Alamäki alkoi kuntaliitoksesta

EIkylämallille

Alueen asukkaiden tyytymättömyys asuinkuntaansa alkoi kuntaliitoksesta. Taajamat ovat liian kaukana toisistaan ja kunnan palvelut on pääosin keskitetty yhteen päätaajamaan. Päättäjät ja johtavat viranhaltijat jäävät pelkiksi tuntemattomiksi kasvoiksi ja nimiksi mediassa. Ei tästä kaikesta voi syntyä kuin katkeruutta, kateutta ja yhteisistä asioista vieraantumista. Positiivinen yhteen hiileen puhaltaminen eri taajamissa asuvien, toisilleen tuntemattomien ihmisten välillä ei tule koskaan onnistumaan. Nyt kuulutaan höyryttävän jonkun pankkisillan säilyttämisestä, varmasti tärkeä asia kantaäänekoskelaisille. Muille se on että so what, mikä ja missä. Tuo on vain yksi pienen mittakaavan esimerkki, mutta kuvastaa tilannetta laajemmalti. Ikävä omaa syntymäkotikuntaa!

22

609

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totuuskuntaliitoksesta

      Marko Tuhkanen kiteyttää asian erittäin hyvin uudessa Äksässä. Tässä kopio tekstistä sanasta sanaan:

      """Kysyin ensimmäisenä, että mikä on demareiden kanta kuntaliitokseen. Minun mielestäni kuntaliitosta oli harkittava vakavasti jo silloin. Ensimmäisen kerran asiasta väännettiin vuosituhannen lopulla, mutta vasta 2007 saatiin asia läpi. Suolahden talous oli kuralla, kun asioita oli siihen aikaan hoidettu ehkä enemmän tunteella kuin järjellä."""

    • Separatisti

      Kuntaliitos oli huono valtuustopäätös, jota poliitikot ajoivat kuin käärmettä pulloon. Äänekoskelaiset ja varmaan suolahtelaisetkin eivät tätä liitosta olisi hyväksyneet, jos heidän olisi sallittu äänestää asiasta "toisella kierroksella". Äänekoski olisi pärjännyt vallan mainiosti ilman liitostakin. (Taajamat liian kaukana toisistaan, lisää virkamiehiä elätettävänä , Äänekosken kaunis vaakuna, Suolahden kommunistit jne.)

    • Väkikarkaa

      Äänekoski olisi pärjännyt ilman kuntaliitosta mutta Suolahti ei. Tuhkasen kommentista paistaa suoraan syy, miksi kuntaliitos haluttiin. Oli hassattu omat rahat ja piti päästä toisten kukkarolle. Tämän jälkeen Suolahti on ollut jatkuvasti saama puolella, muut ovat rahoittaneet kaikki hankinnat. Yläkoulupäätökset oli yksi muuttoliikkeen aloittavista hölmöilyistä. Ihmiset möivät asuntojaan pois ja muuttivat muualle, eivät halunneet jopa kolme tuntisia koulumatkoja lapsilleen. Tosi asioiden myöntäminen on vaikeaa, mutta nythän se olisi osalle päättäjistä jo helppoa, kun voisi moittia edeltäjiään huonoista päätöksistä : ). Aloittaja on oikeassa siitä, että alamäki alkoi kuntaliitoksesta. Sitä on vain niin vaikea myöntää kellään todeksi. Silloinhan alkoi myös kaupungintalolla vallanjaon taistelu, joka huipentui virkamiesten kultaisiin kädenpuristuksiin.

    • Einiinyksinkertaista

      Tuhkanen olisi voinut kertoa myös sen ketkä olivat niitä, jotka hoitivat asioita tunteella Suolahdessa. Ettei vaan olleet omasta demaripuolueesta pahimmat.

      Todellisuudessa Suolahden koulu-, päivähoito- ja sosiaalipalvelut hoidettiin vähintäänkin yhtä taloudellisesti ja laadukkaasti kuin vaikkapa Äänekoskella. Terveyspalvelut tulivat kalliiksi monestakin syystä. Niistä päätettiin todellisuudessa kuntayhtymissä, jossa suolahtelaiset päättäjät olivat vähemmistönä. Toisaalta kunnallisilla terveyspalveluilla oli myös kysyntää. Paikkakunnalta kun puuttuivat yksityiset palvelut joihin olisi voinut mennä itsemaksavat. Ja ehkä puuttui myös niitä maksukykyisikin, jotka olisivat voineet mennä yksityiselle Jyväskylään.

      Tunteella hoidettiin sitten sitä "muuta kivaa" esim. höyryfestareita ja rahaa meni. Oli myös sitä porukkaa, jotka olisivat mieluummin hoitaneet kaupungin taloutta niihin "kivaan" menneillä rahoilla, mutta heidät vaiennettiin.

      Nyt kyllä Suolahti ja suolahtelaiset rahoittavat sen mikä heille on jätetty ja enemmänkin. Kaikki palvelut viety ja uudetkin tehdään vain Äänekoskelle. Suolahdessa on esim. merkittäviä, koko Äänekoskelle ja ympäristöllekin tärkeitä työpaikkoja. Jotka maksavat jopa veroja. Ja myös niiden työntekijätkin maksavat.

      • maksanverotmuualle

        Maksaa veroja joo konnevedelle ja muihin ympäryskuntiin.


      • Ontietoa

        Joo kun suolahtelaiset muuttavat pois Äänekoskelta naapurikuntiin ja kauemmaksikin jos vaan mahdollista. Ja taitaa sumialaiset ja konginkankaalaiset tehdä samoin. Eivät ole niin hulluja, että pysyisivät nykyisen Äänekosken alueella kun eivät saa vervaroilleen vastinetta ja eläminen menee niin hankalaksi. Mutta esim. Agco maksaa yritysveroja aika paljon Äänekoskelle.

        Että se siitä väkimäärän vähenemisestä.


    • tsiikki

      Tilanne on kyllä nykyään hankala. Ei tehty aikanaan riittävän kauaskatseista yhdistymisstrategiaa ja matkan varrella on varmaan tullut kaikenlaisia yllättäviäkin muuttujia kuvaan mukaan. Taajamien hajanaisuutta ja asukkaiden eriarvoistumista ei kai osattu yhdistymisessä ottaa huomioon. Enää ei tilannetta pystytä ilmeisesti korjaamaan. On ymmärrettävää, että Suolahden oli taloudellisista syistä lähes pakko liittyä Äänekoskeen. Mutta eiköhän nuo suolahtelaisten eurot ole ihan tervetulleita Äänekosken taajamaan sijoitettujen terppakeskuksen ja lukion ylläpitämiseksi. Vaikka nyt tulikin iso kasa kommunisteja kaupan päälle.

      • Äijälä11

        Erikoista on se, että Suolahdesta käydään ostoksilla Laukaassa ja Jyväskylässä, äänekoskea boikotoidaan. Tämä juontaa kuntaliitoksen jälkeen tehdyistä, Suolahteen osuneista heikennyksistä. Muutosta tuohon tuskin on tulossa, harmi äänekosken yrittäjien kannalta mutta kuntapäättäjät ovat tämän aiheuttaneet.


      • Eikommari

        Samalla sitä ajaa kauemmaksi kun on autolla kaupoille pakko lähteä hakemaan muutkin palvelut. Saa samalla kertaa kaikki mitä tarvitsee eikä vaan sitä, mitä Äänekoskella on.
        Busseja kulkee esim Sumiaisista vain silloin tällöin ja Suolahdestakin viikonloppuisin aika heikosti Äänekoskelle. Eli pakko lähteä henkilöautolla.

        Ps. Kyllä niitä kommunisteja oli ja on edelleenkin Äänekoskellakin.


    • Ikivalittajat

      Eiköhän jokainen valitse itse ostospaikkansa ja Suolahtelaiset eivät käytä paikallisia palveluja siksi siellä ei ole mitään. Valittaa osataan, se onkin ainut asia.

      • Fvghjhh

        Kyllä Suolahtelaiset käyttävät hyvin oman kylän palveluita, mutta se mitä Suolahdesta ei saa, se haetaan Jyväskylästä.


      • 1234kommarit

        Suolahtelaiset ovat aina vihanneet yrittäjiä, siksi pienet liikkeet ovat häipyneet. Palvelut kuihtuu koko ajan.


    • Kepunvaikutus

      Äänekoskelaiset ovat kuin Paavo Väyrynen. Vika siihen kun menee huonosti on aina muissa. Paavo syyttää mediaa, äänekoskelaiset suolahtelaisia. Kannattaisko äänekoskelaisten katsoa peiliin tai vaikkapa siirtyä syyttämään mediaa.

    • äänekoskelainen

      Alamäki alkoi tosiasiassa paljon aikaisemmin, mutta kansalaisilla ei ole ollut silmiä, millä nähdä. Tietenkin on niinkin, että jälkeenpäin näkee asiat paremmin kuin etukäteen. Suolahden, Konginkankaan, Sumiaisten ja Äänekosken maalaiskunnan tilanne olisi selkeästi huonompi ilman kuntaliitoksia. Em tosiasia on aina hyvä muistaa. Tehdä kuntaliitos tai olla se tekemättä, lopputuloksessa ei ole paljoakaan eroa. Suomessa vain muutama paikkakunta porskuttaa. Keski-Suomessa ilmeisesti vain Jyväskylä porskuttaa. Tietenkin Jyväskylän kupeessa nukkuvat Uurainen, Muurame ja Laukaa pärjäilevät myöskin. Itäänpäin mennessä vain Kuopio ja Joensuu porskuttaa joten kuten. Lännempänä Seinäjoki lähinnä porskuttaa. Turha täällä Äänekoskellakaan on itkeä kuntaliitoksista. Parempi vähän isompi kunta. Se pystyy paremmin takaamaan edes jotain palveluja keskustaajamassa. Jokainen näkee omin silmin, miten Äänekosken keskustaajamakin on menettänyt lukuisia palveluja viimeisen kymmenen vuoden sisällä, varmaan saman verran kuin Sumiainen, Suolahti ja Konginkangas suhteutettuna asukaslukuun.

    • respublica

      "Jokainen näkee omin silmin, miten Äänekosken keskustaajamakin on menettänyt lukuisia palveluja viimmeisen kymmenen vuoden sisällä, ....... "

      Tosiasia on, että vaikea työllisyystilanne niin Ääneloskella (15%) kuin koko keskisessä Suomessa syö ja tulee jatkossakin syömään ostovoimaa: Emme tarvitse kuin välttämättömän määrän liikkeitä, joissa asioida. Ehkäpä kaupungin Elinvoimayksiköllä ja herra Tuonosella on resepti tähän tilanteeseen.

    • Äki_ei_poikkeus

      Koko valtakunnan tasolla ajetaan hyvin pääkaupunkikeskeistä politiikkaa. Kuntaliitokset olivat vasta alkusoittoa. Näin alkuun maaseutukylät eristetään kovalla vauhdilla julkisen liikenteen ja kelvollisen tieverkon ulkopuolelle, jolloin kannattava yritystoiminta noilla kylillä käy mahdottomaksi, työpaikat katoavat ja työikäinen väki muuttaa pois. Seuraava vaihe tulee olemaan päästä eroon pienistä kaupungeista ja saada väki Helsinkiin. Tarkkaan harkittua politiikka tämä on, eikä mitään sattumaa. Joka puolella Suomea mennään ihan samaa rataa, eikä vain Ääneseudulla. Useilla paikoin Suomea on menty vieläkin jyrkemmin alamäkeä, kuin meillä. Kuntapäättäjät voivat korkeintaan hieman viivyttää tätä kehitystä ja laastaroida ongelmia, mutta suuremmassa mittakaavassa näistä naruista vedellään Helsingin päässä ja "kotiinpäin" (eli Helsinkiin päin) siellä vetävät joka narusta.

      • bratwursti

        Sinähän kirjoitat kuin paatunut kommunisti, taidat myös olla sitä? Ei se mene noin ajattele asiaa hieman laajemmin Helsinki ei kuulu maaseutupolitiikkaan mitenkään se ajatus on vain sinun päässä.


    • mä.lehden.luin

      Kunta tekee tällä hetkellä hyvää tiliä so. kaupungin tulos reilusti ylijäämäinen. Miten menee kunnan asukkailla?

    • Hymypojka

      Sen siitä saa kun äänestätte aina samoja naamoja kunnallisvaaleissa.

      Kyllä menis paljon paremmin molemmilla kunnilla kun persut ois enemistö valtuustossa.

      • wlanrambi

        Molemmilla kunnilla?Hymypojka voisit ottaa asioista selvää koska on kyse vain yhdestä kunnasta eli Äänekoskesta .


    • zorro

      Ei ole ns. lieventävä asianhaara, että sama juttu muissakin kunnissa, ei omaa keksintöä jne. Nyt ollaan täällä ja suolahtelaisten mitta on täynnä. Viimeinen niitti oli Suolahtisaliin hankitun flyygelin omiminen Äänekosken taajamaan, kaupungintalolle. Ainoastaan perisuomalaiset, hillityiksi koulitut geenit, estävät suolahtelaisia nousemaan barrikaadeille sortoa vastaan 😁

      • Ei_olla_poikkeus

        Ei ole ei lieventävä seikka, mutta se on missä mennään. Suolahdessa on kuitenkin aktiivista kansalaistoimintaa, joka osaltaan pitää kyseisen kylän vireänä, Suolahdessa myös seurataan maailman menoa. Näin ei ikävä kyllä monella muulla kylällä ole ollut, vaan asioihin on herätty vasta siinä vaiheessa, kun työikäiset ovat jo kauan sitten muuttaneet Etelä-Suomeen, kylän koulut lopetettu ja sitä ihan viimeistä kauppaliikettä ollaan jo sulkemassa. Ei siinä vaiheessa voi tehdä enää yhtään mitään kylän pelastamiseksi, se on liian myöhäistä. Uusien asukkaiden houkuttelu kylään, josta kaikki on lopetettu, on ihan mahdoton tehtävä. Kyliin jääneiden vanhusten jälkeen jää vain tyhjät rakennukset purettaviksi ja muutama kesämökkiläinen. Niin se vain on. Suolahdella uskon kuitenkin olevan tulevaisuutta hieman pidemmälle, etenkin jos matkustajajunayhteys Jyväskylään toteutuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      314
      3886
    2. 209
      3078
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2604
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2054
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1495
    6. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      178
      1402
    7. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1357
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      25
      1344
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1287
    Aihe