pistää koko sääntösuomi ja sen raskas byrokratia.
      Sääntöjä sääntöjen perään, asioista ei puoliakaan kukaan edes valvo.
      Ihmisiä päättäjät pitää täys-idiootteina ilman omaa kykyä ajatella.
      Pitäisi pitää aluksi kansanäänestys eu:sta ja päättäjille 3v ja kenkää niin olisi vaihtuvuutta.

      • Kakkahattusetä

        Kyllä kait jokainen täysi-ikäinen, mutta matalaohtainen sotkamolainen saa lappaa suuhunsa voita ja punaista maitoa ämpärikaupalla, vaan ei sitä nyt silti tarvitse alaikäisiä lapsia rasvalla myrkyttää! Katsokaas, kun se on tutkittua tietoa, että rasva on kuin onkin vaarallista pitemmän päälle käytettynä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      26
      4838
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      305
      3685
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      36
      2745
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2669
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      145
      2220
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2006
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      122
      1890
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1584
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1502
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      26
      1458
    Aihe