Todella omistushaluinen narttu

kysymys123

Meillä on 1 v keskikokoinen narttukoira ja hankimme pari viikkoa sitten toisen keskikokoista rotua olevan urospennun. Pentu on nyt 9 viikkoa. Ongelmana on nartun älytön omistushalu. Jos jotain tippuu lattialle on sen heti se saatava. Tänään tippui lattialle koiranruokaa ja siitä syntyi kauhea tappelu. Eristin koirat ja heti eristämisen jälkeen alkoi uusi tappelu. En tiedä mitä tehdä enää. Narttu pitää kaikista koirista pienistä isoihin siihen asti kunnes ruokaa tms. tulee esille. Kummatkin luonteltaan maailman kilteimmät ja ihanimmat koirat. En tahtoisi missään nimessä luopua kummastakaan, koska tulevat todlla hyvin toimeen, ainoastaan narttu on todella tarkka resursseistaan eikä pikkupentu vielä tajua sitä. Ihmisiä kohtaan ei ole koskaan ollut mitään tämän suuntaistakaan. Osaisiko joku antaa hyviä neuvoja?

13

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onsehankalaa

      Jos koira vahtii ruokaansa muilta koirilta ja tämä on ollut tiedossa, niin olikohan noinkin osaamattomalle paras ratkaisu hankkia yhtälöön toista koiraa?

      Ihan heti menette metsään siinä, että annatte niiden edes olla keittiössä vahtimassa jokaista tippuvaa ruokapalaa. Ei koirilla pitäisi olla mitään asiaa tulla silloin vahtimaan. Meillä koirat odottavat ihan muualla kun ruokaa käsitellään ja kupeillekin pääsevät vasta luvan kanssa. Ei se niin hankalaa voi olla sinullakaan. Koiraeläimille on kuitenkin erittäin tyypillistä vahtia ruokaa, joten jokaisen omistajan pitäisi ymmärtää varsinkin siihen selvästi taipuvaisten koirien kohdalla olla antamatta niille tilaisuutta vahtia ja tapella ruoan päälle. Jos tämä on liian vaikeaa, niin sitten paras ratkaisu juuri sinun kohdallasi on ihan varmasti luopua pennusta nyt kun se vielä oppii helposti uuden kodin tavoille.

      • kysymys123

        Ei ole ollut siis tiedossa aiemmin tämä omistushalu, on käyttäytynyt todella kiltisti toisia koiria kohtaan myös ruoan kanssa. Nyt jostain syystä pennun tullessa taloon on alkanut tekemään tuota ruoan vahtimista, varmasti juurikin pelkää että pentu vie ne, mutta pentu ei ole todellakaan edes itsepäinen. Jos narttu murisee, se perääntyy viimeistään toisella kerralla ja kunnioittaa nartun omia ruokia yms. En oikein osaa sanoa mistä tuota on saanut alkunsa tai miten selvittää sitä, siksi kysyinkin, että osaisiko joku sanoa tähän mitään, kenties omia kokemuksia? :)


      • onsehankalaa
        kysymys123 kirjoitti:

        Ei ole ollut siis tiedossa aiemmin tämä omistushalu, on käyttäytynyt todella kiltisti toisia koiria kohtaan myös ruoan kanssa. Nyt jostain syystä pennun tullessa taloon on alkanut tekemään tuota ruoan vahtimista, varmasti juurikin pelkää että pentu vie ne, mutta pentu ei ole todellakaan edes itsepäinen. Jos narttu murisee, se perääntyy viimeistään toisella kerralla ja kunnioittaa nartun omia ruokia yms. En oikein osaa sanoa mistä tuota on saanut alkunsa tai miten selvittää sitä, siksi kysyinkin, että osaisiko joku sanoa tähän mitään, kenties omia kokemuksia? :)

        "Narttu pitää kaikista koirista pienistä isoihin siihen asti kunnes ruokaa tms. tulee esille."

        Noin sinä itse kirjoitit aloitukseen, mutta nyt väität, ettei ruoan vahtiminen olekaan ollut tiedossa? Kannattaa kiinnittää huomiota ulosantiin, niin muut eivät ymmärrä kaikkea väärin.

        Joka tapauksessa koirille ruoan vahtiminen toisilta koirilta on hyvinkin normaalia, toiset tekevät sitä enemmän ja toiset sitten eivät juuri ollenkaan. Jos sinulla nyt siellä on yksilö, joka tekee sitä ihan tappeluhalukkuuteen asti, niin kaivat verta nenästäsi pitämällä molempia koiria talossa, jossa näitä tilanteita ei osata estää ennalta. Ei se pentu kovin kauaa peräänny heti välttääkseen konfliktia, vaan kun sille ikää ja kokoa lisää tulee, niin olet omalla toiminnallasi saattanut aiheuttaa tilanteen, jossa tappelut eivät enää ole lastenleikkiä. Eli joko alat ymmärtää, ettei koirille saa antaa edes tilaisuutta päästä kiistelemään ruoasta tai sitten pentu uuteen kotiin ennen tilanteen eskaloitumista. Yksinkertaista.

        Kannattaa kiinnittää huomiota myös muiden ulosantiin. Pyysit taas kokemuksia, vaikka minä sellaisen periaatteessa sinulle annoin jo. Eli toistan vielä, että meillä ei koirilla ole mitään asiaa keittiöön sillon kun siellä ruokaa käsitellään, olipa kyse koirien tai ihmisten ruoasta. Meillä ei todellakaan anneta koirien tulla vahtimaan ja mahdollisesti kilpailemaan tippuvista ruokapaloista. Myös koirien ruokailu on järjestetty niin, että kupit eivät ole ihan vierekkäin, eivätkä koirat saa mennä syömään ennen luvan saantia. Näin se on meillä ihmiset, jotka hallitsevat ruokaa eikä koirilla ole siten tarvetta saati tilaisuutta kilpailla ruoasta.


    • Poistoon

      Kannattaa luopua molemmista. Tuollaisista villieläimistä on vain haittaa.

    • kellikki

      Laita koirat syömään eri huoneisiin.

    • Liikaakoiria

      Hei.Jos haluaa että koiria perheessä on enemmän kuin yksi, ja että ne tulee keskenään toimeenkin.Niin olisi hyvä, ettöä niillä olisi riittävästi ikäeroa.Viisivuotta ainakin, ja sekään ei estä sitä, että koirille tulee riitaa ruuasta.Vanhempihan on asunut siellä ensin, niin se kokee toisen tuleen hänen reviirilleen,ja tappeluhan siitä tulee.Koiria ei siis kannata edes ottaa muutaman vuoden ikäerolla, se tietää ongelmia, kun koirat ovat niin samanikäisiä, niin johtajuutta ei tahdo kumpikaan toiselle luovuttaa.Se tietää sitten jatkuvia tappeluita, jotka alkaa ensin ruuasta, sitten leluista,makuupaikasta, siitä kumpi on lähempänä omistajaa jne.
      Lopulta ne saavat riidan aikaiseksi mistä vain, saat nähdä.
      Ovatko ne samaa sukupuoltakin viellä?

      Ongelmasi johtuu siitä, että koirat ovat liian samanikäisiä, ja sehän ei muutu ajankaan kanssa.

      Tuttava otti pennun kun ensimmäinen koira oli vuoden, seuraksi sille aikaisemmalle.Alku sujuikin hienosti,ne vaikuttivat hyvältä parivaljakolta kun leikkivät kivasti keskenään.Sukupuoleltaan molemmat olivat narttuja.
      Kun nuorempi kasvoi, alkoi jatkuva valtataistelu, jossa verenvuodatukseltakaan ei säästytty.Koiria ei enää voinut jättää keskenään, koska ne tappelivat.Sitten alkoivat tapella myös omistajan läsnäollessa, ja vaikka olivat pieniä, niiden tappelujen estäminen oli hankalaa.Lopulta toisesta luopuivat, koska se yhteiselo oli päivittäistä tappelua, jatkuvasti sai erotella niitä, ja estellä yhteenottoja.Sehän on koirille tosi stressaavaa, olla kokoajan puolustuskannalla.

      Joko hakeudut kouluttajan pakeille koiraongelminesi, tai harkitset toisesta koirasta luopumista.
      Ei ole koirien etu, että ne eivät tule toimeen keskenään , mutta sinä haluat niitä samassa asunnossa pitää.Eikä ole koirien etu, että ne ottavat yhteen leivänmuruista lattialla.

      Mieti mikä on niille koirille parasta, ja unohda omat mielihalusi pitää useampaa koiraa.Eikö se koirien paras, ole kuitenkin se tärkein?
      Et voi tarjota parasta kotia molemmille koirille, jos ne joutuvat luonasi tappelemaan keskenään.
      Eikä ole kummallekkaan koiralle hyväksi, että ne joutuvat tappelemaan muruista, ja jatkossa se tappelu syntyy ihan tyhjästäkin.
      Älä ainakaan jätä niitä keskenään, etteivät ne tappele poissaollessasi.Ja tee asialle jotain, älä anna koirien kärsiä sen vuoksi, että sinä päätit haluta useamman koiran.

      Monet koirat ovat onnellisempia ilman koirakaveria kotona.Koirille usein riittää, että näkevät vieraita koiria joskus, mutta saavat olla ainoina keskipisteinä kotona.Ja ainoana koirana, ilman valtataistelua.Kaikki rodut eivät sopeudu laumaan.Ja harvemmat, jos ikäeroa on vain vuosi tai pari.

      • owerower

        Minulla oli vähän aikaa 5 kk-mäyräkoiraa. Ikinä ei ollut riitaa tai tappeluja niiden kesken. Älä vahdi niitä kokoajan, van anna syödä rauhassa. Eikö sinun kannattaisi luopua toisesta koirasta, kun et hallitse niitä ja toinen on vasta pentu .ei koiranpto onnistu.


    • uuurtur

      Luulin että tässä puhutaan ihmisestä

      • Tui-tui

        No tässähän puhutaan! Puhutaan ihmisestä jolla on ongelmia koiriensa keskinäisen toimeentulon kanssa ja yritetään neuvoa heitä. Muuta ihmeteltävää?


    • Meillä saa koirat olla keittiössä, koska haluaa. Syövät lähekkäin ym. Mutta... Niille on pennusta heti tehty säännöt ja vaadittu noudettaviksi. Maasta ei noukita mitään, vaikka putoaa. Lautasilta ei oteta mitään, vaikka olisi lattialla ym. Toisen kepolle ei ole asiaa, kun syövät. Toisen luulle ei mennä ym. Kun nuot on tehty selväksi, niin ei koirien tarvi vahtia mitään. Ja sitten vielä, meillä ei ylipäätään sallita märinöitä keskenään, yhtään. Asiat on hoidettava rauhanomaisesti, ja siinä niihin siis ohjataan ja "avitetaan".

      Eli aloittajalla heti alussa virheet. Otettu eka koira, jolle ei ole tehty sääntöjä selväksi. Ja perään toinen, josta sitten ongelmat, otettu siihen vielä toinen koira...
      Vaihtoehdot on tehdä säännöt koirille selväksi ja/tai olla myös niin tarkkana, että tilanteita ei tulisi, missä kuumuu. Eristää koirat erikseen syömään, eikä tiputella mitään.
      Ja sitten, jos tahtoa/taitoa ole, niin luopua nuoremmasta. Ja mitä nopeammin, niin sen mukavampi pennulle. Isompia ongelmia voi muuten tulla myöhemmin, jos pentu nyt saa oppia nartulta, että konfliktit "kuuluu" hoitaa rähisemällä. Pahimmassa tapauksessa, jos on pentu vahvatahtoinen, niin siinä sitten on kaksi ongelmatapausta...

      "Joka tapauksessa ruuan vahtiminen..." Juuri näin. Minullakin on ollut noita( ja todella vahvasti), ja myös niitä, jotka ei vahdi. Nyt on äiti/tytär, jotka taasen voi antaa ihan huoletta antaa olla, eikä mitään kähinöitä edes viitsitä kehitellä mistään. Silti niillekkin on opetettu, että ruokarauha on oltava, eikä toisen kupille mennä syötäessä.

    • KäytköVajailla

      Mitä odotit, kun tuot metsän eläimiä kämppääsi.

    • leikkileikki

      molossi

      olen kanssasi samaa mieltä. Monesta tällä palstalla saa lukea, kuinka avuttomia ihmiset ovat.Eivät hallitse koiraansa.Vaihto-ehtona on joko aiheton kuri tai lellittelY.
      Jokainen koira on persoonansa.

      Liikaa kuria en suosittele kenellekään. Kyllä koira jo puheesta ja äänenpanon tai --milloin se on tehnyt, ainakin ihmisen mielestä on väärin.

    • JohnnyThree

      Maailman kilteimmät ja ihanimmat vai ja silti kysyt ihan paniikissa täältä neuvoa. "Vain koiran omistajan sokea logiikka"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1193
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      839
    5. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      839
    6. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      824
    7. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      760
    8. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    10. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    Aihe